Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.
Uz jautājumiem šonedēļ atbild Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis:
- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?
Mana vectēva, tēva dzimtā puse ir Valmiera, tādēļ neredzu labāku vietu plašajā pasaulē, kur veidot saimniecību, kā savā dzimtajā pusē, kur sirds sitas visstraujāk un saknes spēku dod. Mūsu senčiem alum bija ierādīta goda vieta svinībās. Alus tiek daudzināts tautasdziesmās un latviešu ticējumos. Tādēļ vēlos šodien atgriezt alu uz latviešu svētku galda līdzās vīnam un konjakam.
- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?
Patiesi priecājos, ka pagājušā gada laikā Latvijā sevi pieteikušas vismaz piecas jaunas, mazas alus darītavas: Labietis, Saldalus, Stargorod, Odziena, Malduguns. Tādēļ ceru, ka nākotnē veikalu plauktos un restorānu kartēs alus - garšu daudzveidībā un izvēlē - varēs sacensties ar vīniem. Domāju, ka Latvija ar alus tradīcijām var lepoties ne mazāk kā Beļģija, Vācija vai Čehija.
Apbēdina, ka Latvijā nav specializētas izglītības aldara arodā. Vācijā jāmācās specializētās aldaru skolās septiņi gadi, lai saņemtu aldara diplomu. Tādēļ esam spiesti par bargu naudu algot vācu aldari, kas skolo Valmiermuižas alus darītavā astoņus latviešu mācekļus.
- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu uzņēmumu?
Esmu gandarīts, ka Valmiermuižas alu novērtē arvien vairāk ārvalstu ciemiņu. Pagājušajā gadā pie mums alus darītavā viesojās ciemiņi no 44 dažādām pasaules valstīm un 20 dažādu valstu vēstnieki Latvijā, kas bija pārsteigti, ka pret alus darīšanu un baudīšanu Valmiermuižā izturamies ar tikpat lielu rūpību kā ierasts pret dārgu vīnu. Arvien biežāk latvieši Valmiermuižu kā ciemakukuli ved līdzi draugiem un biznesa partneriem ārzemēs.
Priecē, ka Valmiermuižas alu novērtē arvien vairāk restorānos Igaunijā. Lai arī esam Eiropas Savienībā, kas veicina brīvo tirdziniecību, alu uz Valgu ir aizvest trīsreiz birokrātiskāk un dārgāk, nekā uz Valku. Rezultātā Valgā Valmiermuižas alus maksātu turpat divreiz dārgāk, nekā Valkā. Domāju, ka šāda pieeja nav ilgtspējīga, ja vēlas atbalstīt mazos alus un vīnu darītājus Latvijā un Igaunijā.
- Vai darbinieku trūkumu izjūtat?
Valmiermuižas alus darītavas un viesmīlības saimē kopā strādā jau vairāk par sešdesmit darbarūķiem. Dimanti ir jāslīpē, bet talanti - jāskolo. Par meistaru neviens nepiedzimst. Tādēļ lielu vērību pievēršam jauno darbinieku atlasei un praktiskai apmācībai.
- Kas jāņem vērā cilvēkam, kurš vēlas strādāt Jūsu uzņēmumā?
Jāgaršo alum un jābūt sirdij krūtīs, lai darbu vēlētos izdarīt izcili, nevis pēc principa «būs jau labi». Smejamies, ka esam nolīguši vācu aldari tāpēc, ka viņš nesaprot «saidjot» nozīmi. Viņu alus mācekļi jau jokojot iesaukuši par «Mr. Must». Lai garantētu augstāko garšas kvalitāti, katram alus darīšanas posmam ir izšķiroša loma.
- Kādi ir uzņēmuma tuvākie un tālākie mērķi?
Pirmkārt, šogad vēlamies kopā ar alus baudītājiem atrast Valmiermuižas Portera alus garšu, lai pasaulē padarītu to tikpat slavenu kā Rīgas Melno Balzamu. Otrkārt, vēlamies izlolot dabīgu iesala dzērienu, kas garšotu kā pirms simts gadiem, kad alus darītāji nepazina modernas piedevas garšas uzlabošanai un realizācijas termiņa pagarināšanai. Treškārt, vēlamies dot savu artavu mūsdienu Latvijas garšu virtuves popularizēšanā, tādēļ esam atvēruši Valmiermuižas krodziņu gan Rīgā, gan Valmiermuižā līdzās alus darītavai. Ceturtkārt, vēlamies turpināt attīstīt Valmiermuižas eksportu uz Igauniju un šogad nosūtīt pirmās testa partijas uz Pēterburgu.
- Gūstat labumu no tā, ka Latvija pievienojusies eirozonai?
Tūlītējs labums ir ietaupīti pāris tūkstoši eiro gadā uz valūtu konvertāciju rēķina, jo mūsu kvalitātes prasībām atbilstošu iesalu un apiņus varam iegādājaties Vācijā. Ilgtermiņā euro man sola lielāku stabilitāti un paredzamību. Ticu, ka euro aicinās ilgtermiņa investorus ieguldīt naudu Latvijā. Valmiermuižas alus investori ieguldījuši naudu alus darītavā Latvijā, «lai mazbērni būtu laimīgi», tātad investīcijas ar termiņu uz vismaz četrdesmit gadiem. Šobrīd viņi nopietni apsver nākamos investīciju projektus ražošanā Latvijā.
- Pastāstiet par savu ceļu uz pašreizējo amatu.
Pirms uzsāku veidot Valmiermuižas alus darītavu, turpat desmit gadus darbojos mārketinga un reklāmas aģentūrā. Gūtā pieredze deva pārliecību, ka «saturs ir karalis» un mazam uzņēmumam jāizceļas ar produkta izcilību, nevis spilgtu iepakojumu un spožu reklāmu. Tādēļ, veidojot Valmiermuižas alu, uz garšu netaupījām, spītējot krīzei.
- Kā radies Jūsu pārstāvētā uzņēmuma nosaukums?
Valmiermuižas alus darītava atrodas vēsturiskajā Valmiermuižas centrā, kur karalisku medību pili uzbūvējā Šlēsvigas-Holšteinas-Bekas princis Pēteris Augusts tālajā 1764. gadā, kur viņa veikumu bija ieradusies novērtēt pat Krievijas cariene Katrīna II. Tādēļ cenšamies godam nest Valmiermuižas vārdu, lai muiža šodien kļūtu tikpat slavena ar viesmīlību kā pirms 250 gadiem.
- Kādas izmaiņas likumdošanā Jūs vēlētos redzēt?
Vēlētos zemākus darbaspēka nodokļus, lai celtu mazo ražošanas uzņēmumu konkurētspēju Baltijā. Jo tieši mazos uzņēmumos cilvēka darba rokām ir lielāka nozīme, nekā lielajos uzņēmumos, kas sasnieguši augstu ražošanas automatizēšanas līmeni, pateicoties lielām investīcijām. Tas palīdzētu mazajiem sākumā atsperties.
- Jūsuprāt, pēdējā laika lielākais veiksminieks un neveiksminieks ir?
Pēdējā laika lielākais veiksminieks ir alus baudītājs Latvijā, jo darbu Latvijā gada laikā sākušas piecas jaunas, mazas alus darītavas, kas lutinās alus baudītāju garšu kārpiņas.
- Kāds ir Jūsu mīļākais ēdiens un dzēriens?
Mīļakais dzēriens šoziem ir Valmiermuižas Ziemas alus. Bet vasarā ļoti garšo Skrīveru gatavotais tumšā alus saldējums.
- Kura grāmata/filma/personība ir uz Jums atstājusi vislielāko ietekmi – profesionāli un personīgi?
Mani uzrunā latviešu sakāmvārds – ko sēsi, to pļausi!
- Kur un kā vislabāk atpūsties pēc darba un smelties enerģiju?
Visprasīgākiem baudītājiem ieteiktu iepazīt alus spa Dikļu pilī ar alus vannu.
- Izstāstiet, lūdzu, savu mīļāko anekdoti vai kādu smieklīgu/interesantu atgadījumu no dzīves/darba.
Daži ciemiņi saka, ka alu nedzer, bet viņiem garšo Valmiermuižas alus.
Jūsu novēlējums db.lv lasītājiem.
Daudzināt Latvijas vārdu pasaulē!