Eksperti

Tirdzniecības centri mainās jaunu iepirkšanās paradumu ietekmē

Eva Vaikule, “Colliers Baltics” Tirdzniecības platību aģentūras konsultante, 09.08.2024

Jaunākais izdevums

Pirmie mūsdienīgie tirdzniecības centri Latvijā parādījās vien pirms pāris desmitgadēm, taču daļai šo objektu, lai noturētos konkurencē, reaģētu uz patērētāju vajadzībām, ir pienācis laiks pārmaiņām, pretējā gadījumā to apmeklētāju skaits un biznesa rādītāji turpinās pasliktināties.

Izmaiņas ekonomiskajā vidē un pašā nozarē ietekmē ikvienu tirdzniecības centru, kādu mazāk, citu – vairāk. Pirms dažiem gadiem daudziem sasparoties lika “Akropoles” ienākšana, daudzos tirdzniecības centros toreiz pircēju plūsma samazinājās. Nozari ietekmē e-komercijas attīstība. Covid-19 pandēmijas laikā tā nenoliedzami īpaši uzplauka, taču arī tagad tā ir klātesošā, mazinot cilvēku vēlmi doties iepirkties uz fiziskiem veikaliem.

Pandēmijas laikā jo īpaši cilvēki vairāk novērtēja ērtu, ātru iepirkšanos, kompaktus tirdzniecības centrus, kur nav lieki jāpavada laiks staigājot, kur vienuviet ir pieejamas visas ikdienā nepieciešamās lietas un pakalpojumi.

Līdz ar to klasiskajiem tirdzniecības centriem, kas kādreiz bija vairāk orientēti, piemēram, uz modes precēm, nākas adaptēties, pievienot papildus funkcijas – paplašināt izklaides segmentu, akcentēt jaunus servisus, sporta iespējas. Citādi, nesekojot līdzi tendencēm, senāk tapuši objekti zaudē pievilcību, kļūst arvien mazāk apmeklēti.

Šādu vecāku objektu pārvaldniekiem jāspēj atrast risinājumi, kā centrus padarīt atraktīvus pircējiem, apsverot gan izmaiņas nomnieku klāstā, gan citas funkcijas. Tikai tas ļauj kļūt stiprākiem.

Iepriekš nevarējām iedomāties iet pie ārsta uz tirdzniecības centru, bet tagad tā ir ikdiena. Piemēram, “Medicīnas centru apvienība” Ķengaraga iepirkšanās centrā “Dolē” atvēra 1000 kvadrātmetru plašu veselības iestādi un šobrīd plāno paplašināšanos. Šādi pakalpojumi klientiem apkaimēs ir nepieciešami, jo ļauj vienuviet apmeklēt ārstu, pēc tam nopirkt pārtikas produktus, varbūt bērnam – maciņu telefonam. No otras puses, medicīnas iestāde piesaista šim centram papildu apmeklētāju plūsmu.

Savukārt “Galerija Rīga” jau drīzumā tiks atvērts kopstrādes birojs “Workland”. Citviet var manīt, ka tiek paplašināta ēdinātāju pārstāvniecība.

Pavisam svaigs piemērs ir “Elkor Plaza”, kas iepriekš bija izteikti orientēts uz modes preču tirdzniecību. Turpmāk jaunajā tirdzniecības centrā, kas mainīja nosaukumu uz “Teika Plaza” darbosies liels pārtikas mazumtirdzniecības operators, būs pārstāvēti dažādi ikdienas pakalpojumi – aptieka, grāmatnīca, kosmētikas, zoo preču veikals, tiks piesaistīts sporta preču tirgotājs un izveidota sporta zāle.

Atšķirīgs gadījums ir tirdzniecības centrs “Augusts” Pļavniekos – tas ir izveidots kādreizējā lielveikala “Prisma” vietā. Līdz ar īpašnieku maiņu laika gaitā tas ir pārveidots par tirdzniecības centru, kur standarta nomnieka – pārtikas tirdzniecības operatora – vietā ir izveidots tirgus. Šāda koncepcija ir visai neierasta reģionā.

Šī transformācijas tendence ir redzama ne tikai Latvijā, bet arī citur Baltijā. Igaunijā spilgtākais piemērs ir tirdzniecības centrs “T1”. Savulaik tas bija tradicionāls tirdzniecības centrs, bet tagad tas ir būtiski mainījies, piesaistot vairākus “outlet”, medicīnas jomas un sporta segmenta spēlētājus, tur ir izveidota arī paukošanās studija.

Dažkārt ar jaunu nomnieku meklēšanu un koncepcijas maiņu vien nepietiek, tad objektu īpašnieki rod pilnīgi jaunus attīstības scenārijus, pilnībā maina funkciju. Savulaik no tirdzniecības funkcijas nolemts atteikties “Elkor Plaza” Krasta ielā, tā vietā veidot konferenču centru. Savukārt kādreizējā modes veikala “Podium” ēka Brīvības gatvē tiek pārbūvēta par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju. Kaimiņos, Igaunijā, kādreizējā “Swedbank” biroju ēka turpmāk kalpos kā medicīnas centrs. Arī Latvijā ir līdzīgs “stāsts” – biroju ēku Grēdu ielā iegādājās veselības centrs. Attiecīgi pēc kāda laika tā tiks pārbūvēta un pārtaps medicīnas iestādē. Lietuvā, Viļņā kādreizējā padomju armijas bāze pārveidota par tirdzniecības zonu “Ogmios miestas” ar dažādiem veikaliem, pakalpojumiem, restorāniem, kafejnīcām, birojiem.

Transformācijas piemēri ir dažādos nekustamā īpašuma tirgus segmentā, bet jo īpaši izteikti – tirdzniecībā. Tomēr pašlaik biežāk tiek mainīts saturs, nevis funkcija pilnībā, jo šis segments joprojām ir un turpinās būt aktīvs un atraktīvs, pie tā objektu īpašniekiem ir vērts pieturēties. Tāpēc īpašumu pārvaldnieki vairāk piestrādās pie satura, jau esošo funkciju papildināšanas ar jaunām, nebijušām, veidojot jaukta pielietojuma (“mixed use”) projektus.

Lielākais izaicinājums šajos projektos ir spēt radīt pārliecību nomniekos, ka objekts, kurš gadiem ilgi zaudēja aktualitāti, pēc izmaiņām kļūs patiešām interesants un saistošs cilvēkiem, ka klientu plūsma būs, izvēlēta koncepcija sekmīgi darbosies. Attīstīta infrastruktūra ir viena no lietām, kas ļauj vienkāršāk piesaistīt nomniekus. Tāpat lieti noder kaut kas jauns, unikāls, kas mudina cilvēkus īpaši doties uz konkrēto vietu. Protams, ļoti liela loma arvien ir mārketingam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauns tirdzniecības centrs “Teika Plaza” tiks atklāts 29. augustā Rīgā, Brīvības gatvē, kādreizējā lielveikala “Elkor Plaza” telpās.

Tirdzniecības centra “Teika Plaza” lielākie nomnieki būs veikalu tīkls “Rimi”, apģērbu un aksesuāru veikals “PODIUM” un sporta klubs “MyFitness”, ko papildinās daudzveidīgs veikalu un pakalpojumu klāsts.

Tirdzniecības centrā esošo veikalu paplašināšanos plānots pabeigt šī gada rudenī.

“Šobrīd tirgū ir vērojama tendence pārskatīt tirdzniecības vietu konceptus un veikt to transformāciju, pielāgojoties tirgus vajadzībām un patērētāju vēlmēm. Colliers Baltics komanda ir izstrādājusi jaunu konceptu vairākiem tirdzniecības centriem Latvijā un Baltijas reģionā, tai skaitā t/c “Teika Plaza”, kā arī piesaistījusi jaunus nomniekus tirdzniecības centram, balstoties uz izstrādāto vīziju un pozicionēšanu,” – stāsta Jevgēnija Kiseļova, “Colliers Baltics” Tirdzniecības platību aģentūras pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas biroju komplekss “Verde” turpina izvērst savu nomnieku klāstu, šī gada martā noslēdzot jaunu ilgtermiņa līgumu ar pasaulē vadošo apdrošināšanas un risku vadības brokeri “Marsh”.

Darījums paredz uz “Verde” pirmās jeb A ēkas 3. stāvu pārcelt šobrīd Rīgā esošo “Marsh” Latvijas filiāli.

Jaunajā “Marsh” birojā ar platību 250 m2 plānots izvietot līdz 18 darba vietām, tādā veidā paredzot uzņēmuma nākotnes attīstību, tostarp jaunu darbinieku piesaisti. Šobrīd, sadarbībā ar “Interior design studio DVI”, jau notiek darbs pie biroja interjera dizaina izstrādes. Tuvākajā laikā tiks uzsākti būvdarbi, lai jau vasaras noslēgumā “Marsh” varētu veiksmīgi pārcelties uz jaunajām telpām.

“No mūsu uzņēmuma puses ir bijuši vairāki iemesli, kāpēc nolēmām pārcelties tieši uz biroju kompleksu “Verde”. Bet ir divi svarīgākie. Pirmkārt, vēlamies nodrošināt mūsu darbiniekiem mūsdienīgu un ērtu darba vidi. Otrkārt, birojs ilgtspējīgā celtnē ir apliecinājums “Marsh” stratēģijai ilgtspējas un zaļā kursa kontekstā,” uzsver Zintis Gaspažiņš, “Marsh” vadītājs Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Par energoefektīviem birojiem nomnieki gatavi maksāt vairāk

Armanda Vilciņa, 12.07.2024

Teju visās no jauna uzbūvētajās biroju ēkās īpaši piedomāts arī par energoefektivitāti un dažādiem zaļajiem risinājumiem. Tā, piemēram, New Hanza birojos, kas šobrīd, vērtējot sertificētu ekspertu izsniegtos un publiski pieejamos biroju ēku energosertifikātus saņēmis visaugstāko energoefektivitātes novērtējumu galvaspilsētā, ievietota centralizēta vadības un automatizācijas sistēma, ar kuras palīdzību ērti vadīt un kontrolēt visas tehniskās funkcijas.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A klases biroju ēkās, kas saņēmušas BREEAM vai LEED sertifikātus, nomas maksas ir vidēji par 3 līdz 5% augstākas, nekā biroju namos, kas nav sertificēti, liecina Colliers dati.

Šobrīd Baltijā sertificēti 42% jeb 1 154 000 kvadrātmetru (m2) no kopējās pieejamās biroju platības, bet Viļņā šis rādītājs sasniedz pat 56%. Tirgus eksperti atzīmē, ka nomniekiem, sevišķi starptautiskiem uzņēmumiem, mūsdienās ir augstas prasības attiecībā pret energoefektivitāti - nekustamā tirgus spēlētāji šo situāciju ļoti labi apzinās un nevēlas ierobežot sevi nomnieku izvēlē, līdz ar to pēdējo gadu laikā lielākā daļa no jauna būvēto ēku ir paredzētas sertificēšanai.

Biroji kļūst zaļāki

Pēdējos piecos gados Latvijā attīstīti vairāki nozīmīgi biroju ēku projekti, kā rezultātā 2023.gadā kopējā biroju ēku platība Rīgā jau pārsniedza 756 tūkstošus kvadrātmetru (m2), liecina CBRE dati. Sevišķi aktīvi biroju ēku būvniecībā bijuši tieši pēdējie divi, trīs gadi. Lielākais šajā laika posmā realizētais projekts Rīgā ir bijis Zunda Towers, Pārdaugavā, kas ekspluatācijā nodots 2020.gada janvārī. Otrajā vietā ierindojas biroju ēku projekts Novira Plaza, bet trešajā - Hanner attīstītais komplekss Jaunā Teika III.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT uzņēmums Atea Global Services un nekustamo īpašumu attīstītājs Vastint Latvia šī gada septembrī parakstījis līgumu, kas paredz, ka Atea Global Services turpmāk nomās visas Antonijas ielā 17 pieejamās biroja platības Magdelēnas kvartālā, tādejādi kļūstot par šī brīža lielāko kvartāla biroju nomnieku.

Plānots, ka jaunā ēka tiks nodota ekspluatācijā nākamā gada sākumā, lai jau nākamajā pavasarī, pēc telpu izbūves, vairāk nekā 550 Atea Global Services darbinieki pārvāktos uz jauno biroju klusajā centrā.

Šis kļūst ne tikai par līdz šim lielāko biroja nomas darījumu Vastint Latvia vēsturē, bet arī par šī gada lielāko biroja nomas darījumu Latvijā.

Magdelēnas kvartālā pašlaik tiek būvētas divas biroja ēkas Antonijas ielā 17 un 21, kur ēku pirmajos stāvos ir paredzētas telpas arī restorāniem un veikaliem. Pirms sešiem gadiem šajā kvartālā tika pabeigta kvartāla pirmā kārta ar 116 dzīvokļiem un komerctelpām pirmajā stāvā pret gājēju pasāžu.

Romāns Astahovs, Vastint Latvia rīkotājdirektors, komentējot sadarbību ar Atea Global Services, norāda: “Parakstot šo nomas līgumu, Magdelēniešu skaits uzreiz palielinājās apmēram 3 reizes – mirklis, ko esam ilgi gaidījuši, un kas notiks pat ātrāk nekā esam plānojuši.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apakšveļas ražotāja “Rosme” stratēģiskās darbības izmaiņu ietvaros tiek pārdots ievērojams īpašums Hanzas ielā 18, kas atrodas Rīgas prestižajā Klusajā centrā.

Ēkas pārdošanas cena ir noteikta 5,5 miljoni eiro, informē nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijā "Colliers Baltic".

Īpašums piedāvā iespēju pievienot papildu stāvus un jaukta tipa telpas, tostarp mazumtirdzniecības platības pirmajā stāvā.

Ēka Hanzas ielā 18, kas būvēta no 1958. līdz 1965. gadam, ir vairāk nekā 7000 kvadrātmetru plaša, un tajā ietilpst divas galvenās ēkas un papildu būves iekšpagalmā. Tā atrodas pretim Viesturdārza parkam, netālu no pilsētas biznesa rajona un mūsdienīgā Skanstes rajona. Atrašanās vieta ir piemērota dzīvokļu vai jauktas izmantošanas apbūvei, ar ērtu piekļuvi skolām, medicīnas centriem, sabiedriskajam transportam un dažādām ēdināšanas un izklaides vietām, piemēram, Arēnai Rīga un Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas ieguldījumu pārvaldnieks "Lords LB Asset Management" apturējusi "Preses nama" biznesa kvartāla būvniecību Rīgā, kura pirmajā kārtā plānoja investēt 114 miljonus eiro, vēsta Lietuvas lietišķo ziņu portāls "Verslo žinios".

"Pēc ģenerāluzņēmēja maiņas būvniecības vidū cena pieauga, tāpēc [projekta attīstītājam] bija jāpielāgo projekta finansēšanas shēma. Projekta izstrādes ātrums ir palēninājies. Ir jābūt skaidrībai par finansējuma avotiem, un sagaidāms, ka līdz vasaras beigām "Preses nama" būvniecība notiks pilnā sparā," "Verslo žinios" informēja nekustamo īpašumu pakalpojumu kompānijā "Colliers Baltics".

"Lords LB Special Fund V" pārvaldnieks Giedrjus Bernots portālam teicis, ka darbi objektā pašlaik nenotiek, tomēr viņš nekomentēja, kas ir noticis un kādēļ nolemts apturēt būvdarbus.

"Verslo žinios" avots Rīgā atklājis, ka būvdarbi "Preses nama" kvartālā apturēti šā gada sākumā, bet tos atsākt plānots septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru