Maksimāli pieļaujamais slikto tauku daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma, nākamais solis ir ierobežot pārsaldināto un pārsālīto produktu ražotājus .
Valdība atbalstīto Veselības ministrijas (VM) izstrādāto noteikumu projektu par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos var uzskatīt par brīdinājuma signālu pirms akcīzes nodokļa piemērošanas pārmēru sāļiem, saldiem un trekniem ēdieniem. Regulēta veselīgāku tauku izmantošana, ražojot pārtiku un gatavojot maltītes sabiedriskajā ēdināšanā, var ietekmēt 7,8 tūkst. uzņēmumu. No tiem 6,5 tūkst. uzņēmumu ir sabiedriskie ēdinātāji, kam uzlikts finansiāls slogs, lai paškontroles ietvaros nodrošinātu transtaukskābju procentuālā sastāva analīzes gatavajiem produktiem.
Viena produkta analīžu izmaksas transtaukskābju noteikšanai ir 52,25 eiro, neieskaitot PVN. Zemkopības ministrijā uzskata, ka sadārdzinājums, aizvietojot transtaukskābes saturošas taukvielas ar veselīgākām alternatīvām, nav būtisks. Tādēļ, ieviešot ierobežojumus, pārtikas produktu cenām nevajadzētu būtiski palielināties. Noteikts, ka maksimāli pieļaujamais slikto tauku daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.
Paredzams, ka Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) transtaukskābju meklēšanai produktos un ēdienos būs nepieciešams papildu finansējums 81,6 tūkst. eiro apmērā 2018. gadā, bet turpmāk ik gadu – 57,8 tūkst. eiro. Aprēķināts, ka pārbaužu veikšanai nepieciešamas trīs jaunas amata vietas. Darba roku jauno pienākumu veikšanai pietiks, uzskata PVD šefs Māris Balodis, laboratoriskās iespējas nodrošinās zinātniskais institūts BIOR. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi sevi kontrolēs paši. «Es varu komentēt to, cik transtaukskābes ir kaitīgas, bet šo es nevarēšu kompetenti komentēt,» veselības ministrs Guntis Belēvičs atzina, vaicāts, kā tieši darbosies šis komersantu paškontroles mehānisms.
M. Balodis paskaidro, ka uzņēmumiem paškontrole jāveic, ne tikai meklējot transtaukskābes, bet arī pārliecinoties par produktu atbilstību virknei prasību. Sabiedriskajiem ēdinātājiem būs jāpievērš lielāka uzmanība izejvielu kontrolei, tādā veidā ierobežojot transtaukskābju saturu ēdienos. PVD savukārt, kā stāsta M. Balodis, veiks virspārbaudes izlases veidā, ņemot paraugus gan no rūpnieciski ražotiem produktiem, gan no pagatavotiem produktiem. «Ēdienu kontrole varētu notikt vairāk tur, kur to ēd jutīgās grupas – bērni, skolnieki, slimnīcu pacienti,» paskaidro M. Balodis. Uzņēmumiem pielāgoties jaunajiem apstākļiem atļauts divus gadus, lai gan G. Belēvičs vēlējies, lai sabiedriskie ēdinātāji uz to pāriet gada laikā. M. Balodis komentē, ka periods adaptācijai atvēlēts pietiekami ilgs. Līdzšinējā pieredze liecinot, ka pārtikas ražotāji un tirgotāji izmaiņas ievieš pēdējā brīdī. PVD sola pastiprināti komunicēt ar uzņēmumiem, lai tie spētu laikus pielāgot darbību. Pārtikas produktus, gan vietējos, gan importētos, kuros pārsniegts noteikumos noteiktais maksimāli pieļaujamais transtauk- skābju daudzums, var izplatīt līdz 2018. gada 1. janvārim.
«Jaunie noteikumi veicinās patērētāju pārliecību par Latvijā ražotu produktu kvalitāti, tāpēc tos atbalstām,» DB saka Dana Erciņa-Užāne, uzņēmuma NP Foods komunikācijas direktore. «Noteiktais maksimāli pieļaujamais transtauk- skābju daudzums pārtikas produktos – divi grami uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma – ir nerakstīts pārtikas ražošanas kvalitātes standarts visā pasaulē, kuru NP Foods uzņēmumi ir jau sen ieviesuši lielākajai daļai iecienīto pārtikas produktu. Izmaiņas atbilstoši jaunajiem noteikumiem būs jāveic nenozīmīgam produktu daudzumam un mēs to izdarīsim noteiktajā divu gadu termiņā,» norādīja D. Erciņa-Užāne. Savukārt restorānu bizness ar jaunajām normām nav mierā. Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas valdes locekli Armandu Mednieku māc bažas par to, ka iecerēts palielināt paškontroles slogu: «Ūdeni nesam laboratoriski pārbaudīt divas reizes gadā, vai tāpat mums būs jānes visi virtuvē izmantotie produkti, kas satur taukus?»
Plašāk lasiet rakstā Samazina tauku kumosu trešdienas, 26.augusta laikrakstā Dienas Bizness (4.lpp)!