Nekustamais īpašums

Immostate: peldošās mājas kā prestiži īpašumi būtu pieprasītas arī Latvijā

, 01.11.2007

Jaunākais izdevums

Neskatoties uz Rīgas attīstības plānā deklarēto pamatnostādni par ūdenstilpņu tuvumā esošo teritoriju attīstību, veidojot tajās augstvērtīgu dzīves un darījumu vidi, jaunu projektu stratēģiski perspektīvajās un potenciāli iekārojamajās ūdenstilpņu malās un piekrastēs joprojām ir salīdzinoši maz, norāda SIA Immostate.

"Iemesli tam ir vairāki: no vienas puses projektu attīstītājam tas nozīmē daudz sarežģītāku tehnisko darba uzdevumu un lielākas izmaksas. No otras puses – pastāvošā likumdošana nav šo jomu veicinošs faktors. Tas pats attiecināms arī uz nākamo šīs joma attīstības etapu – iespēju apdzīvot arī pašus ūdeņus," skaidro Immostate. Vērojot pilsētvides attīstības aktualitātes ārvalstīs nekustamo īpašumu projektu attīstības uzņēmuma Immostate speciālisti vēlas rosināt diskusiju par jaunu tēmu – par t.s. peldošajām mājām.

"Latvijā pagaidām vēl nepopulārā peldošo māju ideja, līdz šim ir nedaudz apspēlēta dažos mēdijos: aprakstīti dažādi pa Latvijas ūdeņiem brīvi dreifējoši peldobjekti (peldošas tējnīcas, teltis vai vasaras mītnes uz plostiem). Mēs, savukārt, vēlamies norādīt uz vienu būtisku apstākli, proti, tāda peldošā māja, kādu to redzam, piemēram, pie kaimiņiem zviedriem, apriori ir saistīta ar pilsētas inženierkomunikāciju tīkliem. Radīt tādu peldošo māju nozīmē kompleksu risinājumu:

1) projekta attīstītājam pie ūdenskrātuves malas jārada un jāizbūvē noteikta infrastruktūra, kas nodrošinātu peldošo māju pieslēgumu pie pilsētas maģistrālajiem komunikāciju tīkliem. Ārvalstīs parasti tiek izbūvētas speciālas peldošo māju piestātnes ar noteiktu pieslēgumu skaitu. Tas ir ļoti darbietilpīgs process, kas prasa arī nopietnus finansiālos ieguldījumus,

2) arī pašu māju ražošanas tehnoloģijām jābūt maksimāli drošām un pārbaudītām. Tas nozīmē, ka nebūtu vēlams nodarboties ar peldošo māju būvniecību saimnieciskā kārtā un pircējam vajadzētu izvēlēties tādus peldošo māju projektus, kas sevi jau tirgū apliecinājuši," skaidro Immostate, piebilstot:

"Ja padarīti augstāk minētie darbi, iespēja dzīvot īstā peldošā mājā ir gluži reāla. Peldošās mājas saimniekam būs nodrošinātas visas pilsētas dzīvokļa vai mājas iedzīvotāja ērtības: elektrības pieslēgums, sakari, kanalizācija, ūdens apgādes sistēma. Peldošā māja ir apdzīvojama arī ziemas mēnešos; teorētiski tādas mājas atrašanās vietu var arī mainīt un pārcelties ar visu māju uz citu piestātni, kur arī radīta visa nepieciešamā infrastruktūra."

''Izpētot situāciju ārvalstīs, jāsecina, ka tur ir izveidojušās peldošo māju tradīcijas. Peldošās mājas ir prestiža lieta, kas to īpašniekiem piešķir arī noteiktu sociālo statusu. Turklāt tādi nami mūsdienu stresa nomocītajam pilsētniekam nodrošina unikālu iespēju - baudīt nepastarpinātu saikni ar dabu un lieliskus skatus uz ūdens klajumiem. Protams, šis ir t.s. ''nišas produkts'' – cilvēkam, kas izvēlēsies individuālu dzīves stilu peldošajā māja, protams, jārēķinās arī ar ūdeņiem raksturīgo šūpošanos. Zviedrijā, piemēram, peldošās mājas ir ļoti iecienītas: gribētāji pat stājas rindās, lai pie tādām tiktu,'' stāsta SIA Immostate valdes loceklis Vestards Rozenbergs.

Kāda situācija ir pie mums Rīgā?

"Pirmkārt, par likumu un normatīvo aktu nesakārtotību. Savulaik, 2005. gadā Rīgas Vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome lēma, ka stiklotas divstāvu kafejnīcas projekts pie 11.novembra krastmalas (arhitektu birojs Architrāvs), lai gan konceptuāli būtu atbalstāms, tomēr nav akceptējams. Argumenti bija vairāki, taču svarīgākais no tiem – Rīgas domei vēl jāizstrādā detalizēti nosacījumi peldošo objektu veidošanai vēsturiskā centra akvatorijā. Izpētot likumdošanas aktus, jāsecina, ka jāpiestrādā būtu ne tikai Rīgas domei. Piemēram, ņemot vērā peldošās mājas sasaisti ar zemi komunikāciju veidā, šo māju būvniecību vajadzētu saskaņot gluži tāpat kā jebkuru citu uz zemes esošu būvi. Taču – nav tik vienkārši: nedz Būvniecības likumā, nedz Vispārīgajos Būvnoteikumos prasības peldošu māju būvniecībai nav nedz minētas, nedz vārdā sauktas. Varētu jau, protams, lietojot analoģijas, mēģināt pašiem interpretēt šos likumus, taču turpat arī cits loģisks jautājums – kā tad mēs traktējam peldošo māju: kā kustamu vai kā nekustamu lietu?

Saskaņā ar Civillikumu kustama lieta ir tā, kuru pārvietojot ārēji nebojā, bet, ja pārvietošanas rezultātā tā tiek bojāta, tad tā jau ir nekustama lieta. Pieņemot, ka peldošā māja tomēr ir nekustama lieta un, līdz ar to traktējama kā nekustamais īpašums, mēs nonākam pie tādas problēmas kā tās reģistrācija Zemesgrāmatā. Varbūt šo peldošo māju reģistrācijas problēmu varētu atrisināt Ceļu satiksmes drošības direkcija vai Latvijas Jūras administrācija, kurās tiek reģistrētas jahtas, laivas, kuģi u.c. peldlīdzekļi? Taču kādā statusā – varbūt kā ''stāvkuģi'', lai gan šāds termins likumdošanā arī nav atrodams? Iespējams, ka skaidrība šajā jautājumā ir meklējama Aizsargjoslu likumā? Diemžēl nē, jo, kaut gan tajā ir ietverts termins ''peldošās celtnes'', nav atšifrējuma, kādas tās ir un vai tām ir jābūt arī noteiktā veidā reģistrētām. Jautājumu krietni vairāk nekā atbilžu... Secinājums: pastāvošā likumdošana šobrīd neparedz nedz iespēju reģistrēt, nedz arī leģitīmā veidā Rīgā ''uzstādīt'' peldošu māju. Diemžēl.

Otrkārt, par iedzīvotāju maksātspēju. Kā liecina dažādi informācijas avoti, piemēram, Lielbritānijā, interese par peldošajām mājām ir pieaugusi proporcionāli tam, kā attīstījusies valsts ekonomika un augusi iedzīvotāju maksātspēja. Jāsecina, ka, augot labklājībai, aug arī cilvēku interese par iespējām netradicionāli apspēlēt savu dzīves telpu un sociālo vērtību skalā pozicionēt sevi ne tikai kā finansiāli veiksmīgu, bet arī kā radošu personību. Velkot paralēles ar situāciju Latvijā, gribētos domāt, ka arī pie mums netrūktu cilvēku, kas ne tikai varētu atļauties, bet arī vēlētos kļūt par tāda prestiža īpašuma saimniekiem.

Šī brīža situācijā, kad Rīgas pilsētas atbildīgās institūcijas savu vēlmi attīstīt ūdensmalas ir pārliecinoši deklarējušas un atlicis vien sakārtot un savstarpēji saskaņot likumus, noteikumus un normatīvos aktus, precīzi nosakot kādus objektus, kur un ar kādām funkcijām pilsētas amatpersonas akceptēs ūdens tuvumā, peldošo māju ideju nevajadzētu ignorēt. Neesam taču mēs sliktāki par citu valstu metropolēm!," informē Immostate.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Miljonāra Lūsiņa ģimenei Lielupē ir vēl viena māja-kuģis, ko izmantojis restorāns

LETA, 28.02.2018

Šī ir māja - kuģis Pāvilostas novada Sakas pagastā pašā jūras krastā, bet Lielupē ir pietauvota miljonāra Argoda Lūsiņa ģimenes otrā māja-kuģis, kas nav nodota ekspluatācijā, bet pērn izmantota restorāna vajadzībām.

Avots: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Restorāna Laivas valdes priekšsēdētājs Jānis Nagliņš atzina, ka pērn peldošā konstrukcija uz laiku tikusi izmantota restorāna vajadzībām.

Nedz Latvijas Jūras administrācija (LJA), nedz Jūrmalas pašvaldība nesaskata savu atbildību kontrolēt, lai Lielupē pietauvotā miljonāra Argoda Lūsiņa ģimenes otrā māja-kuģis, kas nav nodota ekspluatācijā, netiktu izmantota restorāna vajadzībām.

Lielupes mājas-kuģa saimnieki ir uzņēmums SIA BBN centrs, bet restorāna vajadzībām to mēdz izmanto SIA Lielupes laivas, kam pieder restorāns Laivas.

Firmas.lv dati liecina, ka BBN centra valdes priekšsēdētājs ir Lūsiņš un tas pieder SIA Jaltrade, kura īpašniece ir viņa sieva Antra Lūsiņa. 2016.gadā uzņēmums satrādājis ar 154 000 eiro apgrozījumu un 1300 eiro peļņu. Savukārt Lielupes laivas pilnībā pieder Jūlijai Tjomkinai. 2016.gadā tas strādājis ar 690 000 eiro apgrozījumu un aptuveni 1700 eiro zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

V. Krasovickis saglabā bagātākā statusu

Rudīte Spakovska, [email protected], 67084420, 20.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas 100 visbagātāko cilvēku īpašums gandrīz sasniedz 1/4 no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

Ar šādiem secinājumiem laižot klajā Latvijas bagātako cilvēku top 100 klajā nāk Lato Lapsa un Kristīne Jančevska no Baltic Screen. Žurnālā Pastaiga publicētais Top 100 tapis sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompānija Laika stars.

"Mūsu pirmā simtnieka vidējā vērtība ir 26,5 miljoni latu, bet kopējā - aptuveni 2,65 miljardi latu," norāda pētījuma autori.

Līderi stabili

V. Krasovicka portfelī šobrīd ir 203 miljoni latu, kas ir par 18 miljoniem vairāk nekā pērn. Šogad uz otro vietu no pērnā gada piektās pacēlies Oļegs Fiļs, Aizkraukles bankas līdzīpašnieks, kura kapitāls gada laikā pieaudzis par 33 milj. ls un sasniedz 113 milj. Ls. Labi veicies arī otram Aizkraukes bankas līdzīpašniekam Ernestam Bernim, kas pateicoties 31 milj. Ls pieaugumam ar 110 milj. Ls pakāpies no sestās uz trešo vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

SIA Immostate pievērsusies komercīpašumu segmentam

, 22.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu projektu attīstības uzņēmums Immostate, pagājušā gada rudenī uzsākot aktīvu darbību arī komercplatību segmentā, esot nonācis pie pozitīva secinājuma.

Secinājums: "biroju telpu iznomātāji kļūst arvien pretimnākošāki potenciālo klientu specifiskajām vajadzībām un prasībām. Šī tendence iezīmējas arvien skaidrāk un līdz ar to var teikt, ka arī komerplatību segments, tāpat kā dzīvojamo platību tirgus, arvien vairāk pārorientējas no pārdevēju/iznomātāju tirgus uz pircēja/nomnieka tirgu".

SIA Immostate pievērsusies komercīpašumu segmentam, reaģējot uz izmaiņām nekustamo īpašumu tirgū, kā arī uz pieaugošo pieprasījumu pēc kvalitatīvām biroju telpām un tirdzniecības platībām. Līdz šim Immostate darbojās galvenokārt elitāru dzīvojamo projektu vadības, attīstības un realizācijas jomā. Tagad, pievēršoties arī darījumu videi, Immostate speciālisti saviem klientiem piedāvā A un B klases birojus, tirdzniecības telpas, kā arī industriālās platības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Uzzini, kam bankas pievērš īpašu uzmanību, izvērtējot kredītu pieprasījumus

, 09.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Immostate ir apkopojusi banku sniegto informāciju par jaunajiem nosacījumiem visa veida nekustamo īpašumu iegādei, tai skaitā arī apbūves gabalu iegādei un būvniecības darbu veikšanai. Īpaša uzmanība pievērsta mājokļu iegādei jaunos un rekonstruētos namos Rīgas centrā un Vecrīgā.

Veicot izpēti, analizēti un salīdzināti banku finansējuma apjomi, klientu līdzdalības apjomi, maksimālie kredītu termiņi, procentu likmes, atmaksas grafiku veidi un citi parametri; salīdzinātas arī banku prasības attiecībā uz tām iesniedzamajiem dokumentiem.

Apkopojot izpētes rezultātus, secinājumi ir sekojoši:

1) salīdzinot ar iepriekšējo ļoti aktīvas kreditēšanas periodu, šobrīd attiecībā uz kredītņēmējiem tiek izvirzītas divas jaunas prasības:

- grozījumos Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, 1.8. pantā piektajā daļā, pirmajā punktā, kas stājušies spēkā 2007. gada 12. jūnijā, noteikta prasība bankā iesniegt Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) izziņu par patērētāja ienākumiem vai satura ziņā līdzvērtīgu citas valsts nodokļu administrācijas izziņu. Minēto izziņu nepieprasa, ja patērētājs ir valsts amatpersona un informācija par viņa ienākumiem ir publiski pieejama. Šādas izziņas tiek pieprasītas, ja kredīta apjoms pārsniedz 10 minimālās mēnešalgas, t.i. 12 000 LVL.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 23.maijā Ķīpsalas izstāžu centra BT1 konferenču zālē norisinājās konkursa Gada aģenti 2018 fināls, kurā tika noskaidroti izcilākie nekustamo īpašumu nozares profesionāļi. Pēc veiksmīgi paveiktiem dažādiem pārbaudījumiem, uzvarētāju titulu sīvā un aizraujošā cīņā ieguva Latio Real Estate, savukārt par labāko kapteini tika atzīts Aigars Strods, kurš pārstāvēja kompāniju Immostate.

Konkursa finālam bija izvirzītas un par labāko nekustamo īpašumu aģentu godu sacentās sešas komandas: Latio Real Estate (kapteinis – Edgars Behmanis), Codo Real (kapteinis – Tomass Riksis), Starlex Real Estate (kapteinis – Artūrs Lazdiņš), Arco Real Estate (kapteinis – Dzintars Bērziņš), Elitestate (kapteinis – Arvis Deksnis) un Immostate (kapteinis – Aigars Strods).

Konkursa pusfinālā komandas risināja dažādus organizatoru sagatavotos uzdevumus. Kopvērtējumā godpilno 1.vietu konkursā “Gada aģenti 2018” izcīnīja “Latio Real Estate” komanda ar kapteini Edgaru Behmani priekšgalā. Sudraba jeb otro vietu ieņēma “Immostate” (kapteinis – Aigars Strods), savukārt trešo vietu ieguva “Codo Real” (kapteinis – Tomass Riksis).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 2009. gada sākumu nekustamā īpašuma nozares eksperti konstatējuši aktivitāti komerctelpu nomas tirgū, tomēr diemžēl netiek runāts par aktivitāti kā tirgus augšupeju šī jēdziena tradicionālā izpratnē, ar pieprasījuma un darījumu apjoma pieaugumu, un sekojošu nomas cenu kāpumu, — norāda SIA Immostate komerctelpu speciālistes Agnese Groševa.

Komerctelpu nomas segments pēdējā laikā būtiski cietis no ekonomiskās lejupslīdes ietekmes. Nomas maksas komerctelpu nomas segmentā šī gada 1. ceturksnī samazinājušās pat līdz 25%. Ņemot vērā to, ka cenu samazinājums notika arī 2008. gada laikā, kopējais samazinājums kopš 2007. gada vasaras sasniedz 50 %. Tomēr nomas cenu samazinājums nav vienīgais ietekmes faktors.

Pēdējā laikā šādu darījumu trūkumu galvenokārt ietekmē pasaules finanšu krīze, kā rezultātā vairums fondu ir vienkārši slēgti un privātā kapitāla turētāji ir ļoti piesardzīgi vērtējot ieguldījumu iespējas. Turklāt Latvijas komerctelpu nomas tirgus kopumā arvien attālinās no vispārpieņemtajiem standartiem un pieaug spriedze iznomātāju un nomnieku attiecībās, — akcentē A. Groševa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pieļauj, ka pieprasījums pēc labiem dzīvokļiem Rīgas centrā pārsniegs piedāvājumu

, 21.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgū joprojām ir pieprasījums pēc kvalitatīviem un pat ekskluzīviem īpašumiem, un cena ne vienmēr ir izšķirošais faktors, apgalvo nekustamā īpašuma kompānija Immostate.

Labo dzīvokļu skaitam ir tendence samazināties. Tāpēc potenciālie pircēji ir sarosījušies. Tie vairs neesot tikai investori, kuriem īpašuma izvēlē bija svarīgs m2 un cenas attiecības, un iespējamā peļņa procentos. Immostate esot klienti, ka ir nolēmuši iegādāties īpašumu savai privātajai lietošanai, un tādos gadījumiem viņi esot gatavi maksāt vairāk par mājokļa kvalitāti un individuālām priekšrocībām.

«Daudzi īpaši lielo un dārgo mājokļu īpašnieki nav pārliecināti, ka viņu īpašumiem varētu būt pircēji par adekvātu cenu. Varam nonākt situācijā, kad pircējs ir gatavs iegādāties īpašumu, bet mums nav pietiekams kvalitatīvu un piemērotu īpašumu klāsts, ko piedāvāt,» uzskata Immostate pārdošanas speciāliste Anita Bērziņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Piedāvājums plašs «uz papīra»

Ingrīda Drazdovska, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī daudzas biroju ēkas ir pustukšas, veikali «neapdzīvoti» un to skatlogi tumši, meklējot telpas biznesam, var izrādīties, ka atrast sev ko piemērotu, nemaz nebūs tik vienkārši.

Kāda ir pašreizējā situācija komercplatību tirgū, ar ko jārēķinās, meklējot telpas, Saldo skaidroja SIA Immostate komercplatību speciāliste Agnese Groševa.

Dažādu kompāniju tirgus apskatos aktivitāte tirdzniecības, biroju, noliktavu telpu tirgū tiek raksturota visai atšķirīgi. Vieni ir optimistiskāki un piesauc potenciālo nomnieku interesi, citi ir pesimistiskāki un akcentē brīvo telpu lielo īpatsvaru. Kā jūs raksturotu tirgu?

Immostate sevi pieskaita pie piesardzīgiem optimistiem. Jūtams, ka pēc sasaluma, kas tirgū iestājās 2008. gada beigās, aktivitāte ir atgriezusies. Nomnieku rotācija, mainība ir liela.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1.89 miljardi. Tik daudz mājas lapas pēc jaunākajiem datiem ir pieejamas interneta vidē, no kurām katra cīnās par vienu un to pašu - cilvēku uzmanību. Tas uzņēmumu vadītājiem liek uzdot pamatotu jautājumu: vai ir vērts ieguldīt laiku, lai biznesam izveidotu profesionālu mājas lapu, lai pēc tam turpinātu cīnīties par apmeklējumu tik sīvas konkurences apstākļos?

Ierakstot Google, vai uzņēmumam ir nepieciešama mājas lapa, atbilde ir nešaubīgs ''jā''. Iemesli tiek minēti dažādi, bet gavenais arguments - atsakoties no mājas lapas, uzņēmums paliek zaudētājos, jo mūsdienās tā nozīmē vairāk par digitālo ziņojumu dēli. Mājas lapas ir kļuvušas arī par uzņēmumu vizītkarti, komunikācijas kanālu un peļņas avotu.

Ir pagājis tas laiks, kad mājas lapas izveide bija laikietilpīgs un dārgs process, ko mazi uzņēmumi nevarēja atļauties. Ja savulaik par mājas lapas izveidi dažs labs uzņēmums šķīrās no vairākiem tūkstošiem, tad šodien cenas svārstās no nulles līdz pāris desmitiem eiro.

Pieņemamās izmaksas ļauj dažāda lieluma uzņēmumiem veidot savas mājas lapas un interneta veikalus, tomēr globāli tikai aptveni puse uzņēmumu to ir izdarījuši. Lūk, ko otra puse un tu zaudē, atsakoties no savas mājas lapas:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centra namu atjaunošana pēdējos gados uzņēmusi jaunu attīstības fāzi, norāda nekustamo īpašumu uzņēmums “Immostate”.

Kā liecina Rīgas domes ziņojumā minētā informācija, kopš 2016. gada Rīgas pašvaldības līdzfinansējuma programmas ietvaros ir atbalstīti vairāk kā 450 ēku atjaunošanas projekti gandrīz 6 miljonu eiro apmērā.

Paralēli realizēti arī namu atjaunošanas projekti ar privāto investoru, komercbanku aktīvu iesaisti. To apliecina vēl viens Rīgas centra nams, kas ir sagaidījis savu renovāciju un dzīvokļi – jaunu juridisko statusu. Namīpašums Brīvības ielā ir sadalīts atsevišķos dzīvokļu īpašumos.

Namu 1912. gadā projektējis arhitekts Eižens Laube, tam ir veikta inženierkomunikāciju nomaiņa, modernizēts siltummezgls, nosiltināta fasāde un iebūvēts moderns lifts, atjaunotas vēsturiskās arhitektūras detaļas kāpņu telpā un fasādē, atklājot jūgendstila periodam raksturīgos ciļņus ar ziedu un augļu vītnēm, ornamentālas joslas un grezno centrālo gaismekli. Namīpašums no pagājuša gada rudens ir ieguvis jaunu apsaimniekotāju SIA “Immostate Management”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Prognozē biroju nomas maksas stabilizāciju

, 07.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tāpat kā valstī kopumā, arī biroju platību tirgū 2010. gadā nav gaidāmi būtiski un strauji uzlabojumi, uzskata nekustamā īpašuma kompānijas Immostate speciālisti.

Tiek pieļauta nomas maksas stabilizācija, ko noteiks pieprasījums un nomnieku maksātspēja. Tā kā jaunu centru attīstība un būvniecība ir gandrīz apstājusies, gaidāma arī piedāvājumā esošo brīvo telpu samazināšanās, taču neaizpildīto telpu īpatsvars arvien būs liels.

Immostate informē, ka 2009. gada beigās Rīgas kopējais A un B klases biroju telpu platību apjoms biroju centros sasniedzis aptuveni 345 tūkst. m2. Joprojām tikai 9 % no kopējo telpu apjoma biroju centros veido A klases telpas, pārējais, dominējošais apjoms ir B klases biroju telpas.

2009. gada beigās gandrīz 30 % no visām biroju telpām bija vakantas. Šis ir augstākais rādītājs starp Eiropas metropolēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Neringas kūrvietas pašvaldība ir noraizējusies par tendenci, ka pērn iztīrītā un sakārtotā Nidas jahtu osta, kur tagad vienlaicīgi var piestāt 120 jahtas un izklaides kuģi, tiek izmantota citam nolūkam - uzņēmēji šovasar atskārtuši, ka var savas jahtas par diezgan prāvu samaksu piedāvāt kā peldošas viesnīcas, raksta avīze Lietuvos žinios.

Pērn šīs Kuršu jomā ierīkotās ostas akvatorijas tīrīšanai no pašvaldības budžeta līdzekļiem tika atvēlēti vairāk nekā 90 000 eiro, bet šogad Klaipēdas valsts jūras ostas direkcija Neringas rīcībā nodevusi kā piestātnes izmantojamus pontonus 246 000 eiro vērtībā.

Pašlaik gan internetā, gan pašā Nidas krastmalā lasāmi sludinājumi, kur atpūtniekiem tiek piedāvāts apmesties peldošās viesnīcās un apartamentos uz ūdeņiem.

Kā uzsver pašvaldība, piestātnes domātas burātāju un ūdens tūristu piesaistei, nevis viesu izmitināšanas pakalpojumu sniegšanai.

«Ostu par pašvaldības līdzekļiem iztīrījām un sakārtojām ne jau tādēļ, lai tā kļūtu par lielu peldošu viesnīcu. Osta pirmām kārtām domāta burātājiem un ūdens tūrisma veicināšanai. Uzņēmēji rīkojas viltīgi - formāli nodarbojas ar kuģu nomu, nopirkuši vietas piestātnēs, bet faktiski piedāvā viesu izmitināšanas pakalpojumus,» norādījis kūrvietas vicemērs Dovīds Miķelis, piebilstot, ka pašvaldība jau vērsusies Valsts nodokļu inspekcijā, lūdzot pārbaudīt, vai jauno «ūdens viesnīcnieku» darbība ir likumīga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas pašvaldības iestādes Būvvaldes komisija pieņēmusi ekspluatācijā izbūvēto Liepājas SEZ pārvaldes Jahtu ostu.

“Varam lepoties ar modernu Jahtu ostu pilsētas centrā, kas varēs uzņemt līdz pat 50 jahtām un priecēs ne tikai liepājniekus, bet arī pilsētas viesus, jo īpaši jahtsmeņus,” teic Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Jānis Lapiņš.

Liepājas Jahtu ostas modernizācija un būvniecība bija ilgi gaidīts un ļoti nepieciešams projekts, lai Liepājā jahtsmeņiem piedāvātais serviss neatpaliktu no citām Baltijas jūras jahtu ostām. Ir izbūvētas peldošās piestātnes vismaz 50 jahtām un uzstādīts nožogojumus noejai uz tām. Nozīmīgs ieguvums ir arī moderna servisa ēka, kurā būs vienuviet birojs, apmeklētāju dušas, tualetes un veļas mazgātava, kā arī citi nepieciešamie pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Okeānā atrastās atliekas nav no Air France lidmašīnas

, 05.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar jaunāko informāciju pazudušās Air France lidmašīnas atliekas tomēr joprojām nav atrastas, ziņo news.sky.com.

Brazīlijas gaisa spēki izplatījuši informāciju, ka atliekas, kas tika atrastas okeānā, tomēr nav no mistiski pazudušās Airbus A330.

Brazīlijas gaisa satiksmes kontroles direktors Ramons Kardozo sacījis: «Līdz šim brīdim nekāds materiāls no lidmašīnas nav atrasts.» Atliekas, kas tika uzskatītas, ka ir no pazudušās Air France lidmašīnas tomēr, visticamāk, ir kāda kuģa atlūzas. Tās bijušas no koka, bet lidmašīnai nav bijušas koka sastāvdaļas.

Kopš lidmašīnas pazušanas pagājušas jau piecas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Kauguru nekustamā īpašuma tirgū - galvenokārt «monstri» un grausti

Laura Mazbērziņa, 13.09.2018

Raksta foto galerijā - dažādi īpašumi Kauguros! Fotogrāfijas tapušas, Db.lv viesojoties Kauguros, tāpēc fotogrāfijām ir tikai ilustratīvs raksturs.

Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kauguros pieprasītas ir mājas ar zemi, bet tādas iegādāties ir gandrīz neiespējami. Nekustamā īpašuma tirgus piedāvā «monstrus» jeb padomju laika ēkas vai graustus. Investoriem Jūrmalas «pelēkais zirdziņš» Kauguri nav interesanti, stāsta nozares eksperti.

Kauguros ir pieprasītas mājas ar zemi. «Ļoti pieprasītas ir mājas no 100 līdz 150 kvadrātmetriem ainaviskā vietā ar nelielu zemes gabalu, bet to piedāvājumā nav. Vienīgais, ko nekustamā īpašuma tirgus piedāvā, ir padomju laika «monstri» vai grausti. Kauguros pārdošanā ir tikai sērijveida dzīvokļi, ir daži jaunie projekti, bet šie dzīvokļi reti nonāk kopējā tirgū,» saka Inga Freija, SIA «Arco Real Estate» konsultante.

Savrupmājas, kuras ir no 150 līdz 200 kvadrātmetru platībā, Kauguru centrā ap izglītības iestādēm ir cenu diapozonā no 165 līdz 200 tūkstošiem eiro. Savukārt, līča pusē īpašumu cenas ir no 230 līdz pat 370 tūkstošiem eiro. Zemes cenas ļoti atkarīgas no vietas un pieejamām komunikācijām. «Jūrmala ir specifiska - jo tuvāk jūrai, jo zemes cenas ir augstākas. Visumā pircēji varētu būt gatavi pirkt zemesgabalus privātmājas apbūvei cenu robežās no 15 000 līdz 30 000 eiro,» stāsta Lauris Ceplītis, SIA «City Real Estate» konsultants.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mitruma līmenim ir liela nozīme iekštelpu klimatā. Pārāk daudz vai pārāk maz mitruma būtiski ietekmē mūsu veselību un komfortu.

Mitrums ir ūdens daudzums gaisā. Iedomājieties, ka gaiss ir kā sūklis. Dažreiz šis sūklis var saturēt daudz ūdens, dažreiz mazāk. Mērot gaisa mitrumu, tiek lietots apzīmējums “relatīvais mitrums”, kas nozīmē cik mitrs ir gaiss salīdzinot ar to, cik mitrs tas varētu būt. Relatīvais mitrums vienmēr tiek mērīts un izteikts procentos.

Labs mitruma līmenis mājās ir no 40% līdz 60%. Šajā diapazonā cilvēki jūtas labi un nepiedzīvo veselības problēmas. Mitruma līmenis no 30% līdz 40% joprojām ir salīdzinoši labi panesams, taču jutīgāki cilvēki var justies nekomfortabli.

Iekštelpu mitruma diapazons:

• Mazāk nekā 30%: Sauss gaiss, kas var izraisīt sausu ādu un elpceļu kairinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcijas ALTUM pārvaldītais Zemes fonds, kas veic darījumus ar lauksaimniecības zemi ar mērķi to saglabāt un izmantot lauksaimnieciskā apritē, astoņu darbības gadu laikā iegādājies lauksaimniecības zemes īpašumus 27 300 hektāru platībā kopējam fonda īpašumu portfelim februārī sasniedzot 100 miljonus eiro.

Zemes fonda portfelī šā gada 31.janvārī bija 1386 īpašumi 27.3 tūkstošu hektāru apjomā. Aptuveni trešo daļu fonda portfelī jeb 30 miljonus eiro veido reversās nomas darījumi, kopumā reversajā nomā iegādāti 470 īpašumi. Papildus ar fonda aktīvu iesaisti ir iegādāti, sakopti un atdoti lauksaimniecībā ilgstoši nekopti īpašumi vairāk nekā 670 hektāru platībā.

ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš informē: "Astoņu darbības gadu laikā Zemes fonds piedzīvojis stabilu izaugsmi un tādu to prognozējam arī turpmākajos gados. Efektīvs un sevi pierādījis Zemes fonda pakalpojums ir reversā noma, kad zemnieks zemi pārdod fondam ar garantētām nomas tiesībām un uzreiz arī slēdz atpakaļpirkuma līgumu. Tādējādi lauksaimnieks iegūst akūti nepieciešamos resursus, turpina apsaimniekot savu zemi, to nomājot. Redzam ļoti labu tendenci, ka praktiski visi reversajā nomā pārdotie īpašumi līgumā noteiktajā termiņā tiek atpirkti un atgriežas lauksaimnieku īpašumā, turklāt pat pirms maksimālā piecu gadu termiņa. Prognozējam, ka 2024.gadā pieprasījums pēc reversās nomas būs liels, jo 2023.gads lauksaimniekiem bija viens no pēdējā laikā grūtākajiem gan laikapstākļu, gan produkcijas iepirkuma cenu dēļ. ALTUM instrumentu kopējais portfelis sniedzas jau pāri vienam miljardam eiro un Zemes fonds ir ļoti nozīmīga tā daļa tieši lauksaimniecības segmentā, līdzās lauksaimniekiem paredzētajām kreditēšanas programmām, tai skaitā aizdevumiem līdz 100 tūkstošiem eiro ar būtiski atvieglotām nodrošinājuma prasībām un aizdevumiem apgrozāmajiem līdzekļiem ar fiksētu likmi 3,5%".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā "Melnsila kvartālā" atzīmēti dzīvojamās ēkas Kristapa ielā spāru svētki, informē projekta attīstītāji.

Desmit dzīvokļu māja ir trešā un noslēdzošā būve projektā "Melnsila kvartāls", kas ietver dzīvojamo kvartālu Kristapa un Melnsila ielu krustojumā un, kur iepriekš jau rekonstruētās divas koka ēkas.

"Zaļais vainags, kas augstu pacelts virs mājas jumta, simbolizē viena liela būvniecības posma noslēgumu. Jau pavisam drīz Āgenskalns leposies ar vēl vienu energoefektīvu dzīvojamo māju ar sakoptu un labiekārtotu piemājas teritoriju," stāsta nekustamo īpašumu uzņēmuma IMMOSTATE vadītājs Vestards Rozenbergs.

"Būvniecību plānots pabeigt 2023. gada jūnijā, bet jau tagad 40% dzīvokļu ir rezervēti. Pircēji ļoti atzinīgi novērtē dzīvojamās mājas moderno arhitektūru, tās atrašanās vietu Āgenskalnā un privātumu, ko nodrošina tas, ka ēkā ir 10 dzīvokļi un tā izvietota slēgtā pagalmā. Šis projekts var lepoties arī ar rūpīgi izstrādātu dzīvokļu interjera dizainu. Klientiem patīk ārtelpas zonas pie divlīmeņu dzīvokļiem, tie rada gandrīz privātmājas sajūtu, esot pašā Āgenskalna centrā. Un iespēja novietot automašīnu pie sava dzīvokļa durvīm ir liela ērtība."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsoļu aisberga neredzamā daļa

Ingrīda Drazdovska, Db, 25.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien biežāk tiesu izpildītāju rīkotajās izsolēs parādās tautā par spekulantiem saukto cilvēku tirgus eiforijā pirktie īpašumi. Tā intervijā Db atzīst Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Ginters Hmeļevskis.

Mūsu saruna notiek dienā, kad bija paredzēta viena no īpašumu izsolēm, taču tā tika atcelta. Kāpēc izsoles nenotiek?

Cilvēkiem nav naudas. Visi procesi Latvijas tautsaimniecībā atbalsojas arī tiesu izpildes procesos. Tad, kad visi visu pirka, pie mums notika tieši tas pats — bija interesenti, cenas solīja augstākas, nekā vērtējumos norādīts utt. Šobrīd viss iet atpakaļgaitā. Turklāt vērtētāji atzīst, ka ir ļoti sarežģīti strādāt, pielietot salīdzināmo metodi, jo tirgus faktiski neesot.

Vai tas nozīmē, ka izsolāmo objektu skaits palielinās? Vai skaits ir bijis līdzīgs arī iepriekš, tikai atšķirība tā, ka objekti daudz ātrāk tika realizēti?

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Atbildīgās ministrijas nespēj vienoties par «mājas-kuģa» nākotni

LETA, 30.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Atbildīgās ministrijas pagaidām nav atradušas vienotu kopsaucēju Pāvilostas novadā esošās «mājas-kuģa» jautājumā.

Atbildīgās ministrijas pagaidām nav atradušas vienotu kopsaucēju Pāvilostas novadā esošās «mājas-kuģa» jautājumā, līdz ar to Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija uzdeva tām saskaņot iespējamās likumu izmaiņas, lai atrisinātu un turpmāk izskaustu līdzīgu situāciju atkārtošanos.

Komisijā šodien tika skatīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvājums izmaiņām normatīvajos aktos, lai nākotnē novērstu situācijas, kāda radusies Pāvilostas novadā ar «māju-kuģi», kas atrodas pašā jūras krastā un jau vairākus gadus skaitās būvniecības stadijā esošs peldlīdzeklis.

VARAM valsts sekretārs Rinalds Muciņš skaidroja, ka sadarbībā ar citām ministrijām ir izstrādāti divi iespējamie konkrētās situācijas attīstības scenāriji, kas atšķiras atkarībā no zemes īpašuma tiesībām. Proti, ja zemes īpašnieks ir valsts un tā nav sniegusi saskaņojumu kuģa būvniecībai, tad Pāvilostas pašvaldība ir tiesīga pieprasīt konstrukcijas nojaukšanu, uzsver VARAM. Ja tā ir privāta zeme, kā norāda būves īpašnieks, tad nepieciešams lūgt Latvijas Jūras administrācijas (LJA) atzinumu par objekta juridisko statusu - vai tas joprojām ir būvniecības stadijā esošs pontonu kuģis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar Ziemas saulgriežu laiku, noslēgusies projekta “Melnsila kvartāls III” jaunbūves Kristapa ielā būvniecība, un 10 dzīvokļu dzīvojamā māja ir nodota ekspluatācijā.

Būvniecība tika uzsākta 2022. gada oktobrī, un, ievērojot tradīciju, 2023. gada pavasarī norisinājās spāru svētki. Investīcijas projektā ir aptuveni divi miljoni eiro.

Jaunā desmit dzīvokļu dzīvojamā ēka ar mūsdienīgo arhitektūru un košo fasādes krāsu iekļaujas tik dažādajā Āgenskalna apbūvē. Projekta koncepcijas galvenā būtība - radīt īpašus, ilgtspējīgus un energoefektīvus mājokļus prasīgiem klientiem - estētiem, kas novērtē gan dzīvokļu pārdomāto plānojumu, gan 3.0 m griestu augstumu, kā arī interjera risinājumu smalkās detaļas.

Jaunbūve izteiksmīgi papildina ēku ansambli, kuru veido kopā ar divām restaurētajām ēkām un labiekārtoto, apzaļumoto un slēgto pagalmu ar bērnu rotaļu laukumu, auto novietnēm. Seši no dzīvokļiem ir divlīmeņu apartamenti ar atsevišķām ieejām un privātu ārtelpu, sniedzot tādas priekšrocības, kas raksturīgas privātmājai. Mājas trešajā stāvā ir četri dažādu platību vienlīmeņa dzīvokļi ar plašām terasēm un skatu uz Alīses ielas ūdenstorni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā var diriģēt komfortu? Gudrās mājas

SIA Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis, 20.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Termins gudrās mājas zināms jau daudzus gadus. Tomēr pirmsākumos tas šķita vidusmēra cilvēkiem tāls, dārgs un šķietami nesasniedzams tehnoloģisks jauninājums, ko lietoja vai nu turīgi cilvēki, vai tehnoloģiju entuziasti. Bet laiks ir gājis uz priekšu, un lietas ir mainījušās. Tagad par gudrajām mājām var runāt ne vien ekskluzīvās villās Nicā, bet arī Madonā, Skultē un Limbažos – gan privātmājā, gan divistabu dzīvoklī. Kas ir gudrās mājas, un ko par tām būtu vērts zināt ikvienam mūsdienīgam cilvēkam?

Uzreiz jāmin, ka ir divu veidu gudrās mājas. Viens veids ir tās, kuru risinājumos uzsvars likts uz taupīšanu. Tie ir risinājumi, kas ļauj ietaupīt enerģiju, veikt patērētās enerģijas uzskaiti, analīzi un, vadoties pēc tā, veikt optimizāciju, kā arī papildus nodrošina klimata komfortu un ļauj vadīt, kontrolēt apgaismojumu, gaisa temperatūru utt. Šādus risinājumus mēs vairāk saprotam kā Building Managment Systems (BMS) jeb ēku vadības sistēmu. Tie ir risinājumi maksimāli efektīvai ēku ekspluatācijai un energoresursu ekonomijai un ietver vairāku inženiertehnisko sistēmu integrāciju. Tātad – tas ir veids, kā ēkas lietotāju dzīvi padarīt komfortablu un apsaimniekotājiem ļaut efektīvi un ekonomiski pārvaldīt ēkas. Šo sistēmu uzstāda galvenokārt lielākās ēkās – komercobjektos, birojos, skolās utt., un tā jau šobrīd ir gana populāra pasaulē un Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc neveiksmīgas izsoles savulaik spožā zīmola, bet tagad maksātnespējā nonākušā uzņēmuma "Dzintars" zemi, ēkas un iekārtas potenciālajiem pircējiem tiek piedāvāts iegādāties individuāli.

Nekustamā īpašuma uzņēmuma "Immostate", kam uzticēts veikt vēsturiskā objekta pārdošanu, vadītāja Ilze Mazurenko stāsta, ka objekts ir unikāls ne tikai labi atpazīstamā vārda, bet arī īpašā izvietojuma un tajā esošā nekustamā īpašuma dēļ.

"Mums uzticēts ļoti atbildīgs uzdevums - veiksmīgi pārdot šo ne vien Latvijā, bet daudzviet citur pasaulē zināmo uzņēmumu. Visi priecātos, ja rūpnīcā tiktu turpināta ražošana. Ēkas ir labā stāvoklī ar labu attīstības perspektīvu," stāsta I.Mazurenko.

Par īpašumu interesi izrādījis kāds Francijas smaržu ražotājs, taču tas vairāk interesējies par paša zīmola "Dzintars" iegādi, ne ražotni.

"Dzintars" ražotne atrodas Ziepniekkalna apkaimē, pilsētas Dienvidrietumu daļā, kas jau vēsturiski bijusi ražošanas teritorija. Īpašums Mālu ielā 30 izvietots 6,5 hektāru platībā. Arī turpmākajā Rīgas attīstības plānā šī vieta vairāk atvēlēta industriālajai produkcijas ražošanai un komercdarbībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv jau vēstīja, ka Rīgā, Lakstīgalu pussalā, tiks realizēts dzīvojamo un darījumu ēku komplekss OTIUM. Kā norāda attīstītāji, tas "paredz unikālu arhitektonisku risinājumu – auto liftus vienā no dzīvojamām ēkām, kas nodrošinās automašīnas vai motocikla pacelšanu un novietošanu dzīvokļa īpaši veidotajā terasē".

Šāds risinājums dzīvojamo ēku būvniecībā esot novitāte Eiropā un Latvijā tiks izmantots pirmo reizi, akcentē attīstītāji.

"Tulkojot no latīņu valodas, projekta nosaukums OTIUM nozīmē vaļas brīdi, atpūtu, brīvo laiku. Šis nosaukums akcentē projekta koncepcijas pamatvērtību - pilnīgi jaunu dzīves kvalitāti tiešā ūdens tuvumā. Projekts paredz radīt mūsdienīgu un tehnokrātisku vidi, kur iedzīvotāju komfortu nodrošinās progresīvas tehnoloģijas, funkcionāli plānojumi pilsētas centra tuvums, kā arī Daugavas krastmalas labiekārtojums," stāstīja nekustamo īpašumu uzņēmuma Immostate valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs.

"Projekta koncepcija radīta, ņemot vērā Eiropas mūsdienu pilsētbūvniecības pieredzi, transformējot vēsturiski industriālas ūdensmalu teritorijas par augstvērtīgu dzīvojamo un darījumu vidi. Tieši atrašanās vieta pie Daugavas, kas vēl pagājušā gadsimta sākumā bija Lakstīgalu sala un kur vēlāk attīstījās RER rūpnīcas teritorija, noteica projekta OTIUM filozofiju un tehnokrātisko ievirzi," viņš skaidroja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd ir izsludināts projekta OTIUM būvniecības konkurss I kārtai, Db.lv informēja SIA Immostate pārstāve Iveta Zvaigzne – Aalere.

Konkursam patlaban esot pieteikušās sešas būvkompānijas no Baltijas.

Kā pastāstīja I. Zvaigzne – Aalere, projekta dzīvokļu cenu politika šobrīd vēl top - cenas tikšot publiskotas līdz ar būvniecības uzsākšanu 2008.gada pavasarī. Dzīvokļu platība OTIUM LOFT mājā būšot 120 – 140 m2, bet OTIUM HOUSE mājā - 43 – 160 m2.

Projektu esot paredzēts uzcelt trīs līdz četru gadu laikā kopš būvniecības uzsākšanas 2008.gada pavasarī.

Db.lv jau vēstīja, ka Rīgā, Lakstīgalu pussalā, tiks realizēts dzīvojamo un darījumu ēku komplekss OTIUM. Kā norāda attīstītāji, tas "paredz unikālu arhitektonisku risinājumu – auto liftus vienā no dzīvojamām ēkām, kas nodrošinās automašīnas vai motocikla pacelšanu un novietošanu dzīvokļa īpaši veidotajā terasē". Šāds risinājums dzīvojamo ēku būvniecībā esot novitāte Eiropā un Latvijā tiks izmantots pirmo reizi.

Komentāri

Pievienot komentāru