Viens no virzieniem, kam nākotnē būtu jāpievērš uzmanība, būtu saprātīga protekcionisma ieviešana pārtikai vietējā tirgū.
To Pārtikas nozares padomes sēdē ceturtdien pauda zemkopības ministre Laimdota Straujuma, iepazīstinot pārtikas nozares nevalstiskās organizācijas ar Zemkopības ministrijas izstrādātajiem priekšlikumiem pārtikas nozares izaugsmes veicināšanai laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam.
Tāpat tikšanās laikā tika izvirzīti nozarē sasniedzamie mērķi: ienākumu pieaugums, efektivitātes palielināšana un produktu pievienotās vērtības kāpināšana, kā arī iekšējā tirgus un eksporta izaugsme.
«Galvenie virzieni, uz ko ir jātiecas pārtikas ražošanas uzņēmumiem un kuri ir jāatbalsta Zemkopības ministrijai un valdībai, lai attīstība noritētu arī turpmāk, ir konkurētspējīgu produktu ražošana ar iespējami augstāku pievienoto vērtību, Latvijā ražotās pārtikas īpatsvara palielināšana vietējā tirgū un eksporta apjomu palielināšana, kā arī inovāciju ieviešana un zinātnisko pētījumu izmantošana pārtikas ražošanā,» uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma.
Lai pārtikas nozare attīstītos, nepieciešamas normatīvo aktu izmaiņas un atbalsta pasākumi esošo pārstrādes jaudu noslodzes palielināšanai un modernizācijai. Tāpat Zemkopības ministrija strādās pie iespējamiem nodokļu atvieglojumiem un starta kapitāla piesaisti mazo uzņēmumu izveidei tā saucamo «nišas» produktu ražošanai. Īpašs atbalsts plānots pārstrādes uzņēmumu izveidei un attīstībai reģionos. Atbalsts plānots arī pārtikas ražošanas uzņēmumu pieejai gala patērētājam – mazumtirdzniecībai un tiešās tirdzniecības veicināšanai.