Jaunākais izdevums

Tehnoloģiju magnāts miljardieris Īlons Masks ceturtdien prezentēji pašbraucošu robotaksi, prognozējot, ka tas būs pieejams lietotājiem līdz 2027.gadam.

ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla" vadītājs apgalvoja, ka pilnībā elektriskā automašīna, kurai nav stūres vai pedāļu, maksās mazāk nekā 30 000 ASV dolāru. Tai būs bezvada uzlāde, un tā būs "desmit līdz 20 reižu drošāka" nekā cilvēka vadītas automašīnas.

Masks aicināja domāt par šo nākotnes taksometru kā par mazu atpūtas telpu. "Jūs vienkārši sēžat ērtā mazā salonā, un jūs varat darīt visu, ko vēlaties (..) un, kad izkāpjat, jūs esat galamērķī," studijas "Warner Brothers" laukumā netālu no Losandželosas pavēstīja Masks.

Viņš atklāja, ka "Tesla" jau ir izgatavojusi 50 šādus auto, un uzņēmums plāno nākamgad Teksasā un Kalifornijā sākt "pilnībā autonomu, neuzraudzītu" braukšanu ar esošajiem modeļiem un pēc tam pāriet uz tā dēvētā kibertakša ražošanu.

Maskas atzina, ka mēdz ļauties optimismam, runājot par termiņiem, taču pauda pārliecību, ka šie auto tiks laisti apgrozībā pirms 2027.gada. Tas ir aptuveni desmit gadus vēlāk nekā Maska sākotnējie solījumi par pilnībā automātisku automašīnu ieviešanu.

Prezentācijā tika arī izrādīts transporta līdzeklis pasažieru pārvadāšanai. Auto, kas izskatās pēc milzīga kustīga tostera, nav stūres, pedāļu vai vadītāja, un tajā var sēdēt līdz 20 cilvēkiem vai to var izmantot preču pārvadāšanai, sacīja Masks, nesniedzot sīkāku informāciju par ražošanu.

Masks arī izrādīja humanoīdos robotus "Optimus", kas, pēc viņa teiktā, kādu dienu spēs veikt dažādus palīgdarbus, kā arī piedāvāt draudzību. "Es domāju, ka tas būs lielākais jebkad radītais produkts," prognozēja Masks, piebilstot, ka, viņaprāt, robotu mazumtirdzniecības cena varētu būt no 20 000 līdz 30 000 dolāru. Taču arī robotu jautājumā Masks neatklāja, kad tie varētu tikt laisti pārdošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Īlons Masks pirmdien draudēja aizliegt savos uzņēmumos viedtālruņu "iPhone" un citu kompānijas "Apple" ierīču izmantošanu, ja to operacionālajā sistēmā tiks integrētas uzņēmuma "OpenAI" mākslīgā intelekta tehnoloģijas.

Uzņēmumu "Tesla" un "SpaceX" magnāts Masks pamatoja šos draudus ar drošības apsvērumiem.

"Ja "Apple" integrēs "OpenAI" operacionālās sistēmas līmenī, tad "Apple" ierīces tiks aizliegtas manās kompānijās. Tas ir nepieņemams drošības pārkāpums," paziņoja Masks.

""Apple" nav ne jausmas, kas patiesībā notiks, kad viņi nodos jūsu datus "OpenAI". Viņi jūs nostāda bīstamā situācijā," Masks paziņoja ierakstā viņam piederošajā sociālo mediju platformā "X".

Masks bija iesaistīts "OpenAI" dibināšanā, bet pēc tam izstājās no šī projekta un ir kritizējis uzņēmumu, ka tas pārorientējies uz peļņas gūšanu, nevis saviem sākotnējiem mērķiem, kas nebija uz peļņu orientēti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Karjera robotizācijas laikmetā: kur sagaidāms uzplaukums nākotnes darba tirgū

Andrejs Cinis, uzņēmumu vadības konsultants,16.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasteidzoties garām skaistajam skolu izlaidumu laikam, vakardienas skolnieki stāv savas pirmās nopietnās dzīves izvēles priekšā, kādu profesiju apgūt. Kāds jau nolēmis, par ko vēlas kļūt, taču skolēnu aptauju rezultāti liecina, ka vairums skolēnu nespēj izvēlēties sev piemērotāko profesiju, pabeidzot skolu.

Pāris desmit gadus atpakaļ, šiem neizlēmušajiem visbiežāk sastopamais vecāku ieteikums bija apgūt ekonomista vai jurista profesijas. Toreiz tās bija samērā universālas izglītības daudziem amatiem, kurām vēlāk vēl pievienojās IT speciālista profesija. Taču šodien, izvēloties nākotnes profesijas, šāds algoritms vairs nedarbojas. Jo darba tirgus strauji attīstās, un to veicina tehnoloģiju sasniegumi, mainīgā demogrāfija un mainīgās sabiedrības vajadzības.

Tāpēc arī šodien cilvēki pret profesijas izvēli sāk attiekties daudz vieglāk nekā mūsu vecāku un vecvecāku laikos. Vairs nav aktuāls sabiedrībā pieņemtais uzstādījums: viena profesija visai dzīvei. Tā vietā, lai vienā uzņēmumā nostrādātu 20 un vairāk gadus, cilvēki daudz biežāk maina darbavietas un nodarbošanās jomas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Avens: Apgalvojumi par līdzdalību Twitter pirkumā ir nepatiesi

LETA,26.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris Pjotrs Avens, kurš ir arī Latvijas pilsonis, kategoriski noliedz sociālajos tīklos izplatītos apgalvojumus par viņa līdzdalību darījumā, kurā miljardieris Īlons Masks pirms diviem gadiem iegādājās sociālās saziņas platformu "Twitter", kas tagad ir pazīstama kā "X".

Arī ASV riska kapitāla fonda 8VC vadošais partneris Džo Lonsdeils paziņojis, ka vēstījumi par Krievijas oligarhu Avena un Vladimira Moškoviča līdzdalību darījumā ir viltus ziņas. Šajā fondā, kam pieder mazāk nekā 1% "X" akciju, nesot ieguldīts neviens dolārs Avena vai Moškoviča līdzekļu.

LETA jau ziņoja, ka fondā 8VC strādā Avena un Moškoviča dēli, kas absolvējuši prestižas ASV augstskolas. 8VC iegulda līdzekļus dažādās nozarēs, arī aizsardzības uzņēmumos.

To vidū ir tehnoloģiju uzņēmumi "Palantir", kura līdzdibinātājs ir Lonsdeils, un "Anduril", kam ir miljardus dolāru vērti līgumi ar Pentagonu, jaunuzņēmumi "Saronic" un "Epirus", kas ražo jūras dronus un izstrādā pretdronu sistēmas. Turklāt 8VC kopā ar NATO Inovāciju fondu ieguldījis līdzekļus Lielbritānijas moderno kompozītmateriālu ražotājā iCOMAT.

Komentāri

Pievienot komentāru