Ražošana

Papildināta ar foto - Balvu pusē maskētā cigarešu ražotnē atrod 8,5 tonnas tabakas

LETA, 13.09.2013

Jaunākais izdevums

Balvu pusē nelegālajā cigarešu ražotnē atrastas 8,5 tonnas tabakas, cigarešu ražotnes iekārta ap pusmiljona latu vērtībā un citi priekšmeti.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis šodien žurnālistiem pastāstīja, ka ražotni policija atklāja 5.augustā un tā bijusi maskēta kā zemnieku saimniecība, kas nodarbojusies ar kokmateriālu pārstrādi. Likumsargu ierašanās brīdī ražotne gan nav darbojusies.

Notikuma vietā atrastā cigarešu ražošanas iekārta, pēc policijas aplēsēm, darbojusies apmēram gadu. Cigarešu ražošanas jaudu policija vēl plāno noskaidrot izmeklēšanā. Iekārtas vērtība ir apmēram pusmiljons latu. Izmeklētāji uzskata, ka saražotā prece bija paredzēta Rietumeiropas valstīm, piemēram, realizācijai Vācijā, Zviedrijā un Apvienotajā Karalistē.

Tāpat atrasti cigarešu ražošanai nepieciešamie izejmateriāli, tostarp aptuveni 8,5 tonnas tabakas, no kuras var saražot aptuveni 8,5 miljonus cigarešu. «Pilns kravas vilcējs jeb fūre,» uzsvēra Gudermanis. Starp ražošanai nepieciešamiem priekšmetiem atrastas arī Krievijas akcīzes markas, cigarešu paciņas, līme un citas lietas.

Cigarešu ražotne bija labi maskēta, proti, organizētāji bija izvietojuši maskētas videokameras, lai ražotnē neierastos nelūgti viesi. Tāpat ražotne bijusi labi organizēta - strādniekiem bija labiekārtotas gultas un citi sadzīves apstākļi.

Pagaidām aizturētas divas personas, taču policija uzskata, ka ražotnē strādāja 5-7 strādnieki no trešajām valstīm. «Ir pamats uzskatīt, ka pārsvarā šīs personas ir no trešajām valstīm. Tas arī tiek darīts drošības nolūkos, lai nebūtu liekas informācijas noplūdes, un faktiski viņi tiek ievesti. Viņi uz vietas uzturas un dzīvo, un kad darbiņš beidzas, tad tiek nosūtīti atpakaļ, lai nebūtu kontaktēšanās ar vietējiem iedzīvotājiem,» norādīja Gudermanis.

Konkrētas viesstrādnieku valstis un kāda tiem bijusi alga, Gudermanis neminēja. Ņemot vērā, ka cigarešu tirgus ir bijis paredzēts Rietumeiropas valstīs, policija uzskata, ka cigarešu ražotnei bija starptautiskas noziedzības vēriens.

Vienai no aizturētajām personām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, bet otrai personai piemērots statuss - persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess. Gudermanis gan skaidri neatbildēja, vai starp šīm personām ir organizators, taču norādīja, ka līdzīgos gadījumos konspirācijas nolūkos organizatori savos rūpalos neuzturas.

Rūpalā ražotas visdažādāko marku cigaretes, piemēram, LM un West. Policija domā, ka cigarešu kvalitāte bijusi gana laba, ja reiz iekārta strādājusi aptuveni gadu. Latvija par ražotnes vietu acīmredzot izvēlēta tāpēc, ka atšķirībā no Krievijas ir Eiropas Savienības valsts un saražotās produkcijas transportēšana ir mazāk apgrūtinoša, bet izejvielu piegāde ir vienkāršāka.

Lai arī atrastā iekārta nav bijusi jauna, Gudermanis nenoliedz, ka cigarešu ražošanas iekārtu aprite nav atsevišķi reglamentēta - tas nozīmē, ka šādu iekārtu var brīvi pārvietot un pārdot. No likuma viedokļa problēma sākas tajā brīdī, kad jūs uz šīs iekārtas kaut ko nelegālu sākat ražot. Līdz tam tā ir tāda prece kā papīrs vai dators, piebilda Gudermanis.

Jau ziņots, ka Latgalē jau agrāk atklātas nelegālas apjomīgas cigarešu ražotnes. 2011.gadā kādā teritorijā Daugavpils novada Naujenes pagastā un bijušās PSRS kara daļas ēkā likumsargi atklāja nelegālu cigarešu ražotni un notikuma vietā aizturēja sešas personas, tostarp Latvijas, Krievijas un Kirgīzijas pilsoņus. Ārvalstu pilsoņi šo nelegālo darbību veikšanai bija piesaistīti kā iekārtu uzstādīšanas un ekspluatācijas speciālisti.

Iespējamais nelegālās ražošanas organizētājs, Krievijas pilsonis, tika aizturēts Vācijā.

Ēka, kurā bija iekārtota nelegālā cigarešu ražotne, bija pielāgota pastāvīga cigarešu ražošanas procesa uzsākšanai - tajā bija uzstādītas jaudīgas cigarešu ražošanas iekārtas un ģenerators elektroenerģijas ražošanai.

Turpat atradās arī visas nepieciešamās izejvielas - 5,9 tonnas tabakas, papīrs, līme, cigarešu filtri, iepakojuma materiāli, kuru pietiktu sešu miljonu cigarešu saražošanai, kā arī Krievijas akcīzes markām līdzīgas uzlīmes.

Pēc ekspertu atzinuma, cigarešu ražošanas iekārtu jauda varēja būt apmēram miljons cigarešu dienā. Lielāko daļu no saražotajām cigaretēm bija paredzēts nogādāt dažādu Eiropas Savienības valstu tirgos.

Likumsargiem neļaujot pilnībā uzsākt ražošanas procesu, tika novērsta aptuveni 630 000 latu liela kaitējuma nodarīšana valsts budžetam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai, raksta laikraksts Diena. Rakstu sērijā tas ļaus ieskatīties, kā Baltkrievijas biznesa, kriminālā un politiskā vide mijiedarbojas un ietekmē nevien norises Baltkrievijas iekšienē, bet arī Latviju un citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Baltkrievijas Republikā saražotās tabakas produkcijas apjoms, pēc virknes ekspertu vērtējuma, vismaz divas reizes pārsniedz tās iekšējo patēriņu. Tas rada ideālus priekšnoteikumus gan oficiālajam tabakas izstrādājumu eksportam, gan arī to nelegālai izvešanai pāri robežai.

Raksts krievu valodā lasāms šeit: /uploads/manual/2022/01/20220117-0718-baltkrievijas-kontrabandas-vesture3-rus.pdf

XXI gadsimta pirmās desmitgades sākumā kļuva skaidri ieraugāms faktors, kas sekmēja līdz tam īpašu starptautisku ievērību neguvušu tabakas ražotāju, kā arī tabakas izstrādājumu kontrabandas strauju izaugsmi: lai kā par savu garšu tiktu nievātas zemākās kategorijas cigaretes, izrādījies, ka tieši tās pēdējās desmitgades laikā kļuvušas par īstu zelta āderi. Jo zemāka cena un akcīze nekā citās valstīs, jo tās izdevīgāk vest pāri robežām. Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas turpina plūst Rietumu virzienā. Eiropā ienākumi no nelegālās produkcijas ir ļoti augsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Jelgavas novadā atrod vienu no lielākajām nelegālo cigarešu ražotnēm valsts vēsturē

LETA, 07.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ, veicot vērienīgu izmeklēšanu, Valsts policija (VP) Jelgavas novadā konstatēja nelegālo cigarešu ražotni, kas bija profesionāli izveidota un aprīkota ar modernām cigarešu izgatavošanas iekārtām, un ir viena no lielākajām nelegālo cigarešu ražotnēm valsts vēsturē, informēja VP pārstāve Lāsma Kursīte.

Policija bija ieguvusi informāciju par nelegālo cigarešu iespējamu ražošanu Jelgavas novadā. Gada sākumā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.panta trešās daļas - par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvadāšanu un realizāciju, ja tas izdarīts lielā apmērā.

Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā šonedēļ kādā angārā Jelgavas novadā veikta kratīšana. Atklājās, ka angāra telpas ir speciāli pielāgotas cigarešu izgatavošanai. Tās bija moderni izveidotas un aprīkotas ar visām nepieciešamajām iekārtām.

Kopumā kratīšanas laikā VP darbinieki konstatēja un atsavināja 7 387 696 "Prince" markas cigarešu un tabaku, kuras aptuvenais svars ir 20 160 kilogramu. Visi tabakas izstrādājumi bija bez akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID: Akcīzes preču nelegālais tirgus rada aptuveni 100 miljonus eiro neiekasētu nodokļu

LETA, 28.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcīzes preču nelegālais tirgus rada aptuveni 100 miljonus eiro neiekasētu nodokļu gadā, trešdien kontrabandas problemātikai veltītajā forumā sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Baiba Šmite-Roķe.

Viņa skaidroja, ka lielāko neiekasēto nodokļu daļu - 55 miljonus eiro - veido nelegālais cigarešu tirgus, kas veido ap 16% no kopējā tirgus apjoma.

Nelegālās degvielas tirgus, kas veido 4-7% no kopējā tirgus apjoma, rada aptuveni 30 miljonus eiro neiekasētu nodokļu gadā.

Savukārt nelegālā alkohola tirgus, kas aizņem 4-6% no kopējā tirgus apjoma, rada aptuveni 12 miljonu eiro neiekasēto nodokļu apjomu gadā.

Šmite-Roķe sacīja, ka katru gadu mainās populārākie kontrabandas kanāli. Ja 2020.gadā 44% no nelegālajām cigaretēm tika atklāti jūras konteineros, tad 2021.gadā 55% atklāja sauszemes pārvadājumos ar autotransportu, bet 2022.gadā 76% atklāja dzelzceļa pārvadājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Godātais ministra kungs! Man bija liels pagodinājums būt par Jūsu padomnieku sabiedrības veselības jautājumos, un jāteic – vismaz 90% jautājumu par sabiedrības veselību mūsu viedokļi saskanēja, teikts ārsta Pētera Apiņa publiskajā lūgumā atbrīvot viņu no veselības ministra Hosama Abu Meri padomnieka amata.

Bija prieks strādāt Jūsu komandā brīžos, kad Jūs ar savu milzīgo enerģiju un politisko pieredzi atbalstījāt tabakas lietošanas mazināšanu, likumdošanas iniciatīvas, kas aizliedza aromatizētās vielas elektroniskajās cigaretēs, atbalstījāt iniciatīvas mazkustības un aptaukošanās pandēmijas apturēšanā, īpašu uzsvaru liekot uz bērnu un jaunatnes sportu, virzījāt alkohola ierobežojumus nevienkāršajā cīņā ar alkohola lobiju. Par to visu vēlos Jums publiski pateikties un vēlēt panākumus tālākā darbībā.

Diemžēl pēdējos divus mēnešus man nav bijusi iespēja ar Jums parunāties, paust savu viedokli vai uzzināt Jūsu norādījumus. Vēlos norādīt, ka padomnieka amats tikai kā amata nosaukums man nav nepieciešams. Gandrīz trīsdesmit gadus mana pamatnodarbība ir medicīnas žurnālistika, neatkarīgi vai tā ir bijusi žurnālu galvenā redaktora amatā vai vienkārša publikācija, skaidrojot latviešu valodā sabiedrības veselības, cilvēka fizioloģijas, slimību patoģenēzes, zāļu iedarbības un blakņu vai veselības organizācijas jautājumus. Latviešu valodā diemžēl maz ir ārstu, kas raksta par veselības jautājumiem, bet Veselības ministrijas un SPKC izklāsts nereti ir rakstīts samocītā birokratizētā valodā, un reti sasniedz lasītāju. Vidēji gadā rakstu 80–100 publikāciju, tā ka mans kopējais publikāciju skaits veselības jomā pārsniedz 3000 (nekad neesmu saņēmis valsts vai pašvaldību atbalstu par sabiedrības veselības publikācijām). Esmu 20 grāmatu autors un vairāk nekā 50 grāmatu (galvenokārt par medicīnu) galvenais redaktors un joprojām dažādās formās sadarbojos ar globāli nozīmīgākajiem medicīnas un veselības žurnāliem. Te man jāteic, ka Meijo klīnikā ir speciāla medicīnas publikācijas nodaļa, kurā strādā (raksta bērniem un pieaugušajiem, grūtniecēm un hroniskiem slimniekiem, slimniekiem pēc operācijām un traumām utt.) četrpadsmit ārsti (iespējams, šis skaitlis šobrīd ir nedaudz pamainījies). Angļu, bet īpaši spāņu valodā ir simtiem ārstu, kas ar saviem rakstiem izglīto dzimtajā valodā lasošus ļaudis. Lielā mērā mazais skaidrojošo publikāciju skaits Latvijā ir iemesls zemajai veselības pratībai, bet pratības neesamība ir iemesls sliktiem sabiedrības veselības rādītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru