Ja ļautu apkalpot restorāna apmeklētājus ārtelpās, tas pozitīvi ietekmētu ne tikai restorānu nozari, bet arī Latvijas iedzīvotāju emocionālo un psiholoģisko fonu kopumā.
Tā Dienas Biznesam teic Nurmuižas restorāna un viesnīcas vadītāja Kristīne Jelinska. “Situācija restorānu nozarē ir neapskaužama. Daudzi bija spiesti pārtraukt savu darbību, daudzi darbinieki ir bez darba, telpas stāv tukšas, rēķini nāk. Tā kā pabalstus nesaņem visi nozares pārstāvji, daudzi jau nav izdzīvojuši. Darbiniekiem zūd iemaņas, telpas stāv tukšas, iedzīvotājiem palielinās emocionālā spriedze. Visi ir noguruši, un neviens negrib, lai epidemioloģiskā situācija valstī atkal pasliktinās, tādēļ visi ir kļuvuši apzinīgāki un ievēro distanci, nēsā sejas maskas un dezinficē rokas,” komentē K. Jelinska. Viņasprāt, valdības lēmumi ir ļoti piesardzīgi, tomēr haotiski. Restorānā ir vieglāk rūpēties par drošību, distanci un dezinfekciju nekā tur, kur cilvēki pulcējas nekontrolēti.
“Mūsu priekšlikums ir definēt restorānu nozarei prasības, pie kādām mums ir atļauts strādāt, piemēram, distance starp galdiņiem, maksimālais cilvēku skaits pie galdiņa, dezinfekcijas līdzekļu esamība utt. Tādā veidā apmeklēt restorānu ir daudz drošāk, nekā pulcēties un ēst autostāvvietās vai parkos, kā tas notiek šobrīd,” pauž K. Jelinska.
Jau ziņots, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs aicinās valdību lemt par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu ārā. Pozitīva lēmuma gadījumā ēdinātāji varētu sniegt pakalpojumus ārā, sākot ar 28. aprīli. Latvijas Restorānu biedrība aicina atļaut atsākt darbību klātienē, terasēs, tad pakāpeniski, ar stingriem epidemioloģiskās drošības protokoliem, kas jau ir izstrādāti, virzīties iekštelpās.
Visu rakstu lasiet 20.aprīļa žurnālā Dienas Bizness!
ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!