SIA Aloja-Starkelsen ir otra mazākā cietes ražotāja Eiropas Savienībā, bet otra lielākā bioloģiskās cietes ražotāja pasaulē.
«Veiksmes stāsts sākās ar to, ka izvēlējāmies ražot cieti nevis no vienkāršiem kartupeļiem, bet no bioloģiski audzētiem kartupeļiem,» teic Jānis Garančs, SIA Aloja-Starkelsen ģenerāldirektors. Pavisam uzņēmumam ir trīs darbības virzieni: kartupeļu cietes, plaša patēriņa produktu ražošana un garšu darbnīca Culinar.
Visos no šiem virzieniem pēdējos četros gados ir bijusi izaugsme, atklāj J. Garančs, tomēr straujākā ir bijusi plaša patēriņa produktu ražošanā. Pašlaik uzņēmums eksportē aptuveni 80% produkcijas. SIA Aloja-Starkelsen startē konkursa kategorijā Eksportspējīgākais komersants mazo komercsabiedrību grupā.
Pirms iestāšanās ES SIA Aloja-Starkelsen bija sasniegusi ievērojamus cietes ražošanas apjomus. Tomēr saistībā ar nevienlīdzīgo atbalsta intensitāti ES pašmāju zemnieki vairs nepiegādāja nepieciešamo kartupeļu apjomu.
«Sapratām, ka tas ir strupceļš. Tobrīd pieņēmām lēmumu, ka vairs neražosim kartupeļu cieti no t. s. konvenciāli ražotiem, bet gan no bioloģiski audzētajiem kartupeļiem. Tas arī ir par pamatu tam, kāpēc lejupslīde ir apstājusies un ražošanas apjomi pēdējos gados ir pieauguši un turpina augt. Tas nozīmē, ka lēmums, ka mēs vairs neražojam vienkāršu kartupeļu cieti, bet gan cieti ar pievienoto vērtību, ir devis mums iespēju izdzīvot un attīstīties cietes ražošanā. Labākais piemērs, kas šo demonstrē - mēs apjoma ziņā esam otrs mazākais cietes ražotājs Eiropas Savienībā, bet otrs lielākais bioloģiskās cietes ražotājs pasaulē,» norāda J. Garančs.
Bez kartupeļu cietes SIA Aloja-Starkelsen ražo arī plaša patēriņa produktus - sausos ķīseļus, želejas, vaniļas cukuru un cepamo pulveri.
Ar citiem uzņēmumiem, kas šogad pretendē uz Eksporta un Inovācijas balvu 2011 variet iepazīties, klikšķinot šeit.