Latvijā ražotās olās Zviedrijā eksperti atklājuši salmonellas baktēriju, un Zviedrijas olu ražotāju aizstāvības organizācija tādēļ aicinājusi pircējus izvairīties no ārvalstu produkcijas. Tikmēr Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pamatu satraukumam neredz, Db.lv apstiprināja PVD pārstāve Ilze Meistere.
Baktērijas pārbaudi Zviedrijā veica Zviedrijas olu ražotāju nozares organizācija, un šie rezultāti nevar tikt uzskatīti par oficiālas kontroles rezultātiem. Turklāt organizācija pārbaudīja 75 olas, no kurām vienā tika konstatēta ne pārāk bīstamā baktērija, tādēļ «trauksmes zvanus» jāzvana nav, Db.lv norādīja I. Meistere.
Latvijā ražotajās olās tika atklāts tikai viens baktēriju paveids, ko par bīstamu neuzskata nedz Latvija, nedz ES - ES normatīvi neparedz sankcijas pret uzņēmumu šādos gadījumos, pauda PVD pārstāve. Mikrobioloģiskais piesārņojums var būt jebkurā dabiskā produktā, un atklātā baktērija nevar nodarīt kaitējumu cilvēka veselībai, ja produktu termiski apstrādā, piemēram, cep vai vāra, norādīja PVD pārstāve.
No Latvijas ievestās olas Stokholmā pārbaudīja Dānijas ekspertu grupa, kas olās atklāja «salmonella infantils» - baktēriju, kas var izraisīt problēmas cilvēka gremošanas sistēmā. Savukārt PVD pārstāvji norāda, ka salmonellām ir vairāk nekā simts tipu un tikai divi no tiem ir atzīti par patiešām ļoti bīstamiem - salmonella infantis nav starp tiem.
Patlaban nav zināms, kura Latvijas kompānija vainojama šajā incidentā.
Ja var ticēt statistikas datiem, tad salmonellas baktērija mūsu Zviedrijā ir teju pilnībā izskausta. Mazāk nekā 1% no pārtikas un pārtikas industrijā izmantotajiem dzīvniekiem ir inficēti ar salmonellu, tā ziņo Infekcijas slimību kontroles institūts. Cilvēku vidū saslimšanas gadījumu skaits nepārsniedzot 4000 gadā.
Pēdējā laikā Zviedrijas olu ražotāju nozares organizācija ir konstatējusi strauju importēto olu pieaugumu tieši no Baltijas valstīm, attiecīgi ir audzis arī zviedru satraukums.
Latvijas PVD atgādina, ka jebkurā pārtikas produktā ir iespējams mikrobioloģiskais piesārņojums, kas, lai arī niecīgā daudzumā, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu var provocēt pārtikas izraisītas saslimšanas, tāpēc vienmēr pārtikas produktus, it īpaši dzīvnieku izcelsmes jēlproduktus, tostarp olas, pirms lietošanas uzturā rūpīgi termiski jāapstrādā.