Ražošana

Latvijas izrāviens saliekamo koka ēku eksportā

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 29.08.2024

Jaunākais izdevums

2023. gadā Latvija, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, bija trešajā vietā pasaulē pēc ienākumiem no saliekamo koka ēku eksporta, liecina Starptautiskā tirdzniecības centra (International Trade Center – ITC) apkopotā statistika, kuru atbalsta ANO Tirdzniecības un attīstības aģentūra, Eiropas Savienība un Pasaules Tirdzniecības organizācija.

Aiz igauņiem un lietuviešiem

Pasaules lielākā saliekamo koka ēku eksportētāja 2023. gadā bija Igaunija, kura eksportēja mēbeles par 390 miljoniem eiro. Igaunijas daļa globālajā saliekamo koka ēku tirgū 2023. gadā bija 20,9%. Otrajā vietā ar 169 miljoniem eiro (9,0% no kopējā pasaules eksporta) bija Lietuva, bet trešajā vietā ar 146 miljoniem eiro (7,8% no kopējā pasaules eksporta) bija Polija. Pasaules saliekamo koka ēku eksportētāju augšgalā 2023. gadā bija arī Kanāda (7,1% no kopējā pasaules eksporta), Vācija (5,3% no kopējā pasaules eksporta), Beļģija (4,6% no kopējā pasaules eksporta) un Čehija (4,6% no kopējā pasaules eksporta). Latvijas ienākumi no saliekamo koka ēku eksporta 2023. gadā bija 70,8 miljoni eiro (3,8% no kopējā pasaules eksporta), un tas nodrošināja Latvijai astoto vietu pasaulē. Pēc ienākumiem no saliekamo koka ēku eksporta 2023. gadā Latvija apsteidza Austriju (3,5% no kopējā pasaules eksporta), Zviedriju (3,5% no kopējā pasaules eksporta), Ķīnu (3,4% no kopējā pasaules eksporta), Nīderlandi (3,2% no kopējā pasaules eksporta) un Somiju (3,1% no kopējā pasaules eksporta).

Nozīmīgas saliekamo koka ēku eksportētājas 2023. gadā bija arī Apvienotā Karaliste (2,3% no kopējā pasaules eksporta), Slovēnija (2,1% no kopējā pasaules eksporta), Rumānija (2,0% no kopējā pasaules eksporta), ASV (1,5% no kopējā pasaules eksporta), Baltkrievija (1,1% no kopējā pasaules eksporta), Itālija (1,0% no kopējā pasaules eksporta), Meksika (1,0% no kopējā pasaules eksporta). Tik augstas Lietuvas un Igaunijas pozīcijas kopējā saliekamo koka ēku eksportā nozīmē arī ļoti augstus eksporta ienākumu rādītājus uz vienu iedzīvotāju. Rēķinot eksporta ienākumus uz vienu iedzīvotāju 2023. gadā, ar 286 eiro pirmajā vietā pasaulē bija Igaunija. Otrajā vietā bija Lietuva – 58,7 eiro uz vienu iedzīvotāju, bet trešajā vietā pasaulē bija Latvija (37,7 eiro uz vienu iedzīvotāju). Ceturtajā vietā bija Slovēnija (18,9 eiro uz vienu iedzīvotāju), bet piektajā vietā – Somija (10,3 eiro uz vienu iedzīvotāju). Sesto vietu ieguva Čehija (8,9 eiro uz vienu iedzīvotāju). Tālāk sekoja Beļģija, Austrija, Zviedrija, Bosnija un Hercegovina, Polija, Nīderlande, Kanāda, Gajāna, Baltkrievija, Rumānija un Norvēģija.

Citu saliekamo ēku eksports

Ne tik lieli, bet visai augsti Latvijai ir panākumi citu saliekamo ēku eksportā, kuru karkasa un apšuvuma sastāvā nav koks vai koksnes produkti. Kopējais cita veida saliekamo ēku eksports 2023. gadā vairāk nekā četras reizes pārsniedza saliekamo koka ēku kopējo eksportu. Pasaules lielākā dažādu saliekamo ēku eksportētāja 2023. gadā bija Ķīna, kura eksportēja mēbeles par 2,4 miljardiem eiro. Ķīnas daļa globālajā dažādu saliekamo ēku tirgū 2023. gadā bija 30,3%. Otrajā vietā ar 540 miljoniem eiro (6,8% no kopējā pasaules eksporta) bija Nīderlande, bet trešajā vietā ar 396 miljoniem eiro (5% no kopējā pasaules eksporta) bija ASV. Lietuva ar 73 miljoniem eiro (0,93% no kopējā pasaules eksporta) bija 23. vietā pasaulē. Latvija ar 54 miljonu eiro lieliem eksporta ienākumiem (0,69% no kopējā pasaules eksporta) 2023. gadā bija 29. vietā pasaulē. Igaunija ar 32 miljonu eiro lieliem eksporta ienākumiem (0,4% no kopējā pasaules eksporta) bija 34. vietā pasaulē.

Ļoti augsti ir Baltijas valstu rādītāji dažādu saliekamo ēku eksportā 2023. gadā, rēķinot eksporta ienākumus uz vienu iedzīvotāju. Pirmajā vietā pasaulē 2023. gadā bija Slovēnija (67,6 eiro uz vienu iedzīvotāju), tad sekoja Horvātija (34,2 eiro uz vienu iedzīvotāju), Nīderlande (30,2 eiro uz vienu iedzīvotāju) un Čehija (29,1 eiro uz vienu iedzīvotāju). Latvija ar 28,9 eiro lieliem ienākumiem no dažādu saliekamo ēku eksporta 2023. gadā uz vienu iedzīvotāju bija piektajā vietā pasaulē. Sestajā vietā bija Lietuva (25,5 eiro uz vienu iedzīvotāju), bet septītajā vietā pasaulē bija Igaunija (23,3 eiro uz vienu iedzīvotāju). Šīs preču grupas saliekamajās ēkās karkass un ēkas apšuvums nav no koka, savukārt, ražojot šīs preču grupas produkciju, no koka vai kokskaidu materiāla ļoti bieži tiek ražota saliekamās ēkas iekšējā apdare un ēkas iekšējās apdares elementi. Vērtējot kopumā, saliekamo koka ēku ražošana ir nozīmīga Latvijas specializācija, kas ļauj Latvijas dabiskās izejvielas koksni un tās izstrādājumus pārveidot precēs ar daudz augstāku pievienoto vērtību, salīdzinot ar zāģmateriālu, saplākšņa vai kokskaidu un kokšķiedru plātņu eksportu.

Tradīcijas un vēsture

Rūpnieciski nozīmīgos apjomos Latvijā sāka ražot saliekamās dzīvojamās mājas no kokskaidu platēm, kas ir vairāk pazīstamas kā Līvānu mājas, jo tās ražoja Līvānu eksperimentālā māju būves kombinātā. Uzņēmumā izmantoja Zviedrijas firmas Polimex Cekop iekārtas, un darbu tas sāka 1977. gada beigās. Kombināts ražoja kokskaidu plāksnes, no kurām gatavoja paneļus ārsienām, iekšsienām, pārsegumiem un jumtam. Mājai bija divi stāvi, piecas istabas un palīgtelpas. Pirmās saliekamās mājas tika uzstādītas 1978. gada janvāra pirmajās dienā Tukuma rajona Remtē. Tiek lēsts, ka kombināta darbības laikā tika izgatavotas nedaudz vairāk kā 10 000 saliekamo māju. Viena no lielākajām Līvānu māju problēmām bija ugunsdrošība. Māju ražošana tika pārtraukta 1993. gadā, bet 1994. gadā privatizācijas ceļā kombināts tika sadalīts 12 dažādos uzņēmumos, kas specializējās kokapstrādē, īpaši logu un durvju ražošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

VIDEO: Korejiešus vilina Latvijā ražotās koka moduļu mājas

Māris Ķirsons, 28.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijā ražotajām koka moduļu mājām aktīvu interesi izrāda potenciālie pircēji no Korejas. Pagaidām gan noslēgtu līgumu par piegādēm vēl nav un lielākie pircēji ir tepat Eiropā.

Neraugoties uz iespaidīgo attālumu, kāds ir starp Latviju un Koreju, mums jau ir bijuši trīs interesentu sadarbības piedāvājumi,” par Korejas, kas ir no attīstītākajām valstīm Āzijā, interesentiem stāsta SIA CMB Housing Factory valdes priekšsēdētājs Artis Dzirkalis. Viņš norāda, ka uzņēmums specializējies koka moduļu ēku un koka paneļu izgatavošanā saliekamajām koka būvēm, šim sektoram nopietni pievēršoties tikai 2022. gadā.

“Pagaidām gan līdz konkrētiem piegāžu līgumiem vēl neesam nonākuši, taču negaidīti lielā interese no Korejas liecina par to, ka Latvijas koka māju noieta tirgus nebūt nav ierobežots ar Eiropu, un, ja šo produktu varam piegādāt uz Koreju, tad pazūd jebkādas robežas visas pasaules mērogā,” skaidro A. Dzirkalis. Viņš gan steidz piebilst, ka šādu projektu sekmīgai īstenošanai nepieciešami attiecīgi biznesa partneri ārzemēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā pakāpeniski pieaug interese par koka karkasa/moduļu mājām, kā arī novērota jauna tendence – mājas līdz 60 kvadrātmetriem, liecina SEB bankas apkopotā informācija.

Bankas veiktās aptaujas* rezultāti liecina, ka gandrīz 45% iedzīvotāju plāno vai gribētu mainīt esošo dzīvesvietu. Daži vēlētos plašāku mājokli, daļa gribētu dzīvot jaunajā projektā, bet kāds sapņo par privātmāju. Jaunam dzīvoklim lielākā daļa aptaujāto gatavi tērēt līdz 100 000 eiro, savukārt privātmājai – līdz 150 000 eiro.

Aptuveni katrs piektais dzīvokļa iegādei būtu gatavs tērēt līdz 30 tūkstošiem eiro un tikpat daudz respondentu – no 30 līdz 50 tūkstošiem eiro. Tomēr ievērojamākā daļa (32%) meklētu mājokli cenu kategorijā no 50 līdz 100 tūkstošiem eiro.

“Lielākā daļa respondentu labprāt pārvāktos uz jauno projektu vai privātmāju, tomēr šajā gadījumā jārēķinās ar izmaksām virs 100 tūkstošiem eiro, ko, saskaņā ar aptaujas datiem, mājoklim būtu gatavi veltīt vien 24% iedzīvotāju. Tomēr, meklējot jaunu dzīvesvietu, svarīgi ņemt vērā ne tikai cenu, bet arī potenciālās izmaksas nākotnē. Izmaksas par dzīvokli jaunajā projektā ar augstu energoefektivitātes klasi nākotnē var būt zemākas, salīdzinot ar mājokli, kam iegādes cena ir zemāka,” komentē SEB bankas Privātpersonu finansēšanas pārvaldes vadītājs Māris Opincāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #35

DB, 27.08.2024

Dalies ar šo rakstu

Izglītoti speciālisti ir pamats konkurētspējīgiem uzņēmumiem, kas savukārt nozīmē labi apmaksātas darba vietas, pirktspējīgus patērētājus un nodokļus valsts makā, vienlaikus uzņēmumiem ir jāgūst peļņa, bez kuras nav iespējamas investīcijas nākotnes izaugsmes nodrošināšana.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Latvijas Universitātes rektors Gundars Bērziņš. Viņš norāda, ka Latvijas Universitāte pašlaik atrodas ļoti nozīmīgu pārmaiņu procesā, jo mainās gan pārvaldības sistēma, gan arī finansēšanas modelis.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 27.augusta numurā lasi:

Statistika

Elektroniskās vēstules izspiež papīru

Enerģētika

Enerģētikas nozarei jāgatavojas jauniem izaicinājumiem

Meža nozare

Korejiešus vilina Latvijā ražotās koka moduļu mājas

Latvija dodas sociālistiskajā ekonomikā

Meža nozare

Latvijas izrāviens saliekamo koka ēku eksportā

Enerģētika

Trijos gados gāzes sadales sistēmas rekonstrukcijā ieguldīs 12,5 milj. eiro

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Finanšu tehnoloģijas - lielā iespēja risinājumiem, ko bankas nesaprot

Armands Liseks, finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmuma “inGain” līdzdibinātājs, 12.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tehnoloģiju nozare radās pirms aptuveni 14 gadiem. Tradicionālie finanšu nozares spēlētāji, piemēram, bankas ar bažām skatījās, kas nu notiks. Tas bija laiks, kad tirgū ienāca daudzi mazi spēlētāji, piedāvājot ļoti specifiskus produktus un mēģinot gigantiem atņemt kaut nelielu tirgus daļu. Viņus dēvēja par nozares izaicinātājiem (disruptors - no angļu val.) un likās, ka nupat finanšu joma mainīsies līdz nepazīšanai.

Tagad mēs redzam, ka izmaiņas ir notikušas, bet nekas strauji nav sagrauts. Vieta ir atradusies visiem. Turklāt mainās izpratne par to, kas vispār ir finanšu tehnoloģijas.

Jauni laiki

Finanšu tehnoloģijas šobrīd lielākoties ir par risinājumu finanšu problēmai nevis par tehnoloģijām, jo tās ir pieejamas. Ir pagājuši tie laiki, kad jauna finanšu produkta piedāvāšanai vajadzēja taisīt pašam savu sistēmu, kas bija līdz pat vienam gadam ilgs projekts ar mērķi uzbūvēt minimālu dzīvotspējīgu produktu. Izmaksas bija no 300 līdz 400 tūkstošiem eiro. Un tikai pēc šīm investīcijām un deviņu līdz 12 mēnešu darba uzņēmums sagādāja sev iespēju iziet tirgū un izmēģināt ideju. Mūsdienu tehnoloģiju attīstības ātrums ir tāds - ja šodien tev ir iespēja, tad pēc gada tās var arī nebūt. Kāds jau tavu ideju ir paņēmis un realizē.

Komentāri

Pievienot komentāru