Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visiem, kuri saņems vairāk nekā 200 000 eiro gadā lielus ienākumus, būs jāmaksā vēl papildu 3% liels iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Šādu savā ziņā papildu nodokļa maksājumu turīgākajiem cilvēkiem — Latvijas nodokļu rezidentiem - Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē prezentēja finanšu ministrs Arvils Ašeradens. Viņš norādīja, ka darbaspēka nodokļu reformas ceturtā daļa iet Eiropas virzienā. “Lielākajā daļā valstu šī likme strādā uz visiem ienākumiem, un Latvijā par šo nav bijis diskusiju,” uzsvēra A. Ašeradens. Viņš skaidroja, ka minētā likme attiektos uz tiem cilvēkiem, kuri būs veikuši kādus iespaidīgus darījumus, saņēmuši dividendes, darba algu.

Šo nodokļa apmēru aprēķinās nodokļu administrācija pēc deklarācijas iesniegšanas, kurā būs ņemti vērā visi ienākumi, nevis tikai darba alga. “Divu gadu laikā mēģināsim saprast, cik tā ir efektīva un kā tā strādā,” norādīja A. Ašeradens. Viņš uzsvēra, ka ir arī panākta vienošanas par šīs normas pārskatīšanas mehānismu.

Nezināma reakcija

“Vienkāršā valodā tas ir nodoklis bagātajiem,” situāciju vērtē nodokļu eksperts Ainis Dābols. Viņš uzsver, ka vēlme no uzņēmīgākajiem — turīgākajiem - saņemt lielākus nodokļu maksājumus ir pat saprotama, jo no minimālās algas un pat no vidējās algas saņēmējiem kaut kādas ļoti būtiskas nozīmīgas papildu summas īsti iekasēt objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams. “Īsti neesmu pārliecināts, ka turīgie cilvēki tā vienkārši vēlēsies samaksāt papildus kaut vai 3% lielu nodokli, jo viņi var noalgot ne tikai ļoti augstas raudzes savas jomas profesionāļus, bet arī īstenot sava nopelnītā aizsardzības pasākumus,” par ienākumiem bagātākās sabiedrības daļas iespējamo reakciju uz jauninājumu atbild A. Dābols.

Visu rakstu lasiet 17.septembra žurnālā Dienas Bizness!

Abonēt ir ērtāk: e-kiosks.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru