Paredzēts atvieglot prasības svaigpiena ieguvei un tā tiešajai tirdzniecībai.
Zemkopības ministrijas (ZM) un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālisti kopā ar ražotājiem, sociālajiem partneriem un zinātniekiem, izvērtējot šobrīd spēkā esošos Ministru kabineta noteikumus Higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena apritei nelielā apjomā, vienojušies par nepieciešamo grozījumu sagatavošanu šajā normatīvajā aktā.
Plānots, ka tiks atvieglotas uzraudzības un laboratorisko analīžu kritēriju prasības, kā arī samazināsies procedūru skaits. Šīs izmaiņas skars neliela apjoma svaigpiena apriti, ja tas paredzēts izplatīšanai galapatērētājam vai personai, kura nodarbojas ar mazumtirdzniecību un tieši realizē svaigpienu galapatērētājam Latvijas teritorijā.
ZM uzsver, ka, lai atvieglotu svaigpiena aprites uzraudzības prasības, turpmāk pašam svaigpiena ražotājam tomēr būs jāuzņemas vairāk atbildības par piena kvalitāti, ko iepriekš nodrošināja kontrolējošies dienesti gan veicot regulāras analīzes, gan pārbaudot dzīvnieka veselību.
Tāpat plānots, ka noteiks divas reizes garāku laika periodu, kurā svaigpienu drīkstēs tirgot. Svaigpienu pēc slaukšanas būs jāatdzesē līdz temperatūrai, kas nav augstāka par 6°C, un tad to varēs realizēt galapatērētājam 48 stundu laikā pēc izslaukšanas. Pašreiz tiek atļauts tirgot pienu 24 stundas, to atdzesējot līdz temperatūrai, kas nav augstāka par 8°C.
Tiks atvieglota arī piena realizācijas atļaujas saņemšanas procedūra PVD. Db.lv jau vēstīja, ka atvieglot prasības svaigpiena ieguvei rosinājusi arī Konkurences Padomes vadība.