Nekustamais īpašums

Re&Solution pārdod kapitāldaļas zviedru uzņēmumam Stronghold

, 10.03.2009

Jaunākais izdevums

Ziemeļeiropas nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmuma Newsec īpašnieks — zviedru Stronghold ir kļuvis par vienu no Re&Solution holdinga īpašniekiem.

Tādējādi Re&Solution ciešāk sadarbosies ar Newsec, — informē Re&Solution. Zviedrijas uzņēmums Stronghold ir Ziemeļvalstīs uzņēmumus Newsec, Niam un Datcha līdzīpašnieks. Tagad tam pieder arī Re&Solution kapitāla daļas.

«Tas ir jauns solis, lai izveidotu Newsec par Ziemeļeiropas pilna servisa nekustamā īpašuma uzņēmumu. Baltijas valstis ir svarīgs tirgus daudziem mūsu esošajiem klientiem. Re&Solution iegāde nozīmē to, ka mēs varam palīdzēt tiem mūsu klientiem, kuri jau šeit darbojas, gan klientiem, kuri skatās uz Baltijas valstīm jaunu investīciju veikšanai,» teica Maks Barklajs (Max Barclay), Newsec starptautiskās sadarbības vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

2007. gadā visvairāk nopelnījušie 100 Latvijas uzņēmēji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā Latvijas uzņēmēji vēl ir guvuši pēdējo lielo peļņu, kura pārtrumpojusi par gadu iepriekš sasniegtos rekordus, - tā rāda pagājušā gada beigās Lursoft un Baltic Screen apkopotie Latvijas uzņēmumu 2007. gada peļņas rādītāji.

Pārskats par pēdējiem trim gadiem rāda, ka visveiksmīgākais Latvijas uzņēmējiem ir bijis tieši 2007. gads, kas visdrīzāk var pretendēt uz vistreknākā gada nosaukumu: 2005. gadā desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, 2006. gadā šī summa bija palielinājusies līdz 100 miljoniem latu, savukārt 2007. gadā, kā rāda nule apkopotie dati, tā pieaugusi vēl par gandrīz desmit miljoniem latu.

Arī lielāko 2007. gada pelnītāju sarakstā pirmās četras vietas ieņem baņķieri – nu jau bijušie Parex bankas akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis (kuri peļņas gūšanas laikā vēl bija kredītiestādes īpašnieki, līdz ar ko iekļauti šajā sarakstā) un Aizkraukles bankas īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, turklāt saraksta pirmajā desmitniekā ir vēl divi banku akcionāri – Rietumu bankas līdzīpašnieki Leonīds Esterkins un Arkādijs Suharenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ziemeļeiropas nekustamā īpašuma kompānija Newsec paplašinās Baltijā

Ingrīda Drazdovska, 08.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļeiropas pilna servisa nekustamā īpašuma kompānija Newsec pārņēmusi papildu 16 % Baltijas nekustamā īpašuma kompānijas Re&Solution daļu, informē uzņēmums.

Tādējādi pašlaik Newsec kopumā pieder jau 51 % kompānijā Re&Solution. Līdz šā gada 1. jūlijam tā tiks iekļauta Newsec grupā, un šā uzņēmuma nosaukums tiks mainīts uz Newsec.

Re&Solution izveidota 2003. gadā un tai ir vairāki biroji visās trijās Baltijas valstīs, kuros strādā 65 cilvēki.

Baltijas reģions ir pamattirgus vairākiem Newsec klientiem. Kompānijai ir būtiski būt šajā reģionā, atbalstīt klientus, kas jau darbojas Baltijā un arī to, kas apsver šādu iespēju, teicis Newsec prezidents Patriks Enblads (Patrik Enblad). Re&Solution un Newsec ir viens mērķi – kļūt par Ziemeļeiropas nozīmīgāko nekustamā īpašuma konsultantu, sacījis Re&Solution vadītājs Ričards Čepass (Ričardas Čepas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Neizsola Naglim piederošās uzņēmumu kapitāldaļas

Elīna Pankovska, 12.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažādu iemeslu dēļ nav notikušas uzņēmējam un bijušajam Privatizācijas aģentūras vadītājam Jānim Naglim piederošo uzņēmumu kapitāldaļu izsoles. Kopumā tika plānots izsolīt deviņu uzņēmumu kapitāldaļas.

Zvērināts tiesu izpildītājs Andris Spore DB norādīja, ka bijuši divi iemesli tam, ka izsoles nenotika. Proti, uz daļu no izsolēm nebija pieteicies neviens solītājs, savukārt attiecībā uz citām izsolēm esot tiesas lēmums par izsoļu atcelšanu, jo esot iesniegta sūdzība par A.Spora darbībām. Viņš gan nekonkretizēja, kādām.

A.Spore piebilda, ka būs tiesas sēde, kurā tiks skatītas šīs darbībām, un tad tiks lemts, vai atcelt lēmumu par izsoļu atlikšanu vai nē. Patlaban nav iespējams prognozēt, kad notiks kāda no izsolēm.

DB jau rakstīja, ka bija plānots izsolīt J.Naglim piederošās kapitāldaļas deviņos uzņēmumos, tostarp arī visas viņam piederošās 3000 kapitāldaļas jeb 30% SIA Baltic Taxi. Kapitāldaļu izsoles sākumcena bija 3 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noticis tikai viens ievērojams darījums

Ingrīda Drazdovska, 27.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz daudzsološajām perspektīvām un iepriekš prognozētajiem vēsturiski vislielākajiem iespējamajiem investīciju apjomiem Latvijā, 2008. gadā nekustamā īpašuma investīciju tirgū noticis tikai viens ievērojams darījumu, — vērtē kompānija Re&Solution.

Arī Igaunijā tirgus ir bijis kūtrs. Daudzi investori ir aizgājuši no šīs valsts tirgus nestabilitātes un ievērojami pasliktinājušos finansiālo apstākļu dēļ. Daudzi investori turpinot aktīvi novērot tirgu, lai varētu atsākt tajā darboties tūlīt pēc pirmo pozitīvo signālu saņemšanas. Aktīvākie dalībnieki ir vietējie fondi un biržas dalībnieki, ziņo Re&Solution.

Starp trim Baltijas valstīm veiksmīgāks aizvadītais gads ir bijis Lietuvai. Neraugoties uz nelielo darījumu skaitu, kopējais investīciju darījumu apjoms pārsniedza 300 miljonus eiro. 2008.gadā īpašumu investīciju tirgū dominēja tirdzniecības īpašumu pārdošana, t.i., Akropolis SC un Maxima portfelis, ko veidojas 9 objekti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī plānots izsolīt uzņēmējam un bijušajam Privatizācijas aģentūras vadītājam Jānim Naglim piederošās kapitāldaļas deviņos uzņēmumos, tostarp arī SIA Baltic Taxi, liecina zvērināta tiesu izpildītāja Andra Spores paziņojums oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Paredzēts izsolīt visas Naglim piederošās 3000 kapitāldaļas jeb 30% SIA Baltic Taxi. Kapitāldaļu izsoles sākumcena ir 3000 latu.

Paredzēts izsolīt visas Naglim piederošās 156 kapitāldaļas jeb 24,45% kokapstrādes SIA Nordic bioenergy. Kapitāldaļu izsoles sākumcena ir 1560 lati.

Tāpat paredzēts izsolīt visas Naglim piederošās 500 kapitāldaļas jeb 12,5% uzņēmējdarbības konsultāciju SIA Zemgales attīstības fonds. Izsoles sākumcena ir 500 lati.

Izsolīt paredzēts arī visas Naglim piederošās 800 kapitāldaļas jeb 40% uzņēmējdarbības konsultāciju SIA Puzes karjers. Izsoles sākumcena ir 800 lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

D8 Corporation investēs divus miljonus eiro attīstībai Tuvo Austrumu virzienā

Db.lv, 14.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu programmatūras izstrādātājs un ieviesējs D8 Corporation finanšu tehnoloģiju produktos un jauna pārdošanas un servisa biroja izveidē Tuvajos Austrumos investēs divus miljonus eiro.

Nepieciešamajām investīcijām bankas Citadele finansējums ar Attīstības finanšu institūcijas Altum garantijas atbalstu nodrošinās 1,3 miljonus eiro, bet D8 Corporation pašu līdzekļi - 700 000 eiro.

"Vairāk nekā 10 gadus mēs aktīvi strādājam starptautiskajos tirgos, kur saņemam 90% no visiem pasūtījumiem. Labi redzam, ka darba ražīguma un kvalitātes uzlabošana, kā arī augsta līmeņa inovatīvu risinājumu radīšana ir iespējama, regulāri investējot uzņēmuma attīstībā. 2 miljonu eiro lielās investīcijas būs labs atbalsts ražošanas, mārketinga un pārdošanas tempa palielināšanai. Mūsu izstrādātā programmatūra paredzēta galvenokārt strauji augošām bankām un finanšu institūcijām, tādēļ piedāvājumam ir jābūt ļoti drošam un tehnoloģiski progresīvam. Piemēram, 2016.gadā Citadelei tieši mēs izstrādājām "digitālā maciņa" risinājumu jeb tehnoloģiju maksāšanai veikalos ar mobilo telefonu. Pašreiz mēs nodarbojamies ar mākslīgajā intelektā bāzētu iespēju paplašināšanu mūsu tiešsaistes riska vadības risinājumam, kā arī ar "digitālā maciņa" funkciju uzlabošanu. Esam tuvu tam, lai nākotnē mūsu produkti būtu pieejami arī mazākiem uzņēmumiem un jaunuzņēmumiem, kuri D8 Corporation mākoņpakalpojumus varēs izmantot kā servisu, neiegādājoties salīdzinoši dārgo programmatūru un datoraprīkojumu. Savas korekcijas 2020.gada laikā mūsu nozarē ir ieviesusi arī COVID-19 pandēmija, jo ir strauji pieaudzis pieprasījums pēc tirdzniecības platformām internetā - atsevišķos segmentos pat par 200%, tādēļ ir nepieciešamas jaudīgākas un elastīgākas IT sistēmas," situāciju IT tirgū raksturo D8 Corporation valdes priekšsēdētājs Juris Ščerbickis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Re&Solution: Īpašumu investori parādīsies tuvākajos divos gados

, 05.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākie investīciju fondi Baltijas nekustamā īpašuma tirgū varētu parādīties tuvākajos divos, trijos gados, — prognozē Andžejs Neguliners, Re&Solution Latvia vadītājs.

Vietējais tirgus, ievērojot lielāko institucionālo investoru prasības, jau pašlaik sniedz iespējas ieguldīt reģiona augstākās klases (prime) īpašumā.

Lielākā daļa Baltijas tirgus dalībnieku jau ir guvusi pamatīgu mācību no savām iepriekš pieļautajām kļūdām. Rezultātā tirgū piedāvātā investīciju produkta kvalitāte paaugstinās. Piedāvātie objekti ir ar labi strukturētiem nomas līgumiem, profesionālu īpašumu pārvaldīšanu, projektu tapšanā tika iesaistīti starptautiski atzīti arhitekti, tāpat tiek pievērsta liela uzmanība ēku tehniskai kvalitātei. Tas ir radījis labāku piedāvājumu un attiecīgi atbilst investīciju kritērijiem, pēc kuriem vadās lielākā institucionālo investoru daļa, kuri ir ieinteresēti potenciālajā darbībā Baltijas valstīs, — raksturoja A. Neguliners.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Re&Solution papildina savu komandu Latvijā

I. Drazdovska, 14.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmums Re&Solution, kas darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Ukrainā un Dānijā ir piesaistījis savai Latvijas komandai jaunus profesionāļus.

Par nekustamo īpašumu projektu vadītāju ir kļuvis Andis Putāns (27). Pirms pievienošanās Re&Solution komandai Andis Putāns ir strādājis par nekustamo īpašumu projektu vadītāju uzņēmumos Rimi Latvia, Veduta un Arc Property UK. Jaunais nekustamo īpašumu projektu vadītājs ieguvis augstāko profesionālo izglītību ekonomikā un uzņēmējdarbības pārvaldē Banku augstskolā.

Par nekustamo īpašumu analītiķi ir kļuvusi Irina Nikolajeva (24). Pirms pievienošanās Re&Solution komandai Irina Nikolajeva divus gadus ir strādājusi investīciju bankā Evli Securities (Suprema Securities) par lielo klientu apkalpošanas nodaļas speciālisti un vienu gadu auditorkompānija Ernst & Young Baltics par audita konsultanti. Jaunā nekustamo īpašumu analītiķe ir ieguvusi bakalaura grādu biznesa vadībā un finansēs Starptautiskajā Konkordijas Universitātē (International University Concordia Audentes, Tallina).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zvērināts tiesu izpildītājs Helga Praņevska rīko uzņēmējam Guntim Indriksonam piederošās kustamās mantas pirmo izsoli, liecina paziņojums laikrakstā Neatkarīgā.

Izsolē plānots izsolīt 3782 SIA Stadion kapitāldaļas 189 100 latu vērtībā, 180 SIA Skonto FC kapitāldaļas 180 latu vērtībā, 17 993 SIA Radio Skonto kapitāldaļas 17 993 latu vērtībā, 21 SIA Skonto apsardzes dienests kapitāldaļu 420 latu vērtībā, 4368 SIA Ceļojumu birojs Express travel kapitāldaļas 4358 latu vērtībā, 42 000 SIA Hobi Latgale kapitāldaļu 42 000 latu vērtībā, 555 SIA Hanzas apartamenti kapitāldaļas 11 100 latu vērtībā, 860 SIA Hanzas projekti kapitāldaļas 8600 latu vērtībā, kā arī 50 SIA Usma GV kapitāldaļas 10 000 latu vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja latviešus un zviedrus samainītu vietām, būtu gaidāma sacelšanās. Zviedri ir pietiekami izlutināti, lai nepieciestu to, kas patlaban notiek Latvijā - sarunā ar LD atzīst Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors Anderss PalzovsRektora kabinetā uz galda pedantiski izliktas košu krāsu mapes.

Nupat, intervējot uzņēmēju Haimu Koganu, nonācām līdz šībrīža situācijas rezumējumam, un viņš teica, ka ebrejiem ir muļķīgs ieradums nogriezt tur, kur vajadzētu pielikt. Tas esot attiecināms arī uz valdības darbu patlaban. Vai arī jums ir kāds anekdotisks ekonomiskās situācijas rezumējums viena teikuma garumā?

Es mēdzu teikt, taču tas jau ir izmantots gana daudz reižu, ka ballīte, kam pienācās beigties ap pusnakti, Latvijā ieilga līdz rīta gaismai. Patlaban mums ir svētdienas pusdienlaiks, vēl aizvien lielas ciešanas, un tās turpināsies līdz pirmdienas rītam.

Šādās reizēs cilvēki mēdz sev solīties, ka nekad vairs nelietos alkoholu. Iespējams, ka celtnieki šajās «paģirās» solās nekad vairs nevadāt cementa maisus ar BMW X5.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedru bankas Latvijā guva milzīgu peļņu, bet «sliktie kredīti» nav zviedru banku vaina.

To intervijā Bizness&Baltija teicis Zviedrijas vēstnieks Latvijā Matss Stafansons. «Jūsu valsts ir sīks kuģītis milzīgā okeānā, kurā sākusies vētra. Kad pasaules krīze beigsies, jūsu valsts atkopsies samērā ātri. Divus smagus gadus gan vēl nāksies pārdzīvot, bet par to jums jāvaino iepriekšējās valdības nevis zviedru bankas,» uzsvēris M. Stafansons. Viņš piebilda, ka Zviedrijā Latvijas problēmas vēl nemaz nav nopietni apspriestas, jo tas zviedriem nav sevišķi aktuāli, lai gan valda izpratne par Baltijas problēmām.

Vēstnieks pasmejas par izskenējušām runām, ka Latvijā varētu atgriezties «zviedru laiki» kā 300 gadu senā pagātnē. «Zviedrija gan Latvijai ir ļoti svarīga valsts, bet es nedomāju, ka Latvija varētu tikt pievienota Zviedrijai. Jāsaka, esmu patīkami pārsteigts par mūsu veiktā pētījuma rezultātiem, kas parādīja, ka latvieši, neskatoties uz krīzi, ir ļoti pozitīvi noskaņoti pret zviedriem. Lai gan zviedru bankas nav par ko vainot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nekustamā īpašuma tirgū trūkst konsultantu

Ingrīda Drazdovska, 15.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā daudz ir nekustamā īpašuma brokeru kompāniju, bet maz konsultantu, uzskata Newsec Baltijas reģiona vadītājs Ričardas Čepas (Ričardas Čepas).

Tāpēc Ziemeļeiropas pilna servisa nekustamā īpašuma kompānija Newsec ienāk Baltijas nekustamā īpašuma tirgū, jo tam beidzot ir vajadzīgi konsultanti – kļūdas šajā tirgū var un jau ir izmaksājušas dārgi, to tirgus dalībnieki tagad vairāk apzinoties.

Db.lv jau ziņoja, ka šovasar Ziemeļeiropas pilna servisa nekustamā īpašuma kompānija Newsec pārņēmusi papildu 16 % Baltijas nekustamā īpašuma kompānijas Re&Solution daļu. Tādējādi pašlaik Newsec kopumā pieder 51 % kompānijā Re&Solution. Uzņēmuma nosaukums ir mainīts uz Newsec.

Re&Solution izveidota 2003. gadā un tai ir vairāki biroji visās trijās Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo par IUB lēmumu Visaginas projekta sakarā: zema cena ir subjektīvs vērtējums

Gunta Kursiša, 06.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Publiskos informācijas avotos nav pieejamas konsultēšanas pakalpojumu tirgus cenas, tādēļ šādu pakalpojumu izvērtējumā nepamatoti zema cena ir visnotaļ subjektīvs vērtējums,» norāda a/s Latvenergo pārstāve Ilvija Līvmane, komentējot Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumu aizliegt a/s Latvenergo slēgt līgumu ar izraudzīto Visaginas AES finanšu konsultantu no Lielbritānijas, kas pamatots arī ar to, ka pretendents - Lielbritānijas firma Project Financing Solution Limited - piedāvājis nesamērīgi zemu cenu.

Jau vēstīts, ka sūdzību par šī projekta rezultātiem iesniedza SIA Deloitte Latvia, bet IUB šo iesniegumu atzinusi par daļēji pamatotu. Deloitte pārstāvji pauda, ka a/s Latvenergo būtu pareizi Lielbritānijas uzņēmuma Project Financing Solution Limited iesniegumu noraidīt, jo tas ir nepamatoti lēts. Deloitte Latvia pārstāvji uzskata, ka pretendents nav precīzi izpratis sarunu procedūras nolikuma prasības, tādēļ piedāvājis zemāko cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

LG Electronics pērn nopelnījis 1,16 miljardus dolāru

Žanete Hāka, 25.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LG Electronics Inc. 2016. gadā strādājis ar 1,16 miljardu ASV dolāru pamatdarbības peļņu, kas ir par 12,2% vairāk nekā 2015. gadā, informē uzņēmuma pārstāvji.

Pieaugums noticis galvenokārt pateicoties struktūrvienību Home Appliance & Air Solution un Home Entertainment veiksmīgajiem darbības rezultātiem. Pērn kompānijas tirdzniecības apjoms veidojis 47,92 miljardus dolāru, bet tīrā peļņa sasniegusi 109,31 miljonu dolāru.

Uzņēmuma tirdzniecības apjoms 2016. gada ceturtajā ceturksnī bija 12,79 miljardi dolāru, kas ir par 11,7% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējiem trīs mēnešiem un par 1,5% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā 2015. gadā. Gan Home Appliance & Air Solution, gan Home Entertainment struktūrvienība 2016. gadā reģistrējusi visu laiku augstāko pamatdarbības peļņu. Taču, ņemot vērā struktūrvienību Mobile Communications un Vehicle Components radītos zaudējumus, LG ceturtajā ceturksnī cietis tīros zaudējumus 223,98 miljonu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija pieņēmusi lēmumu par atļauju atcelšanu vēl divām atjaunojamo energoresursu (AER) koģenerācijas elektrostacijām pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros – SIA «AM Energy Solution-Aloja» un SIA «Energy Solutions», informē EM.

Atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros SIA «AM Energy Solution-Aloja» un SIA «Energy Solutions» atceltas, jo konstatēts, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijā noteiktajā termiņā atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav uzsākta. Ja elektroenerģijas ražotājs nepārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, tam ir tiesības darboties brīvā tirgus apstākļos un vienoties ar jebkuru elektroenerģijas tirgotāju par elektroenerģijas pārdošanu par vienošanās cenu.

Tāpat ražotājs koģenerācijas stacijā var turpināt ražot un pārdot arī siltumenerģiju, par cenu vienojoties ar siltumenerģijas pircēju un lietotāju.

Kopumā līdz šim ministrija atcēlusi atļaujas 25 elektrostacijām, kas ļāvis novērst iespējamo OIK kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos 10 gados par aptuveni 375 miljoniem eiro, uzskata EM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsolīs Guntim Indriksonam piederošās Radio Skonto kapitāldaļas

Elīna Pankovska, 28.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīļa vidū zvērinātu tiesu izpildītāja Helga Rūtena plāno izsolīt vairāku uzņēmumu kapitāldaļas, kas pieder uzņēmējam, Latvijas Futbola federācijas prezidentam Guntim Indriksonam, liecina informācija Latvijas zvērinātu tiesu izpildītāju informācijas mājaslapā. Kopumā izsludinātas trīs izsoles.

Pirmajā izsolē tiks piedāvāti 17 993 G. Indriksonam piederošās SIA Radio Skonto kapitāldaļas. Vienas kapitāldaļas vērtība ir viens lats un kopējais kapitāldaļu novērtējums it 17,99 tūkst. Ls. Izsole notiks 16. aprīlī.

Dienu vēlāk iecerēts izsolīt 4368 SIA Ceļojumu birojs Ekspress travel kapitāldaļas ar kopējo vērtību 4,36 tūkst. Ls. Savukārt 18.aprīlī plānota SIA Skonto apsardzes dienests 21 kapitāldaļas izsole, kur vienas kapitāldaļas cena noteikta 20 Ls, līdz ar to kopējais novērtējums ir 420 Ls.

Jāmin arī, ka pagājušā gada nogalē Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa par labu bijušajam Privatizācijas aģentūras padomes loceklim Normundam Lakučam piedzina 89,4 tūkst. Ls parādu G. Indriksona.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LTV raidījums De Facto uzklausījis zviedru ekonomista Aleksandra Barda padomus, ko Latvijai darīt, lai atrisinātu pašreizējās ekonomiskās problēmas. Viņš uzskata, ka šobrīd prioritātei ir jābūt izglītībai, kā arī norāda, ka Latvijai nav jābaidās no jauniem latviešiem, kas pamet valsti, jo 90% atgriezīsies.

«Es personīgi investēju Baltijā deviņdesmitajos gados un es izņēmu savas investīcijas no Igaunijas un Latvijas divus gadus pirms krīzes. Es redzēju, kur šī krīze iet. Ekonomikas izaugsme vairs nebija īsta. Tā turējās uz ļoti apšaubāma pamata. Ja dzīvoklis Rīgā vai Tallinā maksāja dārgāk nekā Londonā un Parīzē, tas man kā ekonomistam bija signāls. Es izņēmu naudu, un burbulis sprāga. Tagad savukārt Latvija ir ļoti interesanta, jo burbuļa nav, ekonomika ir īsta. Aktīvu cena ir īsta. Uz šī pamata jūs pēc diviem gadiem, pieņemot pareizus lēmumus, atgūsiet lēnāku, bet patiesu ekonomikas izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar dižķibeles atnākšanu un tās blaknēm - darba algu samazināšanu un lielo bezdarbu - Latvijā strādājošās zviedru bankas lielas iedzīvotāju daļas acīs pārtapušas no draugiem par īstiem peramajiem zēniem. Tādēļ bezpartejiskā ārlietu ministra Aivja Roņa ierosinājums pēc 10. Saeimas vēlēšanām veidot Latvijas Saeimas un Zviedrijas parlamenta kopīgu komisiju, kas pētītu zviedru banku darbību Latvijā, daļā sabiedrības izraisa gandarījumu.

Tomēr ne viss ir tik vienkārši, kā gribētos tiem, kas zviedru banku «destruktīvo darbību» izmanto tīri populistiskos nolūkos. Jā, nav šaubu, ka Swedbank un SEB Banka, dāsnu roku izsniedzot hipotekāros kredītus iedzīvotājiem un kreditējot nekustamā īpašuma attīstītājus, kā arī piešķirot patēriņa kredītus teju katram gribētājam, ir līdzvainīgas kā nekustamā īpašuma, tā patēriņa burbuļa uzblīšanā. Tomēr taisnība ir Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam, kurš norāda, ka par pārlieku aizraušanos ar Baltijas iedzīvotāju kreditēšanu zviedru bankas jau ir saņēmušas rūgtu mācību - tas, ka lielu daļu no patiesi grandiozajiem zaudējumiem skandināvu bankām sagādājušas to «meitas» Latvijā, ir fakts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēstnieks: Latvijas un Zviedrijas biznesa attiecībās ir vieta lielākām investīcijām

Didzis Meļķis, 13.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijas un Zviedrijas biznesa attiecībās šeit ir vēl brīva vieta lielākām investīcijām, zināšanu pārnesei un Latvijas lielākas konkurētspējas veicināšanai, bet tas galvenokārt sakāms par tiem Latvijas sektoriem, kas nav tik caurskatāmi,» saka Zviedrijas Karalistes vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms.

Šodien līdz ar uzvarētāju paziņošanu tiks pasniegta gadskārtējā Zviedrijas Biznesa gada balva.

Fragments no intervijas

Ilgtermiņa rīcībpolitika laikam gan ir tas, kas zviedrus izceļ Eiropā un globāli.

Tā ir skandināvu iezīme vispār un zviedru konkrēti – ilgtermiņa skatījums biznesā, rīcībpolitikā un arī partiju politikā, kad pie varas ilgi paliek viens politiskais spēks. Un es redzu, ka šī attieksme ir tā, kas nosaka zviedru investīcijas arī Latvijā. Tās ir Latvijas tirgū un sabiedrībā integrētas ilgtermiņa investīcijas, un tās ir radījušas sava veida nabas saiti starp abām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Viens no Latvijā lielākajiem šprotu ražotājiem ierauts akcionāru strīdā; apsūdz reiderismā

Sandra Dieziņa, 19.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcionāru strīds ir viens no iemesliem kompānijas dīkstāvei, šobrīd nav iespējams piesaistīt ES fondu finansējumu turpmākai attīstībai.

Strīdus iemesls – SIA Rānda kapitāldaļas, ko tās dibinātājs Oskars Grosmanis pirms vairāk nekā desmit gadiem piešķīra sadarbības partnerim Vladimiram Zļenko, lai viņš iesaistītos uzņēmuma attīstībā.

Strīds par kapitāldaļām

«Tā ir daļēji privāta problēma, bet iezīmējas arī valsts attieksme pret to. Vladimirs Zļenko savā laikā tika pieņemts uzņēmumā kā akcionārs ar nosacījumu, ka strādās uzņēmumam par labu, veicot ieguldījumus un piedaloties produkcijas realizācijā Krievijā. Viņš savulaik darbojies arī tādos uzņēmumos kā a/s Brīvais vilnis un Salacgrīva 95 un tolaik tapa sadarbība arī ar Rāndu. Diemžēl tajā laikā viņam sāka zust interese par produkcijas realizāciju. Bija populāra PVN izkrāpšana un tur viņš saredzēja lielākas biznesa perspektīvas, strādājot kā privātpersona. Viņam bija mazsvarīga ražotne vai cilvēki, vai bizness kā tāds,» stāsta O. Grosmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalu "Elkor" īpašnieces Ilzes Laurānes (agrāk Popovas) parāda dēļ piemērots zvērināta tiesu izpildītāja aizliegums atsavināt kapitāldaļas visās viņai piederošās kompānijās un reģistrēt jaunas komercķīlas.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, aizliegums atsavināt kapitāla daļas un reģistrēt komercķīlas piemērots attiecībā uz SIA "ETG", SIA "Elkor grupa", SIA "Elkor Gift Shop", SIA "Elkor Food & Wine", SIA "HSP Solution" un SIA "Elektrodrošība". Laurāne piecos no šiem uzņēmumiem ir vienīgā īpašniece, bet "ETG" viņai pieder 99% kapitāldaļu, kamēr atlikušais 1% pieder SIA "Plus īpašums".

Visi minētie uzņēmumi Laurānes īpašumā nonāca pērn laikā no augusta līdz decembrim, nepilnu gadu pēc tam, kad nomira "Elkor" izveidotājs un kompāniju iepriekšējais īpašnieks Aleksandrs Popovs.

Vienlaikus pagājušā gada nogalē, īsi pirms Ziemassvētkiem, pārjaunotas četras komercķīlas, kuru devēja ir Laurāne, bet ņēmēja - "Rietumu banka". Viņa par labu bankai ieķīlājusi visas sev piederošās "ETG" kapitāldaļas. Kopējā ķīlu maksimālā prasījumu summa ir 31,44 miljoni eiro. Kā trīs ķīlu parādniece minēta "ETG", bet kā vienas - "Elkor grupai" piederošais SIA "Elkor centrs".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ļoti iespējams, ka kredītņēmēju aizsardzības pasākumi ir premjera atbildes reakcija zviedru banku aizrādījumiem par nepietiekami ātru Latvijas budžeta izdevumu cirpšanu.

To Db.lv norādīja politologs Jānis Ikstens. «Ņemot vērā, ka premjers kredītņēmēju aizsardzības pasākumu ieviešanai, kuru rezultātā kredītņēmējs bankas priekšā būs atbildīgs tikai ar ieķīlāto īpašumu, nevis visu savu mantu, ir izsludinājis steidzamību, ļoti iespējams, ka tā ir premjera pretreakcija Zviedrijas finanšu ministra izteikumiem par nepietiekami ātru Latvijas budžeta izdevumu griešanu un tādējādi radīto apdraudējumu zviedru bankām Latvijā.

Savukārt viens no Latvijas lielāko ārvalstu banku pārstāvjiem, kas vēlējās palikt anonīms, Db norādīja, ka no premjera Valda Dombrovska puses šis solis vērtējams kā «taktiska spēlīte» un spiediens uz zviedru bankām. Tomēr saruna starp zviedru finanšu ministru un premjeru nemaz neesot bijusi tik asa un pamācībām bagāta Latvijai, kā tas esot izskanējis medijos. Runājot par Danske bank izteikumiem, ka šie kredītņēmēju aizsardzības pasākumi varētu veicināt lata devalvāciju, viņš piebilda, ka ar lata devalvāciju nereti tiekot saistītas pat pilnīgi neatbilstošas lietas. Viņš atgādināja Latvijas Centrālās bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča vārdus, ka Latvijas Bankas pozīcija lata kursa jautājumā ir pietiekami stabila, lai lata kursu noturētu pat pilnīga valsts defolta gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rimšēvičs: Nevajag žvadzināt ieročus pēc kaujas

Guna Gleizde, 16.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas bankas ir saņēmušas fantastisku mācību un Zviedrijas bankas maksā par šo krīzi, Latvijas radio raidījumā Krustpunktā sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

«Man liekas, ka šobrīd žvadzināt ieročus pēc kaujas īsti nebūtu vietā, jo Zviedru bankas tika brīdinātas no mūsu puses. Mēs savā laikā bijām ar [Finanšu un kapitāla tirgus komisijas bijušo vadītāju] Cērpa kungu neskaitāmas reizes Zviedrijā, tikāmies ar zviedru banku augstāko vadību un brīdinājām par burbuli,» skaidro centrālās bankas vadītājs.

Pēc I.Rimšēviča sacītā zviedru atbilde tajā laikā bijusi: «Mums pašiem bija krīze 92. gadā, mēs zinām kā rīkoties, jūs esat maza, vēl nepieredzējusi ekonomika, mēs jums pateiksim priekšā tad, kad te kaut kas notiks.»

Droši vien zviedru bankas darītu ļoti daudz, lai atgrieztos pie šīs sarunas, jo tās šeit cietušas milzu zaudējumus, uzskata Latvijas Bankas prezidents. Viņaprāt, «zviedru bankas saņēmušas fantastisku mācību».

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas pārtikas ceļš uz zviedru galdiem visdrīzāk iet caur alus glāzi

Didzis Meļķis, 01.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadskārtējās Biznesa balvas priekšvakarā Zviedrijas Karalistes vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms vērtē, ka pārtikas industrijai ir potenciāls uzlabot Zviedrijas un Latvijas divpusējo tirdzniecību.

Ukrainas konflikta sakarā izskan spriedumi, ka Latvijas drošības garantijai ir labi, ja šeit ir dislocēti Rietumu karavīri, bet var domāt, ka arī ārvalstu investīcijām ir šāds blakusefekts.

Kā NATO partnere Zviedrija ir klātesoša Latvijas drošības garantēšanā arī militāri – gan ar karavīriem, gan floti un aviāciju, tomēr arī Zviedrijas biznesa intereses šeit, protams, nevajadzētu novērtēt par zemu. Ar 22% no visām ārvalstu investīcijām Zviedrija ar lielu izrāvienu aizvien ir lielākais ārvalstu investors Latvijā. Nākamā lielākā investīciju avota daļa ir 8%.

Tas gan lielā mērā ir šejienes zviedru banku dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ko darīt, kā rīkoties, ja Latvijā tiek nozagts uzņēmums? Šāds jautājums radās pirms vairākām dienām, kad izskanēja, ka 22,4% kapitāldaļu SIA Elagro Trade ir mainījušas savu īpašnieku, turklāt tas noticis, īpašniekam pašam nenojaušot jeb nelikumīgi.

Varbūtējais darbības scenārijs tādā situācijā ir aptuveni šāds - jātiek iekšā pēc iespējas svarīgākos kabinetos Latvijas valsts iestādēs, kā arī jānodrošina rezonanse sabiedrībā. Faktiski tieši šādu darbību rezultātā minētās kapitāldaļas nedēļas laikā ir atgriezušās pie likumīgā īpašnieka. Protams, šajā gadījumā var uzslavēt Elagro Trade īpašnieku sastāvu un menedžmentu, kuram pateicoties, bija iespējams panākt vēlamo rezultātu. Tomēr šī situācija, kopumā ņemot, nekādi nav uzskatāma par normālu. Proti, lai atgūtu nozagtu mantu, uzņēmējam ir jārunā ar presi un jābūt sakariem varas gaiteņos. Un arī tad nelikumību apturēšanai bija vajadzīga nedēļa. Principā pilnīgi pietiekošs laiks, lai nozagtās kapitāldaļas kaut vai tikai fiktīvi pārdotu tālāk, tādējādi jebkādas pretdarbības sarežģījot vai pat padarot neiespējamas. Taču nevajag aizmirst, ka Latvijā vairumam uzņēmēju nav šādu iespēju, kas viņus padara par vieglāk ievainojamiem.

Komentāri

Pievienot komentāru