Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.
Uz jautājumiem šonedēļ atbild Rolands Gulbis, SIA NP Foods valdes priekšsēdētājs. NP Foods ir vadības un attīstības uzņēmums, kas Latvijas un Baltijas līmenī nodrošina administratīvās, pārdošanas un mārketinga funkcijas vairāku uzņēmumu grupai. Starp NP Foods uzņēmumiem Latvijā ir AS Laima, AS Staburadze, AS Gutta un SIA Staburadzes konditoreja.
- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?
Man patīk radīt. Bērnībā vēlējos kļūt ar auto dizaineri – radīt automašīnu modeļus. Taču dzīvē viss plūst un mainās, man tika dota iespēja strādāt pārtikas nozarē un radīt pārtikas produktus ar pievienoto vērtību.
Esmu gandarīts, ka varu veidot Latvijas pārtikas ražotāju vēsturi, strādājot leģendārā un tradīcijām bagātā šokolādes fabrikā Laima, kas nākamgad atzīmēs savu 145 gadu pastāvēšanas jubileju.
- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?
Raugoties kopumā uz šā brīža ekonomisko situāciju – mani gan iepriecina, gan sarūgtina atvērtā tirgus iespējas, kas vienlaikus ir gan ieguvums, gan drauds vietējiem uzņēmējiem. Pozitīvi ir tas, ka tas paver eksporta iespējas un ļauj uzņēmumiem attīstīties, jo augt tikai iekšējā tirgū uzņēmums nevar. Latvijas tirgus ir par mazu. Tajā pašā laikā arī ārvalstu ražotājiem ir iespēja brīvi ienākt Latvijas tirgū, tādējādi veicinot konkurenci. Taču saldumu nozarē brīvā tirgus apstākļi nevis veicina veselīgu konkurenci, bet tieši otrādi – mums kā «īstās» šokolādes ražotājiem (vienam no retajiem visā Eiropā) ir grūti konkurēt un saglabāt pircējiem draudzīgu cenu pret tiem tirgus dalībniekiem, kas piedāvā brūnu šokolādes masu, kas arī tiek dēvēta par šokolādi par daudz mazāku cenu.
Iepriecina tas, ka iedzīvotāji arvien biežāk priekšroku dod augstākas kvalitātes produktiem. Lai gan kopumā tirgū joprojām noteicošais faktors ir zema cena.
- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto uzņēmumu?
Mani iepriecina tas, ka var radīt jaunus, labus produktus, kas nes Latvijas vārdu pasaulē. Mani iepriecina tas, ka Laimas produktu kvalitāti augstu vērtē ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī ārvalstu viesi. Turklāt Laimas produkti tiek atzinīgi novērtēti starptautiskā mērogā, saņemot godalgotas vietas dažādu valstu izstādēs. Tas ir apliecinājums Laimas šokolādes meistaru darbam un produktu augstajai kvalitātei.
Esmu gandarīts arī par šogad saņemto sabiedrības novērtējumu, kas jau 10 gadus pēc kārtas šokolādes fabriku Laima ir ierindojusi starp mīletākajiem zīmoliem Latvijā. Pēdējo gadu laikā mēs esam mērķtiecīgi investējuši jauna zīmola koncepta izveidē, uzņēmuma attīstībā un produktu kvalitātes paaugstināšanā. Ir svarīgi neapstāties un virzīties tālāk.
Sarūgtinājumu šogad sagādāja nepilnības un caurumi Latvijas likumos, kā rezultātā atsevišķiem indivīdiem bija iespējams apdraudēt veiksmīgi strādājošu uzņēmumu darbību. Mēs esam gandarīti, ka taisnīgums tomēr uzvarēja un netaisnība pret vadošajiem un tautā mīlētiem uzņēmumiem tika novērsta. Taču, raugoties uz šo situāciju kopumā, uzskatu, ka nav pieļaujams, ka, īstenojot šādā veida agresīvas reiderisma metodes, tiek iznīcināti vietējie uzņēmumi. Ceru, ka mūsu piemērs kalpos kā sūra mācība un būs pieredzes stunda ikvienam, lai nākotnē varētu radīt visus priekšnoteikumus drošai uzņēmējdarbības attīstīšanai šeit uz vietas Latvijā. Es ļoti ceru, ka turpmāk šādi agresīvi reiderisma mēģinājumi tiks novērsti pirms uzņēmuma darbības paralizēšanas.
- Vai ir kādas kļūdas, kuras nevarat piedot Latvijas vadītājiem – līdzšinējiem/esošajiem?
Mēs visi esam tikai cilvēki – katrs var kļūdīties.
- Vai darbinieku trūkumu izjūtat?
Gribētos teikt, ka neizjūtam. Kopumā NP Foods uzņēmumos, tostarp AS Laima, AS Gutta, un AS Staburadze, strādā vairāk nekā 1000 darbinieku. Pēc nepieciešamības, tiek piesaistīts sezonāla rakstura darbaspēks. Daudzu gadu garumā jau ir izveidojusies ilgstoša sadarbība ar konkrētiem darba ņēmējiem, kas sezonāli vai rotācijas kārtībā strādā kādā no uzņēmumiem.
- Kas jāņem vērā cilvēkam, kurš vēlas strādāt Jūsu pārstāvētajā uzņēmumā?
NP Foods uzņēmumi vienmēr ir atvērti labiem darbiniekiem, kas vēlas strādāt un nāk uz darbu ar prieku. Papildu kvalitātēm, ko nosaka attiecīgais amata apraksts, uz ko pretendē darbinieks, mums nekādu citu īpašu prasību darbiniekiem nav.
- Kādi ir uzņēmuma tuvākie un tālākie mērķi?
Šobrīd mēs esam sagatavojušies jaunajai Ziemassvētku sezonai, kas ir pats aktīvākais darba laiks. Tradicionāli esam sarūpējuši īpašu Ziemassvētku produktu izlasi, kas gadu no gada ir lieliska dāvana, ko Latvijas iedzīvotāji labprāt dāvā saviem mīļajiem un sūta arī saviem radiem un draugiem plašajā pasaulē. Arī šogad pie Laimas pulksteņa tiks atklāta Laimas Mīlestības un Siltuma mājiņa, tādējādi dāvājot prieku ne tikai vietējiem iedzīvotājiem, bet arī pilsētas viesiem. Arī šogad atbalstīsim Latvijas maznodrošinātās daudzbērnu ģimenes, aicinot sabiedrību izvēlēties bērnu veidotas kartiņas no īpašās brīnumu egles un kopā sarūpēt bērnu kārotas Ziemassvētku dāvanas.
Paralēli uzņēmumu ikdienas darbam un Ziemassvētku sezonai, gaidām Konkurences padomes lēmumu par stratēģiskā investora ORKLA piesaisti. Mēs esam gandarīti, ka mums ir izdevies piesaistīt šādu sadarbības partneri, kas NP Foods uzņēmumiem ir būtisks ieguvums, lai veicinātu uzņēmumu attīstību gan iekšējā gan ārvalstu tirgos.
- Pastāstiet par savu ceļu uz pašreizējo amatu un to, kāds bija Jūsu pirmais darbs?
Mana pirmā darbavieta bija lauksaimniecības kolhozā, strādājot par ganu. Tas bija tāds laiks, ka jaunieši salīdzinoši agri uzsāka darba gaitas un vasaras sezonā, paralēli mācībām izmantoja jebkuru iespēju strādāt. Strādājot kolhozā, es iemācījos mērķtiecību, darba sparu un neatlaidību, kas man lieti noderējusi arī turpmākās darba gaitās.
Pēc izglītības esmu ekonomists, jau mācoties sāku strādāt šajā jomā. Pēdējās nozīmīgākās darbavietas ir bijušas Latvijas lielākajos ražošanas uzņēmumos – AS Latvijas Balzams un AS Valmieras Piens, kur arī biju valdes priekšsēdētājs.
- Kā un kad radies Jūsu pārstāvētā uzņēmuma nosaukums?
Nākamgad Laimas šokolādes fabrika atzīmēs 145 gadu jubileju. Laimas šokolādes muzeja arhīvi vēsta, ka šokolādes fabrika Laima savu nosaukumu ieguva 1921.gadā. Taču leģenda par nosaukuma izcelsmi joprojām nav atklāta. Kā mūs ir informējuši Laimas šokolādes fabrikas dibinātāju pēcteči, iespējams, nosaukums Laima ir veidojies pēc senlatviešu dievības Laimas vārda, kas latvju dainās ir likteņa lēmēja un labā aizgādne, kas cenšas palīdzēt ikvienam, sargā un rūpējas par visiem. Iespējams, tieši senlatviešu dievības spēks, apvienojot to ar šokolādes saldumu un Mīlestības iedvesmu, ir šokolādes fabrikas Laima veiksmīgas darbības pamatā.
- Atklājiet kādu faktu, kuru mūsu lasītāji, iespējams, vēl nezina par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu.
Man pašam interesants bija fakts, ka Laimas šokolādes fabrika, kas atrodas Miera ielā 22, ir speciāli celta un paredzēta tieši šokolādes ražošanai. Šajā vēsturiskajā ēkā nekad nav bijis nekas cits, šeit jau 145 gadus ražo īstu šokolādi. Mēs lepojamies ar to, ka Laima ir viena no retajām šokolādes ražotnēm Eiropā, kurā šokolāde tiek gatavota no kakao pupiņām, turklāt viss kakao pupiņu pārstrādes process līdz gatavai šokolādei pilnībā tiek veikts pašu spēkiem.
- Kādas izmaiņas likumdošanā Jūs vēlētos redzēt?
Kopumā uzskatu, ka būtu jāpārskata nodokļu slogs uzņēmumiem un tas būtiski jāsamazina. Attiecībā uz izmaiņām likumdošanā, kas attiecas tieši uz pārstāvēto nozari, līdzīgi kā citi pārtikas ražotāji, es priecātos par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu pārtikas produktiem līdz 0%. Tas varētu pozitīvi veicināt iekšējā tirgus pieprasījumu un vietējo ražojumu noietu. Taču šī iniciatīva, diemžēl, nav guvusi plašu atsaucību atbildīgo amatpersonu vidū.
- Vai ir kas tāds, kas Jūs pēdējā laikā ir patiesi pārsteidzis – patīkami vai nepatīkami?
Mani pārsteidz tas, ka pēdējā laikā arvien biežāk saskaros ar to, ka cilvēki dažādi interpretē vienu un to pašu situāciju. Ir sajūta, ka cilvēki it kā pazūd tulkojumā, visu laiku ir nepieciešams tulkot un strukturēt informāciju. Iespējams, tas ir moderno tehnoloģiju straujās attīstības un informācijas pārbagātības dēļ, taču man ir sajūta, ka mums ikdienā pietrūkst dziļas un atvērtas komunikācijas, kas balstīta uz vienotu izpratni par lietām un notikumiem mums apkārt.
Mani pārsteidz tas, ka cilvēki tik daudz laika velta modernajām tehnoloģijām un pārāk maz savstarpējai komunikācijai, kas ir fundamentāli nepieciešama, pat ģimenēs bērni vairāk ir iekšā dažādās tehnoloģijās, nevis kvalitatīvās sarunās vienam ar otru. Es biju pārsteigts, cik gandarīts jutos, kad garajās brīvdienās man izdevās kvalitatīvi pavadīt laiku ar ģimeni, aizdedzot tradicionālo svētku ugunskuru un vienkārši būt kopā ārā, pie dabas.
- Kurš ir Jūsu mīļākais ēdiens un dzēriens?
Es nevaru izdalīt vienu konkrētu ēdienu. Esmu gardēdis, es mīlu labi paēst. Man patīk dažādas pasaules virtuves, pārsvarā izvēlos jūras produktus, gaļu uzturā lietoju salīdzinoši maz. Ārpus mājas vienmēr cenšos izvēlēties ēdienu, ko konkrētajā vietā līdz šim neesmu baudījis. Nekad neizvēlos vienu un to pašu ēdienu, man patīk dažādība, patīk izgaršot dzīvi. Ārzemju ceļojumos vienmēr cenšos iepazīt vietējās virtuves dažādību.
Savukārt brīvdienās man patīk mājās gatavot pašam. Es cenšos izmantot dažādu šefpavāru - Džeimija Olivera, Hestona Blūmentāla vai Gordona Remzija pavārgrāmatās atrodamās receptes, kā arī bieži skatos video receptes youtube.com.
No dzērieniem viennozīmīgi kafija, esmu liels kafijas baudītājs. Ikdienā izdzeru ļoti daudz kafijas. Protams, man garšo arī saldumi, mana mīļākā Laimas konfekte ir Rudzupuķe.
- Kura grāmata/filma/personība ir uz Jums atstājusi vislielāko ietekmi – profesionāli un personīgi?
Es nevaru izcelt kādu konkrētu grāmatu vai filmu. Grāmatas ir mana garīgā barība kā balzams dvēselei. Es lasu daudz un ļoti dažādu literatūru. Visbiežāk esmu paralēli iesācis lasīt vairākas grāmatas, izvēloties to, kas atbilst tā brīža garastāvoklim. Man ir daži iecienītākie rakstnieki un cenšos izlasīt visas to grāmatas. Piemēram, ASV rakstnieki Kurts Vonnegūts un Džons Grišams. Tāpat manu iecienītāko autoru sarakstā ir indiešu izcelsmes britu rakstnieks Salmans Rušdi. Mani favorīti ir arī japāņu rakstnieks Haruki Murakami un zinātniskās fantastikas grāmatu autori, krievu rakstnieki brāļi Strugacki. Tāpat man interesē grāmatas par hinduismu un literatūra, kas apskata lietas par alternatīvām pasaules attīstības, uzbūves teorijām un praksēm.
- Kur un kā vislabāk atpūsties pēc darba un smelties enerģiju?
Viennozīmīgi dabā. Man patīk doties uz mežu, es dzīvoju Siguldā, un man ir iespēja ikdienā pastaigāt vai ziemā slēpot pa mežu ar distanču slēpēm, tādējādi sakārtojot savas domas. Taču, lai pilnībā attīrītu prātu, es katru gadu ar draugiem braucu ar motocikliem pa tuksnesi. Man patīk, ka tuksnesis ir plašs, kluss, mierīgs, tur nav informācijas pārbagātības, tikai plašums, arī ainavas mainās lēni un vienmērīgi. Tas plašums man ļauj sakārtot domas un atbrīvot prātu.
- Izstāstiet, lūdzu, savu mīļāko anekdoti vai kādu smieklīgu/interesantu atgadījumu no dzīves/darba.
Katrai anekdotei ir sava vieta un laiks. Tā ir kā garšviela – piedeva konkrētai situācijai, kurai organiski ir jāiederas attiecīgajā brīdī.
- Jūsu novēlējums db.lv lasītājiem.
No grāmatām esmu guvis vairākas atziņas, taču pēdējā laikā mani uzrunājusi atziņa no Apple kompānijas dibinātāja Stīva Džobsa biogrāfijas, par ko arī aicinu aizdomāties Db.lv lasītājus: «Neļaujiet, lai svešu viedokļu troksnis apslāpē jūsu pašu iekšējo balsi, sirds pārliecību un intuīciju.»
#1/9
Tuksneši - Rietumsahārā, Marokā un Tunisijā. R.Gulbis uz tiem ar draugiem brauc katru gadu jau vairākus gadus no vietas.