Jaunākais izdevums

Kopš Manhetenas Zukoti parkā pirmo reizi pulcējās protestētāji, lai paustu savu neapmierinātību ar plašu jautājumu loku – sākot no korporatīvās alkatības, beidzot ar augstajām degvielas cenām – tādējādi aizsākot kustību Okupē Volstrītu, pagājis gads.

Gada laikā kustības atbalsojās arī citās pasaules valstīs – līdzīgi pasākumi notika gan Londonā, gan Berlīnē un Romā.

Tomēr pēc pirmā pastāvēšanas gada kādreiz spēcīgā kustība kļuvusi vairs tikai par savu ēnu. Aizvadītajā ziemā sākās šķelšanās kustības dalībnieku vidū. Demonstrētāji nespēja panākt vienprātību daudzos jautājumos.

Analītiķi norāda, ka bez redzamiem līderiem un organizētības kustība pārvērtās jaunu cilvēku barā, kas protestēja pret pilnīgi visu. Tāpat demonstrācijas nereti izmantoja apsviedīgi ļaudis, lai sasniegtu savus mērķus.

Lai atcerētos pirmo gadadienu, kopš kustības izveidošanās, Manhetenā pirmdien notika tās atbalstītāju gājiens, kurš noslēdzās ar pulcēšanos pie Ņujorkas fondu biržas. Līdzīgi gājieni iecerēti arī citās pasaules pilsētās.

Ņujorkas policija aizturējusi vairāk nekā 180 kustības demonstrantu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas pensionāru aktīvistu grupa iaioflautas jeb hipijpensionāri izraisījusi ažiotāžu trešdien pēc kailo pēcpušu protesta ārpus Barselonas biržas ēkas, vēsta thelocal.es.

Desmit cilvēku grupa protestējusi pret valdības «apcirptajām» sociālajām programmām Spānijas Katalonijas reģionā.

Viņu ekscentriskais protests saistīts ar Katalonijas reģionālajiem Ziemassvētku rotājumiem - «caganer» figūriņām. Tās attēlo cilvēciņus, kas pietupušies kārto savas dabiskās vajadzības.

Viens no aktīvistiem skaidrojis, ka viņi ieradušies pie biržas ēkas, lai protestētu pret valdību, kas dzen nabadzībā.

Kā raksta thelocal.es, hipijpensionāru grupa Spānijā ir ļoti aktīva. Iepriekš tā arī īstenojusi Okupē Volstrītu stila demonstrāciju pie Barselonas biržas 2012. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņoja, ka izbeigs pasaulē populāro «zaļo karšu» jeb pastāvīgās uzturēšanās atļauju loteriju.

Teroraktu Ņujorkā Manhetenā otrdien sarīkojušais Uzbekistānas pilsonis Saifullo Saipovs, kurš nogalināja astoņus cilvēkus, ASV bija ieradies šīs programmas ietvaros.

«Es sāku procesu loterijas programmas izbeigšanai,» reportieriem pavēstīja Tramps.

1990.gadā sāktās programmas ietvaros katru gadu tiek izlozēti 50 000 «zaļo karšu».

Teroraktu sarīkojušais 29 gadus vecais Saipovs ASV legāli ieceļoja 2010.gadā.

Saipovs otrdien uz velosipēdistu celiņa Lejas Manhetenā ar auto notrieca vairākus gājējus un velosipēdistus, vismaz astoņus cilvēkus nogalinot un 11 ievainojot.

Policija Saipovu sašāva vēderā, tomēr viņš, pēc visa spriežot, izdzīvos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākotnēji varētu likties, ka pandēmijas krīze pasaulē varētu būt raisījusi mājokļu cenu samazināšanos, jo, neskaidrībai esot milzīgai, parasti lieli pirkumi tiek atlikti. Šajā krīzē bijis citādāk, jo lielākajā daļā Rietumvalstīs mājokļu cena turpinājusi augt – vairākos gadījumos turklāt tas noticis visai strauji.

Manāmas aplēses, ka, ierobežojumiem mazinoties, mājokļu cenas pasaulē var piedzīvot pat tālāku strauju kāpumu. To var noteikt tas, ka Rietumvalstu patērētāji pēc ilgstošas tupēšanas savās mājvietās nocietušies tērēt. Tāpat dažādi apsekojumi liecina, ka lielai daļai cilvēku uzkrājumi šajā krīzē pat strauji palielinājušies. To nosaka tas, ka valdības bieži vien “aizliegušas” uzņēmumu bankrotu un šajā krīze iedzīvotāji tādējādi spējuši saglabāt savas darbvietas un ieņēmumus (savukārt tēriņu iespējas ir bijušas ierobežotas).

Mājokļu cenas tikai turpinās kāpt 

Maz ir jomu, kuras pandēmija nav īpaši skārusi, un mājokļu segments ir...

Visai strauji

Lai nu kā, piemēram, The Economist ziņo, ka ASV līdz janvārim mājokļu cenas 12 mēnešos palēkušās par veseliem 11%, kas ir straujākais pieaugums 15 gados. Tāpat ļoti strauji – par attiecīgi 9% un 8% - tas esot augušas Vācijā un Apvienotajā Karalistē. Savukārt, piemēram, Jaunzēlandē šis pieaugums esot 22% apmērā. Kopumā 25 valstīs, kurās The Economist seko līdzi šim tirgum, mājokļu cena 12 mēnešu periodā palielinājusies vidēji par 5%, kas ir visvairāk 10 gados. Savukārt The Wall Street Journal izceļ, ka strauji – par 16% - mājokļu cenas augušas arī, piemēram, Ķīnas pilsētā Šeņdžeņā.

Jāteic, ka arī Latvija nav izbēgusi no vispārējās mājokļu cenu palielināšanās. Pagājušā gada ceturtajā ceturksnī mājokļu cena mūsu valstī gada skatījumā palielinājusies par 3,1%, ja vērtē Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā mājokļu cenu indeksa izmaiņu. Redzams, ka straujāk – par 6,4% - palēkusies jaunu mājokļu cena. Savukārt lietoto mājokļu cena pieaugusi par 2,3%. Var spekulēt, ka arī mūsu valsts gadījumā, ierobežojumiem mazinoties, šajā tirgū būs vērojama vēl tālāka izaugsme.

Pamatā tie norādīts, ka arī mājokļu vērtībai augt palīdzējuši dāsnie valdību stimuli uz zemo procentlikmju laikmets, kas nozīmējis, ka aizņemšanās pamatā ir visai lēta. Jau ziņots, ka pandēmijas apstākļos Eiropā turpinājušies zemo procentlikmju laiki, ko pamatā noteikusi reģiona centrālās bankas politika. Turklāt dažās vecajās Eiropas valstīs ir arvien vairāk tādi gadījumi, kad komercbankas naudu saviem klientiem, aizdevumu likmei esot negatīvai, pat pārskaita.

Uz nomalēm un laukiem

Vēl tiek izcelta Covid-19 vīrusa atnestā tendence, kas paredz to, ka augusi interese par mājokļiem mazāk pārpildītās vietās. Proti, mājokļu cenas piepilsētās augušas straujāk nekā pašās pilsētās. Faktiski tas ir pilnībā pretēji jau gadiem ierastajai tendencei, kad patērētāju lielākā interese bija par mājokļiem pašās pilsētās. Piemēram, mājokļu cenas ārpus Vācijas septiņām lielākajām pilsētām pagājušogad pieauga par 11%. Savukārt šajās pilsētās tās pieauga par 6%. Vēl šajā ziņā tiek izcelta Londona un Sidneja, kur centrālajā pilsētas daļā mājokļu cena pieaugušas attiecīgi par 4% un 3%. Tikmēr šo pilsētu nomalēs cena esot kāpusi straujāk. Savukārt Ņujorkā Manhetenā tās pat esot sarukušas par 4%. Šajā ziņā esot skarts arī īres tirgus, kur šādas cenas rukušas daudzu lielpilsētu centros. Piemēram, Ņujorkā tās esot sarukušas par 9% un Manhetenā – par veseliem 15%, teic nekustamā īpašuma uzņēmuma Zillow pārstāvji.

“Ir notikusi gandrīz globālā “atiestatīšanās” - cilvēki karantīnas periodā ir paspēruši soli atpakaļ un pārvērtējuši savu dzīvesveidu,” klāstījuši, piemēram, Knight Frank eksperti. Kopumā gan tiek izteikta prognoze, ka pandēmijā iezīmētā tendence cilvēkiem migrēt prom no pilsētām līdz ar Covid-19 ēras beigām varētu kļūt mazāk izteikta. Tiek norādīts, ka dauzi cilvēki patiešām joprojām domās par iespēju dzīvot ārpus cilvēku drūzmām. Tomēr, atjaunojoties starptautiskajai cilvēku plūsmai, šo tendenci Rietumu pasaulē kompensēšot kaut vai to pašu imigrantu un studentu plūšana uz lielajām pilsētām.

Svarīgs faktors būs pandēmijas strādāšanas no mājām eksperimenta rezultāts. Ja uzņēmumu vadītāji nospriedīs, ka šāda strādāšana būtiski netraucē darba efektivitātei, cementēsies pieņēmumu, ka daudzas lietas tomēr var veikt no mājām, kas vienā mierā var būt arī piepilsētā vai laukos. Manpower veiktās aptuveni 20 tūkst. darba devēju aptaujas rezultāti liecina, ka divas piektdaļas no bosiem plāno atļaut saviem darbiniekiem lielākā mērā strādāt no mājām arī pēc šī pandēmijas.

Pat burbuļa bažas

Līdz ar šādu cenu izaugsmi gan nomanāmas arī zināmas bažas. Mājokļu cenu inflācijai draudot kļūt arvien lielākai, ir bažas, ka šajā tirgū var veidoties kaut kas līdzīgs burbulim. Attiecīgi vairākās vietās pasaulē ar kādu papildu regulēšanu šajā tirgū jau iesaistās vai vēl tikai grib iesaistīties valdības. Proti, nomanāms satraukums, ka esošā politika draud vairāku aktīvu cenu uzvest uz ilgākā termiņā neuzturamas taciņas. Tas savukārt jau rada riskus, ka, šādam burbulim plīstot, kaitējums kopējai ekonomikai būs daudz lielāks. Piemēram, Nīderlandes centrālie baņķieri The Wall Street Journal piebilduši, ka straujš īpašumu cenu lēciens cilvēkus var iedrošināt uzņemties pārmērīgus riskus, lai finansētu nākamā mājokļa iegādi. Nīderlandē mājokļu cena pagājušogad esot pieaugusi gandrīz par 8%. Savukārt 2019. gadā tā augusi par 6,9%.Bažu sarakstā ir arī šīs krīzes izceltā nevienlīdzība. Proti, tiek izcelts, ka augošas mājokļu cenas sevišķi sāpīgas ir mazāk turīgajai sabiedrības daļai, kuru ienākumus pandēmija kā reiz skārusi vairāk. Tāpat apdraudēto grupu vidū tiek minēti jaunieši un jaunie pieaugušie, kuri uz vēl nenoteiktāku laiku, tiem izpaliekot reālai iespējai atļauties mājokli, var atlikt domas par ģimeņu veidošanu.

The Economist eksperti gan pauž pārliecību, ka šoreiz vismaz burbuļa bažas varētu būt pārspīlētas. Tas tādēļ, ka aizņemšanās mājokļu iegādei daudzviet Rietumu pasaulē joprojām esot piezemēta. Tāpat nesot pierādījumi, ka būtiski krituši aizdevumu izsniegšanas standarti, un turklāt pašu aizņēmēju “kvalitāte” esot augsta. Dažkārt arī tiek izcelts apstāklis, ka pandēmijas ierobežojumi nozīmējuši to, ka mājokļu tirgū darījumu skaits ne vienmēr bijis tas pats lielākais. Rezultātā arī šis apstāklis var nozīmēt, ka realitāti šāds cenu pieaugums nemaz tik labi neataino.

Multifunkcionālais mājoklis

Pat drīzāk būtu jāizceļ tas, ka pandēmijas apstākļos cilvēku mājokļiem ir bijis jāpaliek par ofisiem, skolām, sporta zālēm jeb - jāspēj pildīt dažnedažādas funkcijas. Rezultātā ievērojami auguši tēriņi, ko cilvēki atvēl savu mājvietu labiekārtošanai. Piemēram, “dari pats” preču lielpārdevēja ASV Home Depot ieņēmumi pagājušogad pieauga par piekto daļu. To saoduši arī vērtspapīru mijēji, kur šī uzņēmuma akcijas cena kopš pagājušā gada sākuma ir palielinājusies teju par 70%.The Economist vēl ziņo, ka Apvienotajā Karalistē atļauju skaits, lai, piemēram, paplašinātu mājas, palielinājies par trešo daļu, ja salīdzina ar iepriekšējo trīs gadu vidējo rādītāju. Mājokļu cenu dinamika būs atkarīga gan no notikumiem ekonomikā, gan politikas noteicēju rīcības. Pagaidām vispārēji tiek gaidīts straujš ekonomikas uzrāviens, kas, ja nenotiks brīnumi, arī tāds būs. Tomēr jau visai ātri var parādīties bažas par ekonomikas pārkaršanu. Tāpat vēl jāņem vērā, ka kādā brīdī atbalsta pasākumi beigsies, un pandēmijas rēķina nomaksāšanai tiks celti nodokļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Occupy Wall Street divu gadu jubileju nosvinējusi ar protestiem pie Ņujorkas biržas

Gunta Kursiša, 18.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ apritējuši divi gadi pēc kustības Occupy Wall Street izveidošanās Manhetenā, un kustības dalībnieki gadadienu nosvinējuši ar protestu pie Ņujorkas biržas un gājienu gar vairākām bankām, vēsta Reuters.

Jāatgādina, ka pirms diviem gadiem protesti Manhetenā ilga vairākas nedēļas, un to dalībnieki pauda, ka vēlas pievērst uzmanību Volstrītas firmu ietekmei ASV un pasaules ekonomikā. Galu galā kustības dalībnieki bija spiesti pārtraukt protestus un dzīvošanu teltīs 2011. gada novembrī pēc pilsētas mēra Maikla Blūmberga (Michael Bloomberg) iejaukšanās.

Grupa iedvesmojās no protestiem Āfrikā un Tuvajos Austrumos, apmetās parkā Ņujorkas finanšu rajonā, aicinot 20 tūkstošus cilvēku «pārpludināt» šo vietu «dažus mēnešus». Tādās vietās kā Ēģipte un Lībija sacelšanās tika rosināta ar sociālo mediju palīdzību un Occupy Wall Street pārstāvji pauda, ka šāds rīcības plāns «nostrādās» arī ASV. «Bagātie izbēg pēc milzīga nozieguma,» sacījis dokumentālo filmu veidotājs Maikls Mūrs (Michael Moore), kurš piedalās akcijā, un piebildis: «Volstrītā neviens nav arestēts saistībā ar sabrukumu 2008. gadā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV biržas trešdien bija slēgtas, jo valstī atzīmēja Neakarības dienu. Tāpēc arī Eiropas biržās tirdzniecības apmērs bija mazāks.

Eiropas akciju biržās cenām nebija vienotas tendences - Londonā un Frankfurtē tās saruka, bet Parīzē pieauga.

Naftas cenas Ņujorkā saruka, bet un Londonā pieauga.

Eiro vērtība pret ASV dolāru saruka, britu mārciņas vērtība pret dolāru palielinājās, bet dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena trešdien saruka par 0,27 ASV dolāriem līdz 73,87 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena Londonas biržā palielinājās par 0,09 dolāriem līdz 77,85 dolāriem par barelu.

Londonas biržas indekss FTSE 100 trešdien samazinājās par 0,3% līdz 7573,09 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 0,3% līdz 12 317,61 punktam, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 pieauga par 0,1% līdz 5320,50 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ballīšu mīļotāju vidū iecienītais naktsklubs ar grūti tulkojamo nosaukumu Coyote Fly savu biznesa ideju un pat nosaukumu, iespējams, aizguvis no populāra naktsklubu tīkla Ņujorkā.

Patentu valde saņēmusi iebildumu no Coyote Ugly preču zīmes pārstāvjiem, un nav izslēgts, ka Coyote Fly preču zīmes reģistrēšana būs jādzēš, liecina vietnē nra.lv publicēts raksts.

Naktsklubs Coyote Fly dibināts 2006.gada nogalē un sākotnēji darbojās Vecrīgā, Palasta ielā, bet kopš 2010.gada 1.aprīļa izvietojies izklaides centrā Vernisāža. Uzņēmumam attīstoties, 2010.gada nogalē naktsklubs Coyote Fly tika atvērts arī Liepājā, ieņemot nozīmīgu lomu Liepājas izklaides industrijā, atgādināts rakstā

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Jon Bon Jovi cer «uzvārīt» 18 miljonus, pārdodot savu ekskluzīvo dzīvokli Manhetenā

Dienas Bizness, 04.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV mūziķis Jon Bon Jovi nolēmis atbrīvoties no sava 680 m2 lielā dzīvokļa Ņujorkas prestižajā rajonā Soho, Manhetenā. Sludinājums interneta vietnē Zillow.com liecina, ka Bon Jovi par dzīvokli vēlas 42 miljonus ASV dolāru, kas ir par 18 miljoniem dolāru vairāk nekā mākslinieks par šo mājokli samaksāja, kad to iegādājās 2007. gadā, vēsta Nj.com.

Tiesa, dzīvoklis vēl kādam ir jāiegādājas.

Sludinājumā Zillow.com publicētajās fotogrāfijās (skat. Augstāk) redzamas divas milzīgas viesistabas ar kamīniem, galvenā guļamistaba, kā arī dārzs uz vienas no trim terasēm. Dzīvoklī ir vēl četras citas guļamistabas, kurās katrā ir pa vannai. Tāpat dzīvoklī ir arī divas virtuves un neliels kinoteātris.

Mājaslapā RealEstalker.com saglabājušās arī šī Manhetenas dzīvokļa fotogrāfijas no laika pirms to iegādājās Jon Bon Jovi, tādējādi iespējams gūt iespaidu, kādus ieguldījumus šajā īpašumā veicis mūziķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investori satraukti par Ebolas vīrusa ielaušanos Ņujorkā

Žanete Hāka, 24.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju tirgus indeksu nākotnes kontrakti saruka pēc ziņām, ka Ņujorkā konstatēta saslimšana ar Ebolas vīrusu, kas ir pirmais gadījums, kad šī slimība skārusi populārāko ASV pilsētu, raksta Bloomberg.

Arī Āzijas akciju tirgus indeksi piektdien dzēsa iepriekšējā dienā gūtos plusus.

Standard&Poor's 500 indekss zaudēja 0,4%, bet Dow Jones Industrial Average – 0,3%, savukārt Nasdaq 100 saruka par 0,5%.

Pēc atgriešanās no darba Rietumāfrikā kādam ārstam Ņujorkā konstatēta saslimšana ar Ebolas vīrusu. Patlaban viņš Manhetenā tiek ārstēts izolētā vietā.

CMC Markets analītiķis Dezmonds Čua uzsver, ka noskaņojumu šīs ziņas pasliktinās, un patlaban tā ir slikta tendence, jo tirgi pēc krituma pamazām stabilizējas.

Savukārt Resona Bank eksperts Koiču Kuroze norāda, ka akciju cenas var samazināties, investoriem satraucoties, ka Ebola izplatīsies tālāk. Ja tas notiks, cilvēki neies ārā no mājas, un pasliktināsies ekonomikas situācija gan ASV, gan pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ņujorkā top viens no pēdējiem pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas projektiem

Zane Atlāce - Bistere, 07.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irākiešu izcelsmes britu arhitekte Zaha Hadida jau gadu kā devusies aizsaulē, taču viņas iespaidīgie darbi turpina priecēt.

Savos pēdējos darbības gados arhitekte ļāvās kārtējam izaicinājumam, projektējot luksus kompleksu Ņujorkas vēsturiskajā centrā Manhetenā ar sarežģītu metāla un stikla fasādi. Augstceltnē līdzās iespaidīga dizaina apartamentiem būs neredzēta autostāvvietu sistēma, kā arī pilsētas pirmā privātā 3D IMAX teātris, vēsta Business Insider.

Apartamentu cenas svārstās no 4,9 miljoniem dolāru par divu guļamistabu apartamentu līdz 50 miljoniem dolāru par penthausu.

Projektu īsteno Related Companies, plānots, ka ēka tiks atklāta šā gada jūnijā. Šis ir pirmais Z.Hadidas projektētais objekts Ņujorkā un viens no viņas pēdējiem darbiem, paliekot kā spilgts apliecinājums viņas arhitektes talantam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV: Bernardam Medofam ir jānomirst cietumā

Lelde Petrāne, 06.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bernardu Medofu no viņam piespriestā 150 gadu cietumsoda nav jāatbrīvo pirms termiņa, pat ja viņam ir nieru mazspēja, tā lēmuši federālie prokurori, ziņo "CNN".

81 gadu vecais B. Medofs, kurš vadīja lielāko Ponzi shēmu vēsturē, pagājušajā mēnesī lūdza atbrīvošanu no cietuma, sakot, ka viņam ir atlicis dzīvot mazāk kā 18 mēnešus.

Taču atbrīvošana viņam atteikta norādot, ka B. Medofa noziegums ir "bijis vēl nepieredzēts pēc apjoma un tā radītajām sekām" un "tas ir pietiekams iemesls", lai noraidītu viņa lūgumu.

Norādīts arī, ka kopš soda piespriešanas B. Medofs ir pierādījis pilnīgu izpratnes trūkumu par savu noziegumu nopietnību un līdzjūtības trūkumu upuriem, kas apliecina, ka viņam nepienākas priekšlaicīga atbrīvošana no cietumsoda.

B. Medofs tika arestēts 2008. gada decembrī, pamatojoties uz apgalvojumiem, ka prestižā aktīvu pārvaldīšanas firma, kuru viņš vadīja Manhetenā, faktiski bija piramīdas veida shēma, kas tūkstošiem cilvēku atņēma miljardiem dolāru. Viņš atzina savu vainu 11 kriminālnoziegumos, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu, nepatiesu ziņu sniegšanu un finanšu dokumentu viltošanu. Cietumsoda izciešanu viņš sāka 2009. gada jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reuters fotogrāfs Lūkass Džeksons (Lucas Jackson) paviesojies pie strādniekiem, kuri montē jaunā One World Trade Center dzelzs «skeletu» Manhetenā, un piedzīvoto iemūžinājis gan fotogrāfijās, gan aprakstījis savā blogā.

One World Trade, agrāk pazīstams kā Brīvības tornis, vairākus pēdējos gadus klusām audzis augstāks un augstāks. Šobrīd tam pietrūkst dažu stāvu, lai kļūtu par augstāko celtni Ņujorkā.

Tā kā ēkas interjers vēl nav pabeigts, ātrākais veids, kā strādniekiem nokļūt uz savu darbavietu ēkas augšā, ir izmantot liftu sistēmas un tērauda kāpnes.

Fotogrāfs raksta, ka ar kravas liftu uzvests līdz 39. stāvam, bet ar citu liftu - līdz aptuveni 90. stāvam. Tad lifti nomainīti ar kāpnēm, pa kurām viņš nokļuvis uz 92. un 93. stāvu, kur, kad vien laika apstākļi ļauj, tiek montēts ēkas dzelzs «skelets». Vienas no šīm kāpnēm esot divus stāvus garas un nedaudz ļodzīgas, tādēļ fotogrāfs priecājies, ka viņam nav bail no augstuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV lielpilsēta Ņujorka uzsākusi velosipēdu koplietošanas programmu Citi Bike, kas ir lielākā šāda veida programma valstī. Tomēr nedēļu pēc tās uzsākšanas uzradušās daudzas tehniskas problēmas, kuru dēļ tās darbība ir spēcīgi apgrūtināta.

Sistēmas ietvaros lietotāji var maksāt gada abonēšanas maksu 95 ASV dolāru apmērā, kas ļauj velosipēdus izmantot 45 minūtes. Apmaksu iespējams veikt arī par mēnesi (25 ASV dolāri) un par dienu (9,95 dolāri). Kopumā programmas ietvaros pieejami seši tūkstoši velosipēdu un 330 stacijas, kuras izvietotas galvenokārt Manhetenā un Bruklinā. Pirmajā programmas darbības nedēļā velosipēdi tikuši izmantoti 100 tūkstošus reižu.

Lai gan izrādījusies populāra, programma saskārusies ar nopietnām problēmām. Saskaņā ar medija WNYC aprēķiniem, aizvadītajā nedēļā nav strādājušas aptuveni 35 jeb 10% elektronisko staciju – vairākas stundu garumā neļaujot izņemt velosipēdus vai arī tos nogādāt atpakaļ. Tāpat novērotas problēmas ar elektronisko maksājumu veikšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par 50 miljoniem dolāru pārdošanā nonācis sešstāvu nams Manhetenā. Šis 4300 kvadr;atmetru plašais nekustamā īpašuma objekts ir īpašs ar to, ka tajā ir daudzas slepenas ejas uz istabām, vēsta Business Insider.

Mājā ir 20 istabas, tai skaitā arī vīna pagrabs, apkalpojošā personāla telpas, divas gleznu galerijas, atpūtas telpa un solārijs.

Nekustamo īpašumu pārdod Japānas miljardieris Bungo Šimada, ziņo Wall Street Journal. Šimada žurnālistiem pavēstījis, ka sava dzīvesveida dēļ uzturēt šo namu «formā» neesot viņa spēkos.

Plašāk skatiet raksta galerijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trampa tornis ir 58 stāvus augsts jauktas izmantošanas debesskrāpis. Tornis atrodas Piektajā avēnijā 725, uz stūra 56. Austrumu ielai Manhetenā, Ņujorkā, ASV. Torni sāka būvēt 1979. gadā, bet tas tika pabeigts 1983. gada 30. novembrī.

Trampa tornis ir 51. augstākā celtne Ņujorkā, liecina ieraksts Vikipēdijā.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas mērs Bils de Blāzio pirmdien izsludināja pilsētā komandanta stundu no plkst.23 līdz plkst.5, ASV pilsētās turpinoties vardarbīgiem pretrasisma protestiem pēc afroamerikāņa Džordža Floida nāves.

"Mēs atbalstām mierīgu protestu," sacīja de Blāzio, kurš arī pateica, ka pieņēmis lēmumu par komandanta stundu, konsultējoties ar Ņujorkas štata gubernatoru Endrū Kuomo.

Mērs un gubernators kopīgā paziņojumā sacīja, ka pilsētā tiks divkāršota policijas klātbūtne, "lai palīdzētu novērst vardarbību un īpašuma bojāšanu", sevišķi komerciālajos rajonos, tostarp Manhetenā, kur jau ir izsistas veikalu vitrīnas un notikušas to izlaupīšanas.

"Mēs nevaram ļaut, ka vardarbība grautu šī brīža vēstījumu. Tas ir pārāk svarīgs, un šis vēstījums ir jāsadzird," teica de Blāzio.

Neilgi pēc šī paziņojuma Kuomo savā intervijā raidsabiedrībai MSNBC pauda bažas, ka protesti ar tūkstošiem cilvēku piedalīšanos var izplatīt Covid-19, kuras pandēmijā Ņujorka bija kļuvusi par vienu no epicentriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Šķiršanās Krievijas oligarhu gaumē – dārgākā vēsturē

Jānis Rancāns, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas oligarha Dmitrija Ribolovļeva šķiršanās no sievas kļuvusi par visdārgāko vēsturē - abu pušu advokāti uzsākuši iespaidīgu cīņu par milzīgajiem īpašumiem, raksta worldcrunch.com.

Bijušais pāris cīnās par tādiem «sīkumiem» kā topošais Versaļas pils atveidojums Ženēvas ezera krastos, ar pazemes baseiniem, sporta zālēm un mākslas darbu kolekciju. Šķiršanās prāva celtniecību grandiozajā projektā ir apturējusi. Tāpat cīņa notiek par divām 211 miljonus dolāru vērtām vasarnīcām Šveicē, 24 miljonus dolāru vērtu māju pie Elizejas laukiem Parīzē, jahtām, lidmašīnām utt.

D. Ribolovļevs savus finanšu līdzekļus un vērtspapīrus pārvedis uz Kipras bankām. Sievas advokāti uzsver, ka tādējādi viņš centies šos līdzekļus paslēpt un apgalvo, ka Kipras banku kontos D. Ribolovļevam izdevies nobēdzināt 12 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Skaistākie un no dizaina viedokļa interesantākie Apple veikali

Jānis Rancāns, 19.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple lielu uzmanību pievērš ne tikai savu produktu dizainam, bet arī veikalu izskatam. Kopumā kompānijas tirdzniecības ķēdei pieder vairāk nekā 400 veikalu 14 pasaules valstīs.

Apple savus veikalus bieži izvieto citās ēkās, kā, piemēram, tirdzniecības centros, bet nereti arī būvē tos pilnībā no nulles. Kompānijas veikali par savu dizainu ieguvuši daudzas arhitektūras balvas. Īpaši slavēts ticis veikals Manhetenā, kuram izbūvēts liels stikla kubs.

Veikalos tehnoloģiju kompānija iestrādājusi stikla grīdas un kāpnes, lai tādējādi piesaistītu pircējus. Šādu ideju savulaik izplānojis Stīvs Džobss.

Lai gan daudzas elektronikas kompānijas spiestas slēgt savus veikalus un cīnās ar augstām īres izmaksām, Apple turpina atvērt jaunas vietas, kurās pārdot savu produkciju. Salīdzinoši nesen, ar lielām svinībām, tika atvērts jaunais Apple veikals Vācijas galvaspilsētā Berlīnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorka ir slavena ar tajā esošajiem debesskrāpjiem, to lielo skaitu, kā arī augstajām cenām, raksta Business Insider.

Viens no tiem – 73 stāvu augstais debesskrāpis One57 - Manhetenā nav izņēmums.

Šī ir Ņujorkas dārgākā daudzdzīvokļu ēka, un vidējā cena par kvadrātpēdu (0,09 kvadrātmetriem) ir 6010 dolāri. Pērnā gada sākumā One57 pārspēja pilsētas nekustamā īpašuma rekordus, kad viens no tās dzīvokļiem augšējā stāvā tika pārdots par 100,5 miljoniem ASV dolāru. Tas bija dārgākais dzīvoklis, kas pārdots Ņujorkā un pirmais dzīvoklis, kura cena pārsniedza 100 miljonus dolāru.

One57 ēkas dizainu veidojis slavenais arhitekts Kristians de Porcamparks, un ēka veidota tā, lai izskatītos pēc ūdenskrituma. Ēka ir 306 metrus augsta, un slienas 90 stāvu augstumā virs 57.ielas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas iedzīvotāji bija liecinieki retam fenomenam, kura laikā rietošas saules stari precīzi sakrīt ar Manhetenu šķērsojošajām ielām.

Fenomens, kas tik dēvēts par Manhetenhendžu (no vārda Stounhendža) un Manhetenas saulgriežiem notiek divas reizes gadā – maijā un jūlijā. Līdzīgs fenomens Manhetenā divas reizes gadā (decembrī un janvārī) novērojams arī saullēkta laikā.

Dienās, kad novērojama Manhetenhendža, rietošā saules ir redzama visu attiecīgo ielu garumā. Dabas parādība vienmēr piesaista plašu pilsētas iedzīvotāju un viesu uzmanību.

Līdzīgas parādības novērojamas arī citās pilsētās ar taisnu ielu tīklu, tomēr Manhetenhendža ir populārākā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Jānis Porziņģis: Fils Džeksons Krisīti testēja

Daiga Laukšteina, 25.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas Knicks uzlecošās latviešu zvaigznes Kristapa Porziņģa brālis un aģents Jānis Porziņģis intervijā DB stāsta, cik maksā biļete uz NBA spēli, kā arī pauž viedokli par Fila Džeksona izteikumiem.

Fragments no intervijas:

Cik maksā biļete uz NBA spēli un, vai viegli pie tādas tikt?

Pārsvarā visi ir abonementi, dažiem pat 40 gadu pēc kārtas. Taču, šķiet, lētākās biļetes pašā augšā uz vienu spēli maksā ap 80 dolāriem. Daudz maz normālākās vietās – 200 līdz 250 dolāru. Laukuma malā – trīs līdz sešu tūkstošu dolāru robežās. Tribīnes allaž ir pilnas. Tā ir Ņujorka! NBA spēles notiek daudzfunkcionālajā sporta arēnā Manhetenā Madison Square Garden. Lai noskatītos spēli, ir iespēja pārpirkt biļetes, piemēram, no abonementu īpašniekiem, kuri uz kādu maču netiek.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Ņujorkā pēc cauruļbumbas sprādziena aizturēts viens cilvēks

LETA--DPA/AFP/AP, 11.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas policija pirmdien aizturējusi vienu personu pēc cauruļbumbas sprādziena metro stacijā netālu no Taimskvēra, kurā ievainojumus guvuši četri cilvēki, vēsta ASV mediji.

Papildināts viss teksts

Telekanāli CBS un ABC, atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem, ziņo, ka Manhetenā metro stacijā netālu no ostas pārvaldes autobusu termināļa sprāgusi cauruļbumba. Aizturēts viens aizdomās turamais, kurš guvis dzīvību neapdraudošus ievainojumus.

Ņujorkas ugunsdzēsības departaments paziņoja, ka ievainoti četri cilvēki, taču viņu dzīvībām briesmas nedraud.

Avots tiesībsargājošās iestādēs paziņoja, ka spridzeklis bijis piestiprināts aizdomās turamā ķermenim, pirms tas sprāga uz metros stacijas platformas.

ASV mediji ziņo, ka aizdomās turamajam, iespējams, bijuši divi spridzekļi - cauruļbumba un veste ar sprāgstvielām. Viens aculiecinieks telekanālam «CBS News» pastāstīja, ka no vestes rēgojušies vadi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viļņā katru gadu tiek uzbūvēti un pārdoti aptuveni 5000 dzīvokļu, savukārt Rīgā šis skaitlis nesasniedz pat 2000. Jau šobrīd, iebraucot Lietuvas galvaspilsētā, mēs varam justies kā mazajā Baltijas Manhetenā, jo viņi ir atvērti ārvalstu investīcijām. Tikmēr mēs mēģinām pārdalīt Eiropas fondu naudu un vienkārši nelaižam lielos investorus mūsu valstī, tādēļ arī ekonomika kopumā neattīstās.

Tā situāciju Latvijas nekustamo īpašuma tirgū Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums vērtē nekustamo īpašumu attīstītāja un celtniecības pakalpojumu sniedzēja YIT LATVIJA valdes loceklis Andris Božē. Viņš atzīmē, ka par Latvijas nekustamo īpašumu tirgus atpalicību liecina arī kopējais kredītu portfelis - ja līdz 2008. gadam situācija visās Baltijas valstīs bija diezgan līdzīga un nekustamo īpašumu iegādei bankas kredītos katrā valstī bija izsniegušas apmēram 10-11 miljardus eiro, tad šobrīd aina ir pavisam citāda. Lietuva un Igaunija ir spējusi atgriezties pirmskrīzes līmenī un to jau pārsniegt, savukārt Latvijas kopējais kredītu portfelis joprojām ir vien ap pieciem miljardiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

ASV veikalā atvērta vīriešu eja ar alu, prezervatīviem un liellopu gaļas uzkodām

Lelde Petrāne, 30.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daļai ASV vīriešu vairs nav nepieciešams klīst pa lielveikalu, lai atrastu sev nepieciešamās preces. Kāds veikals tās pacenties izvietot vienā ejā, vēsta metro.co.uk.

Pārtikas veikals Manhetenā radījis Ņujorkā pirmo vīriešu eju, kurā atrodamas tādas vīriešiem tik nepieciešamas lietas kā alus, prezervatīvi, liellopu gaļas uzkodas un skuvekļi.

«Sākumā tas bija joks,» stāstījis veikala īpašnieks Džordžs Zoitas. Taču izrādījies, ka šī ideja darbojas.

Vīriešiem parasti nepatīkot iepirkties, tādēļ vīriešu eja nozīmē, ka viņi var ātri ieiet veikalā, iegūstot visu sev nepieciešamo, un tikpat ātri to pamest.

Viens no klientiem - 23 gadus vecais Endijs Hūbers - medijiem stāstījis: «Man nepatīk pavadīt daudz laika pārtikas veikalā, tāpēc šāda eja atvieglo man dzīvi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Mērķējot uz 90 miljardu dolāru tirgu, Starbucks atver pirmo «tējas bāru»

Gunta Kursiša, 24.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien durvis pirmo reizi ver vaļā pasaulē lielākās kafejnīcu ķēdes Starbucks pirmā tējnīca. «Tējas bārs» Teavana atvērts Ņujorkā, Manhetenā, raksta Forbes.

Starbucks vadītājs Hovards Šulcs (Howard Schultz) plāno piecu gadu laikā atvērt tūkstoti tējas bāru, panākot, ka tējnīcu tīkls Teavana kļūst tikpat populārs, cik tā mātes uzņēmums Starbucks. Teavana paplašināšanās notiks, pamazām izveidojot «tējas bārus» aptuveni 300 jau esošajos Teavana veikalos. Starbucks iegādājās Teavana pērnā gada beigās par 620 miljoniem ASV dolāru.

Tēja ir otrs visvairāk patērētais dzēriens pēc ūdens, tādējādi H. Šulcs, attīstot Teavana tīklu, plāno ienākt tējas tirgū, kura potenciāls pasaulē lēsts 90 miljardu ASV apjomā, liecina Euromonitor dati. Tikmēr ASV patērētāji vēl aizvien kafiju dzer vairāk nekā tēju, lai arī tējas mīļu skaits pēdējo piecu gadu laikā ASV ir audzis par 16%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis īrēs penthouse jeb jumta stāva dzīvokli Ņujorkas rietumos, Manhetenā, vēsta New York Post.

Tiek vēstīts, ka dzīvokļa īre 71 stāva tornī izmaksās 8000 ASV dolāru mēnesī (aptuveni 7200 eiro).

Dzīvoklī ir logi līdz griestiem, caur kuriem paveras skats uz upi. Apartamentos ir arī šefpavāra virtuve un spa vannasistaba.

Porziņģis šajā ēkā īrēs vēl divus dzīvokļus saviem brāļiem Mārtiņam un Jānim.

Ēkā pieejama sporta zāle, spa, bērnu spēļu istaba, biljarda zāle, kafejnīca un trīs baseini.

Šajā ēkā ir arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) standarta izmēra basketbola zāle, kurā vasaras sākumā trenējās Porziņģa komandas biedrs Ņujorkas Knicks zvaigzne Karmelo Entonijs, kurš tagad kopā ar ASV izlasi gatavojas Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Komentāri

Pievienot komentāru