Cukura cena pēdējo nedēļu laikā pieaugusi gandrīz uz pusi. Arī kakao pupiņu cena šo pirmdien piedzīvoja straujāko kāpumu pēdējo 15 mēnešu laikā līdz 3 300 ASV dolāriem par tonnu.
Ja cenas pieaugums turpināsies, apdraudēta mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēja un eksports, lēš ražotāji. Pēdējo pāris nedēļu laikā cukura cena pieaugusi par 40 – 46 %, kas būtiski ietekmē konfekšu ražošanu. Ja iepriekš uzņēmums cukuru iepirka par 0,39 Ls /kg, tad šobrīd tā cena sasniegusi 0,57 Ls/kg, stāsta konfekšu Gotiņa ražotāja SIA Saldus pārtikas kombināts valdes locekle Līga Grīsle.
Saldus pārtikas kombināts neesot tik liels uzņēmums, lai cukuru iepirktu no tiešā ražotāja, līdz ar to tas spiests šo izejvielu iegādāties no vairumtirgotājiem, kas jau ziņo par cenu pieaugumu. Uzņēmēja brīdina, ka tik būtiska cenu pieauguma dēļ neizbēgami augs arī produkcijas cenas. Pastāv iespēja, ka šī procesa dēļ saruks eksporta apjomi, jo partneri Vācijā nesaprot, kāds ir iemesls tik krasam cenu pieaugumam – tur cukura cenas neesot mainījušās.
L. Grīsle aicina valdību iejaukties šajos procesos, jo «mēs kā ražotāji nevaram saprast cenu celšanas pamatotību, laikam jau esam bezspēcīgi».
Savukārt kakao pupiņu cenai traukties augšup licis Kotdivuāras starptautiski atzītā valsts prezidenta Alasana Kuataras paziņojums par to, ka uz mēnesi no šīs valsts pilnībā būs aizliegts viss kakao un kafijas pupiņu eksports.