Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.
Uz jautājumiem šonedēļ atbild AS Dobeles dzirnavnieks valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils. Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, musli, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.
- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/ nozarē?
Kā uzņēmumu, tā nozari uzskatu par perspektīvu. Pārtika ir pamatpatēriņa prece, līdz ar to tā ir viena no stabilākajām nozarēm, jo pārtiku cilvēki lietos kā ekonomiskās izaugsmes, tā arī lejupslīdes laikos. Darbs šajā uzņēmumā ir dinamisks, līdz ar to arī aizraujošs. Šo uzņēmumu jūtu kā savējo gan produktu, gan lokācijas ziņā. Gandarī, ka tas ir spēcīgs Latvijas zīmols, ko ar gadiem izdodas celt un stiprināt, kā arī vest ārpus Latvijas. Mani profesionālie mērķi saistās tieši ar Dobeles dzirnavnieku. Vēlos, lai uzņēmums attīstās, ļaujot to dēvēt ne tikai par vienu no vadošajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā, bet par vadošo arī Eiropā. Protams, tas ir ambiciozs mērķis, bet bez ambīcijām nebūs izaugsmes.
- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?
Iepriecina tas, ka nozare aizvien aktīvi attīstās. Zemnieki kļūst ar katru gadu zinošāki, pieredzējušāki un sasniedz arvien labākus rezultātus. Saskatu lielu nozares potenciālu, jo arvien galveno izejvielu – graudus Latvijā izaudzējam vairāk, nekā nepieciešams pašu patēriņam. Mūsu uzdevums ir attīstīt aizvien jaunus produktus un eksportēt produkciju ar pievienoto vērtību.
Mani apbēdina aizvien negatīvā demogrāfiskā situācija Latvijā. Tas rada satraukumu, jo mēs sarūkam. Tas ietekmē arī ekonomisko situāciju valstī, un arī uzņēmumi ir ierobežoti savā attīstībā attiecībā uz vietējo tirgu, jo tirgus visu laiku samazinās.
- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto uzņēmumu?
Noteikti iepriecina tā dinamiskā attīstība. Pēdējo 3 gadu laikā mēs esam atvēruši 3 jaunas ražotnes un uzsākuši pavisam jaunu produktu ražotni. Tajā pašā laikā ir nemainīgas vērtības, kuras cienām un ar ko lepojamies. Kā vienu no tām varu minēt miltus Ekstra, kas gadu no gada iegūst Gada preces titulu. Paralēli augošajiem biznesa apjomiem cenšamies arī spodrināt uzņēmuma tēlu un esam gandarīti, ka mūsu vērtējums klientu un patērētāju vidū aug.
- Vai Jūs un Jūsu pārstāvēto uzņēmumu var atrast interneta sociālajos tīklos un sociālajos portālos. Kāpēc – jā vai nē?
Dobeles dzirnavnieku var atrast sociālajos tīklos – tur atrodama svaigākā informācija par uzņēmuma jaunumiem un aktualitātēm, tas, par ko mēs priecājamies, ko atbalstām, par ko mēs iestājamies. Mums tas ir veids, kā sarunāties ar saviem klientiem, jo veikalā mēs viņus tiešā veidā nesatiekam. Patlaban informācijai var sekot līdzi Facebook (https://www.facebook.com/DobelesDzirnavnieks), Twitter (https://twitter.com/DobelesDzirnavn), Instagram (http://instagram.com/dobelesdzirnavnieks) un draugiem.lv (http://www.draugiem.lv/dobelesdzirnavnieks).
- Vai darbinieku trūkumu izjūtat?
Patlaban neizjūtam darbinieku trūkumu, tomēr kā ikvienam uzņēmumam arī pie mums ir noteikta rotācija. Dobeles dzirnavniekā strādā aptuveni 190 cilvēku. Palielinot biznesa apjomus un atverot jaunas ražotnes, paredzams, ka šis skaitlis vēl pieaugs. Jāatzīst, ka mūsu uzņēmumā kadru mainība ir salīdzinoši neliela – cenšamies veidot stabilas ilgtermiņa attiecības. Pievēršam uzmanību darbinieku kvalifikācijas celšanai – apmācībām, ko nodrošinām gan Latvijā, gan mūsu partneruzņēmumos Igaunijā vai Vācijā. Mēģinām ieinteresēt darbinieku, veidot lojālas savstarpējās attiecības.
- Kas jāņem vērā cilvēkam, kurš vēlas strādāt Jūsu pārstāvētajā uzņēmumā?
Pirmkārt, būtu jāņem vērā mūsu atrašanās vieta – uzņēmums atrodas Dobelē. Lielākā daļa darbinieku ir vietējie iedzīvotāji. Otrkārt, cilvēkam jāatbilst konkrētās pozīcijas prasībām – mēs tiecamies pēc augstākās kvalitātes un standartiem. Treškārt – jārēķinās, ka darbs šajā uzņēmumā ir dinamisks. Par cilvēcīgajām vērtībām – no darbinieka mēs sagaidām, lai viņš būtu lojāls, godīgs un apveltīts ar iniciatīvu.
- Kādi ir uzņēmuma tuvākie un tālākie mērķi?
Tuvākais mērķis ir atklāt graudaugu pārslu un musli ražotni, kļūstot par nopietnu tirgus spēlētāju šajā produktu segmentā. Projektu, kura kopējās izmaksas mērāmas 5 300 000 eiro vērtībā, paredzēts realizēt līdz 2015. gada novembrim. Plānojam, ka aptuveni 70% saražotās produkcijas eksportēsim. Tālākie mērķi ir paplašināt ražotni un piedāvātās produkcijas klāstu, kā arī eksporta tirgu.
- Pastāstiet par savu ceļu uz pašreizējo amatu un to, kāds bija Jūsu pirmais darbs?
Savas pirmās nopietnās darba gaitas uzsāku SIA Statoil Latvija kā pārdevējs degvielas uzpildes stacijā. Otrā darba vieta bija AS Swedbank, kur nostrādāju vairāk nekā 7 gadus 5 dažādos amatos, sākot ar klientu apkalpošanas operatoru filiālē un beidzot ar projektu vadītāju ražošanas uzņēmumu apkalpošanas nodaļā. Pēdējais amats bankā mani arī satuvināja ar ražošanu, jo apkalpoju vadošos ražošanas uzņēmumus Latvijā. 2011. gadā man piedāvāja vadīt AS Dobeles dzirnavnieks, kas man bija liels izaicinājums.
- Kā un kad radies Jūsu pārstāvētā uzņēmuma nosaukums?
1976. gadā Dobelē tika uzcelts pirmais graudu elevators un kalte. Sākotnējais nosaukums bija Jelgavas labības kombināts.1979. gadā tika uzcelta lopbarības ražotne un otrs graudu elevators un tika iegūts nosaukums: Dobeles labības produktu kombināts. Tikai 1991. gadā uzņēmums ieguva pašreizējo nosaukumu Dobeles dzirnavnieks.
- Atklājiet kādu faktu, kuru mūsu lasītāji, iespējams, vēl nezina par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu.
Ja visus augusta mēnesī eksportētos spageti makaronus saliktu vienu aiz otra, mēs iegūtu 208 000 km garu spageti ceļu, kas ir vismaz 5 reizes apkārt zemeslodei.
- Kādas izmaiņas likumdošanā Jūs vēlētos redzēt?
Gaidu izmaiņas maksātnespējas likumā. Arī mēs saskaramies ar uzņēmumiem, kuri mēģina negodprātīgi izvairīties no saistībām pret mums. Un tas, protams, nav iespējams bez maksātnespējas administratoru palīdzības, kuri darbojas sasaistē ar noteiktiem tiesnešiem. Jo vairāk es šajā jomā iedziļinos, jo vairāk mani tā šokē. Šīs jomas ilgstošā nesakārtotība grauj uzņēmējdarbības vidi Latvijā. Ir acīmredzami, ka ne Tieslietu ministrija, ne Saeima nevēlas neko mainīt, lai gan par problēmu tiek runāts gadiem. Mēs tērējam lielus resursus, lai pierādītu savu taisnību un atgūtu parādus, par kuriem nav strīdu, bet aktīvi tiek atklāti nobēdzināti caur maksātnespējas likuma negodprātīgu un aplamu piemērošanu, kam atbalstu sniedz tiesas. Pietiek ar vienu ‘aklu un kurlu’ tiesnesi, lai novadītu prettiesisku maksātnespējas procesu un ražojošs uzņēmums zaudētu lielus naudas līdzekļus.
- Vai ir kas tāds, kas Jūs pēdējā laikā ir patiesi pārsteidzis – patīkami vai nepatīkami?
Nesen, atrodoties komandējumā Kazahstānā, veikalos atradu tikai vienu produktu no Latvijas – Rīgas šprotes, kas, starp citu, nākušas no Engures, vietas, kur esmu dzimis un audzis. Redzēt citu valstu veikalu plauktos Latvijas produkciju vienmēr ir patīkams pārsteigums. Neapšaubāmi, priecātos ārvalstu tirgos redzēt vairāk mūsu produktu, jo zinām, ka eksportspējīgu zīmolu mums netrūkst.
- Kurš ir Jūsu mīļākais ēdiens un dzēriens?
Lai arī cik dažādu valstu virtuves esmu nogaršojis, tomēr nekad neatteikšos no ceptām olām ar lociņiem vai diedzētām sēklām. Ideāli, ja klāt vēl ir rupjmaize ar biezpienu. Brīvdienu rītos cepam pankūkas, un katrs tās pilda pēc savas izvēles: ar ievārījumu, svaigām ogām, augļiem vai sieru. Kas attiecas uz dzērieniem, tur mans favorīts ir labs konjaks, kas ražots no Grande Champagne teritorijā audzētām vīnogām.
- Kura grāmata/ filma/ personība ir uz Jums atstājusi vislielāko ietekmi – profesionāli un personīgi?
Viena no grāmatām, kas profesionāli un personīgi mani pilnveidojusi, ir Rona Adnera grāmata Skaties plašāk (The Wide Lens). Grāmata mudina aizdomāties, kādēļ viena inovācija ir dzīvotspējīga, savukārt cita lemta neveiksmei. Darbā minēti konkrēti piemēri, kas apliecina, cik svarīgi pirms inovācijas ieviešanas praksē izpētīt procesus nozarē un cik nozīmīgi ir uzticami partneri. Grāmata, kas gan personīgi, gan profesionāli liek augt un domāt vēl tālredzīgāk.
- Kur un kā vislabāk atpūsties pēc darba un smelties enerģiju?
Tā kā bērnību esmu pavadījis Engurē, arvien patīk būt ūdens tuvumā. Gūstu enerģiju, traucoties ar ūdensmotociklu pa jūru vai ezeru. Kopā ar ģimeni vakaros labprāt izvēlamies izbraukt kādu loku ar skrituļslidām. Ziemā vajadzīgo spēka devu saņemu, slēpojot kalnos. Pavasarī un vasarā enerģiju gūstu, makšķerējot un vēžojot kādā skaistā vietā.
- Izstāstiet, lūdzu, savu mīļāko anekdoti vai kādu smieklīgu/ interesantu atgadījumu no dzīves/ darba.
a) Tas bija pirms vairāk nekā 10 gadiem. Ar kursa biedriem braucām svinēt komercskolas izlaidumu uz Dunti, kas sakrita arī ar Līgo nakti. Gulēšana bija paredzēta klētsaugšā. Pret rītu devāmies iekārtot guļvietu. Uzkāpju klētsaugšā, kārtoju mantas, apkārt samērā tumšs, un pēkšņi jūtu, ka pamats zem kājām pazūd. Pirmā doma, kas iešāvās prātā – laikam jūtu ballītes sekas. Liels bija mans pārsteigums, kad, paskatoties pa labi, ieraudzīju izbrīnītas govs acis, savukārt no kreisās puses mani sāka bakstīt ruksis. Paveroties uz augšu, ieraudzīju smejošus kursabiedrus. Izrādās, ka vecie dēļi nebija izturējuši manu svaru un es ar visu guļammaisu biju iekritis kūtiņā. Es tiku cauri ar vieglu izbīli, toties kursabiedriem tika pamatīga smieklu deva.
b) Komisks gadījums notika pavisam nesen kādā izbraukuma tirdzniecībā Jelgavā. Dienas noslēgumā konstatējām, ka kases aparātā ieprogrammēts nepareizs produkta nosaukums, kā rezultātā visu dienu bijām cilvēkiem izsituši čekus, kur vārda «makaroni» vietā bija rakstīts «kakaroni».
- Jūsu novēlējums db.lv lasītājiem.
Atbalstiet savējos un vietējos, izvēlieties un ikdienā lietojiet Latvijā pieejamās dabas veltes un ražojumus. Vislabākais ir atrodams tepat blakus – savā zemē, dārzā, mājās.
#2/15
Vērtējot Handbola Zvaigžņu spēli Dobelē. No kreisās: Latvijas Handbola federācijas ģenerālsekretārs Anrijs Brencāns, Kristaps Amsils, Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns.
#10/15
LIAA Eksporta un inovāciju balvas 2013 apbalvošanas ceremonija. AS Dobeles dzirnavnieks ražotie makaroni iegūst godpilno importa aizstājējprodukta titulu.
#11/15
Kristaps Amsils LIAA Eksporta un inovāciju balvas 2013 apbalvošanas ceremonijā.