Pārtikas ražotāji ceļ trauksmi par Veselības ministrijas ieceri noteikt stingrākas prasības tikai pašmāju produktiem, vēsta laikraksts Dienas bizness.
Pārtikas nozares komersanti norāda, ka stingrāku prasību noteikšana nedrīkst notikt uz dažu uzņēmumu rēķina, graujot to prestižu sabiedrībā un nodarot zaudējumus. Turklāt nepieciešams nodrošināt vienādus noteikumus visiem - arī to produktu ražotājiem, kas savu preci ieved un tirgo Latvijā.
Uzņēmēji, zaudējuši cerības uz valsts atbalstu, pat gatavojas vērsties Eiropas Komisijā ar lūgumu izvērtēt nepamatotus un prettiesiskus konkurences izkropļojumus iekšējā tirgū.
Bez plašākiem produktu pētījumiem Veselības ministrija (VM) jau iniciējusi grozījumus tiesību aktos, nosakot papildu prasības marķējumam, kā arī nosakot pēdējā laikā aktualizētā pieļaujamā transtaukskābju daudzuma normas pārtikas produktos. Diskusija par šīm normām paredzēta ceturtdien Uztura padomes sanāksmes laikā, kurā piedalīsies arī uzņēmuma NP Foods pārstāvis, kardiologi, Veselības ministrijas speciālisti un, iespējams, dāņu profesors Stēns Stenders, kurš iepriekš pauda satraukumu par Selgas vafelēm un tajā esošajām transtauksābēm.
Veselības ministrs Juris Bārzdiņš DB jau izteicies - domājot par to, lai valsts neciestu no vēl lielāka darbspējīgo iedzīvotāju zaudējuma, «mums būtu jābūt vieniem no pionieriem dažādu pasākumu īstenošanā, lai iedzīvotāji ar pārtiku nesaņemtu pārāk daudz tādu vielu, kas lielā daudzumā kaitē veselībai». Ministrs prognozē, ka, «ieviešot veselīgāku pārtiku, var kāpt tās cenas un tiem vietējiem uzņēmējiem, kuri ražojuši kaut ko ne īpaši veselīgu, var nākties sašaurināt sava darba apjomus».
Pārtikas ražotāju sašutumam eļļu ugunī pielējis pēdējais gadījums ar lielākā saldumu ražotāja Latvijā ražotajām vafelēm Selga. Jāatgādina, ka dāņu profesors Stēns Stenders norādija uz augsto transtaukskābju saturu Selgas vafelēs, sākotnēji minot 44 %, taču vēlāk izrādījās, ka laboratorija, kas veica pētījumus, bija kļūdījusies un medijos minētais transtaukskābju daudzums vafelēs ir mazāks - 9 %. Laima lūgusi izvērtēt vafeles vairākās laboratorijās un neatkarīgas laboratorijas BIOR testa rezultāti uzrādījuši tikai 1,55% trans- taukskābju saturu Selgas vafelēs, kas pilnībā atbilst paaugstinātajām Dānijas prasībām. Laimas un Staburadzes vadības uzņēmums NP Foods par negodīgu konkurenci jau vērsies policijā un Konkurences padomē, kā arī apzina nodarīto kaitējumu, lai sniegtu prasību tiesā.