Pārtika

Cesvaines Piens palielina peļņu un apgrozījumu

Sandra Dieziņa,11.07.2013

Jaunākais izdevums

Piena pārstrādes uzņēmums a/s Cesvaines Piens pērn apgrozījis 6,143 milj.Ls, kas, salīdzinot ar 2011.gadu, ir par 10,88% vairāk.

Augusi arī uzņēmuma peļņa, kas palielinājusies no 74,946 tūkst.Ls 2011.gadā līdz 125,079 tūkst.Ls pērn, liecina Lursoft dati.

Savā gada pārskatā Cesvaines Piens vadība norāda, ka aizvadītajā gadā uzņēmums pārstrādājis 20,2 tūkst.t piena, kas ir par 3,1% vairāk nekā 2011.gadā, un saražojis 1,751 tūkst. t siera, 137,8 t sviesta, 501,1 t krējumu un krējuma izstrādājumus un 259,9 t biezpiena un mājas siera.

Cesvaines Piens saražotās produkcijas galvenais izplatītājs ir a/s Siera nams. 2012.gadā uzņēmums pabeidzis projekta Piena pieņemšanas un cisternu mazgāšanas telpu rekonstrukcija realizācija, kā arī uzsācis iekārtu pārvietošanu no sviesta ceha uz citām ražošanas ēkām ar mērķi maksimāli koncentrēt ražošanu, tādejādi ietaupot līdzekļus telpu apsaimniekošanai. Pērn Cesvaines Piens sācis ražot vairākus atšķirīgus sierus, biezpienu, kā arī iegādātas un uzstādītas jaunas vannas, fasēšanas un citas iekārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/S Cesvaines Piens (CP) janvārī uzsākusi siera eksportu uz Franciju. Gada pirmajās nedēļās CP siers pieejams patērētājiem Francijas ziemeļu un nedaudz centrālajā daļā līdz Nantei (Nantes) un Dižonai (Dijon).

Sarunas par eksportu uz Franciju veiksmīgi noslēgtas jau decembrī pēc sekmīgas Cesvaines Piens dalības starptautiskajā pārtikas izstāde ANUGA 2013 Vācijā.

A/S Siera Nams padomes priekšsēdētāja Dace Ozola norāda: «Francūži ir pirmie, ar kuriem realizējam eksportu, bet ne būt nav vienīgie, kuri šobrīd izrāda interesi par Cesvaines sieriem.»

„Patiess prieks un lepnums, ka mūsu siera meistaru veikums- radītais siers no Cesvaines novada piena ir novērtēts tālu ārpus Latvijas robežām, īpaši tādā siera lielvalstī kā Francija! Tas dod papildus stimulu un prieku strādāt“, uzsver A/S „Cesvaines Piens“ valdes priekšsēdētāja Dzintra Simsone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Cesvaines piena par vairāk nekā miljonu modernizētajā ražotnē

Sandra Dieziņa,23.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Cesvaines piens, ieguldot 1,4 miljonus latu, modernizējis ražotni un gatavojas eksportam.

Pēdējo trīs gadu laikā ieguldītās investīcijas uzņēmumam ļāvušas iegūt otro elpu un tas gatavs startēt jaunos tirgos. Uzņēmuma potenciālu saredz arī tā produkcijas oficiālais izplatītājs a/s Siera Nams, kas šomēnes ar Cesvaines piena jaunajiem Alpu un Cesvaines sieriem piedalījās izstādē Anuga 2013 Ķelnē. A/s Siera Nams padomes priekšsēdētāja Dace Ozola stāsta, ka pirmoreiz Siera nams izstādē startējis kā ražotāja pārstāvis un interese bijusi liela no Krievijas, Francijas un Vācijas pārstāvjiem. Līdz šim gan šķitis, ka Eiropa mūs vairāk gaida kā patērētājus, bet izrādās, ka ir arī interese par šeit ražoto produkciju, tā D. Ozola

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Cesvaines piens augustā uzsākusi ražot puscieto kazas sieru, kļūstot par pirmo piena pārstrādes uzņēmumu Latvijā, kas rūpnieciski ražo šādu produktum, informē uzņēmumā.

«Puscietais kazas siers patlaban pasaulē ir modes kliedziens. Tas ir veselīgs produkts ar lielisku eksporta potenciālu. Uzsākot šī siera ražošanu, Cesvaines piens ir devis ļoti labu stimulu Latvijas kazu audzētājiem straujāk attīstīt šo perspektīvo nozari,» norāda Latvijas Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Piliena.

Uzņēmumā informē, ka jaunā siera receptes izstrāde uzņēmumā aizsākās 2016.gada vasarā un tapa garu eksperimentu gaitā. Tās autoram un siera meistaram ir liela pieredze kazas siera gatavošanā, viņam piederējusi arī kazu saimniecība.

Patlaban Latvijā pieejamais kazas piena daudzums uzņēmumam ļauj saražot līdz vienai tonnai puscietā kazas siera mēnesī. Uzņēmumā atzīmē, ka Latvijā pēdējos gados ir būtiski augusi patērētāju interese par kazas piena produktiem. To apliecina arī kazu ganāmpulku pieaugums - 2016.gada beigās Latvijā bija reģistrēts aptuveni 13 000 kazu, bet šogad kazu skaits jau pārsniedz 14 000.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Ieguldot nelielas investīcijas, Cesvaines Piens atrod risinājumu problēmai

Lelde Petrāne,09.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinot sviesta līniju ar jaunu sviestu, A/S Cesvaines Piens (CP) uzsākusi sviesta ar Himalaju sāli ražošanu, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.

Līdz ar jauno gadu CP plāno sviesta ar Himalaju sāli ražošanas apjomus mēnesī palielināt vismaz 4 reizes, tādējādi kopumā sviesta kopējo ražošanu uzņēmumā kāpināt par 25%.

A/S Cesvaines Piens valdes priekšsēdētāja Dzintra Simsone norāda: «Ar minimālām investīcijām produkta izstrādē, vien desmitu tūkstošu eiro apmēros, esam palielinājuši piena pārstrādes apjomus, kas šajā sarežģītajā posmā piena pārstrādes jomā, nav mazsvarīgi.»

Šobrīd CP, iepērkot pienu tikai no Cesvaines apkaimes piena ražotājiem, mēnesī ražo sviestu 20t apjomā.

CP šogad, pēc ražošanas cehu paplašināšanas un modernizācijas, investējot EUR 456 550, jūlijā uzsāka tādu nišas produktu kā siera ar saulē kaltētiem tomātiem un ķiplokiem, un siera ar sēkliņām ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums Cesvaines piens turpina eksportēt produkciju uz Ukrainu, tas neesot riskanti, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service sacīja Cesvaines piena produkcijas loģistikas nodrošinātāja Siera nams padomes priekšsēdētāja Dace Ozola.

«Uzsākt eksportu nav viena gada darbs, tie ir aptuveni pieci gadi, kamēr izveidojas sadarbība. Ne pusgada, ne gada laikā nevar sasniegt nopietnus apjomus. Kontaktus ar Ukrainas potenciālajiem partneriem nodibinājām izstādē Sial,» sacīja Ozola, piebilstot, ka uz Ukrainu eksportēt nav riskanti, jo valsts ir pietiekami liela, lai notikumi Krimā neskartu tās lielāko daļu.

Pēc viņas teiktā, uzņēmums nelielu daudzumu, apmēram pāris tonnas no saražotā, patlaban eksportē uz tādām valstīm kā Francija, Ukraina un Izraēla, kurp Cesvaines piens sāka eksportu pērn. «[Pērn] oktobrī guvām pirmos kontaktus eksporta uzsākšanai, tās bija ilgas sarunas, elektroniskā sarakste un tamlīdzīgi. Francija bija pirmā valsts, uz kuru sākām eksportēt. Pēc tam sekoja Izraēla, uz kuru eksportējam vien pāris mēnešus, kopš [pagājušā gada] vasaras beigām,» norādīja Ozola, piebilstot, ka uzņēmums veic pārrunas par eksporta sākšanu arī ar Spāniju, Igauniju un dažām citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paužot atbalstu Ukrainas tautai, uzņēmums “Cesvaines piens” turpmāk savas produkcijas nosaukumā vairs neietvers Krievijas nosaukumu, proti, “Krievijas siers” turpmāk tiks saukts par “Tilzītes sieru” (“Tilsit”, “Tilsiter”).

Nosaukums tiks mainīts visiem “Cesvaines piens” zīmola produktiem un uzņēmuma pārstāvētā zīmola “Siera nams” izplatītajai produkcijai.

“Šādu soli gribējām spert jau sen, taču nosaukuma maiņa vienmēr licies sarežģīts un ilgstošs process. Ar nosaukumu “Tilsit”, “Tilsiter” eksporta tirgos strādājam jau vairākus gadus, un šis siera veids visā Eiropā ir pazīstams tieši ar šo, nevis Krievijas nosaukumu. Februāra beigās sākoties Krievijas karam Ukrainā, nebija šaubu – pienācis brīdis nosaukumu mainīt,” skaidro akciju sabiedrības “Cesvaines piens” izpilddirektors Agris Skvarnovičs.

Šobrīd “Krievijas siers” ir viens no pieprasītākajiem sieriem Latvijā un pieprasītākais siers no “Cesvaines piena” produkcijas sortimenta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums AS "Cesvaines piens" reģistrējis divas jaunas komercķīlas ar kopējo nodrošinātā prasījuma maksimālo summu 2,45 miljoni eiro, liecina "Lursoft" informācija.

Komercķīlas ņēmējs ir "Luminor Bank". Par labu komercķīlas ņēmējam ieķīlāti "Cesvaines piena" krājumi, ķermeniskie pamatlīdzekļi un prasījuma tiesības. Ar komercķīlu nodrošināti visi komercķīlas ņēmēja prasījumi pret "Cesvaines pienu", kas izriet no 2021.gada 13.janvāra kredītlīnijas un kredīta līgumiem.

Komercķīlas reģistrētas pirmdien, 18.janvārī.

Patlaban uzņēmumam ir reģistrētas septiņas aktīvas komercķīlas.

"Cesvaines piena" padomes priekšsēdētāja vietnieks Agris Skvarnovičs aģentūrai LETA skaidroja, ka komercķīlas reģistrētas saistībā ar lēmumu mainīt kredītiestādes.

Tāpat viņš sacīja, ka, neskatoties uz Covid-19 un ar to saistītajiem sarežģījumiem, uzņēmums 2020.gadā strādāja ar peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā ražošanas procesa izmaksas un svaigpiena iepirkuma cenu sadārdzinājumu Latvijā ražotu piena produktu cenas kāps arī turpmāk, sacīja aptaujātie nozares pārstāvji.

AS "Cesvaines piens" valdes priekšsēdētājs Agris Skvarnovičš komentēja, ka pašreizējā situācija apstākļos, kuros pieaug uzņēmuma izmaksas dažādās pozīcijās, arvien pasliktinās.

Viņš skaidroja, ka, lai arī elektrības biržas cena patlaban Latvijai samazinājusies, joprojām turpina augt, piemēram, apkures, tostarp gāzes, cena. Līdztekus piena iepirkuma cenas kāpumam, energoresursu sadārdzinājums ir viens no būtiskākajiem produktu pašizmaksas ietekmējošajiem faktoriem.

Pēc "Cesvaines piens" valdes priekšsēdētāja aplēsēm kopējā uzņēmuma produkcijas pašizmaksa pagājušā gada pēdējos trīs mēnešos, salīdzinājumā ar analogu periodu 2020.gadā, pieaugusi par aptuveni 10%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izstādē Riga Food 2017 apbalvoti Latvijā ražoto augstas kvalitātes piena produktu konkursa uzvarētāji divās kategorijās - Gada jaunais produkts un Skābais krējums ar tauku saturu 20 %.

Piena produktu konkursa mērķis ir popularizēt piena produktu nozīmi ikdienas uzturā un parādīt, cik daudz un dažādus veselīgus produktus Latvijas pārstrādes uzņēmumi un meistari spēj saražot, sniedzot aizvien jaunas garšas ikvienam patērētājam.

Kooperatīvās sabiedrības Latvijas Piensaimnieku Centrālā Savienība (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks stāsta, ka konkursā piedalījās 26 jauniem produktiem, kuri radīti viena gada laikā. “Tik apjomīgs jauno produktu klāsts lika žūrijas komisijai nopietni pārdomāt, kādās grupās tos sadalīt, lai tie vērtēšanas procesā būtu salīdzināmi. Žūrija lēma sadalīt jauno produktu kategoriju trīs grupās - Piens un skābpiena dzērieni, biezpiena izstrādājumi un svaigie sieri un nogatavinātie un kausētie sieri. Esmu pārliecināts, ka lielākā daļa šo jauno produktu atradīs vietu mūsu patērētāju kā ikdienas, tā svētku galdā,” pauda J. Šolks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Cesvaines Piens (CP) savus jaunos sierus Cesvaine un Alpu siers prezentēs starptautiskā pārtikas izstādē Anuga 2013, kas Ķelnē, Vācijā, notiks no 5.- 9. oktobrim.

Starptautiskā pārtikas izstāde Anuga 2013 ir platforma, kur tiekas ražotāji un patērētāji no visas pasaules. 2011.gada izstādē piedalijās 6 596 kompānijas no 100 pasaules valstīm, bet apmeklētāju skaits bija vairāk nekā 155 tūkstoši no 180 valstīm.

CP produkcijas izplatītāja a/s Siera Nams padomes priekšsēdētāja Dace Ozola atgādina, ka «par garšīgu Cesvaines muižas sierotavas pienmeistara Otto Īvanda radītais siers tika atzīts jau pasaules izstādē Parīzē 1913.gadā, saņemot zelta medaļu.»

Cesvaines pienotava dibināta 1921.gadā, sākotnēji ražojot sviestu un sieru Bakšteinu. 1997.gadā izveidota akciju sabiedrību Cesvaines Piens. 2009. gadā realizēts iekārtu un cehu modernizācijas projekts ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējuma atbalstu, ieguldot projektā kopumā gandrīz 800 000 latu. Šobrīd CP izgatavo trīs tipu: Gouda, Maasdam un Tilsiter sierus un piena produktus, saražoto produkciju fasē un iepako Siera nams. Cesvaines Krievijas siers piešķirta sudraba medaļa Riga Food 2012, bet Holandes sieram - bronzas medaļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmuma AS Cesvaines Piens apgrozījums pērn palielinājies par 5,78%, sasniedzot 9,246 miljonus eiro, liecina Lursoft dati.

Finanšu gadu piena pārstrādes uzņēmums noslēdzis ar 137,845 tūkstošu eiro zaudējumiem

Aizvadītajā gadā ražotnē pārstrādāto izejvielu apjoms audzis par 6%. Pērn uzņēmums galveno uzmanību veltījis siera ražošanai, īpašu uzmanību pievēršot tieši siera kvalitātei.

Turpinot AS Cesvaines Piens ražotnes rekonstrukciju, aizvadītajā gadā telpu uzlabošanas un modernizēšanas darbos ieguldīti 469,55 tūkstoši eiro. Kā skaidro uzņēmuma vadība, veiktie ieguldījumi un uzlabojumi ļauj maksimāli koncentrēt ražošanu, vienlaikus arī ietaupot finanšu līdzekļus.

Šogad AS Cesvaines Piens plāno palielināt kopējos ražošanas apjomus, tādejādi kāpinot arī pārdošanas apjomus un optimizējot izmaksas. Iesniegtajā ziņojumā norādīts, ka šogad paredzēts turpināt darbu pie jaunu produktu izstrādes. Tāpat arī AS Cesvaines Piens paredzējis turpināt ieguldījumus ražotnes modernizācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums AS Cesvaines piens plāno iegādāties katlu siera gatavošanai no kazas piena, projektā investējot 17 000 eiro, liecina ieraksts Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Tajā teikts, ka uzņēmums izsludina iepirkumu 1000 litru tilpuma katla un attiecīga aprīkojuma iegādei, lai nodrošinātu augstas kvalitātes kazas siera izgatavošanu.

Pretendentiem piedāvājums jāiesniedz līdz 15.jūlijam, savukārt projekta īstenošanas laiks ir 2017.gada marts.

Iepirkums tiek īstenots, izmantojot līdzfinansējumu no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākuma Investīcijas materiālajos aktīvos apakšpasākuma Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē.

Jau ziņots, ka Cesvaines piens pērn ražošanas cehu paplašināšanā un modernizācijā investēja 456 550 eiro, savukārt šogad krējuma, siera un sviesta ražošanas iekārtās, kā arī notekūdeņu attīrīšanas sistēmas izbūvēšanā plānots ieguldīt ap 600 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Cesvaines Piens sāk siera suliņu koncentrāta ražošanu un eksportu

Lelde Petrāne,13.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī A/S Cesvaines Piens (CP) uzsācis jauna produkta, siera suliņu koncentrāta, eksportu uz Poliju. CP janvārī, paplašinot ražotni ar jaunām, specializētām iekārtām, uzsāka siera sūkalu koncentrāta kā atsevišķa blakusprodukta ražošanu, informēja uzņēmumā.

Siera suliņas jeb tā sauktās siera sūkalas ir izejvielas pārpalikums, kas rodas pēc piena pārstrādes siera ražošanas procesā. Katru dienu siera izgatavošanas procesā uzņēmumā veidojas vairāki desmiti tonnu šādu siera suliņu, kuras līdz šim tālākā ražošanas procesā netika izmantotas.

«Mums kā ražotnei vairs nav pārpalikumu, ja tā var teikt, un jaunā produkta ražošanas rezultātā - koncentrējot suliņas, tiek iegūts tīrs ūdens, ko tālāk izmantojam ražošanā,» skaidro A/S Cesvaines Piens valdes priekšsēdētāja Dzintra Simsone.

CP janvārī uzsāka arī siera eksportu uz Franciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Riga Food medaļas saņem labākie pārtikas produkti

Sandra Dieziņa,04.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riga Food 2013 izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos šogad noskaidroti labākie kvasa un iesala dzērieni, medus un piena produkti, un trešdien izstādes atklāšanā konkursu uzvarētāji tika apbalvoti Riga Food medaļām.

Biedrība Alus brālība un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 ar Zemkopības ministrijas atbalstu pirmoreiz rīkoja Baltijas valstīs ražotā kvasa un iesala dzērienu konkursu. Kvasu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Ilgezeem ražotais Porter kvass, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Piebalgas alus ražotais Piebalgas oriģinālais kvass, savukārt bronzas medaļu un 3. vietu – UAB Vilniaus alus ražotais dabīgi raudzētais kvass Retro. Savukārt kvasa (iesala) dzērienu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Veselība, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Ilgezeem ražotais Iļģuciema oriģinālais iesala dzēriens, bronzas medaļu un 3. vietu – SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Porteris. Konkursa specbalvu un vienu tonnu iesala kvasa ražošanai saņēma a/s Cēsu alus ražotais Ulmaņlaiku kvass.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā saistībā ar Krievijas noteikto pārtikas embargo pastiprināti ieved Polijas un Lietuvas ražotāju sierus, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam Baltic Business Service sacīja piena pārstrādes uzņēmuma Cesvaines piena produkcijas loģistikas nodrošinātāja Siera nams padomes priekšsēdētāja Dace Ozola.

«Protams, ka ienāk [produkcija no citām valstīm] – tiek ievesti gan poļu, gan lietuviešu sieri. Bet tas ir normāli,» sacīja Ozola.

Viņa norādīja, ka Latvijai vajadzētu vairāk aizsargāt savu tirgu, taču tas ir atkarīgs arī no veikalu ķēžu politikas. «Lielie tirgus spēlētāji izvērtē, kā un ko iepērk,» sacīja Ozola, piebilstot, ka tikai sabiedrība var aizsargāt savu tirgu, izvēloties Latvijas preci - ja pēc vietējiem produktiem ir pieprasījums, tad arī tirgus uz to attiecīgi reaģēs.

Ozola atzina, ka patlaban Latvijas piena pārstrādes tirgus nav pārlieku sadrumstalots. «Vairs nav tik traki. Latvijā tāda situācija ir, par piena nozares konsolidāciju tiek runāts jau teju desmit gadus, bet pagaidām nekas nenotiek,» sacīja Siera nama padomes priekšsēdētāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums "Sērenes piens" pakāpeniski palielina pārdošanas apjomus Latvijā, biznesa portālam db.lv pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Ruskis.

Šobrīd uzņēmuma ražoto produktu eksports - pretēji sākotnēji iecerētajam - notiek nelielos apmēros.

Sērenes piens uzsācis ražošanu un eksportu 

Piena pārstrādes uzņēmums "Sērenes piens" uzsācis produktu ražošanu, informē uzņēmuma valdes...

"Situācija ar vīrusu ir ietekmējusi mūsu klientu darbu dienvidu valstīs, kur karantīnas noteikumi ir daudz stingrāki nekā pie mums. Ceram, ka drīzumā nosacījumi tiks izmainīti un partneri varēs atgriezties savā ierastajā darba režīmā," stāstīja J.Ruskis.

Šobrīd "Sērenes piens" eksportē produktus uz Zviedriju, Somiju un Vāciju.

Uzņēmuma ražotnē top akavi siers dažādos iepakojumus, kā arī vietējam tirgum tiek piedāvāts akavi siers ar samazinātu sāls saturu. Tiek gatavota arī šī siera kūpinātā versija. Savukārt uz svētkiem uzņēmums "latvisko" akavi sieru, pievienojot ķimenes. Tāpat uzņēmums ražo skābo krējumu, kuram "Sērenes piens" saņēmis arī "Zaļās karotītes" sertifikātu.

Eksportam tiek ražots arī termizētais skābais krējums ar pagarinātu uzglabāšanas termiņu. Tāpat uzņēmums uzsācis biezpiena ražošanu.

Uzņēmums gatavojas piedāvāt savu produkciju lielo pārdošanas tīklu produktu izskatīšanas komisijām. Latvijā "Sērenes piens" produkciju izplata SIA "Valdemārs" un piena produktus var atrast individuālajos veikaliņos visā Latvijas teritorijā.

Db.lv jau rakstīja, ka 2019. gada nogalē investējot miljonu eiro, Jaunjelgavas pagasta Sērenē pēc remontdarbiem tika atklāts piena pārstrādes uzņēmums "Sērenes piens".

SIA "Sērenes piens" ir dibināts ar mērķi atjaunot Jaunjelgavas pagasta Sērenē esošās piena pārstrādes un siera ražotnes darbību, kas iepriekš piederēja maksātnespējīgajam uzņēmumam SIA "Latvian Dairy". Uzņēmuma apmaksātais pamatkapitāls ir 100 000 eiro.

SIA "Sērenes piens" īpašnieki ir Andris Eģītis un Jānis Ruskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Piena iepirkuma cena sasniegusi augstāko līmeni Latvijas pastāvēšanas laikā

Sandra Dieziņa,12.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) sniegtā informācija liecina, ka decembrī par vienu tonnu piena pārstrādes uzņēmumi zemniekiem maksāja vidēji 236,06 Ls/t, kas ir par 18,9 % vairāk nekā 2013. gada janvārī.

Ja salīdzina gada vidējo rādītāju – 2013. gads pret 2012. gadu, cenas palielinājums ir 11,3 %. Pērn kopumā pārstrādei iepirkti 735 tūkstoši t piena, kas ir par 2,42 % vairāk nekā gadu iepriekš.

Ietekmē konkurētspēju

Zemnieki šobrīd par nodoto pienu saņem labu cenu, spriež eksperts. Tomēr pārstrādātājiem augstā iepirkuma cena iegriež un tas ietekmē konkurētspēju arī eksporta tirgos. Vidēji piena produktu izmaksās 70–80% veido piena iepirkuma cena. Tās kāpums par 18,9% gada laikā ir daudz, neviens piena produkts vairumtirdzniecības cenās nav sadārdzinājies par šādu apjomu, teic J. Šolks. Viņš paredz, ka nākotnē iespējama cenu samazināšanās. Šobrīd sviesta, saldā krējuma, siera tirdzniecība vairs nav tik apjomīga, kā tas bija 2013. gada nogalē. Kas būs tālāk, vēl esot grūti teikt. Jārēķinās, ka piens var palikt vairāk Ziemeļu puslodē, nāk pavasaris un vēl nevar zināt, kā veidosies piena cena. Tagad ir nogaidīšanas periods, vai industriālo piena produktu, neskaitot piena pulveri, realizācija piebremzēsies, kam var sekot cenu lejupslīde. J. Šolks cer, ka nebūs tik liela cenu samazinājuma kā 2008. gada beigās, bet tas, ka cenu svārstības gaidāmas, jau šobrīd esot skaidrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - 10 Latvijas pārtikas ražotāji saņēmuši atļauju tirgot piena produktus Ķīnas veikalos

Dienas Bizness,30.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 30. aprīlī, Ķīnas Tautas Republikas Sertifikācijas un akreditācijas administrācija (CNCA) ir publicējusi 10 Latvijas pārtikas ražotāju sarakstu, kuriem ļauts eksportēt uz Ķīnu tādus piena produktus, kā visa veida sieri, visa veida piena pulveri, krējums un arī saldējums, informē Ārlietu ministrija.

Sarakstā iekļautajiem Latvijas eksportētājiem – AS Preiļu siers, AS Rīgas Piena kombināts, AS Valmieras piens, SIA Latvijas Piens, AS Cesvaines Piens, AS Rankas Piens, AS Smiltenes piens, AS Smiltenes piens Blomes pienotava, AS Jaunpils pienotava un SIA Rīgas Piensaimnieks – durvis uz Ķīnu ir atvērtas, un jau ar šodienu Latvijai ir iespēja tirgot minētos piena produktus Ķīnas veikalos.

Biedrības Zemnieku saeima pārstāvis Edgars Bērziņš Db.lv norādīja, ka eksporta atļauju piena produktu tirgošanai Ķīnā saņēmuši tikai četri uzņēmumi - Preiļu siers, Rīgas piena kombināts, Valmieras piens un Latvijas piens. «Pārējie uzņēmumi ir izteikuši šādu vēlmi - eksportēt produkciju uz Ķīnu,- taču Ķīnas pārstāvji pie viņiem vēl nav viesojušies un šāda atļauja nav dota,» norāda E.Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība Latraps, iegādājoties maksātnespējīgā kooperatīva Trikāta KS piederošās 53,66% kapitāldaļas, kļūst par vadošo piena pārstrādes uzņēmuma SIA Latvijas Piens dalībnieku ar 73,28% kapitāldaļu, informēja uzņēmumā.

Līdz ar to pārējiem līdzšinējiem īpašniekiem piensaimnieku kooperatīvam Dzēse pieder 20,84% un Vidzemes graudkopības kooperatīvam VAKS- 5,88% kapitāldaļu.

Kā norādīja Trikāta KS administratore Rudīte Klikuča, šodien noslēgts līgums par Trikāta īpašumā esošo SIA Latvijas Piens kapitāldaļu un prasījuma tiesību pret uzņēmumu pārdošanu Latvijas lauksaimnieku kooperatīvam Latraps par 512 000 eiro.

«Jau janvārī publiski tika izsludināta iespēja pieteikties uzņēmuma kapitāldaļu iegādei. Sludinājumā noteiktajā termiņā pieteicās četri pretendenti, taču trīs no pretendentiem savus piedāvājumus atsauca. Vienīgi Latraps savu saistošo piedāvājumu uzturēja, to atbalstīja vairākums balsstiesīgo Trikāta nenodrošināto kreditoru, kā arī nodrošinātais kreditors AS Attīstības finanšu institūcija Altum,» norādīja Klikuča.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsludināts iepirkums Cesvaines pils pārbūves un restaurācijas 3.kārtai, liecina Cesvaines novada domes paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

3. kārtas iepirkumā paredzēts atrast būvnieku, kas veiks galvenokārt darbus apkures sistēmu ierīkošanai pils iekštelpās, sakārtos elektroinstalāciju. Tāpat tiks veikta lifta izbūve, lai nodrošinātu piekļuvi pilij personām ar kustību traucējumiem, izbūvētas semināru, konferenču un muzeja izstāžu telpas, skaidro domes pārstāvji.

Iepirkuma paredzamā līgumcena ir 850 tūkstoši eiro. Iepirkuma pirmās kārtas, tāpat kā arī šobrīd izsludinātais iepirkums uz 3.kārtu, tikušas īstenotas Eiropas Strukturālo un investīciju fondu mērķa “Eiropas teritoriālā sadarbība” Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta Nr.LV-RU-002 “Kultūras un vēsturiskā mantojuma saglabāšana un veicināšana Latvijā un Krievijā” ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lauksaimniekiem piederošais piena pārstrādes uzņēmums Latvijas Piens tirgū piedāvās divus jaunus produktus. Zīmola TRIKATA ietvaros tiks tirgots piens ar D vitamīnu un kefīrs ar bifidobaktērijām.

Tie tiks ražoti Igaunijā no Latvijas zemnieku saimniecībās saražotā piena.

Anita Skudra, Latvijas Piens valdes priekšsēdētāja, norāda: «Uzskatu, ka līdz šim nav novērtētas tās racionālās iespējas, ko dod sadarbība un vienotais Baltijas tirgus. Ja kvalitātes sistēmas un standarti, kas ieviesti uzņēmumos, ir līdzvērtīgi, racionāla sadarbība ļauj piedāvāt patērētājiem vajadzīgo kvalitāti un cenu. Mūsu jauno produktu ražošanai izveidojām sadarbību ar vienu no Igaunijas piena pārstrādātājiem. Sadarbības rezultātā Latvijā ražotais piens pārtaps augstvērtīgos piena produktos un būs pieejams patērētājiem Latvijā un nākotnē – arī Igaunijā. Piena pārstrādātāju sadarbība ir viena no iespējām, kā mazināt kritisko situāciju, kādā jau divus gadus strādā visa piena nozare Baltijā un pasaulē. Šoruden plānots slēgt vēl vienu starptautisku sadarbības līgumu zīmola TRIKATA darbības paplašināšanai,» viņa skaidro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc dalības lielākajā pārtikas un dzērienu izstādē Āzijā - SIAL China 2015, kas no 6.maija līdz 8.maijam norisinās Šanhajā, Latvijas lauksaimniekiem piederošais piena pārstrādes uzņēmums Latvijas Piens uzsāks darbību arī Āzijas tirgū. Jau pirms izstādes uzņēmums reģistrējis un patentējis zīmolu TRIKATA Ķīnas tirgum, sagatavojis šim tirgum pielāgotu produktu portfeli, sertificēts un iekļauts Ķīnas importētāju sarakstā, informē uzņēmumā.

«Katrā no izstādes dienām notika tikšanās ar potenciālajiem sadarbības partneriem, kuru laikā prezentējām sierus, kas jau guvuši atzinību arī Eiropas valstīs. Notika tikšanās ar lielveikalu tīklu pārstāvjiem, kuri atzinīgi novērtēja zīmola komunikāciju ķīniešu valodā. Tuvāko mēnešu laikā notiks sadarbības darījumu precizēšana, lai uzsāktu siera eksportu uz Ķīnu. Lai arī ķīniešiem nav siera ēšanas tradīciju, Latvijas Piens produkts Sniega bumbas ar tomātiem un baziliku novērtēts kā garšīgākais Premium klasē. Savukārt potenciālie klienti atzinīgi novērtēja zīmola TRIKATA Emmental, Gouda un Reserve sierus,» stāsta Latvijas Piens valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstādes uzņēmums AS "Smiltenes piens" pagājušajā gadā strādāja ar 21,156 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka par 1,9% un bija 1,296 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā minēts, ka 2020.gadā patērētājiem tiks piedāvāti jauni produkti, tika paplašināts ražoto sieru klāsts un sākta bioloģiskā piena pārstrāde, sākotnēji produktus ražojot eksporta tirgiem. Vienlaikus izstrādāti produkti jauniem eksporta tirgiem, ņemot vērā klientu vēlmes.

Gada pārskatā norādīts, ka "Smiltenes piens" pērn Latvijas tirgū realizēja produkciju 19,584 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 4,4% vairāk nekā gadu iepriekš, trešajās valstīs realizēta produkcija 1,165 miljonu eiro vērtībā, kas ir kāpums par 39,4%, savukārt pārējās Eiropas Savienības valstīs realizēts par 12,6% mazāk - 406 525 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Cesvaines piens sāk ražot mazos siera Cesvaine rituļus

Gunta Kursiša,16.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Cesvaines piens sācis mazā, 300 gramu, izmēra vaskoto sieru – Cesvaine 2 mēneši un Cesvaine 4 mēneši – gatavošanu, inoformē uzņēmuma pārstāvji.

Mazo Gouda tipa puscieto sieru ražošana sākta, jo patērētāji vēlējušies iegādāties sieru nevis sagrieztu, bet veselā ritulī, norādīja uzņēmuma pārstāvji.

Cesvaines pienotava dibināta 1921. gadā, sākotnēji ražojot sviestu un sieru Bakšteinu. 1997. gadā izveidota akciju sabiedrību Cesvaines piens. Uzņēmuma apgrozījums pērn veidoja vairāk nekā 6,14 milj. Ls, bet peļņa bija 125 tūkst. Ls. Vidēji 2012. gadā uzņēmumā strādāja 103 darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Ražošanas projekts: lemj - īstenot vai atlikt?

Kristīne Stepiņa,02.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums Cesvaines piens varētu sākt siera ražošanu no kazas piena, šobrīd tiek meklēti kazu audzētāji, taču atsaucība ir neliela, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Cesvaines piens plāno sākt puscietā kazas siera ražošanu gan pašmāju, gan eksporta tirgum. Ir bijušas un vēl turpinās pārrunas ar kazu audzētājiem tuvākajā apkārtnē, apstiprina AS Siera nams (Cesvaines piena produkcijas ekskluzīvais izplatītājs) padomes priekšsēdētāja vietniece Dace Ozola. Lēmums par to, vai projektu realizēt jau drīzumā vai atlikt, tiks pieņemts pēc Jāņiem atkarībā no tā, vai būs iespējams nodrošināt nepieciešamās izejvielas. Lai sāktu ražošanu, būtu vajadzīga viena tonna kazas piena katru otro dienu. Latvijā šobrīd 2,5 tūkst. saimniecību tiek audzēti teju 13 tūkst. kazu, no tām 90% ir piena kazas, bet 10% – gaļas mājlopi. Tikai divas zemnieku saimniecības – Līcīši, kas atrodas Jelgavas novadā, un Līvi (Madonas novadā) – ir reģistrētas kā pārstrādes uzņēmumi un piegādā sieru veikaliem, pārējie kazu audzētāji nav pārauguši mājražošanas līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru