Pērn Latvijā viesojās Michelin pavāri no Beļģijas, bet šogad laikā no 11. līdz 13. septembrim Latviju apmeklēja 20 cilvēku delegācija no Nīderlandes – Michelin restorānu pavāri, mediji un iepircēji, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).
Michelin ir vairāk nekā gadsimtu sena, prestiža Francijā radīta starptautiska restorānu vērtēšanas sistēma. Michelin piešķir zvaigznes par atbilstošiem kritērijiem – augstu kvalitāti, izmeklētu virtuvi ar izciliem ēdieniem, kā arī īpaši unikālām un augstvērtīgām restorāna kvalitātēm. Ik gadu tiek publicēts Eiropas restorānu un viesnīcu ceļvedis, un iekļūšana tajā ir īpaši prestižs pagodinājums.
Vizītes laikā delegācija tika iepazīstināta ar augstvērtīgiem Latvijā ražotiem pārtikas produktiem. Delegācija apmeklēja vairākus Latvijas uzņēmējus, piedalījās produktu degustācijās un meistarklasēs. «Pēc uzņēmumu apmeklējumiem, Michelin pavāri atzinīgi norādīja uz SIA Rāmklani Nordeco un SIA Very Berry ogu kaltēšanas un apstrādes procesa augsto līmeni, kas pēc kaltēšanas saglabā lielāko daļu vērtīgo vitamīnu, kā arī to izteikto garšu un smaržu. Tikmēr neviltotu interesi izraisīja kaņepju sēta Adzelvieši, kuri nodarbojas ar kaņepju audzēšanu, radot kaņepju sviestu, aizdaru, eļļu un citus produktus - ārzemju viesi līdz šim nebija pazīstami ar kaņepju plašajām pielietošanas iespējām kulinārijas mākslā,» informē LIAA.
Pirmās vizītes dienas noslēgumā restorānā 36. līnija Latvijā zināmi pavāri Raimonds Zommers, Lauris Aleksejevs un Māris Jansons viesiem gatavoja ēdienus no Latvijā ražotiem produktiem, tādejādi prezentējot Latvijā ražoto produktu pielietojamības iespējas pavārmākslā. B-Bārs īpašnieks Armands Mednieks iepazīstināja viesus ar Latvijā radītiem dzērieniem, prezentējot ēdienu un dzērienu saderību.
Vizītes noslēgumā Michelin zvaigžņoto restorānu pavāri devās uz Valmiemuižas alus darītavu, lai aplūkotu Valmiermuižas dzīvā alus tapšanu, kā arī nobaudītu Rīgas – Gaujas gastronomijas reģiona vēstneša - šefpavāra Valtera Zirdziņa radītos ēdienus un reģionam raksturīgās garšas.