Šā gada rudenī graudu pārstrādes uzņēmums AS Dobeles dzirnavnieks atvēris Latvijā pirmo spageti ražotni, informē uzņēmuma pārstāvji.
Turpmāk Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja iegādāties pašmāju rūpnieciski ražotos spageti. Tirgū būs pieejami zīmolu Presto un Primo spageti no mīksto kviešu miltiem un spageti, kas ražoti no cieto kviešu mannas, ar zīmolu Dobele.
Kopējās investīcijas spageti ražotnē ir 4,86 miljoni eiro, no kuriem 3,8 miljoni eiro investēti tehnoloģijās un iekārtās. Lieljaudas ražotne tapusi nepilnu divu gadu laikā. Tās kapacitāte ir aptuveni 3 t gatavās produkcijas stundā. «Esam saņēmuši pirmos lielāka apjoma spageti pasūtījumus, tāpēc paredzams, ka jau 6 mēnešu laikā spēsim nodrošināt ražotnes jaudu vismaz 50% apmērā. Prognozējam, ka no kopējā realizācijas apjoma 90% veidos eksports,» stāsta AS Dobeles dzirnavnieks valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.
Iekārtu uzstādīšanā un ražošanas uzsākšanas periodā piesaistīti speciālisti un tehnologi no Itālijas. Tāpat kā pagājušajā gadā atklātā īsformas makaronu ražotne, arī jaunā ražotne ir vienīgā lieljaudas spageti rūpnīca Latvijā. Tehnoloģijas izvietotas četros stāvos (līdzīgi kā jau esošā pastas ražotne) atšķirībā no līdzīgām ražotnēm, kas parasti izvietotas vienā līmenī.
Spageti ražošana ir likumsakarīgs turpinājums uzsāktajai attīstībai 2012. gadā, kad AS Dobeles dzirnavnieks atklāja īsformas makaronu ražotni. «Produkts ir papildinājums jau esošajam makaronu klāstam. Īpaši nozīmīgi tas ir eksporta tirgiem, jo, piedaloties starptautiskajos iepirkumos, visai bieži nepieciešams piedāvāt gan īsformas makaronus, gan spageti,» par jauno ražotni stāsta K. Amsils. Sākotnēji produkciju plānots eksportēt uz esošajiem tirgiem, taču paralēli notiek darbs pie jaunu tirgu apgūšanas. Jau nākamā gada februārī uzņēmums piedalīsies pārtikas izstādē Gulfood 2014 Dubaijā, kurā tiks pārstāvēti uzņēmumi no vairāk nekā 150 valstīm.