Šonedēļ rubrikā Kā top? portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā top kefīra baltmaize Fazer ceptuvē Ogrē.
«Fazer kefīra baltmaizei ir bērnības garša,» saka Fazer Latvija ražošanas vadītājs Kalvis Fjodorovs.
2018. gada nogalē Fazer Latvija un SKDS veiktais pētījuma par maizes ēšanas paradumiem Latvijā parādījis, ka 76% Latvijas iedzīvotāju maizi ēd katru dienu, tostarp kviešu maizi. Nemainīgi maizes ēdājiem galvenais kritērijs izvēloties ir garša, to norādījuši 79% vīriešu un 75% sieviešu.
Fazer kefīra baltmaizi ēd arī Lietuvā un Igaunijā. «Ik mēnesi mēs izcepam mazliet vairāk nekā 100 tonnas šīs baltmaizes, apmēram puse paliek Latvijas ēdājiem, bet otra puse – Igaunijas un Lietuvas pircējiem,» informē K. Fjodorovs.
Fazer Latvija kā uzņēmums strādā ar diviem zīmoliem – Fazer un Druva. Maize tiek cepta ražotnē Ogrē. Savukārt, Fazer saldumi, no kuriem Latvijā populārākie ir šokolādes Karl Fazer un Geisha, tiek ražoti Somijā.
2018. gadā Fazer Latvija apgrozījums bija 25,36 milj. eiro. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 300 darbinieku, un tas ir lielākais darba devējs Ogrē.
#5/23
Kefīra maizes pagatavošanā tiek izmantots īsts kefīrs, kas nodrošina kefīra maizes garšu.
#7/23
Kad visas izejvielas sasvērtas, sākas mīklas mīcīšanas process. Tas ir viens no būtiskākajiem posmiem, lai izceptu kvalitatīvu maizi. Maizes meistari uzskata, ka augstvērtīgas izejvielas un mīcīšanas process nodrošina 95% no gala rezultāta.
#8/23
Kad mīkla izmīcīta, sākas mīklas dalīšana vienādos gabalos. Šis ir pamats izcepta maizes kukulīša svaram.
#9/23
Mīklas veltnēšana (formēšana), kam ir ļoti būtiska nozīme maizes struktūras un porainības veidošanā.
#11/23
Pēc mīklas veltnēšanas sākas mīklas raudzēšana. Raudzēšanai ir būtiska nozīme maizes garšas un struktūras veidošanā.
#12/23
Raudzēšanas laikā arī būtiski pieaug mīklas apjoms, jo raugs cukuru pārstrādā ogļskābajā gāzē.
#13/23
Pēc mīklas raudzēšanas mīklā tiek veikti iegriezumi, kas palīdz maizei nesaplaisāt cepšanas laikā un kopā ar tvaiku piešķir vizuālu pievilcību.
#14/23
Tālāk mīkla nonāk krāsnī, kur notiek cepšanas process. Šeit mīkla pārvēršas maizē.
#15/23
Krāsnī maize pavada aptuveni 30 minūtes, iegūstot dzeltenbrūnu nokrāsu, un nostiprina garšas īpašības.
#16/23
Dzesēšanas laikā maize iegūst pēdējās garšas īpašības, kā arī atdziest tik tālu, lai varētu uzsākt maizes griešanu un saiņošanu.
#17/23
Pēc maizes dzesēšanas katrs klaips tiek pārbaudīts gan vizuāli, gan ar metāla detektoru.
#18/23
Visas procedūras tiek veiktas, lai nodrošinātu, ka pie pircēja maize nonāktu kvalitatīva un droša.
#19/23
Pēc dzesēšanas katrs maizes klaips tiek sagriezts šķēlēs un iepakots maisiņā.
#20/23
Maisiņš palīdz ne tikai pamanīt Fazer maizi plauktā, bet arī pasargā to no apkārtējās vides ietekmes un palīdz saglabāties svaigai.
#21/23
Uz katra maisiņa aizdares tiek uzdrukāts unikāls kods, kas norāda gan derīguma termiņu, gan palīdz ražošanas komandai izsekot, kad un no kādām izejvielām maize cepta.
#22/23
Pēc maizes iepakošanas tā tiek salikta plastikāta tarā un uzsāk savu ceļu pie pircējiem.