Būvniecība un īpašums

Bojārs pamet SIA New Europe

Sandra Dieziņa, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Nekustamo īpašumu projektu attīstītāja SIA New Europe īpašnieku vidū vairs nav atrodams Gundars Bojārs, kuram iepriekš piederēja 12,50% uzņēmuma.

Par to liecina reģistrētās izmaiņas kompānijas valdē un dalībnieku sarakstā. Pametot dalībnieku sarakstu, G. Bojārs arī aizgājis no uzņēmuma valdes, kurā līdz 10. septembrim ieņēma valdes locekļa amatu. Pēc izmaiņu reģistrēšanas, Pelargonium Universal S.A. no Britu Virdžīnu salām palielinājis savu ietekmi uzņēmumā, pārņemot savā pārziņā 87,50% SIA New Europe. Par uzņēmuma līdzīpašnieku kļuvis arī Britu Virdžīnu salās reģistrētais Riverwell Ventures Ltd.

Pēc Gundara Bojāra aiziešanas no SIA New Europe, par uzņēmuma valdes locekli iecelts Jānis Stakens, kurš, pēc Lursoft pieejamajiem datiem, patlaban ieņem amatus kopumā 7 uzņēmumos. Valdes priekšsēdētāja amatu SIA New Europe saglabājis Sergejs Medvedevs (Sergey Medvedev), savukārt valdes locekļa pienākumus turpinās pildīt Aleksejs Beltjuovs (Alexei Beltyukov). 2012.gadā kompānija strādājusi ar 644,736 tūkst.Ls apgrozījumu, gadu noslēdzot ar 11,502 tūkst.Ls peļņu. Uzņēmumā nodarbināti 10 darbinieki. Kā jau ziņots, kompānija attīsta dzīvojamo ēku kompleksu Pērles Baltezera krastā, kas jau ieguvis atpazīstamību ar nozīmīgām arhitektūras balvām un izspiešanas skandālu.

Visvērienīgākais kompānijas projekts Latvijas tirgū ir daudzfunkcionālā mikrorajoma Ezerparks būvniecība Rīgā, kurā atradīsies jaunais VID komplekss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AMADA has released its latest high-power fibre laser cutting machine, the ENSIS-AJ 12 kW, which adds to the currently available 3, 6 and 9 kW versions. The ENSIS fibre lasers are aimed at any manufacturer needing fast piercing and cutting across a wide range of materials. The new 12 kW ENSIS incorporates all the features of the 6 and 9 kW versions, such as AMADA’s original Variable Beam Control and Auto Collimation technologies, as well as the in-house designed and developed fibre laser engine. For the 12 kW version, 3 x 4 kW diode modules (the highest power, single module yet produced by AMADA) are utilised to ensure a very high beam quality is maintained for faster cutting speeds. It also opens new avenues for thicker mild steel processing with nitrogen, up to 15mm. The new ECO WACS system for thick mild steel processing with oxygen further enhances the overall package.

In recent years, higher power fibre lasers have become more popular for sheet metal processing, providing faster cutting speeds and quicker piercing times, and in turn, lower cost-per-part. The new 12 kW AMADA ENSIS-AJ fibre laser has been specifically developed to enhance the already high performances of the existing 3 – 9 kW versions that are currently available. The 3 kW version was already able to process 25mm mild steel. The 12 kW simply takes this to a new level with the addition of the new ECO WACS function. WACS (Water Assisted Cutting System) has been standard on the fully featured ENSIS-AJ fibre lasers since the original launch in 2014 and allows very high quality oxygen processing of thick mild steel. ECO Cut was used for lower thickness oxygen processing (10-15mm), for speed increases and running cost reductions. Now, ECO WACS combines both these features to allow very thick mild steel processing with an extremely high edge quality and improved bevel angle, whilst maintaining fast cutting and piercing capabilities.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

VID ēkas īpašniekam šogad bankai jāsamaksā 2,4 miljoni eiro no hipotekārā kredīta pamatsummas

LETA, 12.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunās administratīvās ēkas īpašniekam SIA Biroju centrs Ezerparks šogad būs jāveic 2,4 miljonu eiro hipotekārā kredīta pamatsummas maksājums Nordea bankai, aģentūrai LETA sacīja VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons.

Uz šī gada sākumu Biroju centra Ezerparks parādsaistības pret Nordea banku ir 53,15 miljoni eiro. Hipotekārais kredīts tika ņemts uz 30 gadiem - līdz 2044.gadam.

VNĪ nav pārņēmis Biroju centra Ezerparks kredīta saistības. Parādsaistības ir Biroju centram Ezerparks ar tiem pašiem nosacījumiem, kas bija, pirms VNĪ iegādājās šī uzņēmuma kapitāldaļas. VNĪ nav izsniedzis papildu galvojumus vai nodrošinājumus Nordea par šo saistību izpildi, skaidroja Blodons.

Viņš norādīja, ka šī finansējuma izmaksas ir iekļautas VID samazinātajā nomas maksā, kā rezultātā 34 miljoni eiro nomas maksas ietaupījumu izveidojas pēc visu saistību segšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Investīcijas un aktīva starptautiskā darbība-tekstilnieku veiksmes stūrakmeņi

Vēsma Lēvalde, 14.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki ražotāji ne vien eksportē produkciju, bet iegādājušies radniecīgus uzņēmumus ārvalstīs, veido tur veikalu tīklus un pārstāvniecības. Augsta konkurētspēja panākta, ieguldot produktu un tehnoloģiju attīstībā, ar radošu mārketingu un drosmi integrēt ražošanā zinātnes sasniegumus. Raksturīga tendence – sadarbība ar dizaineriem, sezonālu kolekciju veidošana. Ierobežota darbaspēka pieejamība veicina mazu, taču eksportspējīgu uzņēmumu attīstību reģionos.

Līderis ir «zirgā»

Tekstilrūpniecība viena no pirmajām Latvijā mainīja priekšstatu par nozaru robežām, integrējot tekstilražošanu, ķīmisko rūpniecību un zinātni. A/s Valmieras stikla šķiedra (VSŠ) ir simbols šai «žanru» saplūšanai. Nākotnes mērķis valmieriešiem ir ambiciozs – kļūt par Eiropas ietekmīgāko stikla šķiedras produktu un izstrādājumu ražotāju un piegādātāju, atklāj VSŠ valdes priekšsēdētājs Andris Oskars Brutāns. VSŠ šā gada deviņu mēnešu neto apgrozījums ir sasniedzis augstāko līmeni uzņēmuma pastāvēšanas laikā – 46,97 milj. lati, kas ir 21% liels pieaugums pret attiecīgo laika posmu 2012.gadā. VSŠ aplēses rāda, ka 2013.gada neto peļņa sasniegs 3,65 milj. latu, par 28% pārsniedzot 2012.gada auditēto neto peļņu. Neto apgrozījums varētu sasniegt 61,13 milj. latu. «Lai noturētu izaugsmi, jābūt aktīviem, jāinvestē jaunās tehnoloģijās un attīstībā. 2013.gadā esam paplašinājuši darbību un palielinājuši konkurētspēju starptautiskajos tirgos ne tikai ar trešās stikla kausēšanas krāsns darbību, bet arī ar kompānijas, tagad Valmiera Glass UK Ltd., iegādi Anglijā,» atklāj A.O.Brutāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Transporta nozares pienesums zaļo mērķu sasniegšanai – alternatīvas, subsīdijas, investīcijas

Sadarbības materiāls, 24.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas iebrukums Ukrainā pastiprinājis Eiropas Savienības valstu centienus līdz 2030. gadam ievērojami palielināt atjaunojamās enerģijas īpatsvaru transporta nozarē, tostarp diversificēt transporta nozarē izmantotās enerģijas patēriņa struktūru. Latvijā transporta nozarē patērētais enerģijas daudzums ieņem nozīmīgu sadaļu kopējā enerģijas patēriņā, tomēr Valdības rīcība transporta nozares dekarbonizācijā bijusi kontrproduktīva, neskatoties uz to, ka tā pati Valdība paraksta pieaugošos ES mērķus. Eiropas Savienības klimata mērķi pieaug – sniegums Latvijā pasliktinās, kaut vai tādēļ, ka 2022. gada sākumā Latvija atteicās no obligātas biodegvielas komponentes prasības ar mērķi samazināt degvielas mazumtirdzniecības cenu, kas diemžēl mērķi nesasniedza, jo kaimiņvalstīs degviela mazumtirdzniecībā ir lētāka par spīti tam, ka viņi šādu soli nespēra. Tāpēc jaunajai Klimata un enerģētikas ministrijai būs jārīkojas ar divreiz lielāku apņēmību, lai šo situāciju risinātu. Ir būtiski izvērtēt alternatīvas un atdevi uz ieguldīto naudas vienību.

Proti, atbildēt uz jautājumiem – kuriem dekarbonizācijas risinājumiem, kādā laika posmā un apjomā nepieciešamas subsīdijas un / vai investīcijas, lai mēs sasniegtu progresu – atteiktos no Krievijas naftas, vairāk izmantotu vietējos un atjaunojamos resursus, un, ja valsts subsidē, tad cik CO2 tonnu mēs par šīm subsīdijām “nopirktu” jeb cik lielā mērā samazinātu emisijas. Alternatīvas, kā labi zināms, ir vairākas – transporta elektrifikācija, pirmās un otrās paaudzes biodegvielas izmantošana, arī biometāna, ūdeņraža izmantošana transportā.

Lasot jaunās Valdības deklarāciju, var secināt, ka prioritāte būs elektrifikācija, tas attiecas gan uz dzelzceļu, gan autotransportu (100. punkts).(1) Lai arī skaidrs, ka elektroauto īpatsvars transporta nozarē palielināsies, svarīgi apzināties arī elektrotransporta attīstību ierobežojošos faktorus un soļus kā samazināt siltumnīcefekta gāzes, izmantojot esošās iespējas līdz brīdim, kad esam atrisinājuši alternatīvu ierobežojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – Vides pakalpojumiem un MRTL

Žanete Hāka, 16.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu reģistrējis SIA Vides pakalpojumi un SIA MRTL, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Komercķīlas maksimālā prasījumu summa ir 27,1 miljons latu un tās ņēmēja bijusi Nordea Bank Finland.

Tāpat pagājušajā nedēļā 26,5 miljonu vērtu komercķīlu reģistrējis uzņēmums New Europe Real Estate LTA, bet kā parādnieks norādīts būvniecības projektu izstrādātājs SIA Mežaparks SPV. Ķīlas ņēmēja bijusi SEB banka.

16,2 miljonu vērtu komercķīlu reģistrējis metāla izstrādājumu vairumtirgotājs SIA Sigmen un tās ņēmēja bijusi Swedbank. Uzņēmums Sigmen arī devis komercķīlu AS UniCredit Bank 11,13 miljonu latu apmērā.

Aizvadītajā nedēļā komercķīlu 6,02 miljonu latu apmērā reģistrējusi Liepājas SEZ AS Liepājas Osta LM, tās ņēmēja bijusi Nordea Bank. Savukārt SEB banka ņēmusi 6,009 miljonu vērtu komercķīlu, kuras devējs bijis New Europe Real Estate LTD, bet parādnieks – nekustamā īpašuma tirgotājs SIA Ungura nami.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Mammu, es Tevi mīlu noslēgti darījumi Āzijā; notiek vienošanās par lielāku TV darījumu

Gunta Kursiša, 27.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu radītā filma «Mammu es tevi mīlu» patlaban jau izrādīta vairāk nekā 70 festivālos, ir noslēgti veiksmīgi darījumi Āzijā par kino un DVD izplatīšanu, patlaban notiek pārrunas arī par lielāku televīzijas darījumu, stāstīja studijas Tasse Film producente Alise Ģelze.

«Mammu, es tevi mīlu» pasaulē soļus sper, sadarbojoties ar New Europe Film Sales.

Liela nozīme veiksmīgai sadarbībai ir personīgiem kontaktiem, kas rodas dažādos pasākumos un vietās, kur pulcējas nozares profesionāļi. «Kannas ir ikgadēja tikšanās vieta ar nozares kolēģiem un vienlaikus atskaites punkts – gan uz mūsu studijas paveikto, gan manas paaudzes kolēģu šajā laikā sasniegto,» stāsta studijas Tasse Film producente Alise Ģelze.

Viņa pirmo reizi Kannu tirgū piedalījās 2008. gadā jauno producentu seminārā «Producers on the Move». Producente norāda, ka tas ir bijis sākums profesionālo kontaktu veidošanai. Tieši šādā un līdzīgos semināros iegūtie kontakti bijuši noturīgākie un rezultatīvākie.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Centrālās un Austrumeiropas inovāciju līderu vidū arī trīs Latvijas pārstāvji

Dienas Bizness, 26.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīna, ko var vadīt, sēžot ratiņkrēslā, ātrāki un lētāki Ebolas vīrusa noteikšanas testi, bezpilota lidmašīnas, ko iespējams izmantot glābšanas operācijās, – šo inovāciju radītāji ir tikai daži no izcilniekiem, kas iekļauti otrajā Centrālās un Austrumeiropas vadošo inovāciju līderu sarakstā New Europe 100, teikts paziņojumā medijiem.

Jaunajā sarakstā ir iekļauti trīs inovatori no Latvijas – AirDog vadītājs Edgars Rozentāls, kura uzņēmums ražo ekstrēmajā sportā izmantojamus bezpilota lidaparātus, portāla Meduza galvenā redaktore Gaļina Timčenko un Reach.ly vadītājs Ernests Štāls, kura vadītais uzņēmums e-komercijas portāliem piedāvā analītisku rīku klientu uzvedības tendenču apkopošanai.

Šo 100 inovāciju līderu vidū ir cilvēki, kas ar modernām tehnoloģijām paver jaunas iespējas kultūrā, politikā, uzņēmējdarbībā, zinātnē vai sociālajās aktivitātēs. Vairākums no viņiem (50%) ir uzņēmēji vai aktīvisti un politiķi (32%). «Šajā sarakstā ir apkopoti cilvēki, kas jau tuvākajā nākotnē būs pārmaiņu priekšgalā Centrālajā un Austrumeiropā,» stāsta projekta idejas autora, fonda Res Publica pārstāvis Voičeks Pržibilskis (Wojciech Przybylski).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja 13.septembrī plāno lemt par izmaiņām lokālplānojumā teritorijai Mežaparkā, kur plānots palielināt apbūves augstumu, liecina komitejas sēdes darba kārtība.

Publiskai apspriešanai plānots nodot lokālplānojumu 30 hektārus lielai teritorijai starp Gustava Zemgala gatvi, Ķīšezera ielu, Kokneses prospektu un vēsturisko Mežaparka apkaimes apbūvi.

Lokālplānojuma ierosinātājs ir SIA "Mežaparka Rezidences". Lokālplānojuma izstrādes mērķis ir turpināt plānoto apbūves attīstību.

Lokālplānojuma risinājumu pamatā ir iecere, kas paredz teritorijas vidus daļā, sākot no izbūvētās Ķelnes ielas, pakāpeniski paaugstināt plānotās apbūves stāvu skaitu no trīs stāviem uz četriem stāviem, bet teritorijas dienvidu daļā paredzot arī piecu un sešu stāvu apbūvi.

Augstākās ēkas, galvenokārt ar publiskām funkcijām, paredzētas kvartālā, kas atrodas Ķīšezera ielas un Gustava Zemgala gatves tiešā tuvumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – New Europe Real Estate

Žanete Hāka, 17.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu reģistrējis uzņēmums New Europe Real Estate Ltd, kā parādnieku norādot SIA Mežaparks SPV, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Komercķīlas maksimālā prasījumu summa ir 33,15 miljoni eiro, un to ņēmusi AS SEB banka.

Otru lielāko komercķīlu devusi SIA Jysk Linnen’n Furniture, Jysk Linnen’n Furniture OU, SIA Do It, kā parādnieku reģistrējot UAB Jysk Baltic un SIA Do It. Komercķīlas maksimālā prasījuma summa ir 24,3 miljoni eiro. Ķīlas ņēmējs ir AS Swedbank.

Komercķīlu 24,22 miljonu eiro vērtībā ņēmusi Finanšu ministrija, bet devis VAS Lauku attīstības fonds.

Tāpat aizvadītajā nedēļā reģistrēta komercķīla 10,8 miljonu eiro apmērā. Ķīlas devējs bijis K Holding Limited, Calvinare Investments Limited un Rotwill Ventures Ltd., SIA Latrealty, SIA Kuula Holdings un Armands Sadauskis. Kā parādnieks reģistrēta SIA Rixjet Riga. Ķīlu ņēmusi Nordea banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank vadībā līdz ar jauno gadu notikušas izmaiņas - par Swedbank Individuālās apkalpošanas daļas jeb Private Banking vadītāju kļuvusi Astra Šepa, bet kamēr Lielo uzņēmumu apkalpošanas daļu turpmāk vadīs Olga Kotova.

Astrai Šepai ir gandrīz 20 gadu pieredze finanšu nozarē, ar specializāciju tieši ieguldījumu un uzņēmumu finansēšanas jomā. Pirms pievienošanās Swedbank Astra Šepa strādājusi Baltijas lielākajā investīciju fondu pārvaldniekā BaltCap, tostarp kā valdes locekle. Tāpat bijusi arī dažādu uzņēmumu padomes locekle, piemēram, dārza mēbeļu ražotājā EKJU, auto dīlera uzņēmumā Adam Auto, kosmētikas ražotājā Stenders, šokolādes ražotājā Pure Chocolate u.c.

Papildus pieredzei uzņēmējdarbībā, Astra Šepa darbojusies arī nevalstiskajās organizācijās un nozares interešu pārstāvniecībā, darbojoties Latvijas Riska Kapitāla asociācijas valdē, tostarp kā valdes priekšsēdētāja. Savā līdzšinējā darbā Swedbank vadījusi mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas segmentu Rīgas reģionā. Viņai ir augstākā izglītība ekonomikā un finansēs, kas iegūta Rīgas ekonomikas augstskolā, kā arī papildus izglītojusies līderības, pārrunu vadības, riska kapitāla pārvaldības, un biznesa efektivitātes jomās, tai skaitā Oxford Saïd Business School.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome grib pārdot 102,9 ha plašus īpašumus Lucavsalā, ko iepriekš biznesam tā noskauda

Otrdien Rīgas dome iecerējusi lemt par 10 īpašumu Lucavsalas ielā nodošanu atsavināšanai, pārdodot tos izsolē. Šie īpašumi, kuru kopējā platība ir 102,9 ha, ir gandrīz visa Lucavsalas ziemeļu daļa – lielākā salas daļa, kuru no pašvaldības lab- iekārtotā parka šķir Salu tilts. Daži īpašumi šajā salas pusē pieder arī privātīpašniekiem, tomēr lielākoties zeme, no kuras lielu daļu aizņem mazdārziņi, ir pašvaldības īpašums.

Salas zemi iecerēts pārdot attīstības vārdā. Proti, salu attīstīt iespējams, īpašumus vai nu atsavinot par labu kādam privātam investoram, vai pašvaldībai sadarbojoties ar investoru, DB norāda Rīgas domes Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs. Viņš arī piebilst – Lucavsalas attīstība nekad nav bijusi pašvaldības funkcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Baltijas valstu gada aģentūras titulu iegūst Hill and Knowlton Latvia

Lelde Petrāne, 19.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursā Baltic PR Awards no 98 pieteikumiem noskaidroti 2013./2014. gada labākie komunikācijas projekti 13 kategorijās. Finālā iekļuva 42 darbi no Latvijas, seši no Lietuvas, četri no Igaunijas, bet teju visas – 12 – pirmo vietu godalgas palika Latvijai. Baltijas valstu gada aģentūras titulu ieguva Hill and Knowlton Latvia.

Reklāmas aģentūras DDB Worldwide Latvia darbus kā labākos starptautiskā žūrija atzina vairākās kategorijās - Korporatīvā komunikācija uzvarēja LMT projekts Think – Do, bet Bezbudžeta kategorijā Let's Beat Stanford SSE Alumni Association. Tāpat minētās aģentūras un Komunikācijas aģentūra / Edelman Affiliate Latvijas Pienam īstenotais kopprojekts Trikata Cheese Academy augstāko apbalvojumu saņēma Digitālā komunikācija.

Šogad izveidotajā kategorijā Pasākumu PR balvu saņēma Hill and Knowlton Latvia īstenotais Tele 2 projekts ZZ Championship 2014. Korporatīvā sociālā atbildība uzvarēja komunikācijas vadības aģentūra Deep White ar Samsung Electronics Baltics kampaņu Samsung School for Future. Making School Cool, bet Iekšējā komunikācija līderis ir Swedbank ar CardVsCash. Gamifying Employee Habits. Savukārt nominācijā Patērētāju attiecības pirmo vietu ieguva Komunikācijas aģentūra / Edelman Affiliate un Lattelecom projekts How Riga Became Europe’s Wi-Fi Capital.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītāji iesaldē jaunu dzīvojamo māju būvniecības projektus; celtniekiem mazāk darba, valstij – darbavietu un nodokļu, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Tādu ainu zīmē nekustamo īpašumu attīstītāju SIA Domuss direktors Ralfs Jansons un SIA New Europe valdes loceklis Jānis Stakens, vērojot banku vēlmi paaugstināt pirmo iemaksu hipotekārā kredīta ņēmējiem līdz 30–40% sakarā ar nolikto atslēgu principu.

«Vienu daudzdzīvokļu māju uzbūvējām, otras celtniecība netiks uzsākta, jo nebūs, kam to pārdot,» stāsta J. Stakens. Viņš norāda, ka tādu cilvēku, kuri Latvijā var veikt pirmo iemaksu 30–40% apmērā no kopējā mājokļa cenas, ir ļoti maz. «Saprotu celtniekus, kā arī logu, durvju ražotājus un visus pārējos, kuri ir tieši vai netieši saistīti ar nekustamā īpašuma jomu, kuriem būs mazāks ne tikai pasūtījumu portfelis, bet arī vajadzīgs mazāk darbinieku, tad jautājumi par lēmumiem ir jāuzdod nevis nekustamo īpašumu attīstītājiem, bet gan politiķiem,» uz vaicāto par celtnieku reakciju atbild J. Stakens. Minēto iemeslu dēļ valsts pazaudēs vismaz 1% no IKP, neskaitot jaunu emigrācijas vilni, un turpināsies siltumcaurlaidīgo mājokļu ekspluatācija – gaisa sildīšana, tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piesakies DB konferencei Termiņuzturēšanās atļaujas - Latvijas neizmantotā iespēja?

Dienas Bizness, 26.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksts Dienas Bizness sadarbībā ar nozaru līderiem š.g. 2. februārī plkst. 14.00—17.30 viesnīcā Radisson BLU Hotel Latvija, Rīgā, rīko diskusiju Termiņuzturēšanās atļaujas - Latvijas neizmantotā iespēja?.

Nekustamo īpašumu iegāde apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļauju (TUA) saņemšanu Latvijas ekonomikai smagākajos ekonomikas recesijas gados nodrošināja stabilu izaugsmi, valsts ekonomikā iepludinot būtiskus papildus līdzekļus. Lai gan tiek uzskatīts, ka tā nonāca nekustamo īpašumu celtniecībā strādājošo rīcībā, nozares, kuru izaugsme bija saistīta ar šīs programmas darbību ir daudz vairāk. Ne vien celtniecības materiālu ražotāji un tirgotāji, bet arī arhitekti, nekustamo īpašumu apsaimniekotāji, mēbeļu ražotāji un tirgotāji, restorāni, veikali un daudzi citi. Līdz ar minimālā sliekšņa paaugstināšanu pērnruden, TUA pozitīvais pienesums ekonomikai praktiski ir apstājies, bet ārpus Rīgas – pilnībā izzudis. TUA programma bija ekonomikas sildītājs, palīdzot ne vien attīstītājiem, bet arī kalpojot kā grūdiens ekonomikai, materializējoties gan darba vietās, gan arī nodokļos valsts budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministram Guntim Belēvičam, kurš aktīvi meties cīņā ar veselības aprūpes sistēmas slimībām, ar padomiem palīdz biznesā rūdīti cilvēki , otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

«Jānis Stakens ir ārštata padomnieks, nesaņem atalgojumu. Viņš dod padomus jomā, kā darboties ar jēgu. Savukārt Ēriks Zaporožecs ir štata padomnieks, viņš ir saimniecisks cilvēks,» DB norāda G. Belēvičs. J. Stakens ir nekustamo īpašumu kompānijas New Europe valdes priekšsēdētājs, pirms tam daudzus gadus vadījis mazumtirdzniecības uzņēmumu Maxima Latvija. Savukārt Ē. Zaporožecs daudzus gadus strādājis atkritumu apsaimniekošanas jomā, šobrīd ir uzkopšanas, ēku uzturēšanas un ekspluatācijas SIA Tehhe valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks. Otrs uzņēmuma līdzīpašnieks pastiprināti ir Eco Baltia grupa, liecina Lursoft informācija. Abi ministra padomnieki kopā ar G. Belēviču pēdējās Saeimas vēlēšanās startēja no Zaļo un zemnieku savienības saraksta, izriet no Centrālās vēlēšanas komisijas informācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu tirgum ir vajadzīgs laiks, lai tas atgūtos pēc pēdējā gadā piedzīvotajām peripetijām , otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Salīdzinot ar šā gada sākumu, pavasarī ir atjaunojusies dzīvokļu iegādes kreditēšana, darījumi ar ekonomiskās un vidējās klases dzīvokļiem notiek, savukārt ekskluzīvajā segmentā pircēju šobrīd ir pavisam maz, izriet no tirgus dalībnieku aptaujas.

DB jau ziņoja, ka nekustamā īpašuma tirgu spēcīgi ietekmēja iniciatīva ieviest t.s. nolikto atslēgu principu, kredītiestāžu asā reakcija uz šo iniciatīvu, grozījumi Imigrācijas likumā, paaugstinot termiņuzturēšanās atļaujas iegūšanas slieksni, u.c.

Vājš vidusslānis

Aigars Zariņš, nekustamā īpašuma kompānijas Balsts valdes priekšsēdētājs, uzskata, ka pagaidām par pozitīvām izmaiņām tirgū runāt pāragri. Kopš pagājušā gada rudens ir vērojama stagnācija. Darījumu skaits šā gada pirmajos piecos mēnešos Rīgā ir samazinājies par 15%, Jūrmalā – par trešdaļu. Savukārt dzīvokļu cenas pagaidām nav kritušās. Ir fiksēts minimāls pieaugums (mazāks par 1%) otrreizējā tirgū, savukārt jauno projektu segmentā pagaidām attīstītāji piedāvā dažādas akcijas, atlaides, bet vispārējā cenu samazinājuma tendence nav novērota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Nordic Homes četrstāvu studentu kopmītņu ēku Lielbritānijā uzbūvē sešu mēnešu laikā

LETA, 24.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien durvis ver studentu kopmītņu ēka Sauthemptonā, Lielbritānijā, kura būvēta no SIA Nordic Homes ražotiem koka karkasa moduļiem. Ēkas projektēšana, ražošana un montāža prasījusi sešus mēnešus, informē Nordic Homes pārstāve Mairita Migliniece.

Līgums par projektu Sauthemptonā, kuru ražošanā realizēja Nordic Homes, tika noslēgts par vairāk nekā vienu miljonu eiro, sacīja Migliniece.

Šī gada februārī projekta pasūtītājs un studentu kopmītņu ēkas attīstītājs Urba Life UK noslēdza līgumu ar Nordic Homes māsaskompāniju Nordic Construction UK Ltd. par studentu kopmītņu ēkas būvniecību Sauthemptonā. Pēc tehnisko rasējumu izstrādes 16.aprīlī tika sākta moduļu ražošana. Pēc diviem mēnešiem, 12.jūnijā, saražotie moduļi tika aizvesti uz ostu un sagatavoti transportēšanai uz Lielbritāniju. Ēkas būvniecības procesā moduļu montēšana aizņēma vien desmit dienas. Līdz 24.septembrim tika pabeigti inženierkomunikāciju pieslēguma darbi, lai studentus varētu izmitināt pabeigtajās istabās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma investīciju tirgus šogad būs aktīvs; interesi un naudas pieplūdumu komercīpašumos sekmē arī zemās procentlikmes

Salīdzinot ar 2014. gadu, pērn par 25 % audzis kopējais investīciju apjoms gan Centrālās un Austrumeiropas reģionā, gan Baltijā. 2015. gads Baltijā bija ļoti aktīvs, vērtējot pēc kopējā komercīpašumos ieguldīto līdzekļu apjoma, kā arī jaunu investoru ienākšanas. Kopējais investīciju apjoms Baltijas valstīs 2015. gadā sasniedza 1,1 miljardu eiro, kas ir lielākais rādītājs kopš 2007. gada. Tas gan veidoja 9% no kopējā investīciju apjoma Centrālās un Austrumeiropas reģionā, šādu informāciju ir apkopojusi kompānija CBRE. Visvairāk naudas starp Baltijas valstīm ieplūda Igaunijas īpašumu tirgū. Savukārt populārākais sektors – tirdzniecības objekti. DB jau ziņoja, ka starp lielākajiem darījumiem Baltijā bija Rīgas tirdzniecības centru Alfa, Mols, Dole nonākšana pasaules lielākā aktīvu pārvaldītāja Blackstone Real Estate Partners IV paspārnē; pēc Colliers International aprēķiniem, darījumu apjoms Baltijā varētu būt bijis pat lielāks – 1,4 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Pēc piedzīvojumiem Kannu izstādē darbu spiests pamest Rīgas attīstības departamenta vadītājs

LETA, 22.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc šomēnes Kannās, Francijā notikušā nekustamā īpašumu gadatirgus MIPIM 2013 apmeklējuma amatu nāksies zaudēt Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājam Uldim Jansonam, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Neoficiāli zināms, ka U. Jansons nav piedalījies teju nevienā no izstādes norisēm. Pēc atgriešanās Rīgā viņš esot saslimis, bet tad uzrakstījis atlūgumu. To, ka U. Jansons iesniedzis atlūgumu, aģentūrai LETA šorīt apstiprināja domes Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Laila Ivāna.

Uz Kannām bija devies arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Vadims Jerošenko (SC). Par Rīgas amatpersonu piedzīvojumiem Kannās šorīt savā tviterkontā ironizē Latvijas Zaļās partijas kandidāts Rīgas mēra amatam Guntis Belēvičs.

«Pagājušonedēļ 3 RD darbinieki bija komandējumā Kannās uz lielāko nekustamo īpašumu messi MIPIM. Maļčiki tak buhaļi, čto na MIPIM ņeprišļi,» raksta G. Belēvičs, tādejādi paužot aizdomas, ka izstādes norišu neapmeklēšana varētu būt saistīta ar alkohola lietošanu. «Piesaistīt investīcijas nav viegli,» piebilst G. Belēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pieaugot mājsaimniecību «1 + suns» īpatsvaram, transformējas mājokļu tirgus

Ingrīda Drazdovska, 04.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mainoties paaudzēm, pieaugot mājsaimniecību «1 + suns» īpatsvaram, transformējas arī mājokļu tirgus, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Pasaulē inovācijas mājokļu jomā saista ar ēku energoefektivitāti, modulārajiem risinājumiem, pārmaiņas skar īpašumu konfigurāciju, izmērus, tāpat tiek runāts par smarthouse jeb viedajām mājām, par cohousing – mājokļu komūnu veidošanos ap kādu noteiktu koplietošanas vietu, pakalpojumu – un microhousing jeb mazītiņiem apartamentiem. Spiediens kopumā ir uz izmaksu samazināšanu, racionālismu, kas ļauj palielināt mājokļu pieejamību. Tā ir arī Latvijas problēma, asociācijas LANĪDA rīkotajā konferencē Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā? uzsvēra Inese Jureviča, SIA New Europe Real Estate investoru attiecību vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu reģistrē Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra

Žanete Hāka, 01.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu reģistrējusi Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra, liecina Uzņēmumu reģistra statistika.

Kā ķīlas ņēmējs reģistrēta Finanšu ministrija, un komercķīlas maksimālā nodrošinājuma summa ir 85,1 miljons latu.

Otru lielāko ķīlu reģistrējis Te Spi Re Holdings S.a.r.l. Komercķīla reģistrēta Nordea Bank Finland un tā maksimālā nodrošinājuma summa ir 30,3 miljoni latu.

Tāpat komercķīlu pagājušajā nedēļā reģistrējusi SIA Man-Tess un Alandam Capital B.V. Ķīlas maksimālā nodrošinājuma summa ir 15,1 miljons latu, un tās ņēmējs bijusi Nordea Bank Plc. Uzņēmumi kā parādnieku reģistrējuši SIA Pars Termināls. Kā liecina Lursoft dati, SIA Pars Termināls īpašnieki ir divi Kiprā reģistrēti uzņēmumi - Gertynoir Holdings Limited un Mattell Alliance Limited.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Vastint Latvia iegādājies 19 hektārus lielu apbūves platību Rīgā

Žanete Hāka, 25.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētas nekustamā īpašuma attīstītāja Vastint Latvia īpašumtiesības 19 hektāru plašai apbūves platībai Rīgā, Ezerparka teritorijā, informē uzņēmums.

Vastint Latvia iegādātais īpašums sastāv no 13 atsevišķiem zemes gabaliem, kas atrodas starp Rusova, Ķīšezera, Talejas un Ungura ielu, un ir daļa no Ezerparka teritorijas. Blakus iegādātajam īpašumam ir Valsts ieņēmumu dienesta centrālā ēka un projekts Ezerparka nami.

Vastint Latvia īpašumu iegādājās no uzņēmumu grupas New Europe Real Estate. Darījuma finanšu konsultanti bija Catella Corporate Finance, savukārt juridiskās konsultācijas nodrošināja advokātu biroji FORT un Rosenthal.

Nekustamā īpašuma attīstītāja Vastint Latvia līdz šim realizētie projekti ir Rīgas klusajā centrā: viesnīcas ēka, kas šobrīd tiek renovēta un drīzumā tiks atvērta kā AC Hotels by Marriott, A klases biroju ēka Zaļā 1, mūsdienīgs dzīvojamais nams FUTURIS, jauna dzīves un darba telpa – Magdelēnas kvartāls, kur pirmās kārtas ietvaros ir pabeigtas divas dzīvojamās ēkas un šobrīd veiksmīgi norit dzīvokļu pārdošana.

Komentāri

Pievienot komentāru