Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 organizē starptautiskus sviesta un biezpiena desertu konkursus, kuru uzvarētāji tiks apbalvoti 14. starptautiskās pārtikas izstādes Riga Food 2009 atklāšanas ceremonijā 9. septembrī Ķīpsalā.
Šī gada pārtikas produktu konkursu mērķis ir apkopot un izcelt labāko sviesta un biezpiena desertu ražošanas uzņēmumu un meistaru pieredzi, kā arī popularizēt piena produktu lietošanu iedzīvotāju uzturā.
Kā uzsver LPCS pārstāve Daiga Nolberga, sviests jau no pirmās Latvijas laikiem ir viens no būtiskākajiem eksporta produktiem. Pašreizējā situācija pierāda, ka patērētāji novērtē sviestu kā augstvērtīgu produktu un labprāt to izmanto savā uzturā. 2008. gadā Latvijā tika saražotas 3600 tonnas saldkrējuma un skābkrējuma sviesta, no kurām 50% tika eksportētas. 2009. gada pirmajos septiņos mēnešos 14 sviesta ražotāji jau saražojuši 2300 tonnas sviesta. Sviesta konkurss šogad tiek rīkots jau astoto reizi un tajā tiks noteikts labākais saldkrējuma un skābkrējuma sviests ar tauku saturu ne mazāku par 80%, bet ne lielāku par 90%.
Šogad izlemts veidot arī biezpiena desertu konkursu un rīkotāji aicina tajā piedalīties visus biezpiena izstrādājumu ražotājus. Biezpiena deserti – biezpiena krēmi ar piedevām, pastas, saldās masas, kā arī tortes – ir produkti, kuru ražošana pēdējos gados ir pieaugusi, pateicoties milzīgai patērētāju atsaucībai. 2008. gadā Latvijā tika saražotas 513 tonnas biezpiena desertu, kas bija par 17% vairāk nekā 2007.gadā. Šī gada pirmajos septiņos mēnešos jau saražotas 330 tonnas šī produkta, kas salīdzinot ar iepriekšējo gadu ir par 14% vairāk.
Konkursos aicināti piedalīties Pārtikas un veterinārā dienesta atzītie un patstāvīgā uzraudzībā esošie piena pārstādes uzņēmumi, kā arī Starptautiskās pārtikas izstādes Riga Food 2009 dalībnieki – sviesta un biezpiena desertu ražotāji. Pieteikties var līdz 31. augustam LPCS.