Portāls db.lv saviem lasītājiem šajā piektdienā piedāvā ielūkoties SIA Bauskas alus ražotnē, kur top gaišais un tumšais alus!
Uzņēmuma darbības pirmsākumos ražoja tikai divas alus šķirnes - Bauskas gaišo un Bauskas tumšo, taču tagad to skaits palielināts līdz sešām, stāsta kompānijas valdes loceklis Vladimirs Barskovs.
SIA Bauskas alus pēdējo gadu laikā investējis attīstībā – pērn un šā gada sākumā ieguldīti vairāk nekā 600 tūkstoši eiro. Darbības uzlabošanai ražotnē mainītas tehnoloģiskās iekārtas, kas ļauj samazināt zudumus un nodrošināt kvalitāti. Savukārt alus ražošanas tehnoloģija gan nav mainījusies – tas nozīmē, ka alus tiek ražots aptuveni 43-45 dienas.
Kompānija produktus arī eksportē - galvenokārt uz Lielbritāniju, Igauniju un nedaudz - uz Poliju.
Galerijā augstāk iespējams aplūkot, kā SIA Bauskas alus ražo alu!
#1/19
Iesals ir miežu graudi, kas diedzēti ar mērķi aktivēt tajos esošos fermentus. Iesals var būt dažādu veidu, atkarībā no tā, kā tas tiek pirmsākumos pārstrādāts un kādiem tehnoloģiskajiem procesiem, tas tiek pakļauts. SIA Bauskas alus ražošanas procesā izmanto triju veidu iesalu - gaišo iesalu, karameļu iesalu un dedzināto iesalu. No izmantotā iesala veida ir atkarīga gatavā alus garšas un aromāta buķete. Gaišo alu ražo no parastā iesala, bet tumšajam vēl pievieno karameļu iesalu un tumšo iesalu.
#3/19
Ūdens uzņēmumā tiek iegūts no četriem paralēliem artēziskajiem urbumiem, kas izvietoti 220m dziļumā. Ūdens ir alus galvenā izejvielas, jo alus sastāvā tas ir 90%. Tāpēc tieši ūdens kvalitātei ir visbūtiskākā nozīme alus brūvēšanas procesā. Tieši ūdens nosaka alus specifisko garšu.
#4/19
Iesala sastāvā ir ciete, bet nav cukura. Lai to pārveidotu uz cukuru, nepieciešams to kādu laiku noturēt. Šajā tvertnē šķidrums pavada aptuveni 3 stundas. No tā atdala drabiņu, kuru tālāk pārdod zemniekiem.
#5/19
Atsevišķā katlā vāra misu - tas aizņem aptuveni 7 stundas. Kad misa gatava, tiek atdalītas olbaltumvietas, tā dodas uz siltummaiņu.
#7/19
Rauga funkcija ir misā esošās cietes molekulas pārraudzēt etilspirtā un CO2 . Raugs ir dzīvs organisms, un tāpēc ar to katram aldarim ir jāmācās sadzīvot.
#8/19
Noguldītava, kur tumšais alus uzglabājas 48 dienas, bet gaišais - 30-33 dienas.
#9/19
Pēc tam notiek filtrācija. Kad šis process beidzies, alus dodas uz pildītavu.
#10/19
Nesen uzņēmums iegādājies pudeļu mazgāšanas iekārtu, transportieri un pildīšanas iekārtu.
#11/19
Pudeļu mazgājamā iekārta patlaban nomazgā vidēji 7,5 tūkstošus pudeļu stundā. Iekārtas maksimālā jauda ir 8,5 tūkstoši pudeļu.
#14/19
Agrāk lielāks īpatsvars ražošanas apjomos bija tumšajam alum, jo bija tikai daži ražotāji, taču tagad to ražo gandrīz katrs aldaris, līdz ar to tā īpatsvars sarucis, stāsta uzņēmuma valdes loceklis.
#17/19
Pēc tam pudeles tiek sakrautas kastēs un piegādātas tirdzniecības vietām.
#18/19
SIA Bauskas alus sāka strādāt 1981. gadā un vecākajam alus darītavas meistaram šogad paliks 89 gadi, stāsta Vladimirs Barskovs.