Ventspilī atklāta Latvijā lielākā zivju saldētava, kuras izveidē ieguldīti 2,9 miljoni eiro, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.
Projektu īstenojusi biedrība Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācija, ieguldot pašu līdzekļus, Swedbank finansējumu un piesaistot ES Jūrlietu un zivsaimniecības fonda līdzfinansējumu.
Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācijas valdes priekšsēdētājs Inārijs Voits pastāstīja, ka saldētavas platība ir 4100 kvadrātmetru ar ietilpību vairāk nekā 30 tūkstoši kubikmetru. Kopējās projekta izmaksas ir 2,9 miljoni eiro, tajā skaitā 1,57 miljoni eiro ir ES līdzfinansējums. Saldētava izbūvēta Ventspils brīvostas teritorijā Talsu ielā 200 – padomju laikā tur 7,3 hektāru lielā platībā darbojās zvēraudzētava, bet pēc Latvijas neatkarības atgūšanas teritorija ilgstoši netika izmantota.
Plānots, ka saldētava darbu sāks šā gada pavasarī.
Jaunā saldētava sastāv no sešām kamerām, kur varēs uzglabāt reņģes un brētliņas, kas sasaldētas blokos vai individuāli. Biedrībai ir piešķirts MSC sertifikāts, kas ļauj realizēt brētliņas t.s. vecajās ES dalībvalstīs, saņemot pat par 8–10% augstāku samaksu. Inārijs Voits pavēstīja, ka jaunā saldētava ļaus zvejniekiem samazināt izmaksas un palielināt konkurētspēju.
Visu rakstu Miljoni jaunā zivju saldētavā lasiet 4. janvāra laikrakstā Dienas Bizness.