Citas ziņas

Valstij Jaunalksnei būs jāmaksā 12 tūkstoši Ls

Elīna Pankovska, 18.02.2010

Jaunākais izdevums

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta daļēji apmierinājusi žurnālistes Ilzes Jaunalksnes prasību lietā par privātās dzīves aizskārumu un morālā kaitējuma atlīdzinājumu.

Valstij, Valsts ieņēmuma dienesta (VID) personā, būs jāmaksā I.Jaunalksnei 12 tūkstoši latu un 306 lati tiesāšanās izdevumi. Pārējā daļā I.Jaunalksnes prasība ir noraidīta. Viņa prasīja no Finanšu ministrijas, VID un VID Finanšu policijas pārvaldes piedzīt 300 tūkstošus latu.

Prasību tiesā I.Jaunalksne cēla 2006.gada 3.oktobrī, norādot, ka sākot no 2006.gada 7.septembra vairākos plašsaziņas līdzekļos un interneta mājas lapās tika publiskotas viņas darba un privātās telefonsarunas. Minēto telefonsarunu noklausīšanās tikusi veikta pēc VID Finanšu policijas pārvaldes pieprasījuma.

Operatīvās darbības likuma, likuma «Par valsts noslēpumu» un Ministru kabineta noteikumu «Valsts noslēpuma objektu saraksts» izpratnē prasītājas darba un privātās telefonsarunas un informācija, kas iegūta tās klausoties, ir valsts noslēpums. Minētās informācijas pretlikumīga izplatīšana būtiski pārkāpj prasītājas tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 9.februārī I. Jaunalksnes prasību apmierināja daļēji un no valsts par labu viņai nosprieda piedzīt morālā kaitējuma atlīdzinājumu 100 tūkstošu latu apmērā.

Apelācijas sūdzības par šo apgabaltiesas spriedumu VID un Finanšu ministrija. Pretapelācijas sūdzību iesniedza pati I.Jaunalksne.

Pilns tiesas nolēmums būs pieejams sākot ar šā gada 4.martu, kad to likumā noteiktajā kārtībā varēs pārsūdzēt AT Senātā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviokompānijas airBaltic un taksometru kompānijas Baltic Taxi vadība pauž sašutumu par abu uzņēmumu nomelnošanu no dažu mediju puses.

Kā liecina airBaltic prezidenta Bertolta Flika un Baltic Taxi valdes locekļa Jāņa Nagļa izplatītais paziņojums, abas kompānijas izpelnījušās nedalītu kritisku reakciju tikai no divām personām - Sanitas Jembergas (laikraksts Diena) un Ilzes Jaunalksnes (TV3 radījums Nekā personīga), saņemot vairākus jautājumus.

airBaltic un Baltic Taxi arī publicē Dienas žurnālistes jautājumus Jānim Naglim, kas kopmānijai nav sķituši korekti:

1) Jums daļēji piederošā viesnīca Islande un kempings ABC tiek reklamēti kā airBaltic hotels. Kad šie uzņēmumi ieguva tiesības izmantot šo zīmolu? Uz kāda pamata tas notiek? Ja tas ir līgums par zīmola izmantošanu, uz cik gadiem tas noslēgts? Kādu atlīdzību airBaltic saņem par zīmola izmantošanu? Kādi kritēriji bija jāizpilda, lai abas viesu mītnes iegūtu šo nosaukumu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kritizē iespēju saukt žurnālistus pie kriminālatbildības

, 08.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tā politiķi pateikuši - mēs negribam, ka vajā brīvo presi, bet aiz otras rokas tomēr gribam paturēt striķīti, ar ko iebiedēšanu turpināt.»

Tā laikrakstam Diena atzīst žurnāliste Ilze Jaunalksne, komentējot iespēju žurnālistus saukt pie kriminālatbildības. Lai arī Saeima nesen no Krimināllikuma svītroja divus pantus un tikai civiltiesiskā ceļā būs iespējams vērsties pret žurnālistiem par goda un cieņas aizskārumu, likumā palicis 157.pants par neslavas celšanu, kas papildināts ar daļu par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī. Par to var sodīt ar arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām.

Diena šodien norāda, ka arī eiroparlamentārieša Aleksandra Mirska (SC) vēršanās tiesā par viņam netīkamām publikācijām, kurās politiķis saskatījis neslavas celšanu, aktualizējusi jautājumu par žurnālistu neaizsargātību, jo pretrunīgi vērtēto Krimināllikuma normu joprojām var izmantot kā sviru viņu iebiedēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazīstamais mūziķis Ainars Mielavs nodibinājis jaunu uzņēmumu SIA Mūzikas prāmis.

Kompānija ir mazkapitāla uzņēmums ar parakstīto un apmaksāto kapitālu 1 Ls un, spriežot pēc Lursoft datiem, uzņēmuma vienīgais valdes loceklis ir pats Mielavs. Mūziķis detalizētākus komentārus par jaundibināto uzņēmumu attiecās sniegt.

Kā zināms, Mielavs ir Mūzikas ierakstu izdevniecības Upe izveidotājs un populārās grupas Jauns Mēness dibinātājs. Informācija Upe mājaslapā liecina, ka viņš pārdesmit gadus aktīvi un ar panākumiem darbojies izklaides biznesā (80-to gadu populārākā diskotēka valstī Poly, TV programmas Videoritmi, Ar dziesmu pa dzīvi un Ekstra mūzikas izlase, valsts radio populārās mūzikas programmas, lielākais privātais radio SWH, EMI Baltijas Valstu pārstāvniecība (promotion manager), viena no visievērojamākajām Latviešu mūzikas grupām Jauns Mēness).

Komentāri

Pievienot komentāru