Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) Nozīmīgo tirgotāju savienība aicina samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi arī ēdināšanas pakalpojumiem, informē LTA.
Tāds secinājums radās apspriežot jauno lēmumu par samazināto PVN likmi no 21% līdz 5% attiecībā uz Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem.
Uzņēmēji uzskata, ka arī ēdināšanas apkalpojumiem jāsamazina PVN (izņemot alkoholu). Tas ļautu iedzīvotājiem pilnvērtīgi izmantot ēdināšanas pakalpojumus ikdienā un vienlaikus palīdzētu palielināt darbaspēka un sociālo iemaksu apjomu budžetā.
Nosakot PVN samazināšanu tikai Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām, dārzeņiem, ēdināšanas sektorā uzņēmēji tiek nostādīti ļoti neizdevīgā situācijā, norāda LTA. Proti, ja ēdienu gatavošainai nepieciešamajam iepirkumam samazinās PVN, bet pārdodot tālāk patērētājam ēdināšanas iestādē, PVN ir paaugstinātā līmenī, uzņēmējam šī starpība nodokļos būs jāpiemaksā no savas kabatas. Piemēram, iepērkot kartupeļus uzņēmējs maksās 5% PVN, bet sagatavojot tos ēdienā nākas jau piemērot 21% PVN, kas jāsamaksā valstij. Ja PVN būtu vienādi, tad nerastos šī starpība.
Uzņēmēji, kas strādā ēdināšanas jomā arī nenoliedz, ka šī shēma, kad uzņēmējs spiests segt starpību, var ietekmēt izvēli produktu iepirkumiem. Ja turpmāk tiek «norakstīti» vien 5%, bet tālāk jānorēķinās pēc paaugstinātas likmes, uzņēmējam tiek samazināta iespēja piedāvāt izdevīgāku cenu gatavajam ēdienam, klāt jārēķina starpība. Ieviešot šo shēmu Latvijas uzņēmēji var pat censties iepirkt mazāk vietējo produkciju, bet vairāk eksotiskos augļus un ogas, kam piemērots ir 21% PVN. Tādā veidā ar PVN starpību tiek stimulēta eksporta produkcija. No tā cietīs restorānu bizness un arī vietējie ražotāji, ja tiešām šāda situācija izveidosies. Tādēl būtu jāpiemēro samazināta PVN likme arī ēdināšanas sektorā. To uzsver ļoti daudzi uzņēmēji, kuri darbojas šajā jomā.
«Atstājot ēdinātājiem esošo likmi PVN 21% apmerā, bet veselīgos vietējos augļus un dārzeņus, ko iepērkam savai uzņēmēdarbībai, ar 5% PVN - negatīvi vērtēju iespējamās sekas,» uzsver LTA padomes priekšsēdētājs Dainis Domiņš.
«Mūsdienās cilvēkam ir intensīva dzīve, un saspringtajā ikdienas ritmā arvien mazāk atliek laika ēdiena gatavošai. Tāpēc gan darbdienās, gan brīvdienās ir arvien lielāks pieprasījums pēc ēdināšanas pakalpojumiem. Savukārt lielais PVN ēdināšanai padara ikdienas maltīti relatīvi dārgu un lielākā daļa Latvijas strādājošo nevar katru dienu atļauties paēst ēdnīcā, kafejnīcā vai citā ēdināšanas iestādē. Tāpēc uzskatu par pareizu valdības rīcību samazināt PVN ne tikai Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem, pārtikai, kas tiek tirgota veikalā, bet arī ēdināšanas pakalpojumiem,» uzsver LTA priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs.
Jau vēstīts, ka valdošās koalīcijas partijas 7.septembrī vienojās atbalstīt Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi samazināt no 21% līdz 5%.
LASI VĒL:
Samazināto PVN likmi Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem rosina noteikt uz trim gadiem