Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īpašs papildu nodoklis turīgajiem cilvēkiem, kādu plānots ieviest Latvijā no 2025. gada, pašlaik ir tikai Francijā, Zviedrijā un Portugālē.

To liecina AS BDO Latvia pētījums. “Lai arī arvien vairāk pasaulē pieņemas spēkā viedoklis par to, ka turīgajiem cilvēkiem valsts — sabiedrībai nozīmīgu pakalpojumu – finansēšanā ir jāmaksā lielākas summas nekā vidusmēra — vidējās - algas vai vēl jo vairāk minimālās algas saņēmējam, tomēr līdz šim šādi speciāli papildu nodokļi ir ieviesti vien dažās valstīs,” pētījuma datus analizē AS BDO Latvia partneris Jānis Zelmenis. Viņš norāda, ka arī šā gada G 20 valstu samitā, kas notika Riodežaneiro (Brazīlijā), bija mēģinājums panākt risinājumu, kurš ļautu ļoti bagātajiem cilvēkiem, vairojot savu turīgumu, arī samaksāt proporcionāli lielākus nodokļus, nekā tie maksā līdz šim, vai pat vēl vairāk, sekmīgi mainot savu nodokļu rezidenci, tos maksā ļoti niecīgos apmēros. Proti, ideja par minimālā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu bagātniekiem, pēc J. Zelmeņa sacītā, nav gan nekas ļoti jauns un revolucionārs, jo viņiem ir nauda, ir aktīvi, kuri ģenerē naudu un tā vairo bagātību.

“Vēsturē jau var atrast pietiekami daudz piemēru, kur vēlme paņemt no turīgākajiem cilvēkiem naudu un aktīvus beidzas ar sasistas siles efektu, kas vēl jo būtiskāk, ja Eiropas Savienībā ir brīva kapitāla, brīva preču un pakalpojumu, kā arī cilvēku kustība,” uzsver J. Zelmenis.

Francija, Zviedrija, Portugāle

BDO secina, ka Latvija bagātnieku specnodokļa ideju ir aizguvusi no Francijas. Proti, Francijā piemēro papildu nodokli 3% vai 4% apmērā atkarībā no pārsniegtā sliekšņa. “Interesanti, ka Francijā tiek piemērots papildu nodoklis 3% apmērā par ienākuma daļu, kas pārsniedz 250 000 eiro vienai personai un 500 000 eiro laulātam pārim, un 4% apmērā par ienākumiem, kas pārsniedz 500 000 eiro vienai personai un 1 miljonu eiro laulātam pārim,” uz progresivitātes risinājumu Francijā norāda J. Zelmenis.

Visu rakstu un pētījuma datus lasiet 15.oktobra žurnālā Dienas Bizness!

Abonēt ir ērtāk: e-kiosks.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru