Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori divu nedēļu laikā, no 13. aprīļa līdz 24. aprīlim, izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos veikuši 166 pārbaudes un 96 uzņēmumos konstatējuši pārkāpumus, no tiem 67 pārkāpumus uztura normu ievērošanā, informē PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.
Izvērtējot pārkāpumus uztura normu neievērošanā, lielākoties konstatēts, ka ir nepietiekoša dienas vai ēdienreizes enerģētiskā vērtība un/vai uzturvielu daudzums; ir nepietiekošs nedēļas ēdienkartē iekļautais produktu daudzums, galvenokārt trūkst svaigu augļu, dārzeņu, piena olbaltumvielām bagātu produktu (siera, biezpiena), retāk piena produktu un kartupeļu.
Tāpat pārbaužu laikā atklājies, ka atsevišķos gadījumos pusdienu ēdienkartē nav iekļauts pamatēdiens vai arī ēdieni nedēļas ēdienkartē atkārtojas, nav ievērota ēdienu daudzveidība. Tā, piemēram, ēdienkartē rīsu zupa ir 2 reizes nedēļā, gaļas produkti - 3 reizes nedēļā, lai gan atļauts ir tikai reizi nedēļā.
PVD atzīmē, ka bieži vien pasniegtie ēdieni nav atbilduši ēdienkartē norādītajiem vai arī izmaiņas ēdienkartē nav saskaņotas ar iestādes vadītāju, netiek uzrādīta ēdienkarte vai tajā nav norādīta visa nepieciešamā informācija.
Pārbaužu laikā 23 uzņēmumos konstatēts, ka uzturā iekļauti produkti, kas neatbilst noteiktajām prasībām, piemēram, pelmeņi un desa, kuru sastāvā ir nepietiekams gaļas daudzums vai nav informācijas par sāls saturu. Ēdienu gatavošanai tiek izmantoti aizliegtie produkti, piemēram, gaļas produkti, kuriem pievienotas pārtikas piedevas, augu eļļa, kas satur ĢMO, garšvielu maisījumi, kas satur sāli un cukuru un/vai garšas pastiprinātājus. Par garšvielu aizvietotāju izmanto koncentrētu vistas buljonu, kas satur garšas pastiprinātājus un sāli. Konstatēti arī gadījumi, kad cūkgaļa saņemta saldētā veidā, kā arī uzņēmumiem tiek piegādāta rūpnieciski ražota maltā gaļa.
Tāpat joprojām netiek kontrolēts pievienotā sāls un cukura daudzums un tas pārsniedz noteiktās normas.
Higiēnas prasību pārkāpumi konstatēti 87 uzņēmumos. Galvenokārt tas ir nolietojies, bojāts vai netīrs virtuves inventārs un iekārtas, neatbilstoša trauku un inventāra uzglabāšana, personāla higiēnas pārkāpumi.
Pārbaužu laikā izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos konstatēti produkti, piemēram, olas, cīsiņi, karbonāde, skābēti kāposti, saldumi u.c., kuriem nav norādīts vai ir beidzies derīguma termiņš, ir bojāti produkti un nav nodrošināta produktu izsekojamība.
Par pārbaužu laikā konstatēto 9 gadījumos sastādīti akti par pārtikas produktu izplatīšanas apturēšanu vai izņemšanu no apgrozības, bet 6 gadījumos uzsākta administratīvā lietvedība.
PVD informēja, ka lai iegūtu objektīvu informāciju par ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem izglītības iestādēs, līdz mācību gada beigām turpinās izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu pārbaudes.
Pēc PVD uzņēmumu reģistrācijas datiem, pamata un vispārējās izglītības iestādēs ēdināšanu nodrošina 912 PVD reģistrēti uzņēmumi, pirmskolas izglītības iestādēs – 807 uzņēmumi.