Citas ziņas

Apsver iespēju slēgt pasaulē vecāko svētdienas avīzi

, 04.08.2009

Jaunākais izdevums

Kā risinājums pieaugošajiem zaudējumiem pašlaik aktīvi tiek izskatīta iespēja slēgt pasaulē vecāko svētdienas avīzi, atzinusi Guardian Media Group, kurai pieder 218 gadus vecā avīze The Observer, vadītāja Karolīna Makkola (Carolyn McCall), ziņo timesonline.

K. Makkola visiem darbiniekiem izsūtījusi informāciju, kurā skaidro, ka patlaban tiek izskatītas visas iespējas, jo kompānija cenšas tikt galā ar zaudējumiem, kas pagājušajā gadā sasnieguši 90 miljonus Lielbritānijas sterliņu mārciņu.

Guardian Media Group nelabvēlīgi ietekmējusi gan recesija, gan reklāmdevēju pievēršanās interneta videi.

Prognozējot, ka situācija reklāmas jomā nemainīsies, viņa sacījusi, ka Guardian Media Group nenovēršami kļūs par mazāku organizāciju.

The Observer tika dibināta 1791.gadā un Guardian Media Group no Tiny Rowland’s Lonrho to pārņēma 1993.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan ierosinājums lielveikaliem svētdienās nestrādāt izraisījis plašas diskusijas sabiedrībā, tomēr pārliecinātu atbalstītāju šim priekšlikumam nav daudz. Veikali svētdienās gūst vērā ņemamu apgrozījumu, bet iedzīvotāji, kuri darbdienās daudzas stundas velta darbam vai mācībām, uzskata, ka tikai svētdienās var mierīgi ziedot laiku tam, lai iegādātos ikdienā nepieciešamās preces un veiktu vērienīgākus pirkumus, vēsta laikraksts Diena.

Apmeklējot vairākus Rīgas tirdzniecības centrus, pagājušajā svētdienā Diena secinājusi, ka pircēju tajos netrūkst. Daudzviet pie veikalu kasēm bijušas manāmas rindas, pārtikas, apģērbu, apavu, kā arī interjera un dažādu citu rūpniecības preču veikalos - liels dažāda vecuma apmeklētāju skaits, to vidū ģimenes ar bērniem, jaunieši, arī pusmūža cilvēki.

«Darbdienu vakaros man nav ne laika, ne enerģijas doties iepirkties uz apģērbu, kurpju vai saimniecības preču veikaliem, tāpēc šādus pirkumus veicu svētdienās, bet citās nedēļas dienās nopērku tikai pārtiku,» teikusi tirdzniecības centrā Origo sastaptā Aelita un piebildusi, ka bez racionāla iemesla pa veikaliem nestaigā, tāpēc nedomā, ka veikalu apmeklējums svētdien atņem laiku, ko vajadzētu veltīt tuviniekiem, kultūras pasākumiem un sportam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tā ir sagadīšanās vai arī tiešām tur var kaut ko sarunāt?

Guntars Gūte, Diena, 16.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par krīzi Latvijas drukāto mediju tirgū, tās cēloņiem un sagaidāmajām negatīvajām sekām valstiskā līmenī Guntars Gūte sarunājas ar nupat slēgtā reģionālā laikraksta Ludzas Zeme izdevēju un galveno redaktori Laimu Linužu.

Latvijas drukāto mediju tirgū nupat, 28. jūnijā, iezīmējās vēl viena, atļaušos teikt, skumja diena – savu uzticamo lasītāju rokās pēdējo reizi nonāca viens no Latgales zināmākajiem un ilggadīgajiem laikrakstiem Ludzas Zeme (LZ). Cik ilgi jūs bijāt saistīta ar laikrakstu?

Ludzas Zemē sāku strādāt 18 gadu vecumā uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas un bez pārtraukuma tur nostrādāju septiņus gadus. Pēc tam kādu brīdi dzīvoju Rīgā un strādāju Latvijas Avīzē, bet pēc tam pavērās iespēja kļūt par LZ īpašnieci un atgriezos Ludzā – šos pēdējos desmit gadus esmu bijusi gan LZ īpašniece, gan galvenā redaktore, gan uzņēmuma vadītāja. Mans vīrs Dāgs LZ pildīja gan žurnālista, gan redaktora, gan šofera, gan mājaslapas un sociālo tīklu redaktora, dažreiz maketētāja pienākumus, gan birojā pieņēma reklāmas un sludinājumus. Kādā brīdī lūdzu vīram nākt palīgā strādāt avīzē, jo bija tik grūti strādāt, ka gribējās visu pamest, līdz ar to vīra atnākšana uz LZ savā ziņā bija glābiņš. Jāatzīst, LZ pastāvēšanu būtībā nodrošināja tas, ka bija cilvēki, kuri ar pienākuma apziņu katrs darīja teju piecu cilvēku darbu. Mēs visu šo laiku vilkām šo smago nastu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai esam gatavi tirdzniecībā pārņemt Eiropas tradīcijas?

Ilgvars Ķipēns, «Ģimenes aptieku» direktors, 25.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad sabiedrībā izskanēja priekšlikums aizliegt lielveikaliem strādāt svētdienās, ažiotāža galvenokārt tika radīta ap pārtikas tirgotājiem, taču citu nozaru pārstāvju viedoklis plaši netika ne jautāts, ne pausts. Turklāt par šo jautājumu būtībā ir aptaujāti pircēji, taču neviens nav uzklausījis to cilvēku viedokli, kuriem reāli svētdienās ir jāstrādā.

Ģimenes aptiekas ir atrodamas gandrīz visos lielākajos tirdzniecības centros Rīgā un ārpus tās, tādēļ to slēgšana svētdienās skartu arī manis vadīto uzņēmumu. Atšķirībā no jau plašsaziņas līdzekļos izskanējušajiem viedokļiem mans uzskats varbūt būs nepopulārs, taču kopumā šādu ieceri atbalstu. Jeb precīzāk – atbalstu, ka tirdzniecības vietu apkalpojošajam personālam svētdienās arī pienāktos atpūsties un tiktu optimizēta tirdzniecība. Turklāt uzskatu, ka svētdienās vajadzētu slēgt ne tikai lielus tirdzniecības centrus, bet arī jebkura cita izmēra veikalus. No tirgotāju puses kā pretarguments tiek pausts viedoklis, ka šāds uzstādījums varētu novest pie to ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanās. Īstermiņā, pirmajos pāris mēnešos – iespējams, taču uz šo visu var palūkoties arī ilgtermiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielveikali svētdienās strādā, jo iedzīvotāji vēlas iepirkties, bet to slēgšana nedēļas pēdējā dienā radīs ievērojamas neērtības – garākas rindas pie kasēm darba dienu vakaros un sestdienās, uzskata lielveikalu pārstāvji.

Ar rosinājumu svētdienās noteikt lielveikalu darbības ierobežojumus, nācis klajā Saeimas deputāts Viktors Valainis. Sarunā ar Latvijas Radio viņš skaidroja, ka Latvijā par ģimenes vērtībām runā, taču nenodrošina iespējas tās vairot. Ļoti bieži ģimenes brīvo laiku pavada lielveikalos, tur tiek rīkoti pat koncerti. Neesot iespējamas arī ģimenes pasēdēšanas kopīgā gaisotnē, jo kādam no ģimenes locekļiem ir jāstrādā lielveikalā.

Maxima šādu ieceri vērtē krasi negatīvi, jo lielveikalu slēgšana svētdienās radītu ievērojamas neērtības iedzīvotājiem. «Varbūt kādam politiķim tas patiešām varētu būt pārsteigums, ka parastajiem cilvēkiem Latvijā darbadienās ir jāstrādā, turklāt cītīgi, tāpēc daudziem brīvdienas ir teju vienīgā iespēja nokļūt lielveikalā, lai nopirktu pārtiku un citu nepieciešamo,» Db.lv sacīja Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš. Tāpēc, ja politiķi liegs iespēju svētdienās doties uz lielveikalu, iedzīvotājiem tas neizbēgami nozīmēšot garākas rindas pie kasēm darbadienu vakaros un sestdienās, norādīja Maxima pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Lielveikalu vietās svētdienās varētu veidoties zemnieku tirdziņi

Dienas Bizness, 08.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja svētdienās nestrādātu lielveikali, to vietā varētu veidoties tirdziņi, kuros mazie tirgotāji un zemnieki pārdotu savu produkciju, uzskata Biedrības Brīvie demokrāti pārstāvis, Saeimas deputāts Viktors Valainis.

Sarunā ar Latvijas Radio deputāts, kurš rosina apsvērt lielveikalu tirdzniecības aizliegumu svētdienās, norādīja, ka valsts šo jomu var regulēt. Kā piemēru viņš minēja Lielbritānijas konstitucionālās tiesas spriedumu, kurā ticis secināts, ka šāda norma ir saprātīga.

V. Valainis skaidroja, ka bieži tiekot runāts par pasākumiem, kas saistīti ar ģimenes vērtībām. Tajā pašā laikā svētdienās pie lielveikaliem neesot iespējams atstāt mašīnu, bet uz pasākumiem, kurus organizē pilsētas vai nevalstiskās organizācijas, cilvēki nenākot. Neesot iespējamas arī ģimenes pasēdēšanas kopīgā gaisotnē, jo kādam no ģimenes locekļiem ir jāstrādā lielveikalā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Sākot no 1.marta, tirdzniecība būs aizliegta divas svētdienas mēnesī.

Polijas prezidents Andžejs Duda otrdien parakstījis likumu, kas paredz pakāpeniski aizliegt tirdzniecību svētdienās vairumā Polijas tirdzniecības vietu.

Sākot no 1.marta, tirdzniecība būs aizliegta divas svētdienas mēnesī.

2019.gadā tirdzniecība būs aizliegta trīs svētdienas mēnesī, bet 2020.gadā tā būs atļauta vienīgi septiņas svētdienas gadā.

Aizliegums neattieksies uz tīmekļa veikaliem, benzīntankiem, lidostām, maiznīcām, aptiekām un puķu veikaliem.

Aizliegums neattieksies uz tīmekļa veikaliem, benzīntankiem, lidostām, maiznīcām, aptiekām un puķu veikaliem.

Likumprojektu jau novembra beigās atbalstīja 254 no parlamenta 460 deputātiem.

51% poļu atbalsta tirdzniecības ierobežošanu visās svētdienās, liecina oktobrī veiktās sabiedriskās domas aptaujas dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Nebūtu prāta darbs noteikt svētdienu par bezveikalu dienu

Dienas Bizness, 09.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reizēm, paklausoties tā dēvēto tautas kalpu atziņas vai ierosinājumus, rodas izjūta, ka visas ekonomiskās un sociālās problēmas Latvijā principā ir atrisinātas, un tagad jāizdomā vēl kaut kas, lai dzīve nešķistu pārāk garlaicīga.

Viena no šādām «odziņām» ir Saeimas deputāta Viktora Valaiņa ideja - ar likumu vajadzētu noteikt, ka tirdzniecības centri svētdienās būtu slēgti. Kā iemesli tam tiek piesaukta iespēja atpūsties tirdzniecībā strādājošajiem, ģimeņu atpūtas kultūras attīstība un tamlīdzīgas standartfrāzes.

Vispirms jau jāatgādina, ka vēl gluži nesen teju jebkurš ar ekonomiku, tās attīstību saistīts eksperts stāstīja, cik būtiski ir veicināt iekšējo patēriņu Latvijā. Lai gan valdības līmenī ir pārliecība, ka Latvija ir veiksmes stāsts, no uzņēmēju viedokļa patēriņa veicināšanas aktualitāte nekur nav pazudusi. Turklāt ir skaidrs, ka šāda piespiedu brīvdiena tirdzniecības centriem būtu mākslīga iejaukšanās uzņēmējdarbības procesos ar neprognozējamām sekām. Var saprast, ka ideja par svētdienu kā brīvu dienu no došanās uz veikaliem ir katoļu metropolītam Zbigņevam Stankevičam - viņš pārstāv organizāciju, kas aicina cilvēkus svētdienās doties uz baznīcu, nevis kaut kur citur. Savukārt Valainis pārstāv (cerams) laicīgo varu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekonomika frančiem liek apdomāt svētdienas tirdzniecības aizlieguma atcelšanu

Jānis Rancāns, 02.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas valdība nolēmusi pārskatīt likumdošanas normas, kas liedz ierobežo veikalu darbu svētdienās, pēc tam, kad divas tirdzniecības ķēdes pircējiem atvēra savas durvis arī nedēļas pēdējā dienā.

Likumdošana Francijā nosaka, ka noteikta tipa veikali svētdienās drīkst strādāt brīvi, bet citiem tas atļauts tikai dažas stundas šajās dienās, bet vēl citiem – jābūt slēgtiem. Dažas stundas svētdienā (līdz 13.00) atļauts strādāt arī atsevišķiem pārtikas veikaliem. Ierobežojumi neattiecas uz veikaliem, kas atrodas tādās tūristu iecienītās vietās kā, piemēram, Elizejas lauki. Tirgotāji var lūgt izņēmumus, kuru skaits gan ir ierobežots līdz pieciem gada laikā.

Reaģējot uz situācijas pasliktināšanos Francijas ekonomikā, divas mājas un celtniecības preču ķēdes Castorama un Leroy Merlin Parīzē ignorējušas šo aizliegumu. Šāds solis izraisījis Francijas ministru kabineta ārkārtas sēdi. Tajā nolemts spēkā esošo likumdošanas bāzi pārskatīt un apzināt tās vājās vietas. Likumdošana, kas nosaka tirdzniecības aizliegumu svētdienās, izpelnījusies regulāru tirgotāju kritiku. Francijas veikalnieki norāda, ka ir negodīga un nav saprotama tāda pieeja – daļai veikalu, piemēram, tabakas izstrādājumu pārdevējiem, svētdienās tiek ļauts strādāt, bet citiem nē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja prece ir pieprasīta, mēneša laikā var uztaisīt gada apgrozījumu,» stāsta interneta veikalu preču piegādātājs Ruslans Straķis. «Pirms trīs gadiem lielas perspektīvas šeit neredzēju, bet, tad mums izdevās atrast tā saucamo bestseller preci, kura pirmajā mēnesī vien apgrozīja 20 000 eiro, otrajā ap 30 000 eiro! Tā sākās mana ticība šim biznesam. Nekas nevar tā pārliecināt kā nauda kontā!» savā pieredzē dalās jaunais uzņēmējs.

«Internetā stundas laikā ir redzams, vai precei ir pieprasījums, protams, tas vislabāk redzams mēneša sākumā vai vidū, kad ir algas dienas. Mūsu uzdevums ir skaidrs – atrast pēc iespējas kvalitatīvāku un iepirkumā lētāku preci. Jāorientējas pieprasījumā, kādā sezonā vai svētkos, kas ir visvairāk cilvēkiem vajadzīgs, un jāturas pie tā gadu no gada, jo pirkšanas paradumi mainās reti. Lielu uzmanību pievēršam arī tam, ko kultivē vai reklamē televīzijā un žurnālos.»

Savu uzņēmumu SIA Online Trade Ruslans dibināja 2013. gadā ar mērķi no investora pārņemt kolektīvās iepirkšanās portālu Starday.lv, idejas pamatā bija, ka Latvijā pazīstami cilvēki iesaka iegādāties preces, pretī saņemot peļņas daļu no katra darījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierosinājums svētdienās pircējiem slēgt lielveikalu durvis, tādējādi pabalstot vietējos ražotājus un mazos veikalus, izskanēja pagājušajā nedēļā. Vismaz pašlaik par ieceres virzību nekas neliecina – Ekonomikas ministrijā uz galda nav gūlis neviens iesniegums ar šādu saturu – taču tā jau paguvusi sacelt šūmēšanos veikalnieku vidū, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Atsevišķiem tirgotājiem brīvdienas nesot pat pusi no apgrozījuma, un viņi brīdinājuši, ka, svētdienās norimstot dzīvībai zem lielveikalu jumtiem, valsts makam garām ietu nodokļu ieņēmumi, arī bezdarbnieku rindas kļūtu blīvākas.

No kopumā 15 SIA Baltika Latvija (zīmoli Ivo Nikkolo, Baltman, Monton un Mosaic) veikaliem 14 atrodas tirdzniecības centros, un pusi no apgrozījuma uzņēmums gūst brīvdienās. «Slēdzot šos veikalus svētdienās, noteikti saruks preču apgrozījums, no kura mēs valstij maksājam PVN. Samazinoties apgrozījumam un darba stundu skaitam, bezdarbnieku rindas varētu papildināt tirdzniecībā atbrīvotie darbinieki,» brīdinājusi SIA Baltika Latvija direktore Maruta Ērgle. Turpretī darba laika saīsināšanu svētdienās uzņēmums atbalstītu. «Tas varētu būt arī līdz 18.00 – pircējs no tā neciestu un mūsu apgrozījums arī ne,» viņa norādījusi, piebilstot: «Jau sen cenšamies panākt vienošanos ar tirdzniecības centriem par darba laiku saīsināšanu, jo vakaros līdz 22.00 nodarbinām cilvēkus bez pārdošanas rezultāta.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Katrs ceturtais darbinieks apsver iespēju mainīt pašreizējo darbu

Žanete Hāka, 27.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd darba tirgū vērojama situācija, ka darbinieku gatavība un atvērtība darba maiņai ir salīdzinoši augsta. To atklāj pētījumu kompānijas TNS veiktais pētījums par darba tirgus tendencēm.

Ceturtā daļa (24%) darbinieku šogad apsver iespēju mainīt savu pašreizējo darbu, bet desmitā daļa (13%) darbinieku nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā. Iespējams, ka arī starp šiem darbiniekiem atrodas svārstīgie – tie, kuri skaļi nesaka, bet patiesībā apsver darba maiņas iespēju. Savukārt divas trešdaļas (63%) darbinieku pašlaik vēl nav gatavi jaunu izaicinājumu pieņemšanai.

Riska grupas jeb darbinieki, kuri salīdzinoši biežāk apsver iespēju mainīt darbu, ir gados jaunāki darbinieki (18 - 29 gadu vecumā), kā arī darbinieki, kuri uzņēmumā nostrādājuši neilgu laiku (1 - 5 gadus), un rīdzinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

airBaltic uzsāk lidojumus uz Kitili – slēpošanas kūrortu Levi Somijā

Līva Melbārzde, 11.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

airBaltic veiks lidojumus no Rīgas uz Kitili trīs reizes nedēļā – trešdienās, sestdienās un svētdienās (no Kitiles uz Rīgu – pirmdienās, ceturtdienās un svētdienās).

Aviokompānija lidojumus veiks ar Bombardier Q400 lidmašīnu, un tie ilgs 3 stundas un 20 minūtes. Vienvirziena biļešu cena būs no LVL 35 (EUR 49), ieskaitot lidostu nodevas un transakcijas maksu. Tiešos lidojumus no Tamperes uz Kitili airBaltic veiks trīs reizes nedēļā – trešdienās, sestdienās un svētdienās (no Kitiles uz Tamperi – pirmdienās, ceturtdienās un svētdienās). Aviokompānija lidojumus veiks ar Bombardier Q400 lidmašīnu, un tie ilgs 1 stundu un 30 minūtes. Vienvirziena biļešu cena būs no LVL 21 (EUR 29), ieskaitot lidostu nodevas un transakcijas maksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nav izdevies atrast nevienu cilvēku no Baltijas jūrā avarējušās lidmašīnas

LETA, 05.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz pirmdienas rītam glābējiem nav izdevies atrast nevienu cilvēku no lidmašīnas, kas svētdienas vakarā avarēja Baltijas jūrā, netālu no Ventspils, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra vadītājs Pēteris Subbota.

Meklēšanas darbi noritējuši visu nakti, taču jūrā pamanīts tikai viens lidmašīnas atlūzas gabals un plankums ar pastiprinātu gružu koncentrāciju, kas varētu būt saistīts ar notikušo negadījumu.

Subbota stāstīja, ka, saskaņā ar glābēju rīcībā esošo informāciju, lidmašīnā bijuši četri cilvēki, bet sakari ar lidaparātu pazuduši jau ilgu laiku pirms avārijas.

Meteoroloģiskie laika apstākļi meklēšanas darbiem patlaban esot diezgan labvēlīgi. Drīzumā virs avārijas vietas pacelsies Valsts robežsardzes helikopters, bet pēc tam tiks lemts par to, kā īstenot tālākos meklēšanas darbus, pastāstīja Subbota, piebilstot, ka cer uz dienasgaismas palīdzību meklēšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Alkohola tirdzniecības ierobežojumi Lietuvā mazinājuši vīriešu nāves gadījumu skaits svētdienās un pirmdienās

LETA--BNS, 17.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā alkohola tirdzniecības laika saīsināšanas dēļ ir sarucis vīriešu nāves gadījumu skaits svētdienās un pirmdienās, liecina Lietuvas Veselības zinātņu universitātes vecākā pētnieka Daumanta Stumbra veiktais pētījumus.

Viņš secinājis, ka 2018.gadā ieviestie alkohola tirdzniecības laika ierobežojumi neapšaubāmi ir veicinājuši nāves gadījumu skaita samazinājumu.

Kā Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai stāstīja Stumbris, pētījumā noskaidrots, ka pirms ierobežojumu ieviešanas svētdienās un pirmdienās reģistrēto nāves gadījumu skaits bija lielāks, bet tagad tas ir sarucis. "Cilvēku miršana ar sirds un asinsvadu slimībām pirmdienās varētu būt saistīta arī ar citiem faktoriem, tomēr tas nešaubīgi ir saistīts ar alkoholu," teica pētnieks.

Stumbra un citu pētnieku veiktajā analīzē noskaidrots, ka līdz 2018.gadam vīriešu mirstība īpaši pieauga svētdienās, bet tagad šajās dienās reģistrēto nāves gadījumu skaits atbilst nedēļas vidējam rādītājam. Līdzīgas tendences ir arī pirmdienās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mēs kā zaļi domājošie, esam diezgan pret lielveikaliem,» Dienas Viesistabā notikušajā publiskajā diskusijā par politikas aktualitātēm otrdien apgalvoja viens no ZZS līderiem Viesturs Silenieks.

Viņa skatījumā lielveikalu darbību vajadzētu regulēt, piemēram, liedzot tiem strādāt svētdienās, tādējādi radot papildu iespējas vietējiem ražotājiem un mazajiem veikaliem. V. Silenieka skatījumā šāda pieeja veicinātu ekonomisko izaugsmi.

Šobrīd veikalu darba laiku - kurās dienās un cik ilgi katrs veikals strādā nosaka patērētājs - piemēram, Rimi veikals Stacijā sāk darbu jau 7 no rīta, kamēr hipermārkets Galerijā Azur tikai 10 no rīta. «Svētdienās strādājam, jo cilvēki vēlas šajā dienā iepirkties. Daudzi cilvēki brīvdienu nogalē vēlas iegādāties pārtiku jaunajai darba nedēļai - svētdienas vakarā, atgriežoties no laukiem vai kāda pasākuma, viņi iegriežas veikalā, lai nopirktu produktus. Un ne tikai pārtikas preces. Cilvēkam, iespējams, ir nepieciešams iegādāties zobu pastu, higiēnas preces, veļas pulveri vai zeķes,» skaidro Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais, norādot, ka aizliegums lielveikaliem strādāt svētdienās nebūtu solis, kas veicinātu valstij šobrīd tik ļoti nepieciešamo nodokļu pieplūdumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vasaras mājasdarbs, lai atgrieztos skolās

Zane Ozola, privātās skolas "Patnis" dibinātāja, Neatkarīgās izglītības biedrības valdes priekšsēdētāja, 11.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece publiski paudusi, ka viena no viņas un ministrijas prioritātēm būs klātienes mācību atsākšana līdz ar jauno mācību gadu.

Tas ir sasniedzams mērķis, ja vasaras laikā izpildīsim virkni mājasdarbu. Vasaras laikā ne tikai jāsekmē vakcinācija, bet jāpielāgo skolu telpas, mācību grafiks un jārisina gaisa kvalitātes jautājums.

Drošas mācības klātienē ir iespējamas

Šobrīd gan pedagogiem, gan skolu vadītājiem ir dažādas idejas, kā panākt, lai atgriešanās pie klātienes mācībām būtu epidemioloģiski droša. Un katra ideja ir vērtīga. Pandēmija izglītības nozares pārstāvjiem ir iemācījusi elastību un spēju pielāgoties dažādām situācijām, tāpēc esmu pārliecināta, ka spēsim īstenot nepieciešamos risinājumus, lai droši mācītos klātienē. Izglītības ministrijā tam ir izveidota arī darba grupa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mēbeļu rūpniecība – spoža vēsture un nozīmīgs eksports šodien

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 31.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2023. gadā Latvija, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, bija ceturtajā vietā pasaulē pēc ienākumiem no dažādu koka mēbeļu eksporta.

To liecina Starptautiskā tirdzniecības centra International Trade Center apkopotā statistika (ITC atbalsta ANO tirdzniecības un attīstības aģentūra (UN Conference on Trade and Development), Eiropas Savienība un Pasaules Tirdzniecības organizācija). Mēbeļu rūpniecībai Latvijā bija izcila pagātne. Pašlaik šī ir viena no ļoti svarīgām meža produkcijas ražošanas nozarēm, kurā tiek ražotas preces ar ļoti augstu pievienoto vērtību. Ja daudzās ekonomikas jomās Latvijai būtu jāmācās no Igaunijas pieredzes, tad mēbeļu ražošanā un eksportā Latvijai būtu jāvadās no izcilā Lietuvas piemēra. Vērtējot Lietuvas izcilos panākumus koka mēbeļu eksportā, svarīga daļa no šiem panākumiem attiecas arī uz Latviju. Latvijā ražotais saplāksnis, kokskaidu un kokšķiedru plātnes, kā arī cita meža nozares produkcija ir neaizstājams pamats Lietuvas izcilajiem panākumiem mēbeļu ražošanā un eksportā. XXI gadsimtā pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā visām rūpniecības nozarēm bija jādarbojas apstākļos, kad ir brīva preču apmaiņa, kas nozīmē brīvu importa preču konkurenci ar Latvijas ražojumiem. Latvijas mēbeļu rūpniecības lielākais izaicinājums bija izmantot Eiropas Savienības dotās iespējas, lai attīstītu mēbeļu eksportu. Tomēr dažādās mēbeļu grupās Latvijas panākumi ir visai atšķirīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir jāsadala riski starp druku un digitālo saturu, kā arī izdzīvošanai nepieciešami komercprojekti, norāda vienas no lielākajām Latvijas mediju izdevniecībām – Rīgas Viļņi – īpašniece Aija Šmidre

SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi Aijas Šmidres vadībā no viena izdevuma izaugusi līdz kompānijai ar četrdesmit nosaukumiem drukāto mediju industrijā un digitālajā pasaulē. Tieši abu ciešā sazobe neļauj novīst nedz viena, nedz otra panākumu pļavai. Tās zaļo gluži tāpat kā uzņēmējas smalki iekoptais piemājas dārzs – viņas iedvesmas avots. Visās jomās gan ir arī sava cietā garoziņa un kļūdas, kam jātiek pāri. A. Šmidre ir kā kaķis, kas krīt uz kājām. Neatkarīgs raksturs, optimisms, neatlaidība un mērķtiecība ir viņas nosauktie trumpji veiksmīgai uzņēmējdarbībai. No Dienas Biznesa puses gribas pievienot vēl arī pacietību. «Es zinu, ka gan jau. Protams!» To saimniece saka par savu vistēriju, kas vēl ne reizi nav ziedējusi. Viņa pacietīgi gaida un nav atmetusi domu par to jau piekto gadu. Arī savu biznesu viņa dēvē par lēnu, garu, riskantiem soļiem bagātu ceļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes plānošanas reģions saņēmis priekšlikumus no Autotransporta direkcijas (ATD) par konkrētiem maršruta tīkla reisu samazinājumiem, kuros ieteikts arī slēgt vairākus maršrutus, aģentūru LETA informēja Kurzemes plānošanas reģiona Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Vaira Brūdere.

Viens no maršrutiem, ko iesaka slēgt, ir Ventspils - Mazirbe, kur autobuss kursē vasaras sezonā. Iespējams, tomēr būtu jāizvērtē iespēja šo maršrutu saglabāt, piemēram, samazinot dienu skaitu, kad autobuss kursē, vai arī pagarinot maršrutu līdz Kolkai, lai būtu vairāk braucēju, pieļāva Brūdere.

Tāpat ieteikts slēgt maršrutu Talsi - Kuldīga. Kā atzina Brūdere, šis jautājums vēl ir jāpārrunā ar attiecīgo novadu pašvaldībām. Starp Kuldīgu un Talsiem autobusu satiksmi nodrošina arī maršruts Liepāja - Talsi.

Ieteikts arī slēgt maršrutu Ventspils - Blāzma - Ugāle - Usma- Ugāle, tomēr Kurzemes plānošanas reģions pret to iebilst. «Šis maršruts ir garš - to varētu padarīt īsāku, bet nekādā gadījumā slēgt. Ventspils novadā ir mazs iedzīvotāju blīvums un ir tikai seši vietējie reģionālie maršruti,» nepieciešamību saglabāt šo maršrutu pamatoja Brūdere.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Dienas Bizness aktivizējas nākamajiem 25 gadiem

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktore, 13.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Moderna ekonomikas žurnālistika ir daudzdimensionāla un izpaužas gan drukātajā, gan digitālajā platformā, kā arī klātienē. Kad 1992. gada 13. aprīlī pie lasītājiem nonāca pirmais DB numurs, tā bija pavisam cita pasaule – kā no ekonomiskā, tā no sabiedrības prasību viedokļa.

Latvija tikai nesen bija atguvusi neatkarību, bet bizness brīvā tirgus apstākļos bija lielais nezināmais. Šos 25 gadus DB ir uzticami bijis Latvijas uzņēmēju pusē gan ar aktuālāko biznesa un ekonomikas informāciju, gan viedokļiem, skaidrojumiem un analītiku. Mūsdienu milzīgajā informācijas plūsmā paceļas arvien vairāk bažīgu balsu par tā sauktajām viltus ziņām un tiek uzsvērta objektīvās un analītiskās žurnālistikas nozīme. DB kā medijs visus šos gadus ir darbojies un turpinās darboties analītiskajā un uzticamajā informācijas izplatīšanas segmentā, jo tikai tā mēs varam būt noderīgi saviem gudrajiem un prasīgajiem lasītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Igaunijas Finanšu inspekcija apsver iespēju sākt tiesvedību pret Danske Bank Igaunijas filiāli

LETA, 27.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas Finanšu inspekcija tur aizdomās Dānijas bankas «Danske Bank» Igaunijas filiāli par maldināšanu un apsver iespēju sākt pret to tiesvedību par naudas atmazgāšanu.

Inspekcija norādījusi, ka 2014.gadā veikusi «Danske Bank» Igaunijas filiālē pārbaudes, kurās konstatēti plaši, ilgstoši un sistemātiski naudas atmazgāšanas novēršanas normatīvu pārkāpumi. Tā arī atklājusi, ka «Danske Bank» filiāle nav pienācīgi analizējusi savu klientu - uzņēmumu «Lantana Trade LLP».

«Danske Bank» Igaunijas filiāle minēto pārbaužu laikā nav sniegusi pietiekamus pierādījumus, ka veikta bankas iekšējā analīze, kurā būtu atklājušās aizdomas par «Lantana Trade LLP» patiesā labuma guvēju. Bezdarbība attiecībā uz minēto kompāniju ir viena no pretenzijām, ko Finanšu inspekcija izvirzījusi bankai.

Iespējamā finanšu uzraudzības iestādes maldināšana uzraudzības procedūras gaitā uzskatāma par nopietnu pārkāpumu, ja pašai «Danske Bank» bija papildu informācija par savu klientu, kuru tā pārbaudes laikā nesniedza. Inspekcija apsver iespēju sākt attiecīgu pārbaudi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien tirdzniecības nozares Sociālā dialoga padome lēmusi par nepieciešamību likumos veikt grozījumus ar mērķi noteikt, ka veikali svētkos nestrādās. Perspektīvā paredzēts, ka ar laiku šis aizliegums tiktu paplašināts arī attiecībā uz darbu svētdienās, kā tas ir daudzās Eiropas Savienības valstīs, kur veikali ir slēgti arī svētdienās, teikts šodien izplatītā paziņojumā.

Galīgo lēmumu, kāds izskatīsies likumdevējam iesniedzamais priekšlikums par šo ierobežojumu, pieņems Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) konferencē 18. augustā un Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība (LTDA) savā padomē š.g. 13. septembrī.

Sociālais ieguvums – tirdzniecībā strādājošiem būtu iespēja svētkos veltīt laiku ģimenei, bērniem un atpūtai. Savukārt lielo darba devēju ieguvums būtu no tā, ka «augs darba ražīgums, jo atpūties cilvēks spēj strādāt ar lielāku atdevi».

«Uzskatu, ka nozares dominējošiem spēlētājiem darbs svētdienās peļņu nenes, jo ir mazāks apgrozījums, savukārt darba izmaksas ir divas reizes lielākas. Tomēr, lai nodrošinātu iespēju iegādāties pārtiku vai veikt citus nepieciešamos pirkumus tiem cilvēkiem, kas nav paspējuši to izdarīt vai kuru darba grafiki sakrīt ar veikalu darba laiku darbdienās, jāatļauj mazajiem veikaliem strādāt arī brīvdienās. Latvijas Tirgotāju asociācija uzskata un arī to pārrunājusi ar Ekonomikas ministriju, ka šādas izmaiņas veikalu darba laikā uzlabotu mazo tirgotāju konkurētspēju,» pauž LTA prezidents Henriks Danusēvičs

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksts Dienas Bizness 13. aprīlī svin 18 gadu jubileju. Nu ko, pilngadība ir klāt! Varbūt tas ir simboliski, ka biznesa laikraksts jaunu brieduma pakāpi sasniedz tieši ekonomikas krīzes apstākļos. Šādu apstākļu sakritība masu medijiem uzliek dubultu atbildību.

Tāpēc radošam žurnālistam jāspēj ne tikai atklāt un norādīt uz trūkumiem valdības un biznesa struktūru darbā vai informēt par izmaiņām normatīvajos aktos un aktualitātēm, bet arī jāprot meklēt risinājumus sadarbībā ar ekspertiem, saimnieciskās darbības veicējiem un politiķiem biznesa vides sakārtošanai. Par mūsu veikumu varat pārliecināties ne tikai laikrakstā no pirmdienas līdz ceturtdienai, bet arī žurnālos Lietišķā Diena katru piektdienu un žurnālā Saldo divreiz mēnesī. Aktīvi strādā arī Dienas Biznesa Konferenču un semināru nodaļa, lai klātienē mūsu lasītāji kopā ar lēmumu pieņēmējiem, ekspertiem iegūtu pārskatu un praktiskus ieteikumus par iespējamiem risinājumiem dažādās situācijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ozols: Latvijas finanšu sektorā notiekošo paši uztveram sakāpinātāk nekā ārzemēs

Lelde Petrāne, 27.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#«Ar avīzi var nosist mušu un banku, bet ražojošie un pakalpojumu uzņēmumi ir krietni vien piezemētāki un raugās uz Latviju kā uz salīdzinoši labi sakārtotu valsti.»

Jautāts, kā tas, kas pašlaik norisinās Latvijas finanšu sektorā, ietekmē Latvijas tēlu, reputāciju un investīciju vidi, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols biznesa portālam db.lv norādīja uz negatīvo ietekmi, bet vienlaikus uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji to uztver pārspīlēti negatīvi - kā izgāšanos, pat kaunu.

«Daži ārzemnieki ir mani uzrunājuši, arī uzņēmēji, ka tas kopumā liecina par valsts spēju attīrīties. Negodprātīgi cilvēki ir visās valstīs, arī, piemēram, Vācijā. Varbūt Latvijas šā brīža aktualitāte ir tā, ka tas notiek visaugstākajā līmenī, bet arī pasauli ir satricinājuši šādi gadījumi, un tas tomēr liecina arī par demokrātiju un spēju darīt to, kas jādara,» sacīja A. Ozols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksts Lietuvos rytas bija pirmais, kas 15. novembrī ziņoja, ka gaidāms «uzbrukums» kādai no Lietuvas bankām, nekonkretizējot kurai. Jau nākamajā dienā Lietuvas valdība nacionalizēja banku Snoras, kas izraisīja arī Latvijas Krājbankas krahu.

Raksta autors ir anonīms, un redakcija arī neizpauž, kurš to rakstījis, raksta laikraksts Diena.

Tas norāda - zīmīgi, ka trešdaļa Lietuvos rytas akciju piederēja tieši Snoras. Pašu redakcijas darbinieku vidū valdot nevienprātība, vai laikraksts nav rīkojies pārsteidzīgi, to publicēdams, un cik lielā mērā ar to mainīta notikumu gaita.

Taču Lietuvos rytas TV vadītājs Edmunds Jakilaitis uzsvēris, ka galvenais - raksts atbildis patiesībai, par ko vēlāk varēja arī pārliecināties.

Atbildot uz jautājumu: «Vai Lietuvos rytas bija līdzekļi Snoras bankā?» Jakilaitis teicis: «Lietuvos rytas par gaidāmo nacionalizāciju rakstīja divas dienas, pirms tā notika. 15. novembrī Snoras bankā atradās apmēram miljons eiro Lietuvos rytas līdzekļu. Daži darbinieki piedāvāja ģenerāldirektoram un galvenajam redaktoram izvākt naudu no bankas, viņi pateica - nē, mēs to nevaram darīt.»

Komentāri

Pievienot komentāru