Pēc vairāku gadu diskusijām par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, ir izdevies panākt, ka šīs normas attieksies ne tikai uz Latvijā ražoto pārtiku, bet arī uz ievesto produkciju un produktiem, kas tiek gatavoti sabiedriskās ēdināšanas sektorā, informē Zemkopības ministrijas pārstāve Rūta Rudzīte.
Tāpat sarunu rezultātā ir panākta vienošanās par pārejas periodu divu gadu garumā, lai visi pārtikas ražotāji varētu pielāgoties jaunajām prasībām.
Diskusija par transtaukskābēm starp Veselības ministriju, Zemkopības ministriju un pārtikas ražošanas sabiedriskajām organizācijām norisinās jau vairākus gadus, meklējot labāko risinājumu. Nopietnākais uzdevums bija panākt, lai šo izmaiņu rezultātā Latvijas pārtikas ražotāji netiktu nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar citu valstu ražotājiem.
«Mums kopā ar pārtikas nozari pārstāvošo organizāciju Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju ir izdevies panākt, ka tiek respektētas vietējo ražotāju intereses. Sākotnēji šajos noteikumos iestrādātās normas bija nepilnīgas un neattiecās uz ievesto produkciju, kas bija pilnīgi nepieņemami, jo tādā veidā ciestu vietējie pārtikas uzņēmēji,» atzīst zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.
Divu gadu pārejas periods ļaus pārtikas ražotājiem, tirgotājiem un sabiedriskās ēdināšanas sektoram savlaikus sagatavoties šiem jaunajiem noteikumiem. Daļa uzņēmumu jau ir sākuši to darīt.
«Daudzi uzņēmumi jau ir uzsākuši darbu pie izmaiņām receptūrās, lai pielāgotos šīm normām. Protams, tas prasa laiku un finanšu resursus, taču divi gadi ir optimāls laiks, lai visi paspētu to izdarīt - gan ražotāji un ēdinātāji izmainīt receptūru, gan tirgotāji izvēlēties attiecīgos piegādātājus,» atzīst Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure. «Taču, ieviešot šīs jaunās normas, valdībai gan vajadzētu arī paredzēt līdzekļus 2018. gada un turpmāko gadu budžetā šo transtaukskābju normu kontrolēšanai, jo, ja nebūs kontroles, tad šiem noteikumiem nebūs lielas jēgas. Turklāt ir jākontrolē ne tikai vietējie ražotāji, bet arī ievestā produkcija.»
Valdība otrdien, 17.maijā, akceptēja Veselības ministrijas sagatavoto kārtību «Noteikumi par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos». Tie noteic, ka pārtikas produktus, kuros tiks pārsniegts noteiktais maksimālais pieļaujamais transtaukskābju daudzums, Latvijā nedrīkstēs izplatīt pēc 2018.gada 1.jūnija.