Pārtikas ražošana Avenei tirgū piedāvā Latvijā ražotus vegānus saldējumus – bez piena produktu klātbūtnes; to ražotājs Dāvis Dudelis ar līdzšinējo pieprasījumu ir apmierināts
«Es ražoju saldējumu no augļiem un ogām. Tie ir vegāni un nesatur piena produktus. Es pats jau ilgu laiku esmu veģetārietis, bet palēnām gribu pāriet uz vegānu uzturu. Man šķiet, ka šāda saldējuma ražošana ir laba nodarbe ar skatu nākotnē. Tāpēc izdomāju gatavot šādus saldējumus, kas ir vienkārši garšīgi, un tos ēd visi, ne tikai vegāni,» stāsta Dāvis.
Avenei saldējumos ir blendēti augļi, svaigi spiestas sulas, nedaudz paštaisīta cukura sīrupa un garšvielas. Daži satur arī kokosriekstu pienu. «Tas pamatā ir arī viss. Nav pievienotas lētākās izejvielas, lai tikai iegūtu masu,» klāsta Dāvis. Viņš vēlētos plašākā sortimentā piedāvāt latviskās garšas, bet sākumā, lai nostabilizētu visiem saprotamās garšas, viņš izmanto dažādus augļus, kas vairumam patīk, – avokado, ananasus, citrusaugļus, banānus. Ar laiku viņš plāno eksperimentēt un piedāvāt dažādus saldējumus ar šim reģionam raksturīgām garšām. Piemēram, laikā, kad bija rabarberi un zemenes, viņš gatavoja saldējumu no šiem augļiem. «Domāju, ka nākotnē gatavošu vairāk našķu ar lokālajām garšām un piedāvāšu cilvēkiem arī saldējuma variantus bez cukura,» teic Dāvis.
Dāvis biznesu sāka, piedāvājot saldējumu sociālo tīklu vegānu grupās, pats tos piegādāja pircējiem uz mājām vai biroju. Viņš uzskata, ka šāds sākums bijis pats pareizākais. Klientu atsauksmes ļāvušas saprast, kā produktu attīstīt, uzlabot. «Visiem sākumā tā būtu jādara, jo pats vislabāk zini savu produktu, vari to pārliecinoši pārdot,» uzskata Dāvis.
Paralēli piegādēm Avenei saldējumi pamazām ienāk arī veikalos un citās tirdzniecības vietās, tostarp vegāniskajā restorānā Terapija, Kalnciema ielas tirdziņā, plānā ir arī veikals Dabas stacija un citi. Dāvis domā arī par sadarbību ar lielākiem veikalu tīkliem, taču pagaidām produkcijas pašizmaksa ir pārāk augsta, lai būtu tiem interesanti. Kopumā tirgotāji ir atsaucīgi.
Visu rakstu Gatavo saldējumu bez piena lasiet 28. augusta laikrakstā Dienas Bizness.