Veģetāro un vegāno kūku ražotājs SIA Vegetarian Foods plāno piedāvāt arī sāļos ēdienus, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.
Veģetārās kūkās nav želatīna un olu, bet vegāni no uztura izslēdz vēl arī piena produktus. «Mēs esam veģetārieši un, pārtikas veikalos meklējot kūkas bez olām un želatīna, neko nevarējām atrast. Tāpēc ar sievu padomājām, ka varbūt ir vērts izveidot kaut ko savu. Pārtikas sfērā esmu kopš 2000. gada, tāpēc nolēmām pamēģināt ar to nodarboties. Sākām meklēt idejas un receptes, kaut kas izdevās un arī citiem garšoja, tāpēc izveidojām savu uzņēmumu,» stāsta Sergejs Meirāns, SIA Vegetarian Foods izpilddirektors. Sākumā uzņēmums pēc savām receptēm pasūtīja našķus kādā konditorejā, bet ar laiku izveidoja savu ražotni.
SIA Vegetarian Foods sortimentā ir 15 produkti dažādos fasējumos, no kuriem daļa ir vegāniskas kūkas. Kompānija piedāvā apaļās kūkas, kā arī atsevišķas šķēles viesmīlības nozares uzņēmumiem. Populārākie produkti ir vegāniskā šokolādes un veģetārā medus kūka. Uzņēmuma piedāvājumā ir arī iepakojums ar tikai diviem gabaliņiem.
«Tas ir svarīgs aspekts, jo piedāvājam jaunu nišas produktu. Arī veikalniekiem šī koncepcija patīk, jo produkta cena ir pieņemama, lai arī par kilogramu tā ir augstāka nekā citām kūkām,» saka Sergejs.
2017. gadā uzņēmuma apgrozījums bija gandrīz 101,6 tūkstoši eiro. «Sākām ar pusotru tūkstoti eiro mēnesī un lēnām attīstāmies,» norāda Sergejs. Mēnesī Vegetarian Foods saražo pusotru līdz divas tonnas saldumu. Runājot par konkurenci, viņš teic, ka lielākais sāncensis ir mājas virtuve, jo veģetārieši un vegāni, kuri māk gatavot, kūkas bieži vien cep paši. Ņemot vērā šauro tirgus piedāvājumu, viņi ir spiesti iemācīties gatavot saldumus. Domājot plašāk, konkurents ir jebkurš cits plauktā blakus esošais našķis. Tāpat jāņem vērā, ka saldumi un kūkas nav ikdienas produkts, – tos ēd svinībās, brīžos, kad gribas sevi palutināt, vai viesojoties. «Kūkas neēdam katru dienu,» akcentē Sergejs.
Visu rakstu Cep kūkas bez olām lasiet otrdienas, 22.maija laikrakstā Dienas Bizness!