Citas ziņas

Piesārņojuma pieplūde Mārupītē šobrīd ir novērsta

Gunta Kursiša, 04.07.2011

Jaunākais izdevums

Piesārņojuma pieplūde Mārupītē ir novērsta, un upītē ir izveidota dambju sistēma, kas aiztur piesārņotā ūdens noplūdi tālāk, Db.lv pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks Mareks Silovs.

Šobrīd Mārupītē plūst vizuāli tīrs ūdens, norādījuši aculiecinieki, tomēr, lai gan piesārņojuma pieplūde upītē ir novērsta, iespējams, ka bīstamās vielas ir pieķērušās pie koku saknēm, tādēļ par piesārņojuma novēršanu vēl būtu pāragri runāt, Db.lv norādīja M. Silovs. Piesārņotās vielas šobrīd atrodas tvertnēs un pēc tam tiks utilizētas.

Paralēli VUGD visu nakti strādāja SIA Eko Ostas tehnika, kas atsūknēja piesārņoto ūdeni.

«Piesārņotajā ūdenī atrodas garš ķīmisko vielu saraksts, jo nelaimes gadījums noticis sadzīves ķīmijas noliktavā. Ūdenī atrodas dažādi sārmi, skābes, spirti un ēteriskās eļļas,» stāstīja M. Silovs.

«Par notikušo ugunsgrēku un tā izraisītajām sekām ir atbildīgs ēkas īpašnieks,» Db.lv norādīja Mārupes novada domes priekšsēdētāja vietniece Līga Kadiģe. Jau vēstīts, ka ugunsgrēks izcēlies biroja ēku kompleksā Baltais vējš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta: Mārupītē iet bojā zivis, ķīmiķiem vēl nav izdevies noskaidrot kādas vielas nonākušas upē

LETA, 04.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārupītē piesārņojuma dēļ iet bojā zivis. Vairākas zivis ir jau nobeigušās, bet pamatīga izmēra līdaka cenšas tikt krastā, lai izbēgtu no piesārņotās upes, savukārt apkārt esošie cilvēki izsaka pieņēmumu, ka tas ir tikai sākumus, redzams LTV Ziņu dienesta filmētajā materiālā.

Tikmēr Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ķīmiķiem pagaidām nav izdevies noteikt, kādas vielas ir nonākušas Mārupes novadgrāvjos un vēlāk arī Mārupītē, šorīt LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Intars Zitāns.

Vielu ir daudz - gan sārmainas, gan skābas, tās cita citu neitralizē, kopā sajaucies daudz dažādu ķīmisku savienojumu, skaidroja Zitāns.

Specializētais uzņēmums Eko osta turpina sūknēt piesārņotos ūdeņus, ko nogādā uz savām noliktavām. Vakar kopumā izsūknēti 350 kubikmetri netīro ūdeņu.

Viņš prognozēja, ka piesārņojums Mārupes novadgrāvjos un Mārupītē varētu saglabāties vismaz divas nedēļas. Piesārņojums sasniedz arī gruntsūdeņus, taču tas nenotiek tik strauji, turklāt gruntsūdeņu līmenī notiek piesārņojuma pašattīrīšanās. «Nekādi citi ķīmiski līdzekļi vides un piesārņoto ūdeņu attīrīšanai neder,» piebilda Zitāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

JIP - Mārupīte sper soli drive-in kino biznesā

Lelde Petrāne, 21.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzsākot jauno sezonu un piemērojoties Covid-19 uzliesmojuma radītajai situācijai valstī, atpūtas pasākumu vieta "JIP - Mārupīte" spers soli tā sauktajā drive-in biznesā, piedāvājot filmu skatīšanos un arī koncertu klausīšanos no automašīnām.

Interesentiem "JIP - Mārupīte" teritorijā tiks norādītas auto novietošanas vietas, no automašīnām pasākuma laikā ārā kāpt nedrīkstēs.

"Vēlamies saglabāt jau ierasto "Saulrieta koncertu" tradīciju, rīkojot pasākumus katru trešdienu, taču šogad, pieņemot jaunus izaicinājumus un ieminot taciņu drive-in kino biznesā, izbaudīt atmosfēru un saulrietus aktīvās atpūtas parkā "JIP Mārupīte" piedāvāsim arī piektdienās visas vasaras garumā," biznesa portālam db.lv stāstīja "JIP - Mārupīte" pārstāvis Jānis Vecvagars.

Pamata biļete divām personām maksās 18 eiro, savukārt par papildu biļeti transportlīdzeklī pieaugušajam maksa noteikta 9 eiro. ""Saulrieta koncerti" un drive-in nav tikai kino – tā ir aizbēgšana no satiksmes un trokšņiem, cilvēki var baudīt atmosfēru, saulrietu, dzīvo mūziku, īpaši izvēlētu filmu. "Saulrieta koncerti" un drive-in kino ir kā viena vakara minifestivāls. "Sajūtas" ir vārds, kas raksturo mūsu piedāvāto notikumu kopumu," plānoto raksturo J. Vecvagars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunattīstības valstis visā pasaulē bieži tiek slavētas par to straujo izaugsmi, bet ne tik bieži tiek pieminētas šādas straujas attīstības negatīvie aspekti, norāda CNBC.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) nesen publicēja ziņojumu par gaisa kvalitāti dažādās valstīs. Pamatojoties uz šo ziņojumu, CNBC izveidojis desmit piesārņotāko valstu sarakstu.

Gandrīz visas šīs valstis ir vai nu naftas un gāzes ražotājas, vai jaunattīstības ekonomikas, kas strauji aug.

Saskaņā ar PVO sniegto informāciju PM10 līmenis virs 20 mikrogramiem kubikmetrā ir risks veselībai.

1. Mongolija

Piesārņojuma līmenis: 279 ug/m3

Mongolija ir pasaulē vispiesārņotākā valsts un tajā ir arī viena no pasaulē piesārņotākajām pilsētām - Ulanbatora. Pilsēta, kurā dzīvo 1,2 miljoni cilvēku, veido aptuveni 45 procentus no Mongolijas iedzīvotāju skaita. Gada aukstākajos mēnešos - no decembra līdz februārim - Ulanbatoru sedz biezs pelēki brūns smogs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu attīrīšana izmaksājusi 57,8 miljonus eiro

Db.lv, 08.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienests (VVD) īstenojis Latvijā līdz šim apjomīgāko un tehnoloģiski vienu no sarežģītākajiem vides projektiem, attīrot no vēsturiskā piesārņojuma - bīstamajiem atkritumiem Inčukalna sērskābā gudrona dīķus.

Pašlaik pilnībā noslēgušies sanācijas un rekultivācijas darbi, bet no dīķiem izvestā gudrona droša utilizācija turpināsies līdz 2023.gadam.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas notika vairāki mēģinājumi attīrīt bīstamās vietas, tomēr tehnoloģisko risinājumu un finansējuma trūkuma dēļ izrādījās neveiksmīgi. 2009.gadā tika saņemts Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums un uzsākta projekta ""Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" sanācija" (3DP/3.4.1.4.0/09/IPIA/VIDM/002) īstenošana. Projekta I posma īstenošana notika no 2009. līdz 2015.gadam, savukārt projekta II posms tiek īstenots no 2016.gada līdz 2023.gadam. Projekta kopējais finansējums ir 57,8 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Māras dīķa apkārtnes rekonstrukcijai nepieciešami 165 tūkstošo latu

Elīna Pankovska, 22.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja akceptējuso priekšlikumu pabeigt Māras dīķa apkārtnes rekonstrukciju, savukārt nepieciešamie līdzekļi tiks lūgti šā gada pilsētas budžeta grozījumos. Lai varētu pilnībā pabeigt Māras dīķa apkārtnes rekonstrukciju, nepieciešami 165 tūkst. Ls.

Māras dīķa apkārtnes rekonstrukcija tika uzsākta 2009.gada septembrī. Tobrīd pieejamo finanšu līdzekļu ietvaros tika nodrošināta būvlaukuma sagatavošana un zemes darbi, kā arī Māras dīķa krastu nostiprinājumu izbūve 400 m garumā, informē Rīgas dome.

Projekta ietvaros jāturpina apstādījumu, ceļu un laukumu, kā arī teritorijas labiekārtošanas darbi. Jāpabeidz arī Māras dīķa krastu nostiprināšana zonā gar O.Vācieša ielu. Projektā paredzēta lapu koku un krūmu stādīšana, augošo koku sakopšana, zāliena ierīkošana, soliņu, atkritumu urnu un velosipēdu novietņu uzstādīšana, kā arī bruģakmens seguma zem soliņiem un grants seguma celiņa izbūve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltais vējš ir bijis apdrošināts

Gunta Kursiša, 04.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju komplekss Baltais vējš ir bijis apdrošināts, Db.lv stāstīja ēkas īpašnieces, SIA Retex Būve, pārstāve Mārīte Straume, tomēr versijas par notikušā ugunsgrēka iemesliem un aizdomas par ļaunprātīgu dedzināšanu ēkas īpašnieki pagaidām nesniedz.

«Vēlamies vispirms sagaidīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un policijas atzinumu. Šobrīd savu viedokli nevēlamies sniegt, lai netraucētu izmeklēšanas gaitu,» Db.lv stāstīja M. Straume.

SIA Retex Būve pārstāve norādīja, ka ēka ir bijusi apdrošināta, bet pagaidām vēl tikai tiek aplēsts zaudējumu apjoms.

Noliktavu, kurās glabājās ķīmiskās vielas, nomnieki ir SIA Ecolab, ķīmisko vielu un ķīmisko šķiedru, gumijas un plastmasas izstrādājumu ražotāja un vairumtirgotāja, un SIA VitalMedica, farmaceitisko izstrādājumu, smaržu un kosmētikas, mājsaimniecības preču un ķīmisko vielu vairumtirgotāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar ķīmiskajām vielām piesārņotais ūdens no Mārupītes nokļuvis Daugavā, šorīt LNT raidījumā 900 sekundes pavēstīja Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Taču, pēc speciālistu sacītā, briesmas iedzīvotājiem nebūšot, jo ķīmisko vielu koncentrācija neesot liela.

Ameriks uzdevis pārbaudīt visas tās ēkas (noliktavas), kuras atrodas netālu no ūdens tilpnēm un kurās atrodas bīstamas ķīmiskas vielas.

Ameriks arī informēja, ka videi nodarītie zaudējumi sasniedz vismaz 100 000 latu, taču precīza summa vēl nav aprēķināta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piesārņotajā teritorijā pie Mārupītes ūdens būs pieejams no brīvkrāniem

Lelde Petrāne, 05.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rīgas ūdens speciālisti Mārupītes apkārtnē brīvkrānus uzstādīs Pampāļu un Codes ielu krustojumā, kā arī Ojāra Vācieša un Kantora ielu krustojumā, liecina medijiem sniegtā informācija.

Saskaņā ar Rīgas domes sniegto informāciju brīvkrānu montāžas darbi tiks uzsākti tuvāko stundu laikā.

Paredzams, ka brīvkrāni varētu sākt darboties šodien vēlu vakarā. Pēc brīvkrānu uzstādīšanas tiks pārtraukta ūdensāpgade ar autocisternām Kantora un Lutriņu, kā arī Brūkleņu un Sējas ielu krustojumā.

Rīgas dome norāda, ka ūdeni no brīvkrāna var droši dzert un izmantot pārtikas pagatavošanā.

Db.lv jau rakstīja, ka pēc ugunsgrēka biroja ēku kompleksā Baltais vējš Mārupītē nokļuva bīstamas vielas. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantoto ūdeni ieplūda lietus kolektorā, pēc tam grāvī un Mārupītē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc ķīmiskā piesārņojuma izzušanas Māras dīķī ielaidīs zivis

Lelde Petrāne, 18.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Māras dīķī ceturtdien tiks ielaisti 500 vienvasaras karpu un 500 līņu mazuļi.

Db.lv jau rakstīja, ka pērn 3. jūlijā notika ugunsgrēks SIA Baltais vējš ķīmisko vielu angārā Mārupē, K.Ulmaņa gatvē 119, kā rezultātā Mārupītē un Māras dīķī nonāca ķīmiskais piesārņojums, kas izraisīja zivju bojāeju. Patlaban ūdens esot attīrījies, un ir piemērots zivīm. Māras dīķa kopējā platība ir 5 ha, un tajā dabīgi notiek zivju populācijas atjaunošanās, tomēr speciālisti rekomendēja ielaist arī zivju mazuļus. Viņi arī atzina, ka vispiemērotākās būtu vienvasaras karpas un līņi, jo līdaku daudzums Mārupītē un Māras dīķī pēc to ķīmiskās piesārņošanas ir samazinājies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mārupes novada mērs: ap piesārņojumu Mārupītē sacelta pārāk liela ažiotāža

BNS, 06.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ap piesārņojumu Mārupītē un tās novadgrāvjos sacelta pārāk liela ažiotāža, uzskata Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.

«Ažiotāža ir sacelta pārāk liela – nav šis apdraudējums tik liels. Bija arī lietus ūdens, kas atšķaidīja šos mazgāšanas līdzekļus, tā kā šī koncentrācija ir spēcīgi samazinājusies,» viņš sacīja intervijā LNT raidījumam 900 sekundes.

Komentējot Rīgas vicemēra Andra Amerika izteikumus, ka šī katastrofa Rīgai varētu izmaksāt ap 100 tūkstošiem latu, Bojārs norādīja, ka «pie lielas ažiotāžas var pateikt arī, ka būs jāmaksā 500 tūkstoši vai miljons».

Mārupes novada pašvaldības vadītājs gan neminēja precīzus aprēķinus, cik domei šī avārija izmaksās, tomēr uzsvēra, ka attīrīšanas darbos ļoti aktīvi iesaistījies uzņēmums, no kura pēc ugunsgrēka nolūda ķīmiskās vielas, un tas apmaksā piesārņotā ūdens savākšanu no grāvjiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinot Ķīpsalas viedo kvartālu, oktobrī atklāta vides un gaisa kvalitātes monitoringa stacija, kuras veikto mērījumu dati uz Ķīpsalā, Zunda krastmalā izvietotā ekrāna ir pieejami visiem. Tas ļauj apkaimes iedzīvotājiem sekot līdzi vides un gaisa kvalitātei, kas ir būtiska iedzīvotāju drošības sastāvdaļa.

Tāpat dati pieejami arī pašvaldībai, tā palīdzot identificēt raksturīgākos piesārņotājus, kā arī izvērtēt ieviesto aktivitāšu rezultātus piesārņojuma mazināšanai. Savukārt zinātnieki, strādājot ar iegūtajiem datiem, varēs veikt nākotnes situācijas prognozēšanu pie dažādiem scenārijiem.

Ķīpsalas vides un gaisa kvalitātes monitoringa stacijas uzstādīšanu un apkopi nodrošina Tet. Tā mēra gaisa kvalitāti, atbilstoši Eiropas gaisa kvalitātes indeksam, kā arī trokšņa līmeni vidē. Savukārt monitoringa stacijas noteiktais vēja virziens un stiprums palīdz identificēt potenciālos gaisa piesārņojuma avotus. Līdzīga veida mērījumi pieejami arī smaku noteikšanai, lietus stiprumam, redzamībai un citiem vides aspektiem, tomēr tie vēl nav testēti mūsu apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Lidl Latvija gruntsūdeņu sanācijā Sarkandaugavā investēs 800 000 eiro

Db.lv, 29.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības uzņēmums "Lidl Latvija" ir noslēdzis līgumu ar Latvijas uzņēmumu "VentEko" un Lielbritānijas uzņēmumu "ATG group" par piesārņoto gruntsūdeņu sanācijas projekta veikšanu Rīgā, Sarkandaugavā, Duntes ielā 25, kur uzņēmums plāno būvēt jaunu "Lidl" veikalu.

Sanācijas darbi objektā sāksies jau nākošnedēļ, un plānots, ka tie noslēgsies šī gada novembra beigās. Kopējās "Lidl Latvija" investīcijas šajā pilsētas vides kvalitātes uzlabošanas projektā tuvosies 800 000 eiro.

Plānotā Lidl veikala vietā Sarkandaugavā konstatēts bīstams piesārņojums 

Teritorijā Rīgā, Sarkandaugavā, kuru veikala «Lidl» būvniecībai iegādājies uzņēmums «Lidl...

"Ilgtspēja un rūpes par vidi ir viena no "Lidl" pamatvērtībām, tāpēc esam priecīgi šodien paziņot par šī sanācijas projekta uzsākšanu. Esmu pārliecināts, ka visi Sarkandaugavas apkaimes iedzīvotāji būs tikai ieguvēji no šī projekta, kas vērsts uz negatīvā industriālā piesārņojuma mantojuma likvidēšanu un būtisku apkārtējās vides stāvokļa uzlabošanu šajā apkaimē," saka Mikus Ķīsis, "Lidl Latvija" nekustamo īpašumu nodaļas vadītājs.

"Mūsu centrs izstrādāja hidroģeoloģisko modeli objektam Duntes ielā 25 un tā apkārtnei. Modelī iekļauta iepriekšējās ģeoloģiskās izpētes informācija, kartogrāfiskais materiāls par apbūvi, apvidū veikto urbumu dati, digitālais reljefs, kā arī atsevišķas kartes no mūsu pašu izstrādātā Latvijas hidroģeoloģiskā modeļa LAMO. Ar šo modeli var simulēt dažādus scenārijus: piesārņojuma plūsmu uzdotā laika periodā, inženiertehnisku būvju ierīkošanu, piemēram, sprostsienas ierakšanu, atsūknēšanas urbumu izveidi, piesārņojuma ekskavāciju. Modelēšana spēj dot atbildi, cik efektīvs ir viens vai otrs iespējamais risinājums. Šajā objektā piesārņojuma plūsmas ceļā ieteicām izbūvēt reaktīvo sprostsienu, kas ūdeni netraucēti laiž cauri, to filtrējot un attīrot. Latvijā tas ir inovatīvs risinājums," stāsta RTU Vides modelēšanas centra pētnieks Kaspars Krauklis.

RTU speciālistu veiktās izpētes rezultātā secināts, ka objekta teritorijā, kas ir 150m x 90m liels laukums, gruntsūdens horizonta augšējā daļa ir piesārņota visā teritorijas platībā. Konstatēts, ka piesārņojums turpina ieskaloties gruntsūdenī un migrē uz Sarkandaugavas kanālu. Tā kā naftas ogļūdeņražu piesārņojumam ir pakļauti līdz pat 28 900 kubikmetru grunts, tās izrakšana nav praktiski iespējams risinājums, ņemot vērā grunts piesārņojuma dziļumu un apmērus, kā arī piemērotu tās tālākas utilizācijas vietu trūkumu Latvijā. Tādēļ kā visatbilstošākais tika akceptēts RTU speciālistu ieteiktais risinājums.

Valsts vides dienests norāda, ka "šobrīd Latvijā Piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu sarakstā ir iekļautas vairāk nekā 3500 dažādas vietas un teritorijas. Duntes 25 ir viena no tām. Lai šādā teritorijā uzsāktu būvniecības procesu, obligāti ir jāveic priekšdarbi - teritorijas ģeoekoloģiskā izpēte un iegūto rezultātu analīze, jāanalizē dažādi iespējamie tehnoloģiskie risinājumi, lai identificētu atbilstošāko konkrētās vietas sanācijai. Sanācijas darbu veikšanai ir sagatavota un Valsts vides dienestā saskaņota sanācijas programma, kur detalizēti noradīti sanācijas rezultāti, sanācijas metodes, laika grafiks, kā arī vides monitorings un kārtība, kādā atbildīgajiem dienestiem tiks sniegta informācija par sanācijas gaitu. Atbildīgi īstenojot visus šos soļus, tiks radīts pamats, lai teritorijas sanācija sasniegtu savu mērķi un to varētu atgriezt saimnieciskajā apritē."

Sanācijas projekta gaitā "ATG group" speciālisti gar teritorijas dienvidu un rietumu robežām izveidos īpašu necaurlaidīgu sienu 128 metru garumā un 8,5 metru dziļumā. Teritorijas dienvidrietumu daļā, gar primāro gruntsūdens plūsmas ceļu, 52 metru garumā un 8,5 metru dziļumā tiks ierīkota caurlaidīga filtrējošā siena.

Ņemot vērā augsto gruntsūdens līmeni un nestabilos grunts apstākļus, sienas paredzēts uzstādīt ar īpašu "ATG group" radīto grunts sajaukšanas metodi, izmantojot spirālveida urbjus barjeras sienas veidošanai. "ATG group" speciālistu izstrādātā metode izmanto reaģentus, kas pierādāmi spēj kavēt izšķīdušo metālu migrāciju un palīdzēs samazināt piesārņojuma koncentrācijas, kas sasniedz Sarkandaugavas kanālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

No emigrācijas uz imigrācijas valsti – kādu labumu tas var dot Latvijas ekonomikai?

Rauls Eametss, Bigbank galvenais ekonomists, 05.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja izsenis Latviju varēja uzskatīt par valsti, kas cieš no darbaspēka emigrācijas, tad pašlaik situācija ir sākusi mainīties. Proti, atbilstoši jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem šā gada sākumā pirmo reizi kopš 1990. gada vairāk iedzīvotāju atgriezās nekā aizbrauca, pozitīvo migrācijas starpību veidoja gan reemigranti, gan Ukrainas kara bēgļi.

Latvija sāk kļūt par imigrācijas valsti, tāpēc līdztekus jautājumam, kā mazināt sava cilvēkkapitāla zudumu, ir jārisina arī tas, kāda būs valsts imigrācijas politika. Atkarībā no tās tautsaimniecība var iegūt vai zaudēt.

Emigrācija un tās ietekmes var būt ļoti dažādas. Tā var radīt cilvēkkapitāla zudumu, padziļināt demogrāfiskās problēmas, saasināt sociālās problēmas, piemēram, ja daļa ģimenes dodas strādāt uz ārvalstīm, bet daļa paliek, kā arī inflāciju – ja naudas pieplūdums no emigrējušajiem ir vērienīgs, kā tas ir dažās Vidusāzijas valstīs vai Moldovā.

Tomēr var būt arī scenārijs, kurā emigrācijai ir pozitīva ietekme. Ja darbs ārzemēs ir īslaicīgs, tad cilvēkkapitāls pieaug, jo cilvēki iegūst jaunas zināšanas, pielāgojas jaunai darba kultūrai un apgūst valodas. Studijas ārzemēs un atgriešanās dzimtenē samazina vajadzību apmācīt noteiktus speciālistus iekšzemē. Uz mājām nosūtītā nauda palīdz paaugstināt dzīves līmeni un dažos gadījumos var sniegt nozīmīgu atbalstu vietējai ekonomikai ar investīcijām un papildu patēriņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Piesārņojuma risku mazināšanai vēl daudz mājasdarbu

Evelīna Brenča, speciāli DB, 13.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai samazinātu gaisa piesārņojuma riskus pilsētās, jāmaina saimniekošanas metodes, jāattīsta bezizmešu sabiedriskais transports un alternatīvo transportlīdzekļu infrastruktūra'.

Šogad, īsi pēc Lieldienām, sausuma, vēja, ugunsgrēku un citu faktoru dēļ daudzviet Eiropā, tostarp arī Latvijā, ievērojami pasliktinājās gaisa kvalitāte. Sīko putekļu daudzums gaisā Brīvības ielā, Rīgā, vairāk nekā trīs reizes pārsniedza pieļaujamo normu, sasniedzot sliktāko rādītāju kopš novērojumu stacijas darbības sākuma 2008. gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvie dati. Brīvības ielā izvietotajā monitoringa stacijā sīko putekļu (PM10) vidējais daudzums 18. aprīlī sasniedza aptuveni 170 mikro- gramu kubikmetrā. Normatīvajos aktos noteiktais gaisa piesārņojuma robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai ir 50 mikrogrami kubikmetrā. Savukārt novērojumu stacijā Kronvalda bulvārī gaisā suspendēto cieto daļiņu ar diametru līdz desmit mikrometriem jeb PM10 diennakts vidējā koncentrācija 18. aprīlī pārsniedza 80 mikrogramu kubikmetrā, kas ir sliktākais rādītājs kopš 2014. gada. Tomēr pārāk lielam satraukumam nav pamata, jo pavasarī tradicionāli ir lielākā putekļu un ziedputekšņu koncentrācija gaisā un sausos pavasaros, kāds ir šogad, gaisa kvalitāte mēdz būt īpaši slikta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinetā apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātais noteikumu projekts par gaisa piesārņojumu mazinošu pasākumu īstenošanu, uzlabojot mājsaimniecību siltumapgādes sistēmas.

Noteikumu projekts paredz uzsākt Eiropas Savienības (ES) fondu finansētu grantu programmu 12,44 milj. eiro apmērā, lai Latvijā samazinātu gaisa piesārņojuma negatīvo ietekmi no apkures iekārtām Latvijas pilsētās.

Projekta mērķis ir samazināt gaisa piesārņojuma radīto negatīvo ietekmi uz vidi un cilvēku veselību, veicot mājsaimniecību sektora dzīvojamās mājās siltumapgādē izmantoto sadedzināšanas iekārtu aizstāšanu, uzlabojot individuālo siltumapgādes sistēmu efektivitāti, ieviešot tehnoloģijas, kas būtiski samazina gaisa piesārņojumu, tai skaitā dzīvojamās mājas pieslēdzot efektīvām pilsētu centralizētajām siltumapgādes sistēmām.

Pateicoties šīm investīcijām, līdz 2025.gada beigām tiks panākts piesārņojuma smalko daļiņu emisiju samazinājums vismaz 50 tonnas gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta ar FOTO: Sarkandaugavā atsūknētas 693 tonnas peldošo naftas produktu; teritoriju attīrīs līdz 2017.gadam

LETA, 25.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2013.gada no piecām piesārņotajām teritorijām Sarkandaugavā kopumā atsūknētas 693 tonnas peldošo naftas produktu, kas ir teju puse no kopējā prognozētā apjoma, pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektores vietniece Aina Stašāne.

Attīrīšanas darbi tiek veikti ar Šveices finansiālu atbalstu. Kā norādīja Šveices vēstnieks Latvijā Markuss Niklauss Pauls Dutlijs, 2011.gads, kad tika parakstīts Sarkandaugavas projekta līgums, bija īpašs, jo togad tika atzīmēta Latvijas un Šveices diplomātisko attiecību 90.gadskārta. «Šveices un Latvijas attiecības ir ne tikai ilggadējas, bet arī auglīgas,» sacīja vēstnieks, piebilstot, ka Sarkandaugavas vēsturiskā piesārņojuma vietu sanācijas darbi ir labs apliecinājums labajai savstarpējai sadarbībai. Viņš arī pauda pārliecību, ka projekts, iespējams, atvieglos finansiāli izdevīgu un videi labvēlīgu līgumu slēgšanu starp Rīgas Brīvostas pārvaldi un privāto sektoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienests (VVD) ar Eiropas Savienības (ES) atbalstu iegādājies astoņas mobilās laboratorijas operatīvai gaisa piesārņojuma un smaku mērīšanai vidē, informē VVD.

Speciāli aprīkotie apvidus auto tiks nodoti reģionālajām vides pārvaldēm, lai iedzīvotāju sūdzību gadījumā veiktu piesārņojošo darbību izraisīto smaku un smaku avotu mērījumus, kā arī noteiktu cieto daļiņu piesārņojumu gaisā. Nepieciešamības gadījumā mobilās laboratorijas tiks pielietotas vides valsts inspekcijās uzņēmumos.

Speciāli aprīkotu automašīnu izmantošana VVD turpmāk operatīvi ļaus noskaidrot smaku vai piesārņojuma rašanās avotu un attiecīgi uzdot operatoram (atbildīgajam par smaku vai piesārņojuma radīšanu) novērst smaku vai piesārņojuma rašanās cēloni. Vides dienests paredz, ka tādā veidā uzlabosies gaisa kvalitāte un tiks sekmēta iedzīvotāju dzīves kvalitāte. Līdz ar to samazināsies atkārtotu iedzīvotāju sūdzību skaits.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FOTO: Smoga dēļ Deli slēgtas skolas un ierobežota automašīnu satiksme

LETA--AFP, 04.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīgā smoga dēļ Indijas galvaspilsētā pirmdien slēgtas skolas, daļēji aizliegta automašīnu satiksme un apturēti būvdarbi, bet cilvēki smok kodīgajā gaisā.

Indīgā dūmaka Deli pārņem katru ziemu. Smoga iemesli ir automašīnu gāzu, rūpniecības un lauksaimniecības radītie izmeši.

Tomēr šoreiz piesārņojuma krīze ir nopietnākā pēdējo trīs gadu laikā, un Deli galvenais ministrs Arvinds Kedžrivals ierosinājis vairākus pasākumus cīņā pret, kā viņš raksturoja, «nepanesamu piesārņojumu».

«Dūmi ir visur, un cilvēkiem, tostarp jauniešiem, bērniem, senioriem, ir grūti elpot,» viņš sacīja tviterī publicētā uzrunā. «Acis dedzina. Piesārņojums ir tik briesmīgs,» piebilda Deli galvenais ministrs.

Viņa valdība ir devusi rīkojumu nedarbināt pusi privāto automašīnu, balstoties uz pāra un nepāra numuru reģistrācijas zīmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No Šlokenbekas ezera izceltas jau četras tonnas beigtu zivju; plāno izsludināt ārkārtas situāciju

LETA, 10.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar piesārņojumu Tukuma novada Šlokenbekas Dzirnavu ezerā, no kura izceltas jau četras tonnas beigtu zivju, pašvaldība šovakar plāno izsludināt ārkārtas situāciju, informēja Tukuma novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Priede.

Tā šodien nolemts pašvaldībā notikušajā sanāksmē, kurā piedalījās SIA Tukuma ūdens, uzņēmumi, kas ir notekūdeņu apsaimniekotāja klienti, domes pārstāvji un Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils vides pārvaldes vadība.

Patlaban tiek sasaukta Tukuma novada domes ārkārtas sēde, kas notiks šovakar plkst.19, un šajā sēdē plānots novadā izsludināt ārkārtas situāciju, kas paredz attiecīgu rīcību un uzdevumus dažādiem dienestiem un speciālistiem, skaidroja pašvaldības pārstāve.

VVD pārstāve Jūlija Ņikitina skaidroja, ka ārkārtas situācija šajā gadījumā paredzēs no uzņēmēju puses uz desmit dienām samazināt notekūdeņu apjomu par 30%, kā arī samazināt piesārņojuma līmeni. Ārkārtas situācijas izsludināšanas mērķis ir samazināt slodzi attīrīšanas iekārtās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Pārdaugavā izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks rūpnīcā

LETA, 11.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šorīt Rīgā, Daugavgrīvas ielā, izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks Rīgas laku un krāsu rūpnīcas ražošanas cehā.

Kā aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), izsaukums uz notikuma vietu tika saņemts plkst.5.58. Ierodoties norādītajā adresē, ugunsdzēsēji konstatēja, ka četrstāvu ražošanas ēkas pirmajā stāvā deg viens no cehiem.

Ņemot vērā to, ka degošajā telpā atrodas dažādas ķīmiskas vielas, ugunsgrēkam tika noteikts paaugstinātas bīstamības statuss. Telpa, kurā notika aizdegšanās, ir apmēram 100 kvadrātmetrus liela.

Notikuma vietā strādā astoņas VUGD autocisternas, divi autopacēlāji, divas autokāpnes un vēl citas tehnikas vienības, kopumā 14 automašīnas.

Kā pastāstīja VUGD sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Gribuste, liesmas patlaban ir apslāpētas un uguns izplatība ierobežota, tomēr vēl nevar uzskatīt, ka ugunsgrēku izdevies lokalizēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ūdens pārbaude Mārupītes apkārtnē būs bez maksas

Paula Prauliņa, 07.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesārņotajā Mārupītes apkārtnē Rīgas administratīvajā teritorijā iedzīvotāji varēs veikt aku un urbumu ūdens paraugu vienu analīzi bez maksas – izdevumi tiks segti no Rīgas domes rezerves fonda un SIA Rīgas ūdens līdzekļiem. Šādu priekšlikumu šodien atbalstīja Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks iepriekš uzdeva izvērtēt palīdzības iespējas piesārņojuma skartās apkārtnes iedzīvotājiem, kuru mājsaimniecības nav pieslēgtas centralizētajai ūdensapgādes sistēmai. Analīzes tiks veiktas mēneša garumā, lai varētu kontrolēt iespējamo gruntsūdeņu piesārņojumu. Turklāt uzņēmuma interneta vietnē tiks publicēta informācija par jau veikto analīžu rezultātiem.

Rīgas ūdens laboratorijā līdz 6.07.2011. ir pārbaudīti trīs ūdens paraugi, nevienā no tiem piesārņojums nav konstatēts.

Db jau rakstīja, ka pēc ugunsgrēka biroja ēku kompleksa Baltais vējš angārā Mārupītē nokļuvušas bīstamas vielas. Ugunsgrēks izcēlās noliktavā ar sadzīves ķīmiju – mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas domes deputāts Gavars nespēj atrast brīvkrānu

LETA, 08.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes opozīcijas deputāts Valdis Gavars (V) domes frakciju bloka Vienotība vārdā šodien izplatījis paziņojumu presei, ka Mārupītes apkaimes iedzīvotājiem trūkst dzeramā ūdens, jo viens no SIA Rīgas ūdens brīvkrāniem nemaz neesot uzstādīts.

«Rīgas domes frakciju bloka Vienotība deputāti saņēmuši Mārupītes apkārtnes iedzīvotāju sūdzības par dzeramā ūdens trūkumu, jo Rīgas pašvaldības uzņēmums Rīgas ūdens solītais nodrošināt iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni, uzstādot brīvkrānus, izrādījies tikai solījums - jau divas dienas brīvkrāns Vācieša un Kantora ielas krustojumā nav pieejams,» teikts Gavara paziņojumā.

Gavars pats personīgi esot pārliecinājies, ka viens no diviem brīvkrāniem, ko solīja Rīgas dome, tiešām nav uzstādīts. Par konstatēto faktu Gavars esot informējis arī Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāju Vjačeslavu Stepaņenko (LPP/LC), taču aktīva rīcība nesekoja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kompleksā Baltais vējš pēc ugunsgrēka savāktas 133,5 tonnas ķīmisko atkritumu

LETA, 26.07.2011

Tiek nojaukta noliktavas ēka biroju un noliktavu kompleksā "Baltais vējš", kas cietusi postošajā ugunsgrēkā, un kurā glabāja profesionālo sadzīves ķīmiju.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS BAO ir nodevusi Valsts vides dienestam (VVD) kopsavilkumu par savāktajiem bīstamajiem atkritumiem noliktavu un biroja telpu kompleksā Baltais vējš.

Pēc ugunsgrēka noliktavas teritorijā savāktas 133,5 tonnas dažāda veida bīstamo vielu un 150 kubikmetri ķīmiskām vielām piesārņotu būvgružu.

Kā aģentūra LETA uzzināja bīstamo atkritumu apsaimniekošanas kompānijā BAO, kopš 7.jūlija uzņēmuma darbinieki aktīvi strādāja pie bīstamo ķīmisko atkritumu savākšanas noliktavas teritorijā. Pēc tam atkritumi tika nogādāti utilizācijai Olainē, nodrošinot to, lai ķīmiskās vielas no avārijas teritorijas nenonāktu tālāk atklātā vidē.

Kā norādīja BAO valdes priekšsēdētājs Māris Kalniņš, uzņēmums turpinās avārijas vietas tālāku uzraudzību, tomēr jau patlaban varot droši apgalvot, ka piesārņojums vidē ir novērsts un tas nerada bīstamas sekas cilvēkiem un videi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Neiesaka Mārupītes apkārtnes iedzīvotājiem ēst dārzos izaudzētās veltes

BNS, 05.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības inspekcija (VI) neiesaka Mārupītes apkaimes iedzīvotājiem uzturā lietot piemājas dārzos izaudzētos dārzeņus un citas veltes, informē inspekcija.

«Inspekcija nerekomendē to darīt,» portālam BNS sacīja VI pārstāve Vera Zajeca.

Ūdens pārbaužu rezultāti būšot zināmi trešdien, kad arī sekos turpmākas rekomendācijas, tostarp saistībā ar mazdārziņos izaudzēto.

Savukārt Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) uzskata, ka nav pamata bažām par dārzeņu kaitīgumu, ja dārzs nav laistīts ar piesārņoto ūdeni.

«Ja nav lietojuši piesārņoto ūdeni laistīšanai, nevajadzētu būt problēmām,» teica PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavackis. Viņaprāt, problēmu nebūšot arī rudenī ar kartupeļiem, kam pašlaik ir ziedēšanas laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likumā nosakot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tiesības saņemt, bet apdrošinātājiem - sniegt informāciju par apmaksātajiem medicīnas pakalpojumu čekiem, tiks novērsta iespēja, ka iedzīvotāji kā savus attaisnotos izdevumus var uzrādīt arī tādus medicīnisko pakalpojumu čekus, par ko jau patiesībā samaksājis apdrošinātājs. Tas ir, tiks novērsta iespēja, ka par vienu un to pašu čeku var saņemt dubultu atlīdzību - gan no apdrošinātāja, gan no valsts budžeta.

Grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kas tika pieņemti Saeimā nākamā gada valsts budžeta likumu paketē 27.novembrī, nosaka pienākumu apdrošināšanas sabiedrībām pēc rakstiska pieprasījuma sniegt VID informāciju par fiziskajai personai saskaņā ar konkrētu attaisnojuma dokumentu atlīdzināto un nesegto medicīnas un ārstniecības pakalpojuma daļu.

Minēto informāciju apdrošināšanas sabiedrībām VID pieprasīs tikai šaubu gadījumā, lai konstatētu deklarācijā iekļauto attaisnoto izdevumu pamatotību, tādējādi novēršot nepamatotu IIN atmaksu. Tas ļaus VID izslēgt no attaisnoto izdevumu summas čekus, par ko cilvēks jau ir saņēmis atmaksu no apdrošinātāja veselības apdrošināšanas līguma ietvaros, vai arī koriģēt summu, ja saņemta daļēja atmaksa.

Komentāri

Pievienot komentāru