Jaunākais izdevums

Ņemot vērā pašreizējo Latvijas ekonomikas situāciju, veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) piesardzīgi vērtē iespēju arī Latvijā ieviest «tauku nodokli».

Dānija piemērojusi «tauku nodokli» trekniem produktiem, piemēram, sviestam un eļļai, savukārt Ungārijā darbojas tā dēvētais hamburgeru likums - lielāki nodokļi ir saldajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, bulciņām, sāļajām uzkodām. Circene intervijā laikrakstam Diena uz jautājumu, vai arī Latvijā vajadzētu ieviest ko līdzīgu, atbildēja, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā būtu ar šādu iniciatīvu piesardzīga.

«Varbūt mēs apdalām drusku ģimenes, kuras būtu spiestas krasi mainīt paradumus. Lai arī es esmu absolūts aizstāvis dārzeņiem, zivīm un piena produktiem, es domāju, ka ir diezgan riskanti pēkšņi uzreiz pateikt. Kaut arī es piekrītu – visiem produktiem, kas ir neveselīgi, [vajadzētu] mazināt pieejamību kaut vai ar cenas mehānismu. Bet varbūt to nedarīt šodien, bet paanalizēt situāciju, paskatīties piesardzīgāk,» sacījusi Circene.

Vērtējot Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokli, ministre aicinājusi iedzīvotājus dzīvot veselīgu, sportisku dzīvesveidu, tāpat nepieciešama veselības mācība skolās.

«Nav noslēpums – tā kā tehnoloģijas ir ļoti, ļoti ienākušas mūsu dzīvē, diemžēl ļoti liela iedzīvotāju daļa pēc darbadienas beigām piesēžas pie televizora vai datora un tur arī pavada visu brīvo laiku. Protams, no svara ir kampaņas, kaut vai tas pats aicinājums – ej un nūjo vai skrien. Tas neprasa ne sevišķus līdzekļus, ne naudu, tā ir dzīvesveida maiņa. Otrkārt, protams, neapšaubāmi – veselības mācība skolās,» uzsvērusi Circene.

Viņa ir apņēmības pilna runāt ar jauno izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli par veselības mācības atjaunošanu, jo «mums ir slimi bērni».

«Kā lielākās problēmas mums ir bērnu, jauniešu aptaukošanās, stājas defekti, redzes defekti. Tas viss ir saistīts ar dzīvesveidu. Ja skolā mēs neizveidosim attieksmi pret dzīvi pamatos, tad pēc tam to visu ar kampaņām mainīt ir ievērojami grūtāk. Mums katra desmitā ģimene ir neauglīga. Arī tāpēc, ka mums jaunieši ir slimi ar seksuāli transmisīvām slimībām. Mums ir jānovērš pusaudžu grūtniecības un pusaudžu inficēšanās ar HIV, AIDS. Bērni nezinot, nodara neatgriezenisku ļaunumu veselībai,» norādījusi Circene.

«Varbūt mums vajag no kaut kā atteikties – no kāda priekšmeta stundām. Vai mēs gribam veselu nāciju, vai mums ir svarīgāk, ka mēs vēl iemācīsimies kādu priekšmetu par kādu stundu vairāk. Pēc tam mums vajag miljonus, lai neauglīgās ģimenes mēģinātu ārstēt, un ne vienmēr mēs rezultātu dabūsim. (..) Tad mans politiskais uzstādījums – es gribu veselu Latvijas tautu!» teikusi ministre.

Pēc viņas domām, ar bērniem par seksuālo un reproduktīvo veselību būtu jāsāk runāt «padsmit gados», pirms attīstās seksualitāte.

«Es, protams, neaicinu viņus uz to, ka vajadzētu pievērsties attiecīgai dzīves sfērai ātrāk. Seksuālo dzīvi jebkuram jaunietim vajadzētu sākt tikai tad, kad viņš ir gatavs ģimenei un bērniem, – es to vienmēr esmu teikusi, arī strādājot savā profesijā. Taču tas netraucē viņam iegūt zināšanas. Ja zina, kādas var būt sekas, tad sekas var būt novēršamas,» stāstījusi Circene.

Savukārt pati ministre savas veselības labā ik dienu skrien.

«Vakar, aizvakar pa septiņiem kilometriem no rīta. Un mani neinteresē rezultāts. Es rezultātu paskatos pulkstenī intereses pēc, bet man vienalga, vai noskriešu stundā vai stundā desmit, vai stundā piecpadsmit,» atzinusi Circene.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izstādē Riga Food 2012 noskaidroti Latvijas labākie pārtikas ražotāji.

Latvijas gada ekoprodukts 2012

1. SIA Lat Eko Food «Rūdolfs» gardais mammas biezenis

2. A/s Tukuma piens «Eko jogurti»

3. Z/s Ozoliņi Lauku tēja «Anna»

Maizes kvalitātes konkurss

Zelta diploms – a/s Hanzas Maiznīcas «Hanzas kviešu maize», «Sendviču graudu maize ar auzu pārslām»

SIA Kuldīgas maizes ceptuve «Garšīgā rudzu maize»,

Iļģuciema maiznīca konditoreja «Gaišā Toskānas maize ar pienu», «Tumšā Toskānas maize ar olīveļļu»

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Piena produkti un produkti no piena, kuriem pievienoti augu tauki

Daina Krastiņa, Zemkopības ministrijas veterinārā un pārtikas departamenta eksperte, 21.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrāde ir viena no lielākajām (otra lielākā) Latvijas pārtikas rūpniecības nozarēm, līdz ar to veikalu plauktos ikdienā ir pieejams ļoti plašs piena pārstrādes produktu klāsts.

Un daudzi Latvijas iedzīvotāji savā ikdienas uzturā lieto visdažādākos piena pārstrādes produktus. Lai izprastu atšķirības, kas ir piena produkti un produkti no piena, kam pievienoti augu tauki, kā arī, kāpēc mainījās produktu nosaukumi, ir jāzina, ka ES normatīvie akti paredz to apzīmējumu aizsardzību, kurus izmanto piena un piena produktu tirdzniecībā.

Piena produkti ir produkti, kas iegūti tikai no piena, un kuros nevienu no ražošanas procesā pievienotajām vielām vai sastāvdaļām neizmanto, lai pilnībā vai daļēji aizvietotu kādu no piena sastāvdaļām, tai skaitā piena taukus. Regulā ir noteikti piena produkti, kuru nosaukumi ir aizsargāti, piemēram, krējums, siers, sviests, jogurts, kefīrs, rūgušpiens, paniņas, sūkalas u.c. Līdz ar to šos aizsargātos nosaukumus nedrīkst izmantot, nosaucot produktus, kas pēc sastāva neatbilst piena produkta aprakstam, t.i. tiem ir pievienoti augu tauki vai nepiena olbaltumvielas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksimāli pieļaujamais slikto tauku daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma, nākamais solis ir ierobežot pārsaldināto un pārsālīto produktu ražotājus .

Valdība atbalstīto Veselības ministrijas (VM) izstrādāto noteikumu projektu par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos var uzskatīt par brīdinājuma signālu pirms akcīzes nodokļa piemērošanas pārmēru sāļiem, saldiem un trekniem ēdieniem. Regulēta veselīgāku tauku izmantošana, ražojot pārtiku un gatavojot maltītes sabiedriskajā ēdināšanā, var ietekmēt 7,8 tūkst. uzņēmumu. No tiem 6,5 tūkst. uzņēmumu ir sabiedriskie ēdinātāji, kam uzlikts finansiāls slogs, lai paškontroles ietvaros nodrošinātu transtaukskābju procentuālā sastāva analīzes gatavajiem produktiem.

Viena produkta analīžu izmaksas transtaukskābju noteikšanai ir 52,25 eiro, neieskaitot PVN. Zemkopības ministrijā uzskata, ka sadārdzinājums, aizvietojot transtaukskābes saturošas taukvielas ar veselīgākām alternatīvām, nav būtisks. Tādēļ, ieviešot ierobežojumus, pārtikas produktu cenām nevajadzētu būtiski palielināties. Noteikts, ka maksimāli pieļaujamais slikto tauku daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TomTom sporta aprocei Touch piemīt ļoti reti sastopama spēja «ielīst» zem lietotāja ādas, lai izmērītu muskuļu un tauku daudzumu ķermenī

Jau neskaitāmas reizes piedzīvots, ka daudzsološās, «revolucionārās» jomās ātri vien sarodas tik vērienīgs piedāvājums, ka patērētājiem par lielāko izaicinājumu kļūst piemērotākā produkta izvēlēšanās. Līdzīgi noticis arī ar valkājamajām tehnoloģijām – dažu gadu laikā tirgū nonākušas tik daudzas un dažādas fizisko aktivitāšu mērīšanas aproces, ka kādai izcelties uz citu fona kļūst aizvien grūtāk. Tad nu ražotājam jāliek lietā visu iztēli un jāizdomā, kā padarīt produktu pamanāmu.

Ar navigācijas sistēmām atpazīstamību ieguvušā uzņēmuma TomTom fizisko aktivitāšu aproce Touch konkurentu vidū diez vai būtu ļoti pamanāma, ja vien tai nepiemistu kāda «īpašā spēja». Paralēli soļu un sirdspukstu skaitīšanai tā prot izmērīt lietotāja ķermeņa muskuļu un tauku īpatsvaru. Šāds reti sastopams piedāvājums ir gana interesants, lai papētītu ierīci mazliet tuvāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmācijas kompānijas AS Olainfarm akcionāru ārkārtas sapulcē šodien uzņēmuma padomē ievēlēta bijusī veselības ministre Ingrīda Circene (V), aģentūru LETA informē uzņēmumā.

Circene līdz šim konsultēja farmācijas kompāniju sadarbības jautājumos.

Padomē turpinās darboties pašreizējā padomes priekšsēdētāja Valentīna Andrējeva, kā arī padomes locekļi Aleksandrs Raicis, Volodimirs Krivozubovs, Gunta Veismane un Circene.

Piecu padomes locekļu kopējais mēneša atalgojums tika noteikts 10 500 eiro apmērā.

Sapulcē vienbalsīgi pieņemts lēmums arī par statūtu grozījumiem un akciju nominālvērtības denomināciju no latiem uz eiro, nosakot, ka sabiedrības pamatkapitāls sastāv no 14 085 078 akcijām, ar vienas akcijas nominālvērtību 1,4 eiro, veidojot pamatkapitālu 19 719 109 eiro apmērā.

Par Olainfarm akciju denominācijas datumu noteikts ir 2015.gada 23.janvāris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pārtikas cenas desmit gadu laikā augušas vairākas reizes

Žanete Hāka, 06.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada decembra sākumā salīdzinājumā ar 2003.gada decembri cenas Rīgas lielveikalu ķēdēs ir samazinājušās tikai kartupeļiem, dažiem augļiem, dārzeņiem un Brie Prezident sieram, bet nemainīgas tās ir palikušas tikai karamelēm Bārbele, savukārt pārējiem produktiem tās ir kāpušas pat vairākas reizes, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

Vislielākais cenu pieaugums pēdējo desmit gadu laikā ir bijis ķiplokiem - par 293% no 0,64 Ls/kg līdz 2,5 Ls/kg un cigaretēm Marlboro - par 217% no 0,69 Ls/20 gab. līdz 2,20 Ls/20 gab.

Vēl vairāk nekā divas reizes cenas ir palielinājušās svaigai laša filejai - par 186% no 3,5 Ls/kg līdz 10,02 Ls/kg, cūkgaļas konserviem - par 179% - no 0,44 latiem līdz 1,24 latiem par 325 gramu kārbu, liellopu gaļas konserviem - par 172% no 0,43 latiem līdz 1,18 latiem par 325 gramu kārbu, liellopu gaļai ar kaulu - par 164% no 1,70 Ls/kg līdz 4,49 Ls/kg, importa zemenēm - par 138% no 2,90 Ls/kg līdz 6,9 Ls/kg, banāniem - par 131% no 0,42 Ls/kg līdz 0,97 Ls/kg.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Ministru kabineta komitejas sēdē tika izskatīts Veselības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts, kas paredz trans-taukskābju ierobežošanu pārtikas produktos, informē VM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministre: veselības nodoklis jau no nākamā gada jūlija

Jānis Rancāns, 05.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības pakalpojumu sasaistīšana ar nodokļu maksāšanu spēkā stāties varētu jau nākamā gada jūlijā, pavēstīja veselības ministre Ingrīda Circene.

«Viss iet pēc grafika, ir izstrādāta koncepcija, kas tiek apspriesta. Ātrākais iespējamais variants ir nākamā gada 1. jūlijs, taču, ja būs aizkavēšanās, tad 2014. gadā,» telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes sacīja I. Circene.

Komentējot valdības lēmumu par papildus desmit miljonu latu piešķiršanu, I. Circene norādīja, ka ministrija iesniegusi informāciju Finanšu ministrijai (FM) par papildu nepieciešamajiem līdzekļiem šā gada budžeta grozījumos, lūdzot piešķirt 34,6 miljonus latu.

Veselības ministrijai ir izveidotas 10 – 12 prioritātes – ārstniecības pakalpojumi, papildus nauda kompensējamiem medikamentiem utt., kuros paredzēts tērēt papildus līdzekļus. Jau piešķirtie desmit miljoni latu savukārt esot stabilizējuši slimnīcu darbu, skaidroja I. Circene.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veselības ministre: pakalpojuma saņemšana jāsaista ar nodokļu maksāšanu

Jānis Rancāns, 02.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības aprūpē jānodala privātā joma no valsts, bet veselības aprūpes pakalpojuma saņemšana jāsaista ar nodokļu maksāšanu. Tāpat svarīgi ir mainīt cilvēku attieksmi pret dzīvi, uzskata veselības ministre Ingrīda Circene.

Raidījumā Dienas Rīts Veselības ministre norādīja, ka naudas masa, kas ir paredzēta plānveida veselības aprūpei, ir pārāk maza un finanšu līdzekļu ir nepieciešamas vairāk. I. Circene uzsvēra, ka tas ir ļoti komplekss jautājums – naudai jābūt caurspīdīgai, bet privātajai veselības aprūpei jābūt nodalītai no valsts. «Viens no risinājumiem ir pilnīgi nodalīt valsts medicīnisko aprūpi no privātās,» sacīja veselības ministre.

Nozīmīga problēma ir saistīta ar atalgojumu. Ministre norādīja, ka ārsts, kura alga uz rokas par vienu slodzi ir 350 latu aiziet uz privāto veselības aprūpi un ir grūti nodrošināt infrastruktūras izmantošanu gan privātajai, gan valsts veselības aprūpei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ministre: ārsta alga jāceļ līdz 1391 latam uz papīra par slodzi

Dienas Bizness, 10.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Par to darbu, ko dara medicīnas darbinieki, arī māsas un ārstu palīgi, viņu algas ir absolūti neadekvātas,» norādījusi veselības ministre Ingrīda Circene.

«Ārsta alga no 524 latiem uz papīra jāpieaudzē līdz 1391 latam uz papīra par vienu slodzi. Plānojam, ka pakāpenisku algu palielināšanu varētu sākt jau šī gada pēdējos trijos mēnešos,» ministre norādījusi intervijā laikrakstam Diena.

«Protams, sākotnēji pieaugums nebūs lielāks par 10%, bet kāpne ir izstrādāta,» viņa gan piebildusi.

Jautāta, kas ir Latvijas akūtākās veselības aprūpes problēmas, I. Circene atbildējusi: «Jāsaka, finansējums ir visglobālākā problēma. Kvalitāte ir Eiropas līmenī - ne visur, bet ar kvalitāti viss ir kārtībā. Mūsu problēma ir tā, ka finansējums ir aptuveni puse no tā, kas ir vidēji Eiropā. Nerisinot to, mēs nevaram atrisināt pārējo.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

PVD Ukrainas izcelsmes vafelēs konstatē būtiski paaugstinātu transtaukskābju daudzumu

Monta Glumane, 20.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot robežkontroli, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Ukrainas izcelsmes konditorejas izstrādājumos – vafelēs «Plombir», konstatējis būtiski paaugstinātu transtaukskābju līmeni,informē PVD.

Vafeļu ražotājs ir «Мир лакомств», produkta oriģinālais nosaukums - Вафли «Со вкусом «Пломбир». PVD norādīja, ka produktā esošais transtaukskābju līmenis bija pārsniegts 30 reizes.

Pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir noteikts četrās no 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm – Latvijā, Dānijā, Austrijā un Ungārijā.

PVD informē, ka Latvijā noteiktais pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir atkarīgs no kopējā tauku daudzuma produktā: 2 grami uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma (2g/100g), ja kopējais tauku daudzums produktā ir virs 20 %, 4g/100g, ja kopējais tauku daudzums produktā ir no 3 % līdz 20 %, un 10g/100g, ja kopējais tauku daudzums produktā ir zem 3 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Sāk publisko apspriešanu par transtaukskābju ierobežošanu pārtikā

Žanete Hāka, 21.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija sākusi publisko apspriešanu Ministru kabineta noteikumu projektam, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos, nosakot to maksimālās pieļaujamās normas, informē ministrijas pārstāvji.

Noteikumu projekts izstrādāts atbilstoši valdībā apstiprinātajam Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plānam 2013.-2015.gadam, kas paredz arī ierobežot neveselīgu pārtikas produktu patēriņu un pieejamību sabiedrībā, tādējādi uzlabojot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un sabiedrības veselības rādītājus.

Noteikumu projektā paredzēts, ka maksimāli pieļaujamais trans-taukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt 2g uz 100g no kopējā tauku daudzuma. Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20%, trans-taukskābes nedrīkstēs pārsniegt 4g uz 100g no kopējā tauku daudzuma. Tāpat noteikts, ka produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt 10g uz 100g no kopējā tauku daudzuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Piensaimnieku savienības vadītājs: ar ūdeni atšķaidītu pienu neviens nepirktu

Lelde Petrāne, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tikko pienu atšķaida ar ūdeni, tā garša abolūti izmainās, ja kāds tādu pienu nopirktu, tad viņš pēdējo reizi to darītu,» intervijā laikrakstam Diena sacījis Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Jāatgādina, ka SIA Latvijas piens pārstāvis Raimonds Freimanis iepriekš izteica pieļāvumu, ka atsevišķi pārstrādātāji varētu izgatavot pienu no piena pulvera.

«Ar šādu paziņojumu viņš ir nodarījis neiedomājamu kaitējumu nozarei. Piena nozares uzņēmumiem tagad būs jātērē milzīgi līdzekļi, lai pārliecinātu cilvēkus par pretējo. Lieta ir ļoti sensitīva. Arī pirms šāda paziņojuma cilvēkos bija neticība, kā īsti top piena produkti. Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības biedri ir ielikuši milzīgas pūles, pierādot, ka viss ir kārtībā. Katrā piena uzņēmumā ir tā saucamā piena bilance, pēc kuras skaidri var redzēt, lūk, šeit ir piens, lūk, ir patēriņa normas. Ražojot jebkuru produktu, bet galā ir jāsanāk loģiskam rezultātam, kas tiek kontrolēts,» teicis Šolks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot veselības nodokļa vai speciālas nodevas iemaksu, cilvēkiem būs iespēja iesaistīties obligātās veselības apdrošināšanas sistēmā, aģentūru LETA informēja veselības ministres padomniece juridiskajos jautājumos Inese Kalniņa.

Kā ziņots, veselības nodokli plānots noteikt kā daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) 5% apmērā, tādējādi sasaistot nodokļa maksāšanu ar medicīniskā pakalpojuma saņemšanu, kas iedzīvotājiem ļautu apzināties arī savu tiešo līdzdalību veselības aprūpes sistēmā.

VM plāno sasaistīt veselības nodokļa maksājumus ar obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanu.

Līdzdalību obligātās veselības apdrošināšanas sistēmā varēs iegūt cilvēki, kas maksās veselības nodokli vai speciālu nodevu, kuras summas apmērs varētu tikt noteikts, vadoties no vidējās gada laikā samaksātās veselības nodokļa summas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dānija ievieš «tauku nodokli»

Jānis Rancāns, 29.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No sestdienas Dānijas iedzīvotājiem nāksies maksāt vairāk par pārtikas produktiem ar augstu tauku saturu, vēsta The Telegraph. Tādā veidā valsts cenšas apkarot iedzīvotāju aptaukošanos un samazināt sirds slimību skaitu.

Ar nodokli tiks aplikti produkti, kuru saturā ir augsts piesātināto tauku daudzums. Papildu maksa sasniegs 16 kronas par kilogramu piesātināto tauku.

Saskaņā ar Dānijas varasietāžu aprēķiniem tas varētu sadārdzināt, piemēram, 250 gramu sviesta paciņu par 14,1%, bet viena litra olīveļļas pudeli par 7,1%, vēsta The Copenhagen Post.

Vismaz 10% Dānijas iedzīvotāju ir «klīniski aptaukojušies», secinājuši Dānijas Pārtikas un ekonomikas institūta speciālisti. Šis rādītājs ir zemāks nekā vidēji Eiropā, norāda The Telegraph.

Neskatoties uz to, vismaz 4% priekšlaicīgas nāves gadījumus Dānijā izraisījis pārmērīgs piesātināto tauku patēriņš, secinājuši institūta speciālisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Circene: Visticamāk, mediķu algas neizdosies palielināt ātrāk par 2013.gadu

LETA, 17.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinot algas, kopējais nepieciešamais līdzekļu apjoms ir ļoti liels, bet palielināt atalgojumu kādai no medicīnas darbinieku daļām, būtu negodīgi un diskriminējoši, tādēļ, visticamāk, mediķu algas neizdosies palielināt ātrāk par 2013.gadu, atzīst veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Jaunās valdības deklarācijā bija teikts, ka tiks nodrošināta cilvēkresursu attīstības programma medicīnā, veicinot speciālistu palikšanu Latvijā. Kā skaidroja ministre, šīs problēmas risinājums ir algas palielināšana, taču nākamgad to, visticamāk, neizdosies veikt.

Problēma ir tajā, ka, palielinot algas, kopējais nepieciešamais līdzekļu apjoms ir ļoti liels, bet palielināt atalgojumu kādai no medicīnas darbinieku daļām, būtu negodīgi un diskriminējoši, sacīja Circene.

Arī atbalsta programmu neauglīgajām ģimenēm, visticamāk, neizdosies ieviest ātrāk par 2013.gadu. Lai šādu programmu ieviestu, vajadzētu izveidot neauglīgo ģimeņu reģistru, kas ļautu veikt arī precīzus aprēķinus par nepieciešamo finansējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Dienas tēma: Solidaritātes nodoklis atņems konkurētspēju

Māris Ķirsons, 27.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vēlme, ar solidaritātes nodokļa ieviešanu iekasēt vairāk naudas nodokļos, cerēto rezultātu var arī nenest

Pašvaldību ienākumiem pastāv risks pat samazināties. Saruks arī to uzņēmumu konkurētspēja, kuri savu produktu radīšanai izmanto augstas kvalifikācijas speciālistus. Par to liecina Deloitte apaļā galda diskusija par solidaritātes nodokļa slēptajiem riskiem. Uzņēmēji uzskata, ka solidaritātes nodokļa ieviešana nevis veicinās investīciju pieplūdumu Latvijas ekonomikai, bet – tieši pretēji – slāpēs, turklāt netiek izslēgts, ka pat tie, kuri jau ir investējuši Latvijā, augstākā līmeņa speciālistu darba vietu pārcels uz kādu no kaimiņvalstīm.

Tiek pieļauts, ka daļa solidaritātes nodokļa maksātāju šāda nodokļa ieviešanu Latvijā apstrīdēs Satversmes tiesā. Valsts, daudz gribēdama, finālā varot dabūt ļoti maz – patiesībā konsolidētais efekts var būt arī negatīvs.Efektīvāk būtu bijis palielināt nodokļu iekasējamību, vēl jo vairāk, ja valsts budžeta parāds uz šā gada oktobri ir 1,47 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministre Ingrīda Circene (V) tomēr nolēmusi pati atkāpties no amata un jau šodien viņa Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) varētu iesniegt demisijas rakstu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Savu lēmumu atkāpties Circene pamatos ar ilgstošām veselības problēmām.

Straujuma ir uzņēmusies veselības ministres pienākumu pildīšanu laikā, kamēr ministre Circene atgūstas pēc mugurkaula operācijas un nevar pildīt savus pienākumus. Viņa arī līdz šim neprognozēja, kad varētu atgriezties darbā.

Iepriekš premjerministre pavēstīja, ka jūlija sākumā varētu būt sagaidāmi iespējamie risinājumi jautājumā par veselības nozares vadību. Viņa jūlija pirmajā nedēļā esot iecerējusi tikties ar Circeni, lai runātu par turpmāko rīcību un risinājumiem. «Skaidrs, ka veselības nozarei ministrs ir vajadzīgs,» teica Straujuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban darbnespējas lapas izsniedz līdz darbspēju atgūšanai, proti, uz maksimālo laiku līdz 180 dienām jeb sešiem mēnešiem, taču veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) uzskata, ka tas ir pārāk ilgi, un piedāvā to samazināt līdz 120 dienām - četriem mēnešiem, kā tas ir Lietuvā, vēsta laikraksts Diena.

Labklājības ministrija (LM) ieceri vērtējot atturīgi, norādot - varbūt drīzāk jācīnās ar cēloņiem, jāievieš stingrāki kritēriji slimības lapu izrakstītājiem.

Kā informē laikraksts, šodien Veselības ministrija kopā ar LM un citiem speciālistiem sāks darbu īpaši izveidotā darba grupā.

Tai līdz 2. aprīlim jāizstrādā grozījumi normatīvajos aktos. Tiks izvērtēta iespēja izsniegt darbnespējas lapas atbilstoši slimību diagnožu grupām, nosakot maksimālo ārstēšanās ilgumu. I. Circene minējusi piemēru: «Ja ir iesnas - piemēram, viena nedēļa, taču, ja iesnām nāk klāt iekaisums - divas nedēļas, ja bronhīts - trīs nedēļas vai mēnesis.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Riga Food medaļas saņem labākie pārtikas produkti

Sandra Dieziņa, 04.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riga Food 2013 izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos šogad noskaidroti labākie kvasa un iesala dzērieni, medus un piena produkti, un trešdien izstādes atklāšanā konkursu uzvarētāji tika apbalvoti Riga Food medaļām.

Biedrība Alus brālība un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 ar Zemkopības ministrijas atbalstu pirmoreiz rīkoja Baltijas valstīs ražotā kvasa un iesala dzērienu konkursu. Kvasu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Ilgezeem ražotais Porter kvass, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Piebalgas alus ražotais Piebalgas oriģinālais kvass, savukārt bronzas medaļu un 3. vietu – UAB Vilniaus alus ražotais dabīgi raudzētais kvass Retro. Savukārt kvasa (iesala) dzērienu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Veselība, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Ilgezeem ražotais Iļģuciema oriģinālais iesala dzēriens, bronzas medaļu un 3. vietu – SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Porteris. Konkursa specbalvu un vienu tonnu iesala kvasa ražošanai saņēma a/s Cēsu alus ražotais Ulmaņlaiku kvass.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Ierobežos pieļaujamo transtaukskābju daudzumu

Dienas Bizness, 30.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts sekretāru sanāksmē izskatīts un tālākai apstiprināšanai valdībā virzīts Veselības ministrijas (VM) izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos, nosakot to maksimālās pieļaujamās normas, informē VM Komunikācijas nodaļa preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna.

Noteikumu projektā paredzēts, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt 2g uz 100g kopējā tauku daudzuma. Savukārt produktos ar pazeminātu tauku daudzumu, kas ir, piemēram, piena produktu izstrādājumi, kuriem ražošanas procesā tiek pievienoti augu tauki (krējuma, siera izstrādājumi, augu tauku pastas utt.), pieļaujamais trans-tauku daudzums būs vēl mazāks.

VM norāda, ka noteikumi attieksies uz visiem pārtikas produktiem, kurus paredzēts laist vai darīt pieejamus Latvijas tirgū - gan Latvijā ražotiem, gan ievestiem no citām valstīm. Noteikumu projekts vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Noteikumu projektā minētās normas spēkā stāsies 2016.gada 1.janvārī, vienlaikus pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais trans-taukskābju daudzums, drīkstēs izplatīt tirgū līdz 2018.gada 1.janvārim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas piena pārstrādes uzņēmums Food Union ir veicis skābā krējuma ražošanas tehnoloģiju un procesu uzlabojumos un produktu zīmolam Limbažu piens laidis klajā jaunu produktu sēriju – Meistara krējums, informē uzņēmuma pārstāvji.

Jaunās produktu sērijas izstrādē, testēšanā un virzīšanā tirgū uzņēmums ieguldījis 20 tūkstošu eiro.

Meistara krējuma līnijas palaišanai, uzņēmums izstrādāja specifisku skābā krējuma ražošanas kvalitātes standartu un ieviesa vairāklīmeņa kontroles mehānismus ražošanas procesos un tehnoloģijās. Ieviestā procedūra paredz, ka Meistara krējuma tiek izvēlēts tikai svaigākais un augstākās kvalitātes piens, kas tiek nošķirots un atsevišķi pārstrādāts. Krējuma raudzēšanai izvēlētas specifiskas ierauga baktērijas, kas veido vēlamo krējuma garšu un konsistenci, piešķir nepieciešamo skābuma līmeni un ļauj saglabāt produkta kvalitāti nemainīgu visā realizācijas periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Ar akcīzi grib aplikt arī šokolādi, cukuru un sāli, cerot iekasēt papildu 30 miljonus eiro

LETA, 03.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija (VM) ir sagatavojusi priekšlikumus nākamā gada budžeta ieņēmumu palielināšanai par teju 30 miljoniem eiro un šī mērķa sasniegšanai rosina noteikt akcīzes nodokli arī šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem, pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

VM jau ir izstrādājusi priekšlikumus noteikt akcīzes nodokli vairākiem pārtikas produktiem un augu aizsardzības līdzekļiem, kā arī vairākām precēm. VM sākotnēji vēstīja, ka šādi budžetā varētu papildus rast 9,5 miljonus eiro. Taču tagad VM ir izstrādājusi priekšlikuma papildinājumus, kurus iesniegusi Finanšu ministrijai.

Jaunais piedāvājums paredz noteikt akcīzes nodokli cukura konditorejas izstrādājumiem jeb karamelēm, īrisiem un citām konfektēm, šokolādei un tās izstrādājumiem, kā arī miltu konditorejas izstrādājumiem. Šiem produktiem VM vēlētos noteikt akcīzes nodokli 41 eiro apmērā par 100 kilogramiem produkta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Intervija: Uz patērētāja sniegto informāciju ir jāpaļaujas

Sandris Točs, speciāli DB, 24.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neesam ieinteresēti izsniegt kredītus un pēc tam mēģināt naudu piedzīt, tā mākslīgi palielinot kredītu izsniegšanas apjomus, lai gan tā var secināt no PTAC politikas attiecībā pret nozari, intervijā DB saka AS 4finance operatīvās vadības direktors Gvido Endlers, paužot viedokli par Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) jaunajām vadlīnijām nebanku kreditēšanas nozarei, nosakot pilnu maksātspējas vērtēšanas procesu kredītiem, sākot no 100 eiro.

Kā vērtējat šo priekšlikumu?

Vērtēju šīs izmaiņas kā ļoti sasteigtas. Nav neviena argumenta, kāpēc ir jāsamazina esošais apjoms no 425 eiro uz 100 eiro. Nav absolūti neviena pētījuma, nav veikta datu analīze. Mūsu esošais maksātspējas vērtēšanas modelis ir pat ļoti labs. Izsniedzam aizdevumu summas līdz 425 eiro SMScredit.lv un Ondo.lv produktos, nodrošinot mūsu izstrādātu maksātspējas vērtēšanas modeli, balstoties un informāciju, kas ir saņemta no patērētāja. Savukārt Vivus.lv produktam, kur maksimālā aizdevuma summa ir līdz 1500 eiro un maksimālais termiņš 24 mēneši, gadījumos, kad klienti vēlas aizņemties lielākas summas par 425 eiro, ir jāveic tā sauktais padziļinātais maksātspējas vērtēšanas process, kur klientiem tiek pieprasīti dažādi dokumenti – banku kontu izraksti, informācija no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai Valsts ieņēmumu dienesta. Esam veikuši datu analīzi un salīdzinājumu un esam secinājuši, ka kredītu atmaksas kvalitāte produktos SMScredit.lv un Vivus.lv ir pilnīgi vienāda. Tātad tam, vai mēs prasām šos dokumentus vai neprasām, no kredīta apmaksas viedokļa nav nekādas atšķirības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Uzņēmēji iesaka atteikties no akcīzes kafijai, ieviest taksometru nodokli un «čeku loteriju»

LETA, 12.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un biedrība Business against shadow economy (Uzņēmēji pret ēnu ekonomiku jeb BASE) sagatavojušas savus priekšlikumus ēnu ekonomikas ierobežošanas plānam, paredzot atteikties no akcīzes nodokļa piemērošanas kafijai, ieviest taksometru ikmēneša nodokli, izskaust pirātismu un ieviest «čeku loteriju».

Dokumentā apkopoti LTRK, LDDK un BASE biedru priekšlikumi, kā arī valsts iestāžu priekšlikumi, kurus atbalsta minētās uzņēmēju biedrības. Ceturtdien notiekošajā ikgadējā ēnu ekonomikas apkarošanai veltītajā konferencē tiks uzklausīti viedokļi par minētajiem priekšlikumiem un pēdējie ieteikumi pirms ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna iesniegšanas apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Nodokļu jomā uzņēmēji rosina izstrādāt vidēja termiņa valsts nodokļu politiku, kas būtu saistīta ar vidēja termiņa Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020.gadam noteikto, nodrošinātu nodokļu politikas kvalitatīvu un pilnīgu realizāciju un paredzētu nodokļu politikas instrumentiem sasniedzamos mērķus un rezultatīvos rādītājus. Tāpat jānodrošina nodokļu sistēmas stabilitāte un prognozējamība, jāmazina darbaspēka nodokļu slogs tādā veidā, kas nepalielina administratīvo slogu, kā arī jāpārskata valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Komentāri

Pievienot komentāru