Ieguldot 21 000 eiro un piecus mēnešus tehnoloģijas izstrādei, uzņēmums "OBDO" uzsācis bezalkoholiskā džina ražošanu, informē uzņēmumā.
Dzēriena ražotājs "OBDO" iepriekš Latvijā ražoja un destilēja London dry stila džinu, taču, redzot tirgus pieprasījumu alkoholisko dzērienu alternatīvām, uzņēmums nolēma produktu klāstu papildināt ar dzērienu, kas ļaus baudīt džinam raksturīgās garšas nianses ar 0% alkohola sastāvu.
Pasaulē arvien vairāk dzērienu ražotāju iegulda lielas investīcijas augsta līmeņa alkoholisko dzērienu alternatīvu radīšanai. Jūtot pasaules dzērienu tendenču ienākšanu un dzīvesveida maiņu Latvijā, uzņēmums redzējis potenciālu dzērienu radīšanai, kas garšas ziņā pēc iespējas vairāk atgādina iecienītākos alkoholiskos kokteiļus. Pēc vairāku mēnešu produkta testēšanas un receptes izstrādes, tirdzniecībā nonācis OBDO 0% džins, kas šobrīd pieejams tikai "OBDO" un SIA "Valmiermuižas alus".
Uzņēmums kopš 2019. gada Latvijā destilē un ražo džinu, kas radīts no klasiskajām džina sastāvdaļām. Bezalkoholiskā džina ražošanas process būtiski neatšķiras no alkoholiskās versijas izstrādes, jo nepieciešams sarežģīts destilācijas process un garšas nianšu veidošanai tiek izmantoti Latvijā ievākti augi un ekstrakti. Dzēriena sastāvā, tāpat kā alkoholiskajā džinā, tiek izmantoti 22 augu ekstrakti un visvairāk tas atgādinās alkoholiskā priekšteča garšu, ja to izmantos kā aizstājēju iecienītākajās alkoholiskā džina kokteiļu receptēs.
"Process, lai izveidotu pēc iespējas līdzīgāku dzērienu īstā džina garšai, ir sarežģīts un aizņem vairākas nedēļas. Liela daļa sastāvdaļu tiek audzētas un vāktas tepat Latvijā, kā arī importētas no Eiropas, kā piemēram apelsīna miza, kardamons un lakricas sakne. Lai gan šo produktu var raksturot kā nišas dzērienu, pieprasījums pēc tā ir salīdzinoši liels," norāda "OBDO" vadītājs Ģirts Draugs.
"Alkoholisko dzērienu tendences mainās līdz ar cilvēku dzīvesstila maiņām un ir prieks, ka ražotāji ir gatavi pielāgoties tendencēm.
Visiem, kuri nevēlas vai nevar lietot alkoholu, bet tomēr vēlas baudīt klasiskus, gardus un garšām bagātus kokteiļus, bezalkoholiskais džins būs īstā izvēle," norāda viens no "Gimlet Nordic" kokteiļbāra saimniekiem Ilmārs Munkevics.
Db.lv jau rakstīja, ka SIA "OBDO gin" stāsts aizsācies pirms vairāk nekā pieciem gadiem, bet džina ražošana uzsākta 2019. gada beigās. Rīgā, Tallinas ielā izveidota neliela ražotne, kurā, izmantojot Latvijā ražotu spirtu, avota ūdeni un 22 dažādus meža un pļavas augus, tiek radīts džins. Destilācijas process norit tā, lai "OBDO gin" varētu raksturot kā "London Dry".