Stabila un prognozējama gāzes ieguve ir viens no priekšnoteikumiem, lai uzņēmēji sāktu interesēties par jūras aļģu izmantošanu bioreaktoros; pētījumos balstīta metode, kas to nodrošina, ir atrasta
Tā DB atzīst Liepājas Universitātes (LiepU) Dabaszinātņu un inovatīvo tehnoloģiju institūta zinātniskais līdzstrādnieks, fiziķis Uldis Žaimis.
«Pētījumi rāda stabilas līknes. Redzam, ka pie optimāliem parametriem gāzes ieguve ir stabila un prognozējama. Ir svarīgi, lai nav lēcieni, lai var rēķināties ar stabilu ieguvumu. Tas ļautu noslēgt līgumus par enerģijas pārdošanu,» skaidro fiziķis.
Pasaulē vēl taustās
Autorkolektīva izstrādāto metodi U. Žaimis vērtē kā rītdienas vajadzībās balstītu: «Ir runa par šodienas, nevis vakardienas pētījumiem. Pasaulē notiek taustīšanās, tiek meklēti pareizākie fermenti. Latviešu tautai būtu jāpaceļ galva uz augšu un jāapzinās, ka daudzās jomās esam priekšgalā. Piemēram, UPB ražo koģenerācijas stacijas un apgādā ar tām pusi Eiropas.»
Biogāzes iegūšana no organiskām vielām nav nekas jauns, un Latvijā ir daudz bioreaktoru. Turklāt reaktoru var barot ar jebkuru organisku vielu, tā sadalīsies un tiks izdalīta biogāze. Galvenais ir jautājums, cik tas izmaksās. «Esmu bijis vienā no lielākajiem bioreaktoriem Latvijā. Zinu, ka tur ik dienu ieliek sešas tonnas mēslu un sešas tonnas kombinētās spēkbarības. Gan viens, gan otrs ir izejviela ražošanai, un rodas jautājums, kas ir izdevīgāk – mēslot laukus un iegūt graudus vai likt tos reaktorā? Mēs piedāvājam izmantot vielas, kuras ir atkritumi,» pētījumu mērķi skaidro U. Žaimis.
Jūras aļģu pētniecība notikusi vairākos etapos. Šī gada maijā ir pabeigts pētījums par aļģu izmantošanu biogāzes iegūšanai. Ir veiktas vairākas eksperimentu sērijas, lai konstatētu, kādu biogāzes daudzumu var iegūt no jūras aļģēm. Pasaules pieredze rāda un Liepājas pētnieki pārliecinājušies, ka lielāks ieguvums no jūras aļģēm ir, ja masai klāt pievieno piedevas, un lielākais izaicinājums bija atrast pareizos fermentus.
Visu rakstu Jūras mēslus pārvērš enerģijā lasiet 21. maija laikrakstā Dienas Bizness.