Citas ziņas

Mēģina piekukuļot policiju ar 1000 latiem

Lelde Petrāne, 16.07.2012

Jaunākais izdevums

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvalde (ZRP) informē, ka aizvadītā nedēļā Jēkabpilī VP ZRP Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas darbinieki aizturēja autovadītāju par 1000 latu kukuļdošanas mēģinājumu policijas darbiniekiem.

VP ZRP Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas darbinieki 12.jūlijā ap pulksten 21.00 uz ceļa Jēkabpils – Nereta apturēja automašīnu BMW 330, kuru vadīja 1982.gadā dzimis vīrietis.

Automašīnas bagāžas nodalījumā un salonā atradās vairākas plastmasas kannas ar alkoholu saturošu šķidrumu ar kopējo daudzumu 500 litri.

Uzsākts kriminālprocess par nelikumīgu alkoholisko dzērienu pārvadāšanu lielā daudzumā, kā arī par kukuļdošanas mēģinājumu.

Papildus tam tika arī konstatēts, ka 1982.gadā dzimušais vīrietis, vadīja automašīnu BMW 330 atkārtoti gada laikā bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, izvairoties no tiesas sprieduma izpildes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban 22 no 26 sodītajiem energobūvniecības uzņēmumiem ir pārsūdzējuši Konkurences padomes jūnija beigās piemēroto sodu, informē Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa.

Administratīvajā apgabaltiesā pieteikumi par Konkurences padomes 2013.gada 17.jūnija lēmuma atcelšanu ir saņemti no SIA Vidzemes energoceltnieks, SIA Latvijas energoceltnieks (LEC), SIA Empower, SIA Rio, SIA Aiviekstes energobūvnieks, SIA SZMA, Alūksnes rajona SIA firma Alūksnes energoceltnieks, SIA Daugavpils energoceltnieks, AS SZMA V, SIA Farads, SIA Austrumu energoceltnieks, SIA Besecke, SIA Elbra, SIA Telms, SIA Oms, SIA Elpoli, SIA Latgales elektromontāža, SIA Darleks, SIA J.E.F., SIA Firma Spriegums, SIA MCD un Rēzeknes pilsētas SIA Energoceltnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem.

Kā aģentūra LETA informēja Finanšu ministrijā, no 1.marta par cigarešu paciņu (20 cigaretēm) cena varētu pieaugt par 0,49 eiro, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena varētu pieaugt par 0,67 eiro un par cigāriem/cigarillām (10 gabali) cena varētu pieaugt par 0,46 eiro.

Tāpat par karsējamās tabakas paciņu (20 gabaliem) cena varētu pieaugt par 0,21 eiro, par e-šķidruma iepakojuma vienību divi mililitri ("Salt") cena varētu pieaugt par 0,10 eiro, savukārt par iepakojuma vienību 10 mililitri cena varētu pieaugt par 0,48 eiro. Par nikotīna spilventiņiem iepakojuma 14 gramu vienību cena varētu pieaugt par 0,30 eiro.

Savukārt par alkoholiskajiem dzērieniem par vien litru stiprā alkoholiskā dzēriena (degvīns, brendijs u.tml. ar spirta saturu 40%) cena varētu pieaugt par 0,67 eiro, sidra ar alkohola saturu līdz 6% cena varētu pieaugt par 0,07 eiro, vīna vai raudzētā dzēriena virs 6% cena varētu pieaugt par 0,13 eiro un starpproduktu (vermuti) līdz 15% cena varētu pieaugt par 0,13 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pakāpeniski paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem, kā arī atsevišķiem naftas produktiem, kurus izmanto speciālajās ekonomiskajās zonās (SEZ) un brīvostās.

To paredz grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas iekļauti 2024.gada budžeta likumprojektu pakotnē.

Kā aģentūra LETA informēja Finanšu ministrijā, no 2024.gada 1.marta par cigarešu paciņu (20 cigaretēm) cena varētu pieaugt par 0,49 eiro, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena varētu pieaugt par 0,67 eiro un par cigāriem/cigarillām (10 gabali) cena varētu pieaugt par 0,46 eiro.

Tāpat par karsējamās tabakas paciņu (20 gabaliem) cena varētu pieaugt par 0,21 eiro, par e-šķidruma iepakojuma vienību divi mililitri ("Salt") cena varētu pieaugt par 0,10 eiro, savukārt par iepakojuma vienību 10 mililitri cena varētu pieaugt par 0,48 eiro. Par nikotīna spilventiņiem iepakojuma 14 gramu vienību cena varētu pieaugt par 0,30 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz jautājumu, cik lieliem cilvēkam ienākumiem jābūt, lai varētu normāli dzīvot, vidējā iedzīvotāju nosauktā summa ir aptuveni 665 lati mēnesī, kas ir par 72 latiem vairāk nekā pagājušā gada jūlijā, liecina jaunākā DNB Latvijas barometra pētījuma dati. Tikmēr sapņu piepildījumam vidējam latvietim nepieciešami 1 472 lati mēnesī.

Tiesa gan, pētnieki norāda, ka vasarā iedzīvotāji šai ziņā ir nedaudz pieticīgāki, jo apkures sezonas problēmas nav aktuālas. Tostarp gandrīz puse jeb 47% aptaujāto norādījuši, ka viņiem pietiktu ar summu līdz 500 latiem, bet tikai nedaudz mazāk – 43% - saukuši naudas summas robežās no 501 līdz 1000 latiem. To, ka normālai dzīvei vajadzētu saņemt algu, kas lielāka par 1000 latiem, minējuši vien 9% aptaujāto.

Savukārt, norādot, cik lieli ienākumi respondentiem būtu nepieciešami, lai varētu īstenot visus savus sapņus, gandrīz puse jeb 49% aptaujāto minējuši summu līdz 1000 latiem mēnesī, 27% šim nolūkam būtu nepieciešami ienākumi 1001-2000 latu robežās, bet vairāk nekā 2000 latu sapņu piepildījumam nepieciešams 19% aptaujāto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pensijā grib saņemt vairāk nekā algā

Žanete Hāka, 23.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedzīvotāji vēlētos pensijā saņemt vairāk nekā viņi šodien nopelna, liecina bankas Citadele veiktā aptauja.

Vidēji 82% Latvijas iedzīvotāju, kas pelna līdz 600 latiem, nākotnes ikmēneša pensiju vēlētos saņemt lielāku nekā viņi nopelna pašlaik.

No iedzīvotājiem, kas pelna no 401 lata līdz 600 latiem, 55% apmierinātu pensija virs 600 latiem; no tiem, kas pelna no 251 lata līdz 400 latiem, 80% apmierinātu pensija virs 400 latiem; no tiem, kas pelna no 151 lata līdz 250 latiem, 94% būtu apmierināti ar pensiju virs 300 latiem; tie, kas pelna līdz 150 latiem, visi vēlētos saņemt lielāku pensiju.

Arī 70% iedzīvotāju, kas pelna vairāk nekā 600 latus, vēlētos saņemt pensiju, kas būtu virs 600 latiem; no viņiem visvairāk - 36% - vēlētos saņemt pensiju, kas būtu no 1000 līdz 2000 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas tiesa pirmdien eksprezidentu Nikolā Sarkozī atzinusi par vainīgu korupcijā un piespriedusi trīs gadu cietumsodu, no kuriem divi gadi ir nosacīts cietumsods.

66 gadus vecais Sarkozī atzīts par vainīgu korupcijā un ietekmes izmantošanā saistībā ar mēģinājumu piekukuļot Kasācijas tiesas tiesnesi Žilbēru Azibēru, lai iegūtu slepenu informāciju par izmeklēšanu citā ar Sarkozī saistītā lietā. Apmaiņā pret informāciju Sarkozī piedāvājis atbalstīt Azibēra pieteikumu uz izdevīgu amatu Monako.

Sarkozī un viņa advokāts Tjerī Hercogs mēģināja piekukuļot Azibēru, lai saņemtu informāciju par izmeklēšanu citā lietā, kurā Sarkozī tika apsūdzēts par nelikumīgu maksājumu saņemšanu no uzņēmuma "L'Oreal" mantinieces Lilianas Betankūras savas 2007.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā.

Apsūdzības pret Sarkozī balstītas uz viņa un Hercoga telefonsarunām, kuras ierakstījusi policija. Sarkozī noliedza, ka būtu pastrādājis noziegumu, un apgalvo, ka viņa telefonsarunas noklausītas nelegāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FM piedāvā nākamgad diferencētu neapliekamo minimumu, palielināt minimālo algu un atvieglojumus par apgādājamajiem

LETA, 21.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija (FM) no nākamā gada piedāvā ieviest diferencētu neapliekamo minimumu, pieļaujot tā palielinājumu līdz 84 latiem, kā arī palielināt minimālo darba algu par 25 latiem un atvieglojumus par apgādībā esošām personām līdz 98 latiem.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) šodien paziņoja, ka ministrijas darba grupa ir izstrādājusi šādus priekšlikumus un tie tiks nodoti publiskai apspriešanai un diskusijai sabiedrībā.

Viņš skaidroja, ka diferencēts neapliekamais minimums nozīmētu, ka tas tiks saglabāts esošo 45 latu līmenī lielāko algu saņēmējiem, bet iedzīvotājiem ar mazākajām algām tas nākamgad varētu tikt palielināts līdz pat 84 latiem. Par robežšķirtni, līdz kurai tas tiktu palielināts, vēl jāvienojas. 2015.gadā to piedāvā palielināt vēl par desmit eiro (septiņiem latiem).

Savukārt atvieglojumus par apgādībā esošām personām no 80 latiem mēnesī tiktu palielināts līdz 98 latiem. Savukārt 2015.gadā to varētu palielināt vēl par 20 eiro (14 latiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nākamgad ģimenēm Latvijā būs lielākie darbaspēka nodokļi Baltijā

Žanete Hāka, 06.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī pēc Saeimas pieņemtajām izmaiņām darbaspēka nodokļos Latvijas ģimenes maksās visvairāk Baltijā, secinājuši Swedbank Privātpersonu finanšu institūta eksperti.

Trešdien Saeima ir paredzējusi apstiprināt nodokļu izmaiņas, kas vidējo izmaksājamo darba algu palielinās par 1,1%. Izmaiņas darbaspēka nodokļu likumos 2014.gadā sagaida arī lietuviešus, savukārt igauņi jaunas izmaiņas neparedz un joprojām pret strādājošajiem ir dāsnākie Baltijā.

No apstiprinātajām darbaspēka nodokļa sloga izmaiņām Latvijā, neapšaubāmi, lielākie ieguvēji ir strādājošie ar apgādājamiem, uzsver eksperti. Atvieglojuma summa par apgādājamo ir kļuvusi nozīmīga - šodien atvieglojuma dotais ieguvums strādājošajam ir 19,2 lati par vienu apgādājamo, no 1.janvāra tas būs jau 27,84 lati mēnesī. Savukārt, papildu ieguvums no neapliekamā minimuma pieauguma būs 1,92 lati mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien stājas spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paplašina Valsts Darba inspekcijas (VDI) kompetenci, piemērojot administratīvo sodu par pārkāpumiem nereģistrētās nodarbinātības jomā un nosakot šo sodu lielumus.

Kā informēja VDI, grozījumi paredz, ka turpmāk administratīvo sodu varēs piemērot arī par nodarbināto nereģistrēšanu Valsts ieņēmumu dienestā, lai gan rakstveida darba līgums būs noslēgts. Par minēto pārkāpumu naudas sods fiziskajai personai turpmāk būs no 100 līdz 350 latiem, bet juridiskai personai – 250 līdz 5000 latiem. Ja darba devējs pārkāpumu pieļaus atkārtoti gada laikā, naudas sods fiziskajai personai būs no 350 līdz 500 latiem, bet juridiskai personai – 5000 līdz 10 tūkstošiem latu.

Ar 29. maiju samazinās naudas sodu lielums, ko Darba inspekcija piemēros gadījumos, kad darba devējs par darbinieku būs paziņojis Valsts ieņēmumu dienestam, bet nebūs noslēdzis rakstveida darba līgumu. Pirmajā reizē fiziskām personām varēs piemērot naudas sodu no 50 līdz 250 latiem, bet juridiskām personām – 500 līdz 2500 latiem. Ja gada laikā minētais pārkāpums tiks konstatēts atkārtoti, fiziskajai personai varēs piemērot naudas sodu no 250 līdz 500 latiem, bet juridiskajai personai – no 2500 līdz 5000 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada otrajā ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī bija 481 lats, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, tā pieaugusi par 3,7% jeb 17 latiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Sabiedriskajā sektorā gada laikā darba samaksa augusi par 4,6% (no 497 līdz 520 latiem), no tā vispārējās valdības sektorā - par 1,7% (no 458 līdz 466 latiem), bet privātajā sektorā pieaugums bija 3,4% (no 443 līdz 459 latiem).

Salīdzinot ar šā gada 1.ceturksni, mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī palielinājās par 15 latiem jeb 3,1%. Sabiedriskajā sektorā pieaugums bija 6,5% (no 488 līdz 520 latiem), no tā vispārējās valdības sektorā – 4,5% (no 446 līdz 466 latiem), bet privātajā – 1,3% (no 453 līdz 459 latiem).

Ceturksni iepriekš darba samaksas pieaugums gada izteiksmē Latvijā sasniedza 3,6%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn jūtami uzlabojušies trūcīgo rīdzinieku finansiālie apstākļi - trūcīgo personu skaits samazinājies par 19%, sociālo pabalstu saņēmēju skaits sarucis par 12%, savukārt pabalstos izmaksāti 20,2 miljoni latu, kas ir par 15% mazāk nekā 2011.gadā, liecina Rīgas domes Labklājības departamenta pārskats par 2012.gadu.

Trūcīgo rīdzinieku skaits samazinājies no 48 137 trūcīgām personām 2011.gadā līdz 38 933 trūcīgām personām 2012.gadā jeb kopumā par 19%. Trūcīgo personu skaits strauji sarucis tieši pēdējā pusgada laikā - ja no 2011.gada aprīļa līdz 2012.gada jūnijam trūcīgo personu skaits samazinājās vidēji par 2% mēnesī, tad, sākot ar 2012.gada jūliju, trūcīgo personu skaits samazinās vidēji par 6% mēnesī.

Pašvaldības sociālos pabalstus pērn saņēmušas 72 380 personas un ģimenes, kas ir par 10 128 rīdziniekiem jeb 12% mazāk nekā 2011.gadā, kad pabalstus saņēma 82 508 personas un ģimenes.

2012.gadā palielinājušies Garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta un dzīvokļa pabalsta saņēmēju vidējie ienākumi pirms pabalstu saņemšanas. GMI pabalsta saņēmēju vidējie ienākumi 2011.gada decembrī bija 23,51 lats vidēji vienai personai, bet gada laikā tie palielinājušies par 29%, sasniedzot 32,43 vidēji vienai personai 2012.gada decembrī. Savukārt dzīvokļa pabalsta saņēmēju vidējie ienākumi palielinājās no 51,66 vidēji vienai personai 2011.gada decembrī līdz 61,93 latiem 2012.gada decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012.gada trešajā ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī bija 484 lati un, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, tā pieauga par 3,6% jeb 17 latiem, tādejādi saglabājot tādu pašu pieauguma tempu kā 2012. pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2011.gada pirmajiem diviem ceturkšņiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Straujāk darba samaksa augusi sabiedriskajā sektorā - par 5,2% (no 493 līdz 518 latiem), no tā vispārējās valdības sektorā - par 3,5% (no 454 līdz 470 latiem), bet privātajā sektorā pieaugums bija 2,8% (no 452 līdz 465 latiem).

Salīdzinot ar šā gada otro ceturksni, mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī pieauga par 3 latiem jeb 0,6%. Sabiedriskajā sektorā darba samaksa samazinājās par 0,4% (no 520 līdz 518 latiem), bet privātajā pieauga par 1,4% (no 458 līdz 465 latiem).

Vispārējās valdības sektorā tā pieauga par 0,8% (no 466 līdz 470 latiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunieši par pietiekamu uzskata algu virs 500 latiem; uzņēmēji un vadītāji domā tāpat

Dienas Bizness, 22.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot, cik lieliem ienākumiem jābūt uz vienu ģimenes locekli, lai patlaban varētu iztikt, jaunieši vecumā līdz 24 gadiem uzskata, ka viņu ienākumiem jāpārsniedz 500 latu robeža, kas ir tikpat augsts ienākumu līmenis, cik uzņēmēju un vadītāju vidū.

Citās vecuma grupās vidējais ienākumu līmenis ir zemāks, liecina DNB Latvijas barometrs veiktās aptaujas rezultāti.

Vērtējot atbildes dažādās vecuma grupās, jaunieši vecumā līdz 24 gadiem biežāk nekā citu vecuma grupu respondenti šajā jautājumā norādījuši ienākumus, kas lielāki par 500 latiem. Respondentu vidū, kuri ir vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem, vidējie vēlamie ienākumi ir no 401 līdz 500 latiem, bet citās vecuma grupās – vēl zemāki. Tiesa gan, jaunieši vecumā līdz 24 gadiem (7%), respondenti vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem (8%), kā arī aptaujātie vecuma grupā no 35 līdz 44 gadiem (6%) biežāk nekā citu vecuma grupu pārstāvji spētu iztikt arī ar ienākumiem robežās no 101 līdz 150 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij vajadzētu iedrošināt nozares, lai tās pašas noteiktu minimālās algas savās nozarēs, intervijā atzina bijusī Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore un bijusī Valsts prezidenta padomniece ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības jautājumos Elīna Egle.

Risinot mazo algu problēmas, Egle iesaka vispirms pārliecināties, kāds ir patiesais algu apmērs. «Jābūt izpratnei par to, vai tie 80%, kas Latvijā saņem minimālo algu, patiešām šādu algu saņem. Man nešķiet sociāli taisnīgi atbalstīt tās algas, kas ir optimizētas,» uzskata eksperte.

Viņa atgādināja, ka sociālā dialoga pieredze Latvijā ir sena, tā aizsākumi meklējami 20.gadsimta sākumā ar pirmo industrializācijas vilni, kad arodbiedrības un darba devēji sprieda par atalgojumu, darba apstākļiem, drošības prasībām utt.

«Eiropā sociālā dialoga prakse paredz tarifa un koplīgumus, kad cilvēks ar konkrētu izglītību un pieredzi saņem noteiktu darba samaksu. Tas ļauj izvairīties no ēnu ekonomikas, mazināt algu dempingu, strukturēt darba tirgu utt. Arī patlaban Latvijā ir iespējams veidot motivējošu atalgojuma politiku un sistēmu sociālā dialoga ietvaros. Ja viena nozare, piemēram, informācijas tehnoloģijas, slēgtu nozares koplīgumu, nosakot, cik konkrēta līmeņa programmētājam jāmaksā, tad tie būtu noteikti spēles noteikumi - latiņa, zem kuras sevi cienošs programmētājs nestrādā. Protams, var maksāt vairāk, bet viena noteikta summa būtu kā atskaites punkts,» sacīja E. Egle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskā attīstība palielinājusi to iedzīvotāju skaitu, kuru vidējā neto alga pārsniedz 300 latu, tomēr pagājušā gada pēdējā ceturksnī Latvijas darba tirgū nedaudz palielinājies arī to darbinieku īpatsvars, kuri uz rokas saņem 200 latu un mazāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apsekojums.

Salīdzinājumā ar trešo ceturksni šādu darbinieku (ar algu līdz 200 latiem) īpatsvars ir kāpis par 0,6 procentpunktiem līdz 32,8%, no kopējā nodarbināto skaita. Tajā pašā laikā ievērojami sarucis to darbinieku skaits, kas saņem līdz 300 latiem. To īpatsvars ir sarucis no 29,4% līdz 26%.

Vienlaikus par 0,9 procentpunktiem līdz 24,5% pieaudzis arī to strādājošo skaits, kuri saņem no 300 – 500 latiem. Strādājošo īpatsvars, kas saņem no 500 – 1000 latiem triju mēnešu laikā ir pieaudzis par 1,7 procentpunktiem līdz 9,9%, savukārt par 1000 latiem lielāka neto alga bija 1,6% strādājošo, ceturkšņa laikā pieaugot par 0,4 procentpunktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 1. janvāra tiks palielināts bērnu kopšanas un vecāku pabasts, tiks divkāršotas tā saukās māmiņu algas un samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme.

No nākamā gada 1. janvāra, saskaņā ar grozījumiem likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, par 1% tiek samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme un tā būs 24% apmērā līdzšinējo 25% vietā. No nākamā gada likumā Par nodokļiem un nodevām stāsies spēkā arī izmaiņas attiecībā uz skaidras naudas lietošanas ierobežojumiem – no trīs tūkstošiem latu uz 1000 latiem tiks samazināts slieksnis, no kura ir nepieciešams deklarēt skaidrā naudā veiktos darījumus. Savukārt no desmit tūkstošiem latu uz pieciem tūkstošiem latu samazināts slieksnis, no kura nedrīkst veikt darījumus skaidrā naudā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par korupciju tiesāto amatpersonu skaits pērn bijis rekordzems

Žanete Hāka, 21.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā par korupciju pirmajā instancē notiesātas 34 valsts amatpersonas, kas ir mazākais notiesāto skaits pēdējo deviņu gadu laikā.

Tomēr piecas reizes vairāk nekā iepriekšējos gados tiesas priekšā stājušās personas, kuras mēģinājušas piekukuļot ceļu policiju. Šie secinājumi izriet no krimināllietu statistikas apkopojuma, ko publicējis Sabiedriskās politikas centrs Providus.

2012.gadā bija vismazākais notiesāto Valsts policijas amatpersonu skaits kopš 2004.gada - 12 notiesātie, savukārt pēdējos divos gados radikāli pieaudzis notiesāto robežsargu skaits - 10 notiesātie pērn salīdzinājumā ar nevienu 2010.gadā.

Pērn notiesāts arī viens Saeimas deputāts un viens prokurors, pa divām amatpersonām no Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Pārtikas un veterinārā dienesta, kā arī pa vienai amatpersonai no muitas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Autotransporta direkcijas. Notiesāts arī viena novada domes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Bankas ekonomists prognozē arī turpmāku algas pirktspējas kāpumu

LETA, 31.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Algas pirktspējas kāpums Latvijā ir pārliecinošākais kopš 2008.gada, uzskata Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs, prognozējot arī turpmāku algas pirktspējas kāpumu.

Vietnē makroekonomika.lv raksta Viņš skaidro, ka algas pirktspējas pieaugumu otrajā ceturksnī noteica sarūkošā inflācija, kamēr atalgojuma kāpums joprojām ir mērens. Šā gada otrajā ceturksnī vidējā bruto alga par pilnas slodzes darbu bija par 3,7% lielāka nekā pirms gada, atalgojuma kāpumam saglabājoties stabilam jau divu gadu garumā.

Nozīmīgi palēninoties patēriņa cenu kāpumam - otrajā ceturksnī gada inflācija bija vien 2,3%, par saņemto algu nopērkamais preču un pakalpojumu apjoms pieauga gada laikā par 1,5%. Tas ir pārliecinošākais algas pirktspējas pieaugums kopš 2008.gada un ir viens no faktoriem, kas nosaka noturīgu mazumtirdzniecības apgrozījuma dinamiku, raksta Latvijas Bankas ekonomists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Mainās sodi par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem

Dienas Bizness, 02.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Jaunā gada tiek veiktas vairākas izmaiņas saistībā ar ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu sodiem.

No 2013. gada 1. janvāra spēkā stājušies vairāki grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK).

Likumā paaugstināts naudas sods par nereģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, līdzšinējo 20 latu vietā paredzot sodu no 40 līdz 100 latiem. Pienākums reģistrēt transportlīdzekli dažkārt netiek ievērots, tādējādi izraisot nepamatotus apgrūtinājumus iepriekšējiem īpašniekiem. Transportlīdzekļa nepārreģistrēšana ir ierasta prakse, lai, piemēram, izvairītos no sodiem, kas piemēroti par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Tāpat ar likuma grozījumiem noteikts mazāks naudas sods par luksofora papildsekcijas signāla neievērošanu, kas ir mazāk būtisks pārkāpums nekā aizliedzošā pamatsignāla neievērošana. Par braukšanu, ja papildsekcijā nav iedegts zaļās bultas signāls, mopēda vadītajam varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt sodu piecu latu apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam – no 20 līdz 40 latiem. Līdz šim sods par aizliedzošā signāla neievērošanu netika diferencēts un velosipēda vai mopēda vadītājam bija 10 lati, bet cita transportlīdzekļa vadītājam – no 20 līdz 100 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Papildināta - Minimālās algas saņēmēji nākamgad ik mēnesi saņems par 20 latiem vairāk

Dienas Bizness, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Minimālās algas celšana šīs algu kategorijas saņēmēju makos nākošgad ieliks ik mēnesi par 20,02 latiem vairāk, ņemot vērā arī jau apstiprināto iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likmes samazinājumu līdz 22%, norāda Swedbank Privātpersonu finanšu institūta eksperti.

Papidlināta ar Swedbank komentāru teksta sākumā.

Ja vērtē kopējo ieguvumu no visām plānotajām darbaspēka nodokļu politikas izmaiņām 2014.gadā, arī no tām, par kurām diskusijas vēl turpināsies - neapliekamā minimuma paaugstināšanu līdz 84 latiem mazo algu saņēmējiem un atvieglojuma par apgādībā esošām personām palielināšanu līdz 98 latiem, tad darbiniekam ar minimālo algu un bez apgādājamajiem nākošgad ikmēneša ienākumi pieaugtu par 28,6 latiem, lēš eksperti.

Minimālās algas saņēmējs ar vienu nepilngadīgu bērnu 2014.gadā mēnesī saņemtu par 33,36 latiem vairāk nekā šobrīd.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 25.aprīlī, Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), vienojoties ar sociālajiem partneriem, atbalstīja priekšlikumu jau nākamā gada sākumā minimālo algu Latvijā paaugstināt no pašreizējiem 200 latiem uz 225 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā no 26.novembra mainīti soda apmēri par braukšanu bez biļetes un soda apmaksas sistēma, tādējādi paredzot, ka soda apmērs varētu pieaugt līdz pat 40 latiem, šodien pastāstīja pašvaldības SIA Rīgas satiksme pārstāvji.

Turpmāk sodītajam pasažierim par braukšanu bez biļetes būs iespēja samaksāt sodu uz vietas 3 latu apmērā vai arī samaksāt līgumsodu 5 latu apmērā viena mēneša laikā pēc rēķina izrakstīšanas, ja līgumsods piemērots vienu reizi gada laikā. Par atkārtotu braukšanu bez biļetes pasažierim varēs piemērot sodu 10 latu apmērā, un turpmāk par katru nākamo atkārtoto pārkāpumu līgumsoda apmērs tiks palielināts par 10 latiem, un tā apmērs var pieaugt līdz pat 40 latiem.

Ja pasažieris nebūs reģistrējis braucienu, līgumsoda apmērs būs robežās no 2 līdz 20 latiem atkarībā no pārkāpuma atkārtotības. Līdz šim sods bez biļetes bija 2-5 latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Benzīna cena Latvijā septembra sākumā bijusi trešā zemākā ES

LETA, 10.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

95.markas benzīna cena mazumtirdzniecībā Latvijā septembra sākumā bija 1279,25 eiro par 1000 litru, kas ir trešais zemākais līmenis Eiropas Savienībā (ES), liecina Eiropas Komisijas (EK) dati par degvielas cenām ES.

EK apkopotie dati atspoguļo vidējās degvielas cenas ES šā gada 1.septembrī.

Augstākā 95.markas benzīna cena ar nodokļiem septembra sākumā bija Itālijā - 1739,31 eiro, savukārt zemākais cenu līmenis reģistrēts Polijā - 1266,94 eiro par 1000 litru.

Lietuvā 95.markas benzīna cena mazumtirdzniecībā septembra sākumā bija 1341,71 eiro par 1000 litru, kas ir astotā zemākā cena, bet Igaunijā - 1278 eiro par 1000 litru, kas ir otrā zemākā cena.

Vidējā 95.markas benzīna cena ES šā gada 1.septembrī bija 1558,98 eiro, bet eirozonā - 1585,69 eiro par 1000 litru.

Tajā pašā laikā dīzeļdegvielas cena mazumtirdzniecībā Latvijā septembra sākumā bija 1254,75 eiro par 1000 litru, kas ir trešais zemākais līmenis ES.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

95.markas benzīna cena mazumtirdzniecībā Latvijā oktobra sākumā bija 1279 eiro par 1000 litru, kas ir ceturtais zemākais līmenis Eiropas Savienībā (ES), liecina Eiropas Komisijas (EK) dati par degvielas cenām ES.

EK apkopotie dati atspoguļo vidējās degvielas cenas ES šā gada 6.oktobrī.

Augstākā 95.markas benzīna cena ar nodokļiem oktobra sākumā bija Nīderlandē - 1724 eiro, savukārt zemākais cenu līmenis reģistrēts Polijā - 1268,63 eiro par 1000 litru.

Lietuvā 95.markas benzīna cena mazumtirdzniecībā oktobra sākumā bija 1329,19 eiro par 1000 litru, kas ir sestā zemākā cena, bet Igaunijā - 1275 eiro par 1000 litru, kas ir otrā zemākā cena.

Vidējā 95.markas benzīna cena ES šā gada 6.oktobrī bija 1550,58 eiro, bet eirozonā - 1574,24 eiro par 1000 litru.

Tajā pašā laikā dīzeļdegvielas cena mazumtirdzniecībā Latvijā oktobra sākumā bija 1247,75 eiro par 1000 litru, kas ir trešais zemākais līmenis ES.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Benzīna cena Latvijā februāra sākumā bijusi devītā zemākā ES

Dienas Bizness, 07.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

95.markas benzīna cena mazumtirdzniecībā Latvijā februāra sākumā bija 1396,54 eiro (981 lats) par 1000 litru, kas ir devītais zemākais līmenis Eiropas Savienībā (ES), liecina Eiropas Komisijas (EK) dati par degvielas cenām ES.

EK apkopotie dati atspoguļo vidējās degvielas cenas ES šā gada 4.februāri.

Augstākā 95.markas benzīna cena ar nodokļiem februāra sākumā bija Nīderlandē - 1967 eiro, savukārt zemākais cenu līmenis reģistrēts Polijā - 1301,91 eiro par 1000 litru.

Lietuvā 95.markas benzīna cena mazumtirdzniecībā februāra sākumā bija 1392,71 eiro par 1000 litru, kas ir septītā zemākā cena, bet Igaunijā - 1352 eiro par 1000 litru, kas ir ceturtā zemākā cena.

Vidējā 95.markas benzīna cena ES šā gada 4.februārī bija 1591,85 eiro, bet eirozonā - 1633,17 eiro par 1000 litru.

Tajā pašā laikā dīzeļdegvielas cena mazumtirdzniecībā Latvijā februāra sākumā bija 1368,34 eiro (962 lati) par 1000 litru, kas ir septītais zemākais līmenis ES.

Komentāri

Pievienot komentāru