Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pārtikas ražotājs AS “Dobeles dzirnavnieks”, turpinot uzņēmumu grupas izaugsmi, ir vienojies par stratēģisko partnerību ar vienu no vadošajiem Eiropas graudaugu pārstrādes uzņēmumiem “H. & J. Brüggen KG”.

Lai veicinātu Latvijā ražotu augstas kvalitātes produktu eksportu, “H. & J. Brüggen KG” caur savu meitas sabiedrību kļūs par “Dobeles dzirnavnieka” meitas uzņēmuma AS “Rīgas dzirnavnieks” 50% daļu īpašnieku. Kopuzņēmuma izveidošana ļaus kāpināt graudaugu pārstrādes apjomus Latvijā un veicinās “Rīgas dzirnavnieka” ražoto produktu konkurētspēju globālajā tirgū.

Uzņēmumu darījums iekļauj tikai auzu graudu pārstrādi.

““H. & J. Brüggen KG” ir spēcīgs, pasaules tirgū labi zināms zīmols, ar ko mums ir veiksmīga sadarbība vairāku gadu garumā, nodrošinot viņiem Dobelē ražotu auzu pārslu un citu graudaugu produktu piegādes. Kopuzņēmuma izveidošana stiprinās abu uzņēmumu sadarbību, veicinot “Rīgas dzirnavnieka” ilgtspējīgu izaugsmi un nodrošinot stabilus graudaugu pārstrādes apjomus Latvijā,” komentē Kristaps Amsils, AS “Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs.

Kopuzņēmums izveidots kā stratēģiskā partnerība ar mērķi attīstīt “Rīgas dzirnavnieku” par spēcīgu Eiropas līmeņa konvencionālo auzu pārstrādes uzņēmumu un veicināt augstas pievienotās vērtības produktu eksportspēju. Apvienojot uzņēmumu stiprās puses, turpmāk “Rīgas dzirnavnieks” specializēsies auzu graudu pirmapstrādē un pārstrādē, nodrošinot augstas kvalitātes produktu ražošanu, bet “H. & J. Brüggen KG”, kā pasaulē plaši zināms zīmols, kuram ir ilgtermiņa sadarbība ar lielākajiem tirdzniecības tīkliem Eiropā un pasaulē, nodrošinās Rīgā ražoto produktu pārdošanu globālajā tirgū.

“Mēs esam lepni investēt Latvijā, kur ir senas auzu audzēšanas un pārstrādes tradīcijas. Daudzu vizīšu laikā esam iepazinuši un augstu vērtējam mūsu topošā kopuzņēmuma partnera vērtības, biznesa mentalitāti un zināšanas. Es nešaubos, ka kopā padarīsim “Rīgas dzirnavnieku” par veiksmes stāstu Latvijas un starptautisko klientu vidū,” teic Johannes Brüggen, “H. & J. Brüggen KG” vadošais partneris.

“Ārvalstu investīciju un eksporta apjoma pieaugumam ir izšķiroša loma straujākas valsts ekonomiskās attīstības veicināšanā. Pašlaik atrodoties Vācijā, kopā ar vēsturiski lielāko Latvijas delegāciju, kas devusies uz šo valsti, saskaros ar izteiktu vietējo investoru interesi par Latviju. Vācijas uzņēmumu vēlmi investēt Latvijā apliecina arī jaunais attīstības posms “Rīgas dzirnavnieka” darbībā, uzņēmumiem nodibinot šo partnerību, kas inovatīvā veidā ļaus kāpināt Latvijā saražotās produkcijas apjomu un eksportu,” norāda Viktors Valainis, ekonomikas ministrs.

Uzņēmumu darījums iekļauj tikai auzu graudu pārstrādi. Miltu un miltu produktu ražošanu, kā arī “Rīgas dzirnavnieka” zīmolus “Herkuless” un “Saimniece” turpinās attīstīt “Dobeles dzirnavnieks”. Arī “Rīgas dzirnavnieka” ražoto produktu distribūciju Latvijā turpinās nodrošināt AS “Dobeles dzirnavnieks”.

Kā norāda Kristaps Amsils, “Rīgas dzirnavniekam” ir potenciāls izaugsmei, piemērota infrastruktūra un pieredzējusi komanda, kura arī turpmāk nodrošinās uzņēmuma operatīvo darbību. “Specializēšanās auzu graudu pārstrādē dos iespēju veiksmīgāk konkurēt globālajā tirgū, paplašināt sortimentu un attīstīt jaunu, tajā skaitā nišas produktu ar augstu pievienoto vērtību, ražošanu. Esam pārliecināti, ka, strādājot sadarbībā ar “H. & J. Brüggen KG”, visi gūsim papildu pieredzi un zināšanas, kas veicinās arī kopējo Latvijas graudu pārstrādes nozares attīstību.”

Kopuzņēmuma izveidošanas darījums noslēgts sadarbībā ar Zvērinātu advokātu biroju “Spīgulis & Kukainis”, kas sniedza darījuma strukturēšanas un juridiskos pakalpojumus. Tuvākajā laikā Konkurences padomē tiks iesniegts ziņojumus par tirgus dalībnieku apvienošanos.

AS “Dobeles dzirnavnieks” ir Latvijas lielākais graudu pārstrādes un pārtikas ražošanas uzņēmums. Tā galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana. 2023.gadā gadā AS “Dobeles dzirnavnieks” apgrozījums bija 237,5 milj. EUR, no kuriem eksports veidoja 60%.

AS “Rīgas Dzirnavnieks” ir AS “Dobeles dzirnavnieks” meitas uzņēmums, kas ražo augstvērtīgus industriālos un patēriņa produktus — visu veidu kviešu, rudzu un auzu miltus, miltu maisījumus, graudaugu pārslas un citus produktus ar zīmolu “Herkuless”. 2023.gadā uzņēmums strādāja ar 31,28 milj. EUR apgrozījumu.

Uzņēmums “H. & J. Brüggen KG” ir vadošais augstas kvalitātes graudaugu produktu ražotājs Eiropā. Tas ir ģimenes uzņēmums jau ceturtajā paaudzē - dibināts 1868.gadā. “H. & J. Brüggen KG” galvenās ražotnes atrodas Lībekā, Vācijā, kur top graudaugu pārslas, musli, graudaugu batoniņi, kā arī auzu pārslas un citi lobītu graudaugu produkti. Uzņēmumam ir ražotnes arī Polijā, Francijā un Čīlē, un tas nodarbina aptuveni 2000 cilvēku. “H. & J. Brüggen KG” savu produkciju eksportē uz vairāk nekā 90 pasaules valstīm (aptuveni 230 000 t produkcijas gadā), un tā apgrozījums ir gandrīz 560 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru