Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas SIA «Kronis», lai vērotu, kā tiek ražota skābeņu zupa.
Dārzeņu konservu ražošanas uzņēmums gatavo aptuveni 150 dažādus produktus, no tiem aptuveni 12 veidu zupas, kas ir viens no uzņēmuma galvenajiem un pārdotākajiem produktiem.
Aptuveni 90% no produkcijas uzņēmums pārdod Latvijā, bet 10% eksportē uz Krieviju un Eiropu. Kā pastāsta SIA Kronis direktors Aivars Svarenieks, tad uzņēmuma produkcija pieejama visos Latvijas pārtikas veikalu tīklos.
Uzņēmuma direktors norāda, ka nozarē pastāv gan zināma konkurence, gan darbu dalīšana. «Es domāju, ka pēc SIA «Mildas KM» konservu ceha aizvēršanās mēs varētu būt vieni no lielākajiem reāli ražojošiem uzņēmumiem zupu segmentā. Domāju, ka šobrīd mēs varētu būt vieni no jaudīgākajiem, ar jaudu – 10 000 burkas maiņā. Tas ir labs rādītājs,» stāsta A.Svarenieks.
Viņš norāda, ka uzņēmums produktu ražošanā dod priekšroku vietējām izejvielām, taču bieži vien novērojams kādu produktu deficīts.Viņaprāt, svarīgākais, ka ir pieejamas vietējās izejvielas tuvākā apkārtnē par saprātīgu cenu. «Šogad pēc sausuma ir ļoti lielas grūtības ar dārzeņiem, ir liela cena, sevišķi bietēm un kāpostiem, kas sadārdzina produktu un mums ir jādomā, ka mēs vairs nevaram iekļauties pārdošanas cenās, kādas ir patreiz. Vajadzēs paaugstināt cenu produktiem, kuros šie dārzeņi ir galvenās sastāvdaļas. Arī citiem dārzeņiem ir augušas cenas un praktiski nav neviens dārzenis, kas būtu saglabājis 2017. gada cenas,» skaidro uzņēmuma direktors.
A.Svarenieks novērojis, ka pircēju ieradumi svārstās atkarībā no dažādām modes tendencēm, bet kopumā konservēto produkciju cilvēki iegādājas nepārtraukti. Viena no ilgstošām tendencēm, lai klāt produkta sastāvā nebūtu konservantu. Kā arī mērces bez sāls un cukura. «Ir daži produkti, kas ir ieguvuši savu popularitāti un viņi nemainās laika gaitā, piemēram, marinēti gurķi, konservētas zupas, sulas,» skaidro uzņēmuma direktors.Viņš norāda, ka uzņēmums jaunus produktus izstrādā nepārtraukti, tā ir būtiska sadaļa, tāpēc neapstājas pie noteikta skaita produktu, kurus visu laiku ražo.
Fotogrāfijas, kā top skābeņu zupa, skatiet galerijā!
#6/46
Skābeņu zupas ražošanas process sākas ar kartupeļu mazgāšanu.
#8/46
Svarīgi, ka kartupeļu šķirnes atbilst zupas vārīšanās temperatūrai.
#14/46
Pārsvarā tiek izmantotas Latvijā audzētas skābenes, bet ņemot vērā, ka šogad bijusi ļoti slikta skābeņu raža, tad uzņēmums tās iepirka no Polijas.
#15/46
Zupa tiek karsēta aptuveni līdz 90 grādiem. Zupai tiek pievienoti arī putraimi.
#18/46
Stikls nelaiž cauri skābekli,tāpēc tas paildzina produkta realizācijas termiņu.
#19/46
Produkta realizācijas termiņš ir atkarīgs no iepakojuma un termiskās apstrādes temperatūras, ja pareizi termiski apstrādā, tad jebkura konservēta produkcija var uzglabāties ļoti ilgi.
#23/46
Tiek iepildīta karsta zupas masa un uzlikts karsts burkas vāks.
#24/46
Šajā rudenī skābeņu zupa tiek ražota divas līdz trīs dienas. Nākamreiz tas notiks pavasarī.
#26/46
Skābeņu zupa tiek saražota aptuveni 100 000 puslitra burciņās.
#28/46
Notiek termiska produkta apstrāde. Katrā reizē iekārtā iespējams ievietot ap 3200 puslitra burkām.
#29/46
Autoklāvā notiekproduktu termiskā apstrāde līdz 120 C grādiem un pēc tam dzesēšana līdz 40 C grādiem.