Mazais bizness

Sekojot idejai: Veselīga uztura karognesēji

Anda Asere,09.06.2015

Jaunākais izdevums

Raw Garden izaudzis līdz diviem veselīga uztura restorāniem, rudenī plāno atvērt vēl vienu, kā arī izstrādā franšīzes noteikumus, lai piedāvātu savu koncepciju arī ārpus Latvijas , otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Esam veselīgas ēšanas vieta, nevis svaigēšanas restorāns. Produkti ir piemēroti veģetāriešiem, vegāniem, svaigēdājiem, bet Raw Garden pamatauditorija – cilvēki, kam interesē veselīgs uzturs. Reizēm tie ir svaigēdāji un vegāni – mums mīļi klienti –, bet viņi ir tikai daļa no apmeklētājiem. Kopumā mūsu auditorija ir daudz plašāka. Sākumā mums uz izkārtnes bija rakstīts Svaigēšanas dārzs, taču vienmēr ēdienkartē puse no ēdieniem bijuši tādi, kas neatbilst šim apzīmējumam. Cilvēkiem ir radies priekšstats, ka esam svaigēšanas restorāns, un viņi no tā nobīstas,» stāsta Matīss Eglītis, Raw Garden (SIA Green Drink) vadītājs.

Izvēlētais darbības virziens nav saistīts ar konkrētu diētu vai ēšanas pārliecību. Uzņēmums izmanto dažādas ēdiena gatavošanas tehnoloģijas. «Tehnoloģijas ļauj apstrādāt ēdienu tā, lai tas ir vērtīgāks. Piemēram, nesamaltas linsēklas labi tīra zarnu traktu, bet šādā formā organisms no tām neuzņem visas labās uzturvielas, kas iespējams, tās lietojot samaltā veidā. Arī rieksti, ja nav izmērcēti ūdenī, apgrūtina gremošanu,» saka Matīss.

Būs jau trešais

Šobrīd Raw Garden ir divi restorāni – Rīgas centrā un t/c Spice. Otro restorānu kompānija atvēra 2013. gada nogalē. Šāds lēmums tika pieņemts, jo sabiedrībā pieauga interese par veselīgu uzturu, bija izveidojies savs klientu loks, zīmols kļuva atpazīstams. Bieži vien abu šo ēdināšanas vietu klienti dublējas. Vaicāts, cik atvērti Latvijas iedzīvotāji ir dažādiem jaunumiem, Matīss teic, ka lielākā daļa sabiedrības jauno pieņem lēni. Viņš novērojis, ka pēdējā laikā Latvijā pieaug cilvēku informētība par pārtiku. «Informācijas šobrīd ir daudz. Par veselīgu uzturu tagad runā ne tikai specializētajos žurnālos un portālos, bet arī ikdienas masu medijos. Cilvēki ir krietni izglītotāki,» viņš teic. Runājot par konkurenci, Matīss atzīst, ka Raw Garden ēdināšanas sektorā konkurē ar jebkuru citu restorānu.

Visu rakstu Veselīga uztura karognesēji lasiet 9. jūnija laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonakt ap plkst.1 naktī no restorāna Raw Garden Rīgā, Krišjāņa Barona ielā, nozagti 1600 eiro.

Kā apliecināja restorāna vadītāja Inese Mazareviča, nodarītie zaudējumi pārsniegs 2000 eiro, jo garnadzis paņēmis līdzi arī nelielu seifu.

«Domājam, ka viņš iekļuvis pa logu. Ir iztīrīta kase, kā arī paņemts līdzi nelielais uzņēmuma seifs, līdz ar to zaudējumi būs vairāk nekā 2000 eiro. Paņemti arī daži pie kases esošie priekšmeti, citādi nekas nav izdemolēts,» sacīja uzņēmuma pārstāve.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā, patlaban ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 175.panta trešās daļas, proti, par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā, vai ja tā izdarīta no glabātavas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Kā konfektes, tikai no augļiem un sēklām

Anda Asere,18.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pievēršoties svaigēšanai, savā ēdienkartē Agnese Nazareca ietvēra arī saldumus. Kopā ar draudzeni Kristīni Rinču izlēmušas to gatavošanu pārvērst biznesa projektā, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Sēklu muss (SIA Tascen) izgatavo sēkliņu un žāvētu augļu konfektes, kurās nav cukura, miltu, olu, sviesta. «Tā ir veselīga alternatīva šokolādei, cepumiņiem un citiem našķiem, kas pārsvarā ir piesātināti ar dažādām ne visām labām uzturvielām. Varētu teikt, ka šie saldumi ir kā zāles. Man patīk Hipokrāta teiktais – lai uzturs ir zāles un zāles ir uzturs. Tā ir devīze mūsu saldumiem. Apēdot šīs trifeles, cilvēks apēd vitamīnus, minerālvielas, olbaltumvielas, dzelzi – daudz labu lietu,» apgalvo Kristīne. Šīs konfektes izskatās pēc parastām konfektēm. «Tāds ir mūsu mērķis, lai izskatītos kā īstas konfektes. Man ir prieks un lepnums, ka tas ir ne tikai bizness, ar ko pelni, bet tā arī palīdzi cilvēkiem. Tas dod gandarījumu,» saka Agnese.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Kāpēc dažas kafejnīcas ir stāvgrūdām pilnas, bet citas - tukšas?

Anda Asere,14.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažas kafejnīcas ir stāvgrūdām pilnas, bet citās ir vien daži cilvēki, jo kafejnīcu īpašniekiem nav atbildes uz diviem vienkāršiem jautājumiem – kas ir viņa klients un kas ir viņa konkurents

«Kāpēc lai kāds nāktu uz tavu restorānu, ja tas ir tikpat labs kā kaimiņos? Ja tas ir tikai nedaudz labāks, tad ir jāatbild uz to pašu jautājumu, jo Latvijas iedzīvotāji ir diezgan konservatīvi un jaunajam piedāvājumam jābūt daudz labākam, lētākam vai arī īpaši interesantam konceptam, ar specializāciju. Tāpat jābūt uzmanīgam, ja uzņēmējam nav skaidrs, vai viņš strādās ar naudīgo klientu, ikdienas vai svētku reižu apmeklētāju,» stāsta Mārtiņš Staķis, SIA Innocent Coffee Masters un SIA Innocent Pro īpašnieks. Uzņēmējs domā, ka restorānu biznesā vinnēs tie, kas specializēsies – restorāni ar stāstu. Viņš izceļ veselīgās ēšanas restorāna Raw Garden, japāņu restorāna COD un kafijas grauzdētavas Rocket Bean Roastery koncepciju. Tāpat vieglāk ir tiem, kam ir vairāki peļņas avoti, piemēram, Vīna studija ar restorānu un veikalu, kā arī kafejnīcas, kam ir savi gastronomijas veikali.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Latviešu arhitekts Somijas mežā būvēs koncertzāli tikai no kokiem

LETA,09.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu arhitekts Austris Mailītis projekta «Koku Opera.Vējgāzes» laikā, izmantojot tikai koku, būvēs koncertzāli Somijas mežā, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatoru pārstāve Marta Krivade.

Viņa norādīja, ka pēc koncertzāles izbūves, tur tiks uzvesta latviešu komponistes Annas Ķirses opera. Ķirse sacīja, ka projekta mērķis ir rosināt cilvēkus aizdomāties par to vai cilvēks ir daļa no dabas procesiem, vai arī pārāks par tiem.

Runājot par koncertzāli, tās arhitekts, Austris Mailītis, atzina, ka koncertzāles izbūvēšana bez skrūvēm ir liels izaicinājums. Tomēr viņš uzsvēra, ka vēlāk koncertzāle kalpos, kā viens no dabas taku maršrutiem. Tāpat Mailītis vērsa uzmanību uz to, ka vairāku gadu laikā, notiekot bioloģiskajiem procesiem, koncertzāle saaugs kopā ar mežu.

Projektā piedalīsies komponiste Ķirse, arhitekti Mailītis un Roberta Fišere, mākslinieks Andris Eglītis, režisors Matīss Budovskis, libreta autors Andris Kalnozols, tērpu mākslinieki Mare Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops, diriģents Artūrs Gailis, astoņi dziedātāji no Latvijas Radio kora grupas, septiņi kamermūzikas ansambļa mūziķi no Latvijas, kā arī zviedru flautiste Anna Petrini.

Komentāri

Pievienot komentāru