Cenu dempings, neatbilstošas kaloritātes porcijas – tās ir tikai dažas no izglītības iestāžu ēdināšanas problēmām, ceturtdien informē laikraksts Dienas bizness.
Ēdināšanas organizēšanā un kvalitātes kontrolē problēmas saistās ar dempingu un pelēko biznesu, par ko runā vairākās biznesa nozarēs, bet reāli cīnīties ar to izraisītajām sekām valstiskā līmenī neviens nevēlas, jo ir grūti pierādīt dempingu un analizēt tā izraisītās sekas, skaidro SIA Fazer Amica Latvija rīkotājdirektors Aigars Kaugars. «Mēs zinām, ka valsts ir aprēķinājusi, ka viena pirmklasnieka pilnvērtīga ēdināšana izmaksā 80 santīmu dienā (ieskaitot PVN). Par šādu summu pirmklasnieki tiek ēdināti. Bet ir uzņēmēji, kas apsola 12. klases puišus ēdināt par 50 - 65 santīmiem. Kā tas ir iespējams?» vaicā A. Kaugars.
Neizpratnē par šādas cenas iespējamību ir arī citi nozarē strādājošie. SIA Raģe vadītāja Gunta Bernane teic, ka šāda cena ir nepamatota un bērnus tik lēti nevar paēdināt pat pie labākās gribas, ja strādā legāli. Jāatgādina, ka 2009. gada rudenī Latvijā aktīvi sāka darboties Lietuvas sabiedriskais uzņēmums Kretingos Maistas, kas skolēnus solīja pabarot lētāk, nekā pašmāju kompānijas. Kretingos Maistas filiāles Latvijā vadītājs Andis Paļeļunas gan apgalvo, ka ir skolēnus ir iespējams pabarot par 0,68 Ls (ieskaitot PVN) - tieši tik daudz maksā kompleksās pusdienas vairākās Siguldas mācību iestādēs, ko apkalpo Kretingos Maistas. Nelielas administratīvās izmaksas un maza peļņa – tie ir galvenie faktori, kā iespējams strādāt ar salīdzinoši zemākām cenām. Tāpat svarīga esot laba sadarbība ar piegādātājiem. Lietuviešiem šobrīd Latvijā jau ir 15 punkti.