Reizēm kāds sūrojas, ka Latvijā nav tik garšīgu sieru kā citur, taču nevajag čīkstēt, bet gan pašiem pamēģināt tos gatavot, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.
Tieši tā darīja Inga Āriņa-Vilne un Ilona Lipe. Sākotnēji siera gatavošana viņām bijis hobijs, kas lēnām pāraudzis biznesā – ir izveidota SIA Soira, kas nodarbojas ar siera gatavošanu. «Siers tiek gatavots nelielos apjomos un amatniecības līmenī. Gatavojam to ar dabiskajām miziņām. Tā ir Eiropas dienvidu – Francijas skola. Senie veidi, kā sieriņu pasargāt, bija divi: vaskojot, kas visvairāk raksturīgs Holandei, vai ļaujot dabiski attīstīties miziņai un to apstrādājot ar sālsūdeni, alkoholu vai eļļu. Katram siera veidam ir sava miziņas apstrāde, mēs visbiežāk izmantojam sālsūdeni un eļļu. Sākotnēji to darījām ar olīveļļu, bet tagad cenšamies pēc iespējas izmantot vietējos izstrādājumus, un mūsu sieri ir eļļoti ar kaņepju eļļu,» stāsta Inga, SIA Soira īpašniece.
SIA Soira ir izveidojies savs klientu loks. Siers nopērkams uz vietas uzņēmuma siernīcā Ādažos, kā arī dažādos tirdziņos. «Mūs ierobežo mājražotāja statuss. Godīgi sakot, mēs vēl neprotam tik daudz saražot, lai tirgotos plašāk. Mēs gatavojam sierus, kas ilgi nogatavinās, tāpēc pagaidām siera trūkst,» atklāj Inga.
Uzņēmumā tiek gatavoti aptuveni 20 dažādi sieri, un izskatās, ka septiņi, astoņi no tiem paliks sortimentā. Ingas dēls un kolēģis Toms Horsts stāsta, ka iecienītāko sieru vidū ir svaigais siers, kas nogatavināts vīnogu lapās, mocarellas, fetas tipa sieri, dažādi mīkstie sieri ar pelējuma garoziņu. Visgrūtāk siera ražošanā esot nodrošināt konkrētus klimatiskos apstākļus, piemēram, gatavojot mīkstos sierus ar pelējumu, telpā jābūt no 23 līdz 26 grādiem, taču recepšu grāmatās tas nav minēts. Daudz padomu uzņēmums saņem no siera entuziastiem visā pasaulē, kuri grozās siera forumos. Vaicāts par to, cik atsaucīgi ir vietējie siera ražotāji, Toms teic, ka tirdziņos, uzzinot, ka arī viņi gatavo sieru, cilvēki kļūstot noslēgti un nerunīgi. Taču ir arī tādi, ar kuriem uzņēmums apmainījies receptēm.
Visu rakstu Mocarella latvju gaumē lasiet trešdienas, 12. novembra, laikrakstā Dienas Bizness (16. lpp.)!