No "Karl Fazer" sortimenta Latvijā visiecienītākā ir šokolāde ar veseliem lazdu riekstiem – aizvadītājā gadā pārdoti vairāk nekā 400 tūkstoši šo šokolādes tāfelīšu.
Ik gadu gardēžu rokās nonāk vairāk nekā 13 miljoni "Karl Fazer" šokolādes tāfelīšu. Tā tiek ražota Somijas pilsētā Vantā.
"Pasaulē šokolādes ražošanā lielākoties tiek izmantots piena pulveris, taču "Fazer" ir viens no retajiem, kas joprojām izmanto īstu, svaigu pienu. Piemēram, vienas 200 gramu šokolādes tāfelītes pagatavošanai ir nepieciešamas trīs svaiga piena glāzes. Katru gadu 20 miljoni litru svaiga piena pārtop "Fazer" piena šokolādē," stāsta Edmunds Jansons, "Fazer Confectionery" Tirdzniecības vadītājs Baltijas valstīs.
Šokolādes ražošanas procesā izmantoto svaigu pienu nogādā rūpnīcā īpašās autocisternās, kur tas tiek iebiezināts, iztvaicējot pienā esošo ūdeni. Pēc tam pievieno cukuru un maisījumu pārstrādā kondensētā pienā, kas piemērots šokolādes ražošanai. Tālākajā procesā tiek atkārtoti tvaicēts ūdens, kam tiek pievienota kakao masa un kakao sviests. Tad iegūto šokolādes masu divos posmos sasmalcina smalkā pulverī, lai no tās iegūtu piena šokolādi.
Pēc tam iegūtā šokolādes masa tiek iesūknēta īpašos maisītājos, kas to samaisa ar kakao sviestu. Šis process izmaina šokolādes agregātstāvokli un pārvērš to šķidrā masā. Visbeidzot, šokolādi iesūknē traukā, lai iegūto masu lietu šokolādes tāfelīšu formās.
"Jau kopš 2017. gada "Karl Fazer" ražošanas procesā izmantotās izejvielas nāk no 100% atbildīgiem kakao ieguves avotiem. Kakao tiek iepirkts no plantācijām, kas sertificētas trīs lielākajās sertifikācijas sistēmās – "UTZ", "The Rain forest Alliance" un "The Fairtrade Cocoa Program"," piebilst E. Jansons.
"Fazer" katru gadu cenšas papildināt savu šokolādes produktu klāstu.
"Visu "Karl Fazer" produktu izstrāde notiek galvenajā birojā Helsinkos sadarbībā ar zīmolu vadītājiem, patērētāju tendenču speciālistiem un attiecīgā reģiona pārstāvjiem. Tas ir ļoti aizraujošs process, kur gala lēmums par jauno garšu tiek balstīts uz dažādu valstu vajadzībām, patērētāju pētījumiem un zīmolu vadītāju idejām," teic E. Jansons.
Viens no veiksmīgākajiem jaunumiem ir klasiskā piena šokolāde ar "Dumle" īrisa konfekšu garšu.
#2/13
"Karl Fazer" šokolādes ražošanā izmanto Arriba šķirnes kakao pupiņas no Ekvadoras. Tām ir izteikts riekstu, augļu un ziedu aromāts.
#3/13
Kakao tiek iepirkts no plantācijām, kas atzītas trīs lielākajās sertifikācijas sistēmās – "UTZ", "The Rain forest Alliance" un "The Fairtrade Cocoa Program".
#4/13
Šokolādes ražošanas procesā izmantoto svaigo pienu nogādā rūpnīcā īpašās autocisternās, kur tas tiek iebiezināts, iztvaicējot pienā esošo ūdeni. Pēc tam pievieno cukuru un maisījumu pārstrādā kondensētā pienā, kas piemērots šokolādes ražošanai. Tālākajā procesā tiek atkārtoti tvaicēts ūdens, kam tiek pievienota kakao masa un kakao sviests. Tad iegūto šokolādes masu divos posmos sasmalcina smalkā pulverī, lai no tās iegūtu piena šokolādi.
#6/13
Iegūtā šokolādes masa tiek iesūknēta īpašos maisītājos, kas to samaisa ar kakao sviestu. Šis process izmaina šokolādes agregātstāvokli un pārvērš to šķidrā masā. Visbeidzot, šokolādi iesūknē traukā, lai iegūto masu lietu šokolādes tāfelīšu formās, kas pēc tam pārtop šokolādē.
#7/13
Šokolādes masa tiek ielieta formās – šajā brīdī šokolāde iegūst savu taisnstūra formu.
#10/13
Šo ierīci sauc par "gondolu"– tajā šokolādes tāfelītes tiek ievietotas pirms tās tiek nosūtītas uz iepakošanu.
#12/13
"Karl Fazer" šokolādes zilais iepakojums ir saglabājies nemainīgs kopš 1922. gada, un tas simbolizē Somijas dabas tīrību un neskartību.