Skaidrojot veselīga uztura principus, zīmējot tā saukto šķīvja principu, radusies ideja par apdrukātu trauku, ko izmantot ikdienā, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.
«Mēs ikdienā strādājam par uztura speciālistēm un visu laiku saviem klientiem stāstām, kā būtu pareizi jāēd, zīmējam uz lapiņas t.s. šķīvja principu. Iedomājāmies – kāpēc visu laiku jāzīmē?» saka Tatjana Tepo, SIA OnPlate līdzīpašniece. Kopā ar Līgu Balodi viņas izstrādājušas veselīga uztura šķīvi, kas apdrukāts pēc t.s. šķīvja principa ,proti,– pusi no maltītes veido dārzeņi, bet pa ceturtdaļai dažādi ogļhidrātus saturoši produkti – rīsi, griķi, kartupeļi un olbaltumvielām bagāti produkti, piemēram, gaļa, zivis, siers. Pašā vidū – nedaudz mērces.
Līga un Tatjana ilgi prātoja par šķīvja izmēru. Tas ir ne pārāk liels un ne pārāk mazs – vidēja izmēra, viņu kā uztura speciālistu akceptēts. Sākumā viņas vēlējās, lai trauks būtu pavisam smalks – no porcelāna. Taču izrādījās, ka Latvijā porcelāna šķīvjus neražo un ka tie ir dārgi. Koncentrējoties uz Latvijas produkciju, viņas izvēlējās Latvijas keramikas šķīvjus ar glazūru, kuri vēlāk bija apdrukāti.
Cilvēkiem saprotami
Agrāk, stāstot par veselīgu uzturu, speciālisti pārsvarā izmantoja t.s. uztura piramīdas. Pamazām tās pārvērtušās par apļiem, bet tagad – par šķīvi. «Uztura speciālisti pāriet uz šo principu, jo tas cilvēkiem ir tuvāks. Ir grūti uztvert, ja kāds saka, ka jāapēd 25% olbaltumvielu. Ilustrējot ar šķīvi, tas kļūst skaidrāks,» teic Tatjana.
Visu rakstu Špikeris pareizam uzturam lasiet 12. janvāra laikrakstā Dienas Bizness.