Citas ziņas

B. Bernanke: ekomomikas stimulēšanas politika ilgstoši būs attaisnota

M. Ķirsons,Db, 09.10.2009

Jaunākais izdevums

ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) būs gatava palielināt procentlikmes tad, kad būtiski uzlabosies ASV ekonomikas attīstības prognozes, tā atzinis Federālo rezrvju sistēmas vadītājs Bens Bernanke, ziņo vedomosti.ru atsucoties uz aģentūru Bloomberg.

Ņemot vērā rezervju pārpaplikumu ekonomikā, zemo inflācijas līmeni. B. Bernanke uzskata, ka situācija attaisnos stimulēšanas politiku ilgstošā laikā.

B. Bernanke uzskata, ka ilgstoši būs attaisnota ekomomikas stimulēšanas politika, taču tajā brīdī, kad izaugsme sāks nostiprināties būs nepieciešama stingra monetārā politika, lai novērstu problēmas ar inflāciju nākotnē. Lai cīnītos ar krīzi FRS teju vai līdz 0 ir samazinājusi procentilikmes, sākusi hioptēku un citu vērtspapīru uzpirkšanu, palielinājusi savu bilanci līdz 2 triljoniem USD.

Analītiķi gan uzskata FRS ir jārisina ļoti sarežģīts uzdevums — pārtraukt ārkārtas pasākumus, lai tas nenodarītu kaitējumu finanšu tirgiem. FRS vadītāji, pēc vedomosti.ru rakstītā, apgalvo, ka to rīcībā ir visi nepieciešamie instrumenti šī sareģīštā jautājuma uzdevuma atrisināšanai.

Tiesa, FRS pārvaldnieks Daniels Tarulo ir teicis, ka nevajag pārspīlēt ASV ekonomikas atveseļošanos, jo viņaprāt ekonomiskā aktivitāte ir joprojām vāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV centrālā banka samazinājusi savu ekonomikas pieauguma prognozi šim gadam, norādot uz vājāku nekā gaidīts izaugsmi šā gada pirmajos trīs mēnešos, ziņo BBC.

Priekšsēdētājs Bens Bernanke (Ben Bernanke) paziņojis, ka 2011.gadā valsts ekonomikas izaugsme varētu sasniegt 3,1% - 3,3%. Iepriekš tika paredzēts pieaugums par 3,4% - 3,9%.

Viņš arī devis mājienu, ka centrālā banka pēc jūnija «nepumpēs» papildus naudu ekonomikā.

Bernanke arī aicinājis valdību risināt valsts «ļoti nopietnās» parāda problēmas.

Savā pirmajā preses konferencē pasaulē ietekmīgākais centrālais baņķieris arī pazeminājis centrālās bankas bezdarba līmeņa prognozi šim gadam līdz 8,4% - 8,7%. Iepriekšējā prognoze bija 8,8% - 9%. Taču ievērojami palielināta inflācijas prognoze līdz 2,1% - 2,8% no 1,3% - 1,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Senāts nobalsojis par labu Benam Bernankem (Ben Bernanke), apstiprinot viņu uz vēl vienu - četrus gadus ilgu - termiņu ASV centrālās bankas - Federālo rezervju sistēmas (FRS) - priekšsēdētāja amatā, ziņo latimes.com.

B. Bernanke kritizēts par to, ka viņš nav darījis pietiekami daudz, lai novērstu ekonomisko krīzi un atbalstījis banku glābšanu. Savukārt viņa atbalstītāji akcentē, ka bez viņa lēmumiem ASV šobrīd būtu daudz sliktākā situācijā.

Balsojums notika trīs dienas pirms B. Bernankes pirmā termiņa beigām.

B. Bernanke ASV centrālās bankas priekšsēdētāja amatā nomainīja 2006.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Visa pasaule dzer indi, lai veldzētu slāpes,» uzskata bijušais bankas Morgan Stanley galvenais Āzijas ekonomists Endijs Ksajs (Andy Xie). «Tas var šķist kā atvieglojums tagad, bet slimība uzbruks 2012.gadā,» viņš paredz.

ASV centrālās bankas – Federālo Rezervju sistēmas (FRS) – vadītājs Bens S. Bernanke (Ben S. Bernanke) izraksta indi ASV ekonomikai, saglabājot procentu likmes tuvu nullei un sekmējot spekulatīva kapitāla vilni, kas var izraisīt nākamo globālo krīzi, citējot viņa sacīto, vēsta Bloomberg.

Nākamā pasaules krīze, iespējams, izcelsies jau 2012.gadā un to izraisīs inflācija, jo aizņemšanās zemās izmaksas stimulē aktīvu cenu pieaugumu, uzskata E. Ksajs.

«Ir ķīniešu sakāmvārds, ka slāpes var veldzēt, dzerot indi,» stāstījis bijušais Morgan Stanley ekonomists, kurš 2006.gada septembrī paredzēja, ka ASV ekonomika 2008.gadā ieslīgs recesijā. «Bernanke, šķiet, tieši to izraksta ASV ekonomikai. Jo lēnāk Bernanke paaugstina procentu likmes, jo lielāka nākamā krīze,» viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV kādu laiku turpinās saglabāt labvēlīgu monetāro politiku

Žanete Hāka, 17.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saglabājoties salīdzinoši augstam bezdarba līmenim, kurš sarūk ļoti pakāpeniski, turklāt inflācijai saglabājoties zem Federālo Rezervju sistēmas (FRS) Atvērtās tirgus komitejas (FOMC) ilgtermiņa mērķa 2% līmenī, pārskatāmā nākotnē FRS saglabās ļoti labvēlīgu monetāro politiku, atskaitē ASV Kongresam sacījis FRS vadītājs Bens Bernanke.

Komisijas lēmumi attiecībā uz aktīvu iepirkšanas programmu būs atkarīgi no turpmākās centrālās bankas ekonomiskās perspektīvas vērtējuma un progresa attiecībā uz noteiktajiem mērķiem, uzsver B. Bernanke. Ja ekonomiskā situācija uzlabotos ātrāk nekā gaidīts un inflācija pieaugtu līdz centrālās bankas noteiktajam 2% līmenim, aktīvu atpirkšanas programma varētu tikt bremzēta straujāk, sacījis B. Bernanke, piebilstot, ka FRS arī ir gatavs paātrināt iepirkumus uz laiku, lai veicinātu nodarbinātību.

B. Bernanke uzsver, ka likmes ir tuvu nullei kopš 2008. gada un tās īsti nav kur samazināt. Tādēļ ASV centrālā banka izmanto citus instrumentus ekonomikas stimulēšanai. Tomēr viņš uzsvēris, ka likmes ārkārtīgi zemā līmenī kādu laiku vēl turpinās saglabāties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV žurnāls Time par gada cilvēku pasludinājis ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) vadītāju Benu Bernanki (Ben Bernanke).

Time raksta, ka par gada cilvēku viņš ir kļuvis, pateicoties viņa sniegtajam atbalstam ASV ekonomikai, lai tā spētu izkļūt no finanšu krīzes.

«Recesija bija gada stāsts. Bez Bena Bernankes, Time gada cilvēka, tā būtu bijusi krietni smagāka,» norādīja Time redaktors Ričards Stengels (Richard Stengel).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Federālo Rezervju vadītājs krīzes laikā strādājis vislabāk

, 22.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori Federālo Rezervju vadītāja Bena Bernankes (Ben S. Bernanke) darbu krīzes apkarošanā novērtējuši visaugstāk, kā arī atbalsta viņa atkārtotu apstiprināšanu amatā, vēsta Bloomberg.

Globālie investori arī uzskata, ka situācija pasaules ekonomikā uzlabojas.

61% no Bloomberg aptaujātajiem investoriem sacījis, ka pasaules ekonomika ir stabila vai uzlabojas un gandrīz 75% pozitīvi novērtē 55 gadus vecā B. Bernankes darbu. Investori uzskatot, ka viņš ir pelnījis atkārtotu apstiprināšanu amatā uz vēl četriem gadiem pēc tam, kad janvārī beigsies viņa pašreizējais amata termiņš.

«Viņš ir labākais, iespējams, visā pasaulē,» sacījis Valass Lins (Wallace Lin), Honkongas kompānijas Euro Asset Management ieguldījumu vadītājs, kurš arī piedalījās Bloomberg aptaujā.

Investori B. Bernanki novērtējuši augstāk nekā viņa partnerus citās galvenajās centrālajās bankās, ieskaitot arī Eiropas Centrālo banku un tās vadītāju Žanu Klodu Trišē (Jean- Claude Trichet).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ECB pārstāvis: neredzu vajadzību paaugstināt likmes

, 16.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neredzu vajadzību palielināt procentu likmes 2010.gada pirmajā pusē, jo inflācijas spiediens nav jūtams, norādījis Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes loceklis Ēvalds Novotnijs (Ewald Nowotny), ziņo Bloomberg.

Arī ASV centrālās bankas – Federālo Rezervju sistēmas (FRS) – vadītājs Bens S. Bernanke (Ben S. Bernanke) tikko pavēstījis, ka ASV ekonomika līdz šim darbojusies zem tās potenciāla, tādēļ inflācija nekļūs par problēmu, informē Reuters. Viņš arī akcentējis, ka neredz «burbuļa» pazīmes ASV akciju tirgū.

«Mūsu procentu likmju lēmumi ir jāskata saistībā ar mūsu cenu stabilitātes mērķi un šajā sakarā es neredzu nopietnus draudus cenu stabilitātei tuvākajā nākotnē,» intervijā Vīnē sacījis ECB pārstāvis Ē. Novotnijs. Nav liela nepieciešamība mainīt politiku, jo inflācijas spiediens nav jūtams, viņš norādījis.

Db.lv jau rakstīja, ka ECB paziņoja par dažu ekonomikas atbalstīšanas pasākumu atcelšanu. ECB prezidents Žans Klods Trišē (Jean-Claude Trichet) sacījis, ka ECB nav tūlītēju plānu paaugstināt bāzes procentu likmi, bet devis mājienu, ka tas, ja būs nepieciešams, varētu notikt nākamgad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bernanke: jaunie noteikumi varētu mudināt pārāk lielas bankas sašķelties

Lelde Petrāne, 03.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikas jaunā finanšu regulējuma vilnis, iespējams, mudinās valsts lielākās finanšu institūcijas sadalīties, atsaucoties uz ASV Federālo rezervju vadītāja Bena Bernankes (Ben Bernanke) sacīto, vēsta telegraph.co.uk.

«Mana pārliecība ir, ka stingrākas uzraudzības un stingrāku kapitāla prasību kombinācija mazinās pievilcību [būt lielam],» B. Bernanke sacījis Finanšu krīzes izmeklēšanas komisijai (FCIC).

Kongresam ir bijuši nepieciešami gandrīz divi gadi, lai nonāktu līdz tiesību aktiem, kuru mērķis ir novērst krīzes, kas «iedzina» valsti dziļākajā recesijā kopā Lielās depresijas, atkārtošanos. Dodd-Frank likums paredz izveidot jaunu aizsardzību patērētājiem, dot regulatoriem lielāku varu attiecībā uz «brūkošajām» kompānijām, kā arī apgrūtināt uzņēmumu, kas domā, ka nodokļu maksātāji nepieciešamības gadījumā viņus izglābs, iesaisti riskantos pasākumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arī Grīnspens brīdina Federālās Rezerves par inflācijas risku

, 14.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV centrālā banka - Federālo rezervju sistēma (FRS) - ir izdarījusi visu, ko tā var izdarīt, lai samazinātu bezdarbu, un tai vairāk būtu jāuztraucas par inflācijas risku, kas izriet no ekonomikas stimulēšanas, sacījis bijušais FRS vadītājs Alans Grīnspens (Alan Greenspan), ziņo Reuters.

«Jūs nevarat prasīt centrālajai bankai darīt vairāk nekā tā ir spējīga, jo tam var būt šausmīgas sekas,» viņš stāstījis, piebilstot, ka Amerikas Savienotās Valstis saskarsies ar nopietniem ilgtermiņa inflācijas draudiem, ja vien centrālā banka nesāks atcelt «visus stimulus, ko tā ir ielikusi ekonomikā».

A. Grīnspens paredz, ka bezdarba līmenis ASV, kas pašlaik ir ap 10%, «būs būtiski zemāks pēc gada no šī brīža», bet joprojām būs ļoti augsts.

Db.lv jau rakstīja, ka nesen bijušais bankas Morgan Stanley galvenais Āzijas ekonomists Endijs Ksajs (Andy Xie) izteicās, ka FRS vadītājs Bens S. Bernanke (Ben S. Bernanke) izraksta indi ASV ekonomikai, saglabājot procentu likmes tuvu nullei un sekmējot spekulatīva kapitāla vilni, kas var izraisīt nākamo globālo krīzi. B. S. Bernanke pieņem lēmumus, kas palīdzēs īstermiņa izaugsmei un nodarbinātībai, nevis koncentrējas uz sistēmas stabilitāti, norādīja eksperts. Nākamā pasaules krīze, iespējams, izcelsies jau 2012.gadā un to izraisīs inflācija, viņš prognozēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Inflācija ASV pieaugusi

Žanete Hāka, 15.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlijā inflācija ASV palielinājusies jau trešo mēnesi pēc kārtas – par 0,2%, liecina jaunākie Darbaspēka departamenta dati.

Jūnijā cenas pieauga par 0,5%.

Kopējais patēriņa cenu līmenis gada laikā audzis par 2%.

Pagājušajā mēnesī patēriņa cenu pieaugumu veicināja augošās apģērbu, medicīnas aprūpes, tabakas un jaunu automašīnu cenas . Savukārt kāpumu bremzēja mēbeļu, aviobiļešu cenu un lietotu automašīnu cenu kritums.

Db.lv jau rakstīja, ka, saglabājoties salīdzinoši augstam bezdarba līmenim, kurš sarūk ļoti pakāpeniski, turklāt inflācijai saglabājoties zem Federālo Rezervju sistēmas (FRS) Atvērtās tirgus komitejas (FOMC) ilgtermiņa mērķa 2% līmenī, pārskatāmā nākotnē FRS saglabās ļoti labvēlīgu monetāro politiku, jūlija atskaitē ASV Kongresam sacīja FRS vadītājs Bens Bernanke.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV izaugsmes datiem sagādājot vilšanos, atsākas miljardu iepludināšana ekonomikā

Kārlis Vasulis, speciāli Db, 21.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksperti apgalvo, ka šāds solis bija gaidāms, ja dati par ASV ekonomiku izrādīsies sliktāki par iepriekš prognozētajiem.

ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs (FRS) Bens Bernanke trešdien paziņojis par 267 miljardu dolāru (147,9 miljardi latu) iepludināšanu ASV ekonomikā. Šāds solis sperts, jo ASV ekonomikas trauslā atkopšanās ir sākusi palēnināties.

FRS ir samazinājusi tās prognozi par ASV ekonomikas pieaugumu 2012 gadā no 2,9% uz 2,4%.

Šis solis ir kā papildinājums plānam ar nosaukumu Operation Twist, kura mērķis ir samazināt ilgtermiņa procentu likmes un veicināt kredītu ņemšanu. Paziņojums sekoja FRS sniegtajam ASV ekonomikas novērtējumam, kurā tika paredzēta lēnāka tās izaugsme. FRS norāda, ka tā ir sagatavojusies veikt arī citus pasākumus, ja tas būs nepieciešams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bernanke atgādina, ka lielo finanšu kompāniju problēma joprojām aktuāla

Lelde Petrāne, 21.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Regulatoriem ir jābūt «ievērojami stingrākiem» pret lielām un sarežģītām finanšu kompānijām, lai ierobežotu plašākus riskus, sestdien Independent Community Bankers of America konferencē sacījis ASV centrālās bankas - Federālo rezervju sistēmas (FRS) - vadītājs Bens Bernanke (Ben Bernanke), ziņo Reuters.

B. Bernanke stāstījis, ka dažu kompāniju, kuras tiek uztvertas kā «pārāk lielas, lai sabruktu» problēma ir viens no visviltīgākajiem šķēršļiem konkurencei finanšu tirgos. «Kā krīze ir pierādījusi, viens no lielākajiem draudiem mūsu finanšu sistēmas dažādībai un efektivitātei ir finanšu iestāžu, kuras tiek uzskatītas par pārāk lielām, lai bankrotētu, bīstamā problēma,» viņš sacījis, piebilstot: «Nav pieļaujams, ka pasaules ekonomikas liktenis ir tik cieši saistīts ar relatīvi nedaudzu gigantisku finanšu kompāniju likteni.»

Reformu priekšlikumus, kas ierobežotu finanšu kompāniju vērienu un aktivitātes, ir vērts rūpīgi apdomāt, akcentējis FRS vadītājs, norādot, ka uzraudzības iestādēm būtu jāpiešķir pilnvaras ierobežot lielo kompāniju iesaistīšanos pārāk riskantās aktivitātēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bernanke brīdina par nelīdzsvarotību riskiem

, 20.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Federālo rezervju sistēmas vadītājs Bens Bernanke (Ben Bernanke) paudis viedokli, ka ASV un Āzijai «ārkārtīgi steidzami» jāievieš politikas, kas kavē nelīdzsvarotību atdzimšanu globālajā ekonomikā, raksta Financial Times.

Federālo rezervju priekšsēdētājs brīdinājis, ka globālās nelīdzsvarotības - lielā atšķirība starp nacionālajiem ietaupījumiem, patēriņu un investīciju līmeni, kas atspoguļojas lielos tirdzniecības deficītos un pārpalikumos - ir palīdzējušas radīt krīzi un tās ir nepieciešams labot.

B. Bernanke sacījis, ka ASV ir jāizveido «ilgtspējīgu fiskālo trajektoriju, skaidri apņemoties laika gaitā būtiski samazināt federālo deficītu».

Viņš teicis, ka ASV saskārās ar «sarežģītu fiskālo situāciju», un uzsvēris, ka ASV politikas veidotāji «apzinās, ka ir nepieciešams izstrādāt fiskālo izejas stratēģiju», kas nostādītu ASV uz ilgtspējīga fiskālā ceļa.

Saistot fiskālo situāciju ar dolāra, kas turpina slīdēt uz leju, likteni, viņš teicis, ka šāda plāna izstrāde ir «ļoti svarīga, lai saglabātu uzticību mūsu ekonomikai un uzticību mūsu valūtai».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Akcentē nepieciešamību pārskatīt finanšu tirgus regulējošos noteikumus

, 24.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālo banku vadītāji brīdinājuši, ka, neraugoties uz globālo ekonomisko atlabšanu, nedrīkst atlikt finanšu tirgu darbību regulējošo noteikumu pamatīgu pārbaudi, kam jāseko pēc dziļākās banku krīzes kopš Otrā pasaules kara, vēsta Bloomberg.

Federālo Rezervju (FR) vadītājs Bens S. Bernanke (Ben S. Bernanke) nedēļas nogalē notikušajā FR simpozijā norādījis, ka noteikumu izveide, kas ierobežo risku, ir viens no priekšā esošajiem «grūtākajiem izaicinājumiem».

Eiropas Centrālās bankas prezidents Žans Klods Trišē (Jean-Claude Trichet) sacījis, ka pašlaik vērojamās ekonomiku atlabšanas pazīmes viņam nav pietiekamas, lai paziņotu, ka atlabšana ir ilgtspējīga un brīdinājis, ka priekšā vēl ir «milzīgs darāmā darba apjoms».

B. S. Bernanke un Ž. K. Trišē atgādināja savu viedokli par pārmaiņu nepieciešamību, tikai četras nedēļas pirms G 20 līderu tikšanās Pitsburgā, lai pārrunātu centienus novērst līdzīgas finanšu krīzes nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgākajām figūrām pasaules finanšu sistēmā - ASV centrālās bankas - Federālo rezervju sistēmas (FRS) - vadītājs Bens Bernanke (Ben Bernanke) - ASV universitātes absolventiem akcentējis, ka laimi viņi par naudu nenopirks, vēsta ABC News.

Savā runā Dienvidkarolīnas Universitātē FRS vadītājs mudinājis studentus neizvēlēties savas karjeras, tikai pamatojoties uz atalgojumu. Viņš sacījis, ka dzīšanās pēc lielām naudas summām parasti ir aizraujoša tikai sākumā. Pierodot pie jaunā dzīves standarta, saviļņojums ātri noplok.

Pētījumos ir konstatēts, ka tikai sešus mēnešus pēc lielas naudas summas laimēšanas loterijā - pat miljona - cilvēki saka, ka nav daudz laimīgāki kā pirms laimēšanas, stāstījis FRS vadītājs.

B. Bernanke mudinājis studentus atlicināt laiku savām ģimenēm un draugiem, kā arī darboties visas sabiedrības labā.

Vienlaikus viņš aizstāvējis savas centrālās bankas prioritātes, sakot, ka ekonomiskās izaugsmes un nodarbinātības veicināšana tomēr ir svarīgi politikas mērķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bernanke aicina bankas aizdot mazajam biznesam

Jana Gavare, 14.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Ben Bernanke aicina bankas pastiprināt mazā biznesa kreditēšanu, ziņo The Associated Press.

Mazā biznesa kreditēšana ir svarīga ekonomikas atdzimšanai un bezdarba samazināšanai, uzskata B. Bernanke. «Šajā jomā ir jādara vairāk,» teicis B. Bernanke Federālo rezervju sistēmas konferencē. Šādi banku virzienā vērsti aicinājumi no regulatoru puses ASV dzirdami jau kopš februāra. Arī likumdevēji ir izteikuši neapmierinātību ar to, ka mazajiem uzņēmumiem ir grūti saņemt kredītu. Savukārt bankas paudušas, ka pēc kredītiem neesot liela pieprasījuma.

Šobrīd ASV lielie uzņēmumi ir atgriezušies pie peļņas, savukārt mazie nespēj iegūt finansējumu attīstībai. Starp lielo un mazo biznesu valdošā nevienlīdzība ir viens no iemesliem, kas kavē ekonomikas atkopšanos, jo mazajam biznesam parasti ir svarīga loma jaunu darba vietu radīšanā. Mazie uzņēmumi nodarbina aptuveni pusi no visiem ASV iedzīvotājiem un rada ap 60% no visām jaunajām darba vietām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības kari un to ietekme uz ekonomiku topa tēma pasaulē bija pirms pandēmijas.

1. Pakaros vēl tirdzniecības frontē

ASV un Ķīnas attiecības, kuras jau pirms pandēmijas nevarēja saukt par tām labākajām, kļūst arvien saspīlētākas. ASV amatpersonas Ķīnu vaino pie tā, ka tā pārējo pasauli maldinājusi par COVID-19 apmēriem un risku. Augstākajā līmenī runāts par to, ka šis vīruss patiesībā varētu būt "izbēdzis" no Ķīnas laboratorijām. Rezultātā ASV prezidents Donalds Tramps, lai gūtu kāda veida kompensāciju, piedraudējis ar jauniem tarifiem pret šo valsti. Daži tik karstasinīgu ASV vēršanos pret Ķīnu saista ar arvien tuvākajām ASV prezidenta vēlēšanām. Savukārt Ķīna norādījusi, ka ASV vadītāji cenšas uz citiem novelt atbildību par to, ka tie paši slikti tiek galā ar pandēmijas krīzi. No Ķīnas pat pretī likta informācija, ka vīrusu šajā valstī gaisā palaiduši savukārt jau ASV militāristi. Valdot šādam fonam, piesaukta nesen panāktā šo valstu tirdzniecības vienošanās laušana. Tirdzniecības kari un to ietekme uz ekonomiku topa tēma pasaulē bija pirms pandēmijas.Vēl šā gada sākumā - neilgi pirms COVID-19 sāgas eskalēšanās - ASV un Ķīna parakstīja kaut ko līdzīgu tirdzniecības pamieram. Ķīna bija tā, kas, apmaiņā pret pakāpenisku daļēju tarifu atcelšanu, piekrita pirkt ASV preces papildu 200 miljardu ASV dolāru vērtībā. "Bloomberg" ziņo, ka pagaidām Ķīnas pirkumi atpaliek no grafika, ko aizkavējusi arī pandēmija. Pastāv uzskats, ka, patērētāju tēriņiem brūkot un biznesiem aizveroties, tas pat īsti vairs nav iespējams. Tramps gan norādījis, ja tas netiks pildīts, agrākā vienošanās tiks lauzta. Jauna tirdzniecības karu eskalēšanās šādā brīdī radītu papildu slogu jau tā faktiski nokdaunā esošajai globālajai ekonomikai.Katrā ziņā abu šo lielvaru sastapējā vārdu apmaiņa kļuvusi visai asa un dažkārt ļoti haotiska. Piemēram, šīs nedēļas beigās abu minēto valstu amatpersonas jau bija neaudz nomierinājušās un ziņoja par to, ka tirdzniecības ziņā tomēr virzīsies uz kompromisu.Kopumā nepatika par Ķīna rīcību saistībā ar pandēmiju aug ne tikai ASV. "Šajos trīs mēnešos Ķīna ir zaudējusi Eiropu," "Bloomberg" pirms kāda laika norādījis Vācijas Zaļās partijas pārstāvis Reinards Butikofers, kas vada Eiropas Parlamenta delegāciju attiecībām ar Ķīnu. Viņš izcēla Ķīnas "patiesības menedžmentu" vīrusa agrīnajā fāzē, ārkārtīgi agresīvo šīs valsts Ārlietu ministrijas nostāju un "stingrās līnijas propagandu", kas atbalsta Komunistiskās partijas pārākumu pār demokrātiju. Kopumā šāda attieksme liek domāt, ka daudzu valstu stratēģija varētu būt vērsta, lai mazinātu savu dažāda veida atkarību no Ķīnas. Tāpat šīs valsts un tās kompāniju ieguldījumi citur arvien lielākā mērā var tikt uzskatīti par stratēģiski mazāk vēlamiem vai pat vienkārši nepieņemamiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness analizē potenciālos premjera amata kandidātus.

Atlase: Partiju reitingi augustā, saskaņā ar SKDS pētījumu par partiju popularitāti, pieskaitot neizlēmušo balsis, kas sadalītas proporcionāli izlēmušo balsīm.

Saskaņas premjera kandidāts Dombrovskis

Salīdzinot ar esošo premjeru, ilggadējo politiķi Māri Kučinski, Saskaņas premjera amata kandidātam Vjačeslavam Dombrovskim nav īpaši liela valdības darba pieredze, lai gan viņš ir bijis gan izglītības un zinātnes, gan arī ekonomikas ministrs. Nav tik ilga pieredze politikā, kaut arī Vjačeslavs Dombrovskis ir bijis Zatlera Reformu partijas priekšsēdētājs.

Toties pašreizējam premjeram Mārim Kučinskim nav tāda līmeņa izglītības un arī tik labu valodu zināšanu, kādas ir ekonomikas zinātņu doktoram Vjačeslavam Dombrovskim. Viņš labi runā latviski, krievu valoda viņam ir dzimtā, bet angļu valodā Vjačeslavs Dombrovskis ir ne tikai mācījies, bet arī bijis pasniedzēja palīgs Klarka Universitātē (ASV), kā arī ir dzīvojis Amerikas Savienotajās Valstīs. Trīs valodu un trīs kultūru zināšanas ir vērtīga bagāža iespējamajam nākamajam Latvijas premjeram, kas ļauj potenciāli aktīvi darboties ne tikai vietējā, bet arī reģionālajā un pasaules politikas līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grīnspens: ievērojama nodokļu paaugstināšana ASV ir neizbēgama

, 01.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cerība, ka mēs varēsim atrisināt šo situāciju [ASV ekonomikā] bez ievērojama nodokļu pieaugumua, ir nereāla, intervijā Bloomberg Televīzijai sacījis bijušais ASV Federālo rezervju vadītājs Alans Grīnspens (Alan Greenspan).

A. Grīnspens arī sacījis, ka Federālajām Rezervēm nāksies izņemt naudu no finanšu sistēmas, lai izvairītos no inflācijas.

Viņš prognozē, ka nākamajos sešos mēnešos ASV ekonomikā būs vērojams pieaugums, taču jau 2010.gadā tas atkal palēnināsies.

Pasaules lielākā ekonomika laika posmā no aprīļa līdz jūnijam saruka par 0.7% gada griezumā, kas bija labākais rādītājs vairāk nekā gada laikā. Bloomberg norāda, ka negaidīts biznesa aktivitātes rādītāja samazinājums līdz ar ziņojumu, ka darba devēji darbavietu skaitu samazinājuši vairāk nekā gaidīts, liecina, ka ASV ekonomikas atlabšana varētu būt lēna.

A. Grīnspens, kurš Federālo Rezervju vadītāja amatā tika apstiprināts 1987.gadā un tajā atradās līdz 2006.gada janvārim, slavējis pasākumus, kādus veicis viņa amata pēctecis Bens S. Bernanke (Ben S. Bernanke), palīdzot ekonomikai izkļūt no lejupslīdes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polija ir vienīgā valsts Eiropā, kas ir noslēgusi 2009.gadu, neieslīgstot recesijā. Vēl jo vairāk - tā uzrādīja pat pieaugumu par 1.5%. Polijas finanšu ministrs Jaceks Rostovskis The Wall Street Journal skaidro, kas ir Polijas veiksmes pamatā un kādas mācības no tās pieredzes varētu gūt.

Valsts panākumu pamatā ir vairāki faktori: stipras iestādes, elastīga ekonomikas struktūra, kā arī pareizi veidota ekonomikas politika krīzes laikā. Augsts uzticības līmenis valdībai nodrošināja, ka politiķu izteikumi par ekonomikas pamatprincipu spēku un finanšu sistēmu tika uzklausīti. Šī uzticība daļēji bija balstīta uz Polijas iestāžu un ekonomikas panākumiem pēdējo 20 gadu laikā.

Tāpat kā citām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Polijai izdevās izvairīties no nozīmīgu finanšu institūciju bankrotiem (atšķirībā no dažām vecajām dalībvalstīm Rietumeiropā). Tāpat kā daudzas no kaimiņvalstīm, arī Polija guva labumu no būtiskas zlota vērtības samazināšanās krīzes laikā. Taču tas nav galvenais tās panākumu faktors, salīdzinājumā ar Zviedriju vai Čehiju, kas pieredzēja līdzīgu vērtības kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Eiropas akciju tirgi piedzīvoja lielāko kritumu pēdējo desmit mēnešu laikā, kas bija investoru atbildes reakcija uz ASV Federālo Rezervju paziņojumu par monetārās stimulēšanas pasākumu bremzēšanu un sliktajiem Ķīnas ražošanas datiem.

Tā, Eiropas akciju tirgus indekss Stoxx Europe 600 Index saruka par 2,2% līdz 303,7 punktiem, pretstatā iepriekšējās dienas pieaugumam līdz augstākajam līmenim kopš 2008. gada jūnija.

Lielbritānijas akciju tirgus indekss FTSE 100 samazinājās par 2,5%, kas ir lielākais kritums kopē pērnā gada jūlija, savukārt Francijas CAC 40 un Vācijas DAX saruka par 2,7% katrs.

Sākoties tirdzniecības sesijai ASV akciju tirgos, kritumu piedzīvoja arī S&P 500 indekss – par 0,77% līdz 1642,53 punktiem, bet Dow Jones Industrial Average samazinājās par 0,4% līdz 15245,55 punktu atzīmei.

«Pamatfaktori tirgū pēdējās diennakts laikā nav mainījušies, tomēr noskaņojums un emocijas tirgū ir kļuvuši nedaudz negatīvi,» aģentūrai Bloomberg saka Wilmington Trust Investment Advisors eksperti, piebilstot, ka tirgum triecienu devusi vairāku faktoru kombinācija. «Komentāri no B. Bernankes veicināja neizpratni tirgū par tālāko, savukārt rezultāti no Āzijas bija neglīti,» uzsver eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņas no atsevišķām lielākajām centrālām bankām par to, ka līdzšinējie kvantitatīvās stimulēšanas pasākumi ekonomikā varētu tikt samazināti izraisījušas investoru vēlmi atbrīvoties no akcijām, tādējādi veicinot strauju biržas indeksu kritumu, Japānas indeksam Nikkei 225 nogāžoties straujākos tempos nekā pēc traģiskā cunami 2011. gada pavasarī.

Par to ka, naudas iepludināšanas apjomu mazināšana finanšu sektorā varētu būt tuvāko sapulču jautājums akciju tirgus nopratis no ASV Federālās rezervju sistēmas vadītāja Bena Bernankes teiktā. Tiesa, ASV monetārās sistēmas uzrauga vadītājs arī pieminēja, ka lēmumu pieņemšanai par tādu vai citādu rīcību nepieciešami papildu signāli ekonomikā.

Uzstājoties ASV Kongresā B. Bernanke sacīja, ka tuvākajās valsts centrālās bankas pārstāvju sapulcēs varētu tikt pieņemts lēmums samazināt parādzīmju pirkšanas apmērus, ja valsts ekonomika uzrādīs labus rezultātus. Patlaban Federālā rezervju sistēma šai programmai katru mēnesi tērē 85 miljardus dolāru mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Dragi: ECB nav noteikta termiņa, kad lemt par stimulēšanas pasākumu turpināšanu

LETA--AP, 20.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālā bankas (ECB) prezidents Mario Dragi ceturtdien paziņoja, ka bankas augstākā vadība nav nolēmusi par termiņu, kurā izvērtēt jebkādas izmaiņas bankas īstenoto ekonomikas stimulēšanas pasākumu programmās.

Preses konferencē pēc bankas padomes sēdes viņš sacīja, ka 25 padomes locekļu veidotajā padomē valdīja «vienprātība nenoteikt konkrētu datumu, kad runāt par izmaiņām nākotnē».

Analītiķi sagaida, ka ECB 7.septembra sanāksmē sniegs skaidru signālu par to, kad varētu sākt samazināt obligāciju uzpirkšanas programmu, kuras mērķis ir panākt, ka inflācija eirozonā no pašreizējiem 1,3% pieaug līdz bankas mērķrādītājam - nedaudz zem 2%.

Dragi norādīja, ka par šo jautājumu runāt varētu rudenī. Nākamās ECB padomes sēdes paredzētas 7.septembrī un 26.oktobrī.

Vienlaikus ECB prezidents uzsvēra, ka eirozonas inflācijas rādītāju līmenis saglabājas zems, tādēļ ir jāturpina monetārās stimulēšanas pasākumi.

Komentāri

Pievienot komentāru