Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas AS «Tukuma piens», vērojot zīmola «Baltais» grieķu jogurta tapšanas procesu.
Piena pārstrādes uzņēmums «Tukuma piens» plāno ieguldīt 2 miljonus eiro jaunas ražošanas ēkas būvniecībā. Jauno ražošanas ēku tas plāno celt blakus esošajai ražotnei, lai paplašinātos un kāpinātu ražošanas efektivitāti. Iecerēts arī sākt ražot jauna veida produktus.
Ražošanas ēkas būvniecībai plānots piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu.
Uzņēmums arī plāno attīstīt esošās produktu grupas. Plānots paplašināt produktu piedāvājumu, kas ir iepakoti pudelēs, kā arī papildināt produktu grupu, kas ražota ar ultrafiltrācijas metodi – grieķu jogurti, fetas siers, krēmsieri.
«Tukuma piens» 2016. gadā strādāja ar 47 miljonu eiro neto apgrozījumu, savukārt 2017. gadā - ar 53 miljonu eiro neto apgrozījumu. Apgrozījumā 92% veido vietējais tirgus un 8% - eksporta valstis, kas ir Lietuva, Igaunija, Somija, Polija, Vācija, Anglija un ASV. Uzņēmuma galvenais fokuss šobrīd ir eksports, jo Latvijā piena patēriņš samazinās. Šobrīd notiek pārrunas par fetas siera eksportu uz Tuvajiem Austrumiem, taču process ir ļoti lēns.
#2/28
«Grieķu jogurta gatavošanas metode piecu gadu laikā nav mainījusies. Tā ļauj saglabāt jogurtā augstu kalcija un olbaltumvielu daudzumu. Tādējādi Grieķu jogurts iegūst biezāku, krēmīgāku konsistenci dabiskā un tīrā veidā - bez biezinātājiem, stabilizatoriem vai E vielām,» stāsta Ints Poškus, «Tukuma piens» direktors.
#4/28
Tiek piegādāts svaigpiens no Latvijas zemniekiem. Piens tiek termiski apstrādāts, lai to varētu uzglabāt un izmantot dažādu produktu ražošanai.
#5/28
Katru dienu tiek saņemtas 200 līdz 250 tonnas piena. Zemnieki piegādā pienu no visas Latvijas, taču visvairāk atved kurzemnieki. Piegādātāju daudzums svārstās robežās no 220 līdz 250, bet 30 fermas nodod aptuveni 70% no visa kopējā piena. Pienu sagaida un pieņem viens laboratorijas darbinieks. Viņš pārbauda pavadzīmi un kvalitātes rādītājus.
#6/28
Izejvielu laboratorija.
Piens tiek pārbaudīts, veicot dažādus testus, piemēram, antibiotiku testu, mazgāšanas līdzekļu testu.
#7/28
Katram produktam ir sava tehnoloģija, savi tehnoloģiskie parametri. Izejvielu laboratorijā nosaka, cik daudz pienā ir tauku, olbaltumvielu, sāls un cukura. Trīs lielākie piena piegādātāji ir AS LIS «Jaunpils», AS «Dzimtene», SIA «Lutriņi».
#8/28
Šeit notiek galvenie piena apstrādes procesi, piemēram, separācija (vājpiena atdalīšana). Fermā, kad piens tiek iegūts, tajā tauku saturs ir no 3% līdz 4,2%, bet piena produktiem nepieciešami dažādi tauku saturi. To panāk ar separāciju.
#9/28
Pēc tam piens tiek pasterizēts, lai nomāktu nelabvēlīgo mikrofloru. Pasterizācijas temperatūra ir no 74 līdz 95 grādiem, atkarībā no produkta.
#10/28
Homogenzātors samazina tauku lodītes, līdz tādam lielumam, lai tās nenostātos pienam pa virsu.
#11/28
Visus ražošanas procesa soļus biznesa portālam db.lv rāda Vita Poškus, AS «Tukuma piens» tehnoloģe.
#12/28
Iekārtu vadība. Darbinieks ievada parametrus, kas nepieciešami piena produktu ražošanai.
#13/28
Ražošana notiek katru dienu. Ir arī diennakts darbi, kuri ir jākontrolē, piemēram, ieraudzēšana jogurtam, krējumam, kefīram.
Operators izvēlas konkrētu programmu. Šajā cehā strādā viens darbinieks.
#14/28
Piens tiek pasterizēts un normalizēts, tad tas nokļūst raudzēšanas tvertnēs. Ir divas tvertnes, katrā 10 tonnas. Pienam tiek pievienots tikai ieraugs, lai tas iegūtu jogurta garšu, smaržu un savas īpašības.
#15/28
Tālāk seko sarežģītākais process - kā iegūt lielo olbaltumu saturu, kas ir grieķu jogurtā.
#16/28
Caur caurulēm piens nonāk membrānās, kas atdala sūkalas, iekoncentrējot pienā olbaltumvielas. Lai grieķu jogurtā iegūtu olbaltumvielas, procesā palīdz ultrafiltrācijas iekārtas membrānas.
#18/28
Apvalkos iekšā ir membrānas, kuras izspiež ārā sūkalas, kā rezultātā olbaltumvielas pieaug 2 līdz 3 reizes.
Piens tek cauri visām membrānām. Viss process notiek no 30 minūtēm līdz 1 stundai.
#20/28
Katrā ir 7 tonnas. Starptvertnes ir paredzētas tam, lai process būtu nepārtraukts.
#21/28
Šeit jau norisinās ražošanas beigu posms. Grieķu jogurts slīd pa konveijeru.
#22/28
Grieķu jogurts tiek ražots arī eksportam, ne tikai Latvijas tirgum.
#24/28
Kad grieķu jogurts safasēts, darbiniece paciņas saliek kartona kastītēs.
#26/28
Iepakojumu dizainu izstrādā mākslinieks, ar kuru AS «Tukuma piens» sadarbojas jau 10 gadus.
#27/28
Parasti produktu atlikumi noliktavā tiek glabāti līdz vienai nedēļai.