Trauku nomas tirgus arvien pieaug, jo lielu pasākumu rīkošanā šis ārpakalpojums tiek izmantots bieži
Ja restorāniem lielu pasākumu apkalpošanai nepietiek ar saviem traukiem, tos nomā no uzņēmumiem, kas piedāvā šādu pakalpojumu. «Noma ir ļoti pieprasīts pakalpojums,» norāda Ilze Poikāne, Gemosa nomas vadītāja. Arī Arkolat HoReCa nodaļas vadītājs Dzintars Liepiņš atzīst, ka pieprasījums pēc trauku nomas ir labs.
«Mēs to esam piedāvājuši teju kopš uzņēmuma dibināšanas, bet pirms diviem gadiem izpētījām tirgus situāciju un nopietnāk pievērsāmies nomai. Rezultātā katru gadu nomas biznesa apgrozījums pieaug par 30%,» saka Dz. Liepiņš. Viņš norāda, ka šajā biznesa segmentā uzņēmuma lielākie konkurenti ir Gemoss un Astro. Vēl ir vairāki mazāki uzņēmumi, kā arī tādas nomas, kas nomā traukus no Arkolat.
«Arīdzan mēs sadarbojamies ar citiem uzņēmumiem, bet tikai saistībā ar dizaina priekšmetiem,» teic Dz. Liepiņš.
Gemosa klientu vidū ir gan privātpersonas, gan banketu rīkotāji, jo īpaši vasarā, kad daudzi paši saviem spēkiem rīko kāzas. Arkolat klientu lokā privātpersonas veido vien 10% un lielākā daļa ir ēdināšanas uzņēmumi. Trauku nomas pakalpojumi ir pieprasīti visu gadu, īpaši izteikti vasarā, mazāk – gada pirmajos mēnešos.
Neiesaldē naudu
«Nomas pakalpojumus galvenokārt izmanto ēdināšanas uzņēmumi. Ja restorāns zina, ka gadā tam ir tikai daži banketi gadā un visu laiku nav vajadzīgs tik daudz trauku, nepieciešamo nomā. Piemēram, restorānā ir trauki 60 apmeklētājiem, bet, rīkojot lielu banketu tūkstoš personām, uzņēmums traukus nomā, jo nevar pats nodrošināt tik lielu trauku apjomu,» stāsta Dz. Liepiņš.
Kad šefpavārs izstrādā pasākuma ēdienkarti, viņš arī nosaka, kādi trauki būs nepieciešami. Restorāna Laivas kūpinājumus bieži pasniedz uz neordinārām virsmām, piemēram, koka bluķiem vai dēlīšiem. Tāpat īpašiem gadījumiem ir vesti trauki, piemēram, no Norvēģijas. Rīkojot lielākus banketus, piemēram, 200 cilvēkiem un vairāk, restorāns izmanto trauku nomu.
«Pārsvarā restorāni izmanto nomas pakalpojumus, jo gluži vienkārši pietrūkst trauku lielam cilvēku skaitam vienkopus. Noma ir izdevīgāka gan restorānam, gan banketa pasūtītājam. Vidējs aprēķins nomas biznesā ir, ka katram traukam, ko ekspluatē noma, «jāatmaksājas» 10 līdz 20 lietošanas reizēs, taču trauki, kas tiek lietoti restorānos, bieži vien ir dārgāki par nomā piedāvātajiem. Pārliecinām klientu, kas pasūtījis banketu, ka arī viņam ir finansiāli izdevīgāk, ja restorāns izmanto nomas pakalpojumus. Nomas maksa parasti ir 1/10 daļa trauka vērtības vai dažkārt – 1/20 daļa vērtības. Lielās ēdināšanas kompānijas, iespējams, traukus tur noliktavās. Tie ir iesaldēti līdzekļi. Pasaulē lielākie ēdinātāju tīkli pasākumos lieto nomas traukus, lai nebojātu savus. Savukārt restorāniem gluži vienkārši nav rentabli turēt lielu trauku apjomu, kas paredzēti banketiem, nevis ikdienas lietošanai,» skaidro Jānis Eislers, restorāna Laivas šefpavārs.
Krājumi neatmaksājas
«Protams, ka esam izmantojuši trauku nomas pakalpojumus. Uzskatām to par ļoti ērtu ārpakalpojuma veidu,» saka Jānis Straubergs, City Woks līdzīpašnieks.
Rīkojot pasākumus, uzņēmums vispirms rēķinās ar restorāna ikdienai nepieciešamo trauku un piederumu daudzumu, tādēļ pasākumu organizēšanai būtu nepieciešams krietni lielāki dažādu trauku krājumi. «Mūsu gadījumā esam secinājuši, ka neatmaksājas glabāt krājumos lielu skaitu dažādu specifisku trauku un piederumu, salīdzinot ar pieejamā nomas pakalpojuma cenu. Turklāt svarīga ir spēja pēc tam tos attiecīgi mazgāt, žāvēt un sagatavot nākamajam pasākumam,» atzīst J. Straubergs.
Arī restorāns Terra bieži izmanto trauku nomas pakalpojumus, jo pasūtījumi ir dažādi – sākot no maza pasākuma 20 cilvēkiem līdz banketam 300 personām, un katram ir sava specifika. Līdzīgi kā restorāns izstrādā ēdienkarti katram pasākumam, arī traukus un noformējumu meklē atbilstošāko atkarībā no tā, vai tā ir maza bērnu ballīte, lielas kāzas vai korporatīvais pasākums.
«Tāpēc vieglāk un finansiāli izdevīgāk ir nepieciešamos traukus iznomāt, turklāt tas dod iespēju pielāgoties klienta īpašajām vēlmēm un vajadzībām. Vienlaikus, protams, ir specifiski trauki un noformējuma elementi – koka dēlīši, burciņas un citi, kas tiek izmantoti ēdiena pasniegšanai un raksturo Terra veselīgās ēdināšanas konceptu. Tos vienmēr izmantojam savus, bet pārējos nomājam,» stāsta Ilze Megne, Terra īpašniece.